Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anděl strážný

23. 12. 2007
8
14
1988
Autor
racek

vánoční povídka

Anděl strážný

 

 

Stála na refýži a vypadala, že čeká dost dlouho a marně. Konečně se naposledy rozhlédla, stoupla si zády k výloze Levných knih a vyndala z kapsy mobil. Poněkud váhavě vymačkala číslo, ale než se mohlo navázat spojení, někde blízko se ozvalo: - Nevolej mu.

  Polekaně se rozhlédla, protože bylo pozdě večer a široko daleko ani noha.

-         Tady, nahoře, řekl zase hlas.

Podívala se tím směrem a couvla o dva kroky. Na prosklené čekárně stál v sloupu zlatého světla anděl.

-         Neboj se, opakoval. – Chci ti pomoct.

Mobil, který dosud držela v ruce, si přitiskla k hrudi, jakoby ho chtěla bránit.

-         Já ti ty peníze na stromeček dám, řekl mírně, klekl si na kraj čekárny a natáhl dolů ruku s bankovkami.

- Nic nechci, konečně se jí vrátila řeč. - Nic od vás nechci, odtáhla se jako před nákazou.

-         Tonda ti je nedá, řekl. – Proč myslíš, že nepřišel?!Už je nemá, vysvětlil.

-         To není pravda, přešla do útoku. - Už je vyléčený!

Anděl si povzdechl a trochu se narovnal: - Potřetí a vyléčený?!!

-         No a co? Soused tam byl ještě víckrát…, zarazila se. – A jak to vůbec víte?!!!

-         Vím všechno, konstatoval suše a znovu natáhl ruku s penězi: - Vem si je. Jsou platné, koukej, a rozložil bankovky do vějíře.

Reklama McDonalda na rohu třikrát zablikala.. – Ber dokud dávám. Nemám už moc času, volají mě.

Ve chvíli, kdy se její ruka setkala s andělovou, to slabě zajiskřilo. Podívala se na bankovky z obou stran a pak je spolu s mobilem zastrčila do kapsy.

-         Co za to?, zeptala se opatrně.

-         Za co?

-         Přece nerozdáváte peníze jen tak pronic zanic.

-         To není pronic zanic. Jsem anděl strážný.

-         To jako…MůJ?, oči měla jako velké lesklé knoflíky.

-         Až od dnešní půlnoci. Býval jsem Tondy. TOHO TVÉHO, první dvě slova zdůraznil, - Tondy. Ale už ho mám dost. Někteří lidé se prostě ochránit nedají, víš před čím myslím.

Najednou vypadala zoufale: - Ale on je zlatý, než se…, nedořekla.

-         No právě, pronesl káravě, - no právě.

-         A to jako už žádného strážce nemá?, skoro zašeptala. – Slíbil, že přestane…, zlomil se jí hlas a rozplakala se.  - Dejte mu ještě šanci, prosím.

-         To je moje povinnost, proto jsem ho přenechal mladším. Jsou razantnější, a ještě idealisti. Já musím, ale ty bys asi neměla, dodal pomalu a vážně.

Nad MacDonaldem zase zablikalo. Anděl se poněkud namáhavě postavil a otřel si kolena. – A teď mě omluv, musím letět. Zamával a zmizel, jakoby nikdy nebyl.

Právě včas. Od křižovatky přijížděla tramvaj. Sotva nastoupila, mobil v její kapse se rozvibroval.

-         Ahoj. Čekala jsem na tebe. Slyšela jsem, že nemáš. Od koho? Nikdy ho neviděls.

Domluvila, unaveně opřela hlavu o okno, a zatímco tramvaj projížděla zasněženými ulicemi, vůbec poprvé si zkusila představit Vánoce bez Tondy.

 

/19.prosince 2007, 21:53 hodin, da capo al fine/


14 názorů

Korála
26. 03. 2008
Dát tip
Někdy mi to trochu zaskřípalo, ani nevim proč vlastně. Jenže ten zbytek to přečnil uplně v pohodě, tak vlastně nevim, proč jsem to záporný psala hnedka na začátek.. Tipec

Barman
18. 01. 2008
Dát tip
Líbilo

těša
15. 01. 2008
Dát tip
líbí se mi kontrast anděla s levnýma knihama a tak podobně, ale jinka je to na můj vkus trošku moc jednoduchý, ikdyž pointa se mi celkem líbí. Kromě endifů mi ale ve čtení poměrně dost vadila věta nikdy ho neviděls, v životě jsem nikoho neslyšel říct nic podobnýho než nikdys ho neviděl. ale to se možná může napříč republikou měnit, nevím.

Winter
30. 12. 2007
Dát tip
Abych byl upřímný, působí to na mě velmi plastově: andělé, peníze, léčení. Sloh se mi povzdával obyčejným. No asi nic pro mě.

racek
29. 12. 2007
Dát tip
Ahoj, dekuju za uznani, reklo mi o te povidce i co jsem sama nevedela. Zora Racek

zacatek nesmele podle hollywoodskych scenaru legracne pateticky, ale myslim, ze takovych povidek tu dost chybi, kdyz uz nic jineho, tak empatie, ze mam pocit, ze ctu neco celistveho, co nekde zacina a nekde konci a ze je to pribeh...a o tom to je, ze

Marcela.K.
27. 12. 2007
Dát tip
Já nevím...mám vánoce ráda...a tohle mi moc vánoční nepřipadá...

guy
26. 12. 2007
Dát tip
jo, taky mi to přijde dobře vánoční

martinez
24. 12. 2007
Dát tip
loni právě před vánocemi mi přilítla exekuce /manželova.../ na účet a nenechala ani korunu... cestou z banky sem si mohla hlavu zavařit jak sem přemýšlela co s tím, no spíš tragicky dumala, že vlastně nemožu nic vůbec, aj se tam mihla jedna velmi hnusná myšlenka - vlastně dvě... potkat tohodle anděla tenkrát, nepřemýšlela bych moc o duchovnu /to až pozděj/ a brala, aj dyž vím že peníze nejsou všechno, někdy je bez nich hodně těžko - a správný anděl strážný všechno ví a podle toho koná :o) a dík za avi, Lakrov /jen tam mvidím moc html kódů a blbě se mi to četlo/ každýmu jeho strážníčka a krásné vánoce :o)

Flákač
24. 12. 2007
Dát tip
hezké počteníčko, veselé vánoce přeji. dokonce i andělé lámou hůl nad ochlasty. Tip.

avox
24. 12. 2007
Dát tip
srdíčko, žiji už dost dlouho, abych to alespoň tušila :-)). "Anděle" celkem nemusím, ale když už, pak mi symbolizují duchovno... no, jsem z jiné doby...

Lakrov
24. 12. 2007
Dát tip
Konec je zvláštní, ale podle všeho přirozený. Ale zalíbilo se mi to hned od začátku; teda asi od věty 'Tady nahoře'. Je to krásná směs syrové reality a (ne)splněné? touhy po lepším životě. Zaslouží TiP. Taky proto, že vánoce moc nemiluji.

avox
24. 12. 2007
Dát tip
ach ouvej... anděl co rozdává peníze, místo aby plnil svou strážní službu? Myšlenka je velmi zajímavá, jedno jak dojde k prozření, jednou k tomu dospět musí, třeba i za pomoci anděla, jen ty peníze to tam trochu (dost!) kazí... pěkné svátky přeji :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru