Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

I like Q

12. 06. 2001
1
0
3117
Autor
Rising_Star

diskuze na téma mikroplateb na Písmákovi

Zdravíčko!

 

Když jsem se dneska pročítal rootem (www.root.cz) a pozoroval, jak čtenáři ohodnocují díla co do kvality virtuální měnou Q, napadla mne jednoduchá a prostá myšlenka:

 

Má tento nápad životaschopnost i v takové oblasti, jako je literární tvorba?

 

Mám samozřejmě na mysli možnost přihodit ke své kritice nějaké to Qčko. Při poměru 100Q = 1Kč je sice Qčko halíř, ale asi každému je jasné, že spíš než o výdělek tady jde spíše o určitou míru uznání vyslovitelnou v poměrně širším záběru počtem Qček, než prosté tip ano/ne.

 

Nuže?


Danny
22. 05. 2002
Dát tip
I don't like Q.

Spvrivs
21. 05. 2002
Dát tip
Proč dávat pouze jeden tip? Myšlenku odstupňovaného hodnocení podporuju. ;-)

Prokletí
21. 05. 2002
Dát tip
kafí? ;o))))))))))))))))) Co mi uděláš? ;o))))))))))))) Jsem proto, aby se za dílka na Písmáku platilo... ale jenom mně ;o))))))))))))))))))))) m.

Wicana
18. 05. 2002
Dát tip
Mág z toho dostane průjem, jak tě tohle vůbec mohlo napadnout, do poezie tahat pitomé způsoby :--(

Ald
15. 06. 2001
Dát tip
me to prijde jako picovina..nejaky qecka...

Yfča
14. 06. 2001
Dát tip
Souhlas s Viem.

kafka
14. 06. 2001
Dát tip
Pájo, kde mám ten kapesní nožík..? Mám chuť se upižlat k smrti, víš.......????

kafka
13. 06. 2001
Dát tip
jestli mi ještě ODTUD pošlete avízo, tak si něco udělám....!!!! (že jsem se vůbec zvěčňovala.... :-(((

FLO
13. 06. 2001
Dát tip
To je blbost jak dělo. To mně příde jako: hmm...z tipů nemám nic,tak budu vydělávat aspoň halíře,ať z toho mám lepší pocit. V momentě kdy začnu takhle přemýšlet,doufám, že bude nablízku někdo s nabitou pistolí a nebude se se mnou párat.

Pája
13. 06. 2001
Dát tip
ne avi pro kafku ;-))))))))))

Suppe
13. 06. 2001
Dát tip
_JiKO_:a proč jako?

kafka
12. 06. 2001
Dát tip
Nuže????? bože..... jestli tohle někdy nastane, tak už mě tu neuvidíte... ale věřím vám, že jste ještě rozumní!

fox
12. 06. 2001
Dát tip
my si rozumime kafko :)

Vio
12. 06. 2001
Dát tip
Jenže TIP je pouze doporučením pro ostatní, že dílo stojí za přečtení. Je zavádějící myslet si, že dílo s větším počtem TIPů je kvalitnější, než dílo s menším počtem TIPů. Znamená to pouze jedno a sice to, že se zalíbílo více lidem. To ovšem nemusí mít s kvalitou mnoho společného. Obecně otázka kvality uměleckého díla je velmi sporná záležitost.

Wopi
12. 06. 2001
Dát tip
Vio - to máš pravdu. A co by měly přinést Q-čka? Zas jen to, že se to někomu líbí....

Rising_Star
12. 06. 2001
Dát tip
Ad Wopi: obecně (mimo uznání, že se někomu něco líbí), Q-čka znamenají spoustu výhod, protože je už dost webů/sajtů, které je berou jako platidlo. Ale to jen na okraj k poznámce. Samotnému se mi myšlenka "komercionalizace" literatury zas až tolik nezamlouvá, jak by se mohlo zdát :), protože si myslím, že lidi by měli psát tak, jak to cítí, a ne, jak je systém platí (jako svého času ?Maroldova? loutna, nevím zda ten projekt stále ještě existuje). Při svých úvahách na toto téma jsem však zjistil, že Q-čka vlastně žádný žold nejsou, protože představují pár haléřů, takže jde spíš o uznání :) jako v případě tipů. Ostatně, kolik autorů dneska píše pro tipy?

Suppe
12. 06. 2001
Dát tip
Mikroplatby jsou podle mě pořád ještě dost nevyvinutý. Přeberte si to takhle: ať už kterákoli firma přišla s vlastní "mikroměnou", nikdy se takovej projekt (aspoň dle mých znalostí) neuchytil. Problém v tom je ten prostředník - firma, od níž měnu kupujete. Moje řešení zní: díky číslování proceseru (od P3) bude možné uložit v počítači speciálním kódem číslo uživatelovi kreditní (nebo platební) karty. Kdykoli pak bude nakupovat nebo sledovat placené stránky, prohlížeč mu položí otázku, zda se má zaplatit. Když uživatel klikne na OK, objeví se v dalším okně kompletní a definitivní účet a uživatel už jen potvrdí, že chce skutečně zaplatit. Aby nedocházelo k podvodům (např. odečtení větší částky než deklarováno apod.), budou existovat následující opatření: 1.) Kdykoli prohlížeč bude chtít načíst číslo kreditní (nebo platební) karty (jež musí být po ukončení transakce bezprostředně vymazáno z RAM), zeptá se dialogem uživatele. 2.) Tak, jako jsou stanoveny pro normální karty denní, týdení a měsíční limity, bude existovat také "e-limit", tedy maximální čerpatelná částka. Díky připojení na internet bude mít uživatel non-stop k dispozici informace o své kontu.

Rising_Star
12. 06. 2001
Dát tip
Suppe: oni si lidi Qcka vetsinou nekupujou ale spis je ziskavaji za klikani na bannery, hrani her s bannery, reklamni maily, za registraci, etc. aspon pokaď vim

Suppe
12. 06. 2001
Dát tip
Rising_Star: tohle už existuje na Centrum.cz; s virtuálními měnami a mikroplatbami, to podle mě moc společnýho nemá.

Vojtek
12. 06. 2001
Dát tip
Na to bych se mohl :-(( ....pardon omluvám se....

JiKo
12. 06. 2001
Dát tip
kravina

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru