Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Projevy svobody člověka

26. 12. 2007
2
11
913
Autor
Alya

Pokusila jsem se heslovitě vystihnout, jak se svoboda pojevuje v myšlenkách, sebepojetí a chování. Vítám inteligentní dotazy k tématu. Pokud něco chybí, můžu to doplnit.

Projevy svobody člověka v myšlení, sebepojetí a chování

 

Myšlení – nadhled

-        všeobecný přehled

-        myšlení ve velkých časových horizontech

-        fantazie, představivost, sny

-        nenávist vůči skutečné příčině omezující osobní svobodu

-        touha po poznání

-        touha po osobním růstu

-        touha po rozmanitosti

-        jiné způsoby vnímání

-   Sebepojetí – sebeúcta

-        egoismus

-        zdravá sebekritika

-        nadhled

-        Chování – samostatnost

-   seberealizace

-   možnost svobodného projevů citů

-   solidarita

-   altruismus

-   statečnost

-   tolerance

-   vůle

-   nedisciplinovanost

-   anarchismus

-   vzpoura, vstup do opozice

-   dominance, sklon k manipulaci s ostatními

-   prezentace vlastních názorů

-   zvyšování svých nároků

-   částečné oproštění od svých materiálních potřeb

-   smysl pro humor

-   hravost

-   kreativita

-   rezistence vůči manipulaci

-   nevypočitatelnost

-   volba činitelů, jimiž chceme být ovlivněni

-   hledání jistot, řádu a pravidel

 


11 názorů

Meheš
04. 01. 2008
Dát tip
To je pravda, úvaha by byla rozplzlá, a takhle se aspoň nechodí okolo horké kaše. Altruismus by rovněž patřil do kategorie myšlení, o to bych se nepřel...

Alya
02. 01. 2008
Dát tip
Děkuju za Váš zájem. Pozitivní i negativní kritiky jsou inspirující. Chápu, většina lidí je zvyklá na klasickou úvahu. Jenomže já jsem chtěla postihnout tuto problematiku co nejkomplexněji. Abych do úvahy mohla dostat všechny pojmy, musela bych popsat velké množství stran nudným a naprosto nepřehledným textem. Navíc svoboda se opravdu nedá zkoumat pod mikroskopem a každý má na ni úplně jiný názor.

Meheš
30. 12. 2007
Dát tip
Zdravím. To heslovité vystihnutí není špatné, vždyť v těch knížkách to takhle nějak bývá. Polemizovat o bodech se jistě dá, leč proč bychom tak činili, obecné pojmy přece sami obsahují speciální. Sám bych byl spíše zvědav jak to bude vypadat ve větách.

To je nefér, tohleto :)

Dero
27. 12. 2007
Dát tip
Pišto, hodnotil jsem v rámci upřesnění kategorie. Formálně to úvaha samozřejmě není, člověk nad tím nemusí zase tak dlouho přemýšlet - ale může, je-li svobodný. Což samozřejmě ty od července nejsi, takže chápu, že říkáš, co říkáš. ;op

Ono je obecně dobré, když někdo přemýšlí, milý Dero, leč bylo-li by přemýšleno důkladněji, došlo by se k názoru, že "myšlenková mapa" může být sice pro leckoho inspirující, ovšem od úvahy přecijen čtenář očekává více než jen několik hesel.

Narvah
27. 12. 2007
Dát tip
docela pomýlené.. už to první - "nadhled" je spíše upgrade nad ostatní jedince, kdežto "náhled" má blíže k jakémusi oproštěnému jednání. co má všeobecný přehled společného se svobodou? co jsou to velké časové horizonty? londonovo cestování v čase nebo co? co je vlastně svoboda? proč nezačneš tím? tahle úvaha je ubohé pseudopsychologizizování.. příště s raději nepouštěj do sfér, kterým nerozumíš..

Notreal
27. 12. 2007
Dát tip
neni to svoboda stejne tak jako ustava tvarici se svobodne a spravedlive neni svobodna volba, ale kompromis pro zivot a souziti [tohle neni negativni kritika:] ]

janicka17
26. 12. 2007
Dát tip
Svobodu nejde vystihnout. Snad jen tou možností, že o ní můžeš mluvit. Jestli něco chybí? Určitě ano, a to je demagogie. Největší nepřítel svobody projevu a přitom hnací motor každého projevu.

Dero
26. 12. 2007
Dát tip
Trochu mi tam chybí "touha po postižení skutečnosti", ze které se drtivá většina zmíněných bodů odvíjí. Jako myšlenková mapa je to inspirující. Já bych například stvořil úplně jinou, ale to je zcela v pořadku. Myslím si, že (nejen) svobodu nemůžeš popsat mnoha termíny. Čím víc slov k tomu potřebuješ, tím přesněji definované odchylky se dopustíš. Nakonec se kruhem vrátíš k samotnému pojmu "svoboda", ale tentokrát už bude mít v tvé hlavě slovy neobepsatelný, ale přesto poměrně jasný význam. Zrodí se zkušenost. Je dobře, že o takových věcech někdo přemýšlí. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru