Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chuť

12. 12. 2007
8
19
1563
Autor
Provokatér

Rozhodl jsem se, že jí to udělám, v očích mlhou potažené trnité křoví, rozdrásaná pleť, tak jemná přitom; Zlehka se blížím, abych ji příliš nevyděsil, chci prozkoumat všechny adresy, od ušních boltců až po lampy kotníků, co za nočního mrholení vrhají světlo na kroky osamělých; Už vím, kde to vyvrcholí, rozeseji smrt, tím, že se strefím, přesně, ostrými, vykřikne a jen já ji uslyším, mně budou patřit její slova; Přiložím jí hlaveň k ústům, to zatím není smrtelné, ani to, jak chutnám v údolí strdí, stvrdím nastokrát, kde netřeba je slibů;



Už to přichází,
vichr se vzdouvá,
a vím, že do přikrývky
jak laň do mlází,
ke mně již vplouvá,
a ryje krásné křivky…

 Pomalu,
krůček po krůčku,
od kalů
k čirým potůčkům
přechází tahle dravá řeka,
jež svléká se z břehů,
cele bezbřehá,
v záplavě sněhu
na žár naléhá,
ať spálí ji do morku kostí,
sprostí ji pout, pak dá jí pít,
ať budoucnost je minulostí,
již poctít lze, však ne jí žít,
ať obejme ji, pevně svírá,
přitom padá do hlubin,
ať v nejprudší své síle zmírá,
zuby cvaknou o zuby
a jazyk s jazykem se střetne,
je jedno, jakou vyzná řeč,
stejně všechna slova setne
ten nenasytně něžný meč,
jenž ostřejší je nežli chilli,
a smrtelnější, než kdo z nás,
po bouři vše se zklidní, čili
buď ještě chvíli, tím kdo zná

 hromy a blesky

19 názorů

Provokatér
30. 04. 2008
Dát tip
Díky :)

Sarrah
29. 04. 2008
Dát tip
hmmmm.....líbí...* žhavá jak láva :o)

Provokatér
25. 02. 2008
Dát tip
Mussea - dík.

Provokatér
14. 01. 2008
Dát tip
Tak jsem umírněný Provokatér, jak by dodal J. Hašek - v mezích zákona.

no, hezky si tu dialogujeme... :o) s tím porodem a básněním máš samozřejmě pravdu, ale já taky nikde netvrdila že je to jinak, že jo...a s tou hostinou - ten tvůj úryvek není popisem hostiny jako takové ale o to už se tu nebudem přetahovat - jasno máme :o) a na provokatéra mi přijdeš vcelku umírněný :o)

Provokatér
14. 01. 2008
Dát tip
Máš pravdu - dám to na vázané verše - já ani původně netušil, když jsem to tvořil, že budu vázat, to nějak vyplynulo. Máš pravdu i s tím ostatním - ale je taky fakt, že kdo porodí, asi hned nenapíše báseň. Určité věci jsem tam vypích schválně. K zamyšlení. A pak, jsem přece Provokatér, ne? Co se hostiny týče (pominu Mršinu z Květů zla o lásce) mě napadá např.: Z libého moku bídná stoka, z lákavých pečení jen smrad, možná, kdo se nad kostmi poká, nejlépe umí zahnat hlad. Dík za všechny komentáře. Cením si jich.

s rubrikama by sis hlavu lámat měl... kvůli čtenářům, na kategorii taky dost záleží esi člověk klikne nebo ne... každý má něco co čte rád, něco co čte a něco co nečte třeba vůbec... ostatní nezařaditelné rozhodně neslibuje poezii a s tím životem a smrtí - no já to prostě vidím jinak - je jasný že kdo se narodí tak jednou umře, ale na to většinou v těch prvních okamžicích nikdo nemyslí - neznám ženskou kerá by u porodu řekla - tak mám syna! a kdypak asi umře?... jiný příklad - všechno co sníme, skončí stejně - ale při popisu hostiny nebudeš používat hnědou barvu a smrad... ale to je můj pohled, ty máš zas svůj :o)

Provokatér
14. 01. 2008
Dát tip
Když ale v tom textu rozsét život znamená rozsét smrt - kdo se narodí, je jasné, že jednou zemře. S rubrikama si hlavu moc nelámu, dík.

no k prologu jen že dybys místo smrti rozséval život, vliv na dílo jako takový by to ani nemělo, jen bys čtenáře tak neděsil :o) v čem to považuješ za nezařaditelný? podle mne sou to vázaný verše - a hezky, hromy a blesky... :o)

Provokatér
11. 01. 2008
Dát tip
Určitě dej, dík.

Provokatér
09. 01. 2008
Dát tip
No - ten prolog jsem sepsal v den vzniku dílka, pokuds někde viděla něco podobnýho, pokud to najdeš, dej mi vědět, rád si to přečtu.

Marcela.K.
09. 01. 2008
Dát tip
Dobrej nick, jdu spát...ale vrátím se :-)

Provokatér
08. 01. 2008
Dát tip
Narážky by tam takový byly - ale je to myšleno jako metafora, podobenství - o úchylnost mi nešlo, ale o zcela přirozený styk - jenž jsem popsal, jak jsem popsal.

Řízek
08. 01. 2008
Dát tip
sorry, asi sem natvrdlej, ale v prologu mi to připadalo, že si chtěl někoho znásilnit a pak zabít, možno? Připadá mi to trochu úchylný provokatére... Pravděpodobně sem to ale nepobral. Neber mně vážne!

Mysha
12. 12. 2007
Dát tip
*--*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru