Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klíč k ráji

15. 12. 2007
9
35
2440
Autor
Marcela.K.

Včera mi autor(ka) na Písmáku napsala prý "osalvnou" báseň. Napsala jsem jí k ní svůj komentář, ale on(a) ji pak smazal(a).Přesto mě donutil(a) se zamyslet nad tím, jak moji poezii vnímají někteří čtenáři. Ale stejně, jako se všichni neutlučou po řízkách, nebo blondýnkách, je mi jasné, že se nemusí moje tvorba líbit všem... tak jen snad vysvětlení jednoho proč ... Už několikrát jsem vysvětlovala, proč píšu. Nechce se mi to tu opakovat, ale budiž. Mám drsné povolání u kterého po čase existuje i syndrom tzv. vyhoření. Poezie mi pomáhá se nabíjet, proto v ní nezvracím. Mám toho dost v práci, nechci si to tahat ještě do básniček i když čas od času , cítím-li tu potřebu, píšu i o tom.

Pokus č. 10

 

žadoníš o city
v placeném obalu
jako bys grátis jich
neměla dost

horší než kopřivka
už je to pomalu
však
co s tím naděláš
vztyčíš-li most?

v lascivních obrazech
jeptiška zakletá
- kdo ale v tobě má
luštit ty taje

když si jde pro něhu
do všech tvých příběhů
a ty ho pustíš jen
ke prahu ráje
 
…autor : danha…pro nick mylenka

..................................................................Mám na profilu  v kolonce vztah k literatuře : miluju pohádky.


 
Ano, vyrostla jsem  na pohádkách.
Když jsem byla školačka, neměli jsme doma opravdu ani telefon. Černobílou televizi nám maminka povolovala jen na chvilku a já si pro barevné sny chodila do knihovny.
Půjčovala jsem si  knížky podle síly hřbetů. Čím silnější kniha, tím déle jsem byla zavřená v  kouzelném světě fantazie. Četla jsem všechno, co se mi tehdy dostalo do ruky.
 
Naučila jsem se tak odpočívat a schovávat před reálným světem.
Co mi přinesl?  Smrt mi sebrala tátu, maminka byla stále v práci, protože vychovávat v té době dvě děti  s příspěvkem na jedno 302 korun sirotčího důchodu, nebylo lehké.
Musely jsme zhasínat i světýlko na karmě, aby zbytečně nehořelo.
Přesto jsem nikdy nepocítila nouzi. Nikdy nám maminka neřekla, tohle si nemůžete dovolit. Vždy vyčarovala peníze na školní výlet, na lyžařský výcvik, dokonce jsme pokaždé jely ve třech někam na dovolenou. Samozřejmě tuzemskou a  s dotací od ROH.
Nepoznala jsem ani  nouzi citovou, i když jsem si občas myslela, že má maminka moji starší sestru raději. Jenže které dítě si toto občas o svých rodičích nemyslí.
A tak můj táta, který se podobal Old Shatterhandovi, byl opravdu v mých představách tím princem z pohádek, které jsem si jako malá holka četla před spaním.
 
Nežadoním tu o city. To je omyl. Mám jich opravdu dost "gratis"…
Měla jsem to štěstí, že jsem poslechla maminčinu radu : ,,Až si budeš vybírat manžela, představ si ho, jako budoucího otce svých dětí.“ Je to rada k nezaplacení a já se díky ní provdala za skvělého muže.
Píšu tak, jak vidím svůj svět a každý, kdo se ke mně přiblíží, ví, že “píšu pohádky“.
Mrzí mě, pokud někdo vnímá mojí tvorbu tak, že se z toho asi co nejdřív opupínkuje.
 
Ne, nejsem zakletá jeptiška. Jsem vdaná žena se třemi dětmi a to, že jsem po roce 1968 vyrůstala v církevním prostředí, se jistě obráží v mém pohledu na život. Ale stejně, jako každý opravdový křesťan, i já jsem často na vážkách a nevím, jak to vše s Bohem a mojí vírou v něj doopravdy je. Chybí mi tedy jistota jeptišek.
Nejsem fanatik, který by měl vše jasné. Naopak, má cesta k víře je plná otázek a hledání smyslu... hledání proč.
 
Ty moje „taje“ ať tedy luští v mých básních, kdo chce. Koho mé psaní baví. Pro ty píšu, pro ty se otevírám.
 
Avšak ráj…ráj si každý musí otevřít sám...zámek prý má otvor ve tvaru srdce.
 

 


35 názorů

Marcela.K.
13. 10. 2009
Dát tip
Tady máš vysvětlení mého nicku v komentářích. Z profilu jsem to smazala, ale asi bych to tam měla vrátit :-)

Marcela.K.
14. 02. 2009
Dát tip
Chytrým nemá smysl lhát (a hloupým říkat pravdu...) J.B. to je citát :-)) dík, Oldjerry

Oldjerry
14. 02. 2009
Dát tip
O tvaru té klíčové dírky bych vedl disputaci, ale jinak - to je filipika proti překrucování (nebo jen nepřesnému pochopení slov). Věřím, protože i já si přidávám své pohledy, své postřehy a svá hodnocení. Ježíšmarjá - vždyť to je - o literatuře, o poezii. Tím nechci tvrdit, že to co napíši, je poezie... nejsem verbální Adonis. Ale za tuhle věc těžko zařaditelnou do nějaké kategorie dávám s chutí tipa. Nic si nedělej z chlapů - jak vidí mylenku, tak si ji prostě představují s tvrdým přetvořeným z měkkého....no....

BigBivoj
14. 02. 2009
Dát tip
mylenko,mylenko :))))

Lakrov
11. 01. 2009
Dát tip
Nevím, co je zpověď, ale to, co si o ní myslím, mi tenhletext trochu připomíná. V kontextu s úvodní básničkou pak připomíná spíše stíznost. Ještě se vrátím, nějak mi selhává zrak.

Marcela.K.
10. 01. 2009
Dát tip
.

čas nehraje roli...děláme premiéry tak jednou za dva roky, plus tradiční vánoční pohádky, počkáme si :o) jestli tě nepředběhne Havel, má pořád nějaké problémy s výběrem divadla :o)

Marcela.K.
16. 12. 2007
Dát tip
...no to by šlo, stačily by vám dva počítače :-))) jako rekvizity. Ale do důchodu jdu až za 12 let a asi to budu sepisovat tak rok :-)))

to já jen abych se vrátil do své obvyklé polohy :o) a až budeš mít ten román, dej vědět...hledáme nějaký námět ze současnosti, do našeho divadla...:o)

Marcela.K.
16. 12. 2007
Dát tip
:-)))) alfi!!!

nemyslete si, že jsem neodhalil ironii ve vašich narážkách na mou vrozenou chytrost :o)

Marcela.K.
16. 12. 2007
Dát tip
No, tys tu chyběl...rupíku :-))

Marcela.K.
16. 12. 2007
Dát tip
Jo, je chytrej a navíc má potřebný odstup a nadhled :-)

ruprecht
16. 12. 2007
Dát tip
řekl bych, že ta básnička je i svým způsobem lichotivá... je taková dvojsečná... ale jestli tě měla vyprovokovat k tomuto dílku, svůj účel splnila... k mé radosti... :-)

Marcela.K.
16. 12. 2007
Dát tip
Tak jsem si ten vysvětlující komentář hodila na profil...Divil bys se, milý alfi, víc než muži mi dokázali ve virtuálním světě ublížit ženy...i když samozřejmě kvůli mužům :-) jednou to v důchodu sepíšu jako tragicko-komediální, hororový a detektivní román s romantickou zápletkou...a bude tlustej :-)

reinka
16. 12. 2007
Dát tip
ten alfonso je ale chytrej........dej na něj, mylenko!

tak jsem to nemyslel...nic neměň, zůstaň, jaká jsi, jen víc počítej s těmi přehnanými reakcemi (zcela jistě jen od mužů...). Spousta mužů tě obdivuje, jsme rádi, že máme takovou autorku, která píše "jen" pro nás ( o tom, jak je snadné si vztáhnout na sebe báseň bez věnování, jsem psal jindy a jinde...). Nenech se rozhodit tím, že občas někdo nedokáže oddělit virtualitu od reality...:o)

Marcela.K.
16. 12. 2007
Dát tip
Ach jo!!! Tak to mám všechno smazat? Nick tu přepsat nejde...tak co s tím?

to je sice pěkné, ale nemůžeš po čtenářích chtít, aby tyhle detaily znali. Prostě vidí nick milenky s tvrdým y, reagují podle prvního dojmu. Tak se s tím smiř :o)

Marcela.K.
16. 12. 2007
Dát tip
Ach jo, ten můj nick!!! Jsem si zkoušela založit mailovou adresu na seznamu...a nic mi to nechtělo vzít. Nevěděla jsem tehdy, že se dá třeba vymyslet nick s nějakou tečkou, číslem, či pomlčkou...pak jsem si vzpomněla na moje začátky v dětské ozdravovně, když mi tam malý Péťa napsal, že mě myluje a mému budoucímu muži se ta hrubka tak moc líbila, že pak všechny jeho dopisy začínaly Ahoj myláčku a myluju tě :-) tak jsem zkusila hrubku a seznam to spolkl, a současně mi tady na Písmáku nešlo zaregistrovat se jako marsé...už tu nějaká byla bez čárky nad e. Takže jsem použila nick z mojí mailové adresy. Tedy žádná mylenka, ani milenka...ale jen vzpomínka na to, jak mi psával můj manžel dopisy za svobodna...a o tom to vlastně všechno je... není vše tak, jak často zvenčí vypadá...říkával jeden můj známý a sám mi to potvrdil, když já si myslela, že je přítel a nebyl...

že by moudřejší ustoupil?... když nad tím tak přemýšlím, divím se spíš reakci mylenky než danhy. Mylenka přeci, jako zkušená autorka, dobře ví, jak její dílka působí "kontroverzně" (jestli je tohle to správné slovo...), dokonce si ji neznalí už podle nicku schematicky zařadí do určité kategorie...teprve po hlubším přečtení se dá případně první dojem přehodnotit...když se chce :o) stručněji než já to vystihl nostalgik...

zvláštní... docela by mě zajímalo, proč to danha smazal (a)?

no to nepouštěj!!!!!!!!!!

Marcela.K.
15. 12. 2007
Dát tip
Víš, já asi nejsem teď schopná reagovat na takové "oslavné" básně adekvátně. Nejsem podrážděná...spíš jsem si řekla: ,,Panebože, už zase!" Vím kdo je moje slabé místo při psaní, vím, co mi někteří lidé vytýkají a dokonce vím, že z těch víc jak šestiset básní, které mám v archivu, je jen nepatrný zlomek těch, které by stály za tisk...Je mi jasné, že danha je někdo, kdo má ještě jiný nick...navíc píše vcelku dobře...jenže já už nechci do "svého ráje" pouštět náhodné, kolemjdoucí...už ne.

Tak jsem si to, Marcelko, všechno důkladně přečetla a napadlo mě tohle: Reagovala bys stejně smutně a podrážděně, kdybys věděla, že tu báseň pro tebe napsal člověk, kterého znáš a miluješ? Třeba se mýlím, ale takto se nad tím zamýšlím. Každopádně ve slovech je síla i chaos zároveň - to zase mě naučil život. ***

nostalgik
15. 12. 2007
Dát tip
Sama jsi napsala co mělo být napsáno, není co dodat... snad jen, že charakter tvorby a profil osobnosti se nemusí zcela překrývat

reinka
15. 12. 2007
Dát tip
mylenko, nebraň se obdivu...nebraň se přátel...slzy k tomu asi patří

Oldjerry
15. 12. 2007
Dát tip
výborná reflexe... jsi nad věcí. Tě žeru - jak pravil básník....

Marcela.K.
15. 12. 2007
Dát tip
Raději ne...aby ten "obdiv" nedopadl jako u danhy :-))

Marcela.K.
15. 12. 2007
Dát tip
Dík , Janino :-)

slovak
15. 12. 2007
Dát tip
Mohol by som ti aj básničku napísať, zaslúžiš si nejakú peknú, možno inokedy. Ale tak láskyplné vyznanie sa som už dávno nečítal, práve za to si zaslúžiš môj obdiv.

Janina6
15. 12. 2007
Dát tip
Je ošidné být osobní, když někoho známe jen z toho, co píše. Slovíčka matou, dají se vyložit různě... a občas si člověk domyslí právě ten význam, který podvědomě chce najít... Můj virtuální obrázek "nicku mylenka" je zatím něžný, moudrý a se smyslem pro humor :-) Ale básničky ti psát nebudu, neboj :-)))

reinka
15. 12. 2007
Dát tip
já si dám radši "Tebe" :o))))))))))))

Marcela.K.
15. 12. 2007
Dát tip
Ale já se nezlobím, přece :-) já jen radím těm, kdo ze mě mají kopřivku, že si mají dát řízek, nebo krásnou blondýnku :-)

reinka
15. 12. 2007
Dát tip
mylenko, nezlob se už...myslím (vím ), že danha je MUŽ !!! A má Tě rád, to jsem si jista :O))))))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru