Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Běrunice

14. 12. 2007
10
10
1709
Zázraky se nedějí – namítne vám kdekdo, pokusíte-li se ho přesvědčit o opaku. Ale zasvěcení vědí, že tomu tak není. Ony se dějí. Ne sice každodenně – i když, pokud bychom více otevřeli svoje oči, uši a srdce, možná bychom je zachytili častěji, než si vůbec dokážeme představit. Nevěříte? Věřte. Podávám důkaz o existenci jednoho z nich: Jako malá jsem se velice ráda učila nazpaměť nejrůznějším říkankám a ohromovala svým talentem nejbližší rodinu. To se i malému člověku líbí, když ho dospělá ruka pohladí po vlasech s pýchou, jak moc je šikovný. Rád se předvádí dál. A když ta chvála najednou přesáhne i rámec domova, to už se pak z pochvalných pohlazení stane cosi jako droga. Začnete se snažit upoutávat pozornost cíleně – učíte se zpaměti stále delší a obtížnější kousky, a když už si vaše okolí i na to zvykne, nezbývá než napsat svoji vlastní báseň. Obstaráte si tak víceméně trvalý přísun pochval. Znáte snad někoho, kdo by odolal? Než se nadějete, urodí se vám v hlavě myšlenka stát se známým básníkem či spisovatelem. Už v okamžiku jejího zrodu ji však zavrhnete, protože to přece vůbec nemůže být tak snadné! A léta jdou. Přejde vás ta velkopanská pýcha. Vzděláváte se, zamilováváte, vdáváte, rodíte děti a svůj někdejší talent uplatňujete v jejich výchově k lásce k mateřskému jazyku. Jenomže – to semínko, co vám kdysi dávno spadlo do hrudníčku někam hodně blízko srdci, se zničehonic probudí, zapustí kořínek a začne klíčit. Vyraší první ratolest, den ode dne, rok od roku sílí a obrůstá zeleným listovím. Brzy se korunkou mladého stromku prohání panenský vítr a ševelení jeho listů s láskou přenáší do kraje. Je jeden kraj, který se mi, stejně dávno, usadil na tomtéž místě. Přesněji řečeno jedno město. Tím městem je metropole Čech – Praha. Moje láska. K životu v ní mi půl století dláždila cestu celá řada těch, jimž se říká andělé. Cesta to byla dlouhá – až ze srdce Moravského Slovácka, lidovým folklórem po celém světě proslavené Strážnice, dějiště již šesti desítek Mezinárodních folklórních festivalů. A tak jsem konečně doma. Tak to cítím. Jen co se oteplí, rozjedu se navštívit místa, k nimž mi moji andělé rozeseli rozcestníky. Na jednom z nich vidím zřetelný nápis BĚRUNICE. Zní to jako berunky, slunéčka sedmitečná z dětských let. A já? Prý básnířka … no, řekněte sami, není to zázrak? Je.

10 názorů

Nickyx
21. 12. 2007
Dát tip
je...jé :)

;) zase také jemnučké...ako pavučina,...*

pěkný autoportrét...

Janina6
15. 12. 2007
Dát tip
Psát o sobě je těžké :-) a ty jsi to zvládla moc pěkně...*

Vysvětlivka: To je na objednávku - měla jsem něco o sobě napsat do jednoho zpravodaje. Lépe jsem to nevymyslela .... díky vám všem za krásná slova.

avox
15. 12. 2007
Dát tip
zázraky se dějí a sny se plní - když se člověk přičiní :-)) */

Marcela.K.
14. 12. 2007
Dát tip
Zázrak není, že jsi básnířka...zázrak je, že jsi :-)*

Abi
14. 12. 2007
Dát tip
To je moc pěkné..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru