Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fénix

05. 01. 2008
7
34
6247
Autor
Tragicus

"Jsi, jsi Pán Bůh? Jestli ano - proč jsi nás tolik potrestal? Co jsme spáchali, ó Pane Bože, co jsme udělali zlého? My už budeme hodní, opravdu!"^1

                Vlasy jí tak krásně rudě zářily, jako listí v podzimním slunci, tím vášnivým úsměvem smrti, … Ale o ni tady vlastně nejde. A i kdyby šlo… po chvíli zbyl jen čerstvý závan páleného keratinu. Když se oheň zakousl do jejího obličeje, odvrátil jsem se. Už to nebylo zajímavé. V té fázi již všichni vypadali stejně. Kůže a svalstvo začnou bublat a téct, jako by byly z vosku. Samozřejmě – vosk hoří mnohem lépe.

                Vykročil jsem tedy k své pravidelné večerní procházce po městě, vždy jsem si připadal trochu jako Nero prohlížeje si své vrcholné dílo – Řím v plamenech. Pravda, toto město zrovna Řím není, spíše jen Vatikán, ale i tak je to krásná podívaná.

Zapomněl jsem se zmínit – před pár dny tady vypukla nějaká infekce, docela rychle se šířila a já jen tak mezi řečí jsem vyprávěl známému, jak ve středověku při morové epidemii osobní lékař papeže Klementa I. nakázal svému vznešenému pánovi, aby zůstal v komnatě a zapálil kolem sebe ohně, což opravdu zafungovalo. Tento můj známý to pochopil jako radu a vesele jí šířil dál… Problém je v tom, že oheň sice odhání krysy s blechami, ale rozhodně není univerzální obranou proti infekci… A jak lidé umírali, pochybuji, že mysleli na požární předpisy. No a hned tady byla další boží rána. Svět (minimálně tedy toto město) se proměnil v jedno velké krematorium pro všechno – pro z nebe čas od času pršící ptáky, rozšklebená auta, stromy, ...

Zápach. Hrůzný zápach, všudypřítomný, neustálý, pronikavý, neustávající, je všude, nikdo mu neunikne. Přichází z ulic, kdysi kypících životem, teď se v nich kupí mrtvoly. Těla vytvářejí velké hrozny…“2

V podstatě bych mohl opsat celý popis zkázy v autorově rodném městě a vcelku by se jeho pohled s mým shodoval. Žel, až na Jamese – trochu mi chybí někdo, s kým bych sdílel své pocity…

Jak jsem tak sledoval konec prvního dějství, ozval se výbuch. Jeden trs vína explodoval, do vzduchu vzlétla sprška různobarevné hmoty a za ní vyšlehl chvilkový, oslnivý jazyk, jak vzplály náhle uvolněné hnilobné plyny. Svět končí, lidská rasa vymřela a nahradila ji nová, tančí tu po domech a autech v drogovém opojení, kroutí se s rukama nad hlavou do rytmu vlastního smíchu. Symbol revoluce. Pohrdavý, ničící a obrozující. Jsem tak hrdý na své dílo! Revoluce proti životu a smrti, bez naděje, ale i bez zoufalství. Musíme si představit, že Sisyfos je šťastný. A je-li on, kdo by mohl být nešťastný?

„A množí se, množí se!“

Čerstvé plameny. Neomylně jsem je poznal, jejich svěžest a zaujetí. Na okraji města stál kostel, ke kterému se oheň dostal zřejmě až dnes. Neodolal jsem spatřit ta mozaiková okna v pekelném ohni.

„Haló!“ bylo to tak nečekané jako výkřik mrtvoly. Zastavil jsem se, vzhlédl vzhůru a spatřil temnou postavu na pozadí rudého nebe stojící vedle kříže na střeše kostela.

            Musel jsem se chtě nechtě pousmát – někteří lidé, aby neskončili v hroznu (pološílení a polomrtví spoluobčané v zoufalé snaze zachránit se, sápali se po vás jako malomocný po Kristu, ale to jim samozřejmě nelze vyčítat, jak říkám – byli pološílení), vylezli na střechu, což nebyl zase až tak špatný nápad.  Problém ovšem byl, když se k nim dostal oheň: tehdy pochopili doslovně význam rčení „hoří ti půda pod nohama“. Modlitbičku pro anděla, kdyby byl zrovna poblíž a pak vzhůru dolů. Tupý náraz na beton, občas se ozvalo křupnutí. Po nějaké době jsem se sázel sám se sebou, jaký kdo udělá zvuk při dopadu. Tedy, nebyl to zrovna velký orchestr, dalo by se říci, že spíše komorní, takže mne to rychle omrzelo.

            „Jak se máte, otče!“ zasmál jsem při pohledu na jazyky, které už slintaly poblíž nohou kněze.

            „Jako Hus, jak asi… Šel jsem spát a pak najednou mne probudil žár…“

            „Klasika.“

            „Prosím?“

            „Ale nic. Budete asi muset skočit, co?“

            „Nebo uhořet.“

            „Bral bych být vámi skok. Míň bolesti. A není to tak okoukané.“

            „Prosím?“

            „Skačte. Máte výhodu, je tady tráva. Třeba se ani nezabijete.“

            „Hm,“ zabručel a zůstal stát. Modlil se, co jiného.

            „Pomůžete mi pak, že?“

            „Nebo vás dorazím. Podle toho co bude jednodu…“ zarazil jsem se. Na nebi se objevilo bílé světlo.

            „Andělé?“

            „Jo, ale mají podezřele podobný zvuk jako vrtulník.“

            „Bůh vyslyšel mé volání!“

            „Spíše satan, ten vždycky kazí legraci.“

            „Prosím?“

            „Nic,“ povzdychl jsem si.

            Z vrtulníku vyskákala skupina lidí v ochranných oblecích.

            „Jste nakažený?“ 

            Zavrtěl jsem hlavou a ukázal na kněze zběsile mávajícího rukama, jak se po něm už natahovala nová rasa.

            „Nebojte, všechno bude zase v pořádku.” otočil se zpět ke mně, když ukázal vrtulníku na střechu kostela.

            „Ano. Zase,“ lehce jsem se usmál, ale měl jsem chuť smát se na celé kolo.

            Svět se nezměnil. Ne že by mohl. Dokud se Noemova archa plaví, svět bude stejný.

 

__________________________________________________________________

 

 

1 James, „vesnický, dobromyslný blb“, popis Henry Knightona, kronikáře a zakladatele opatství v anglickém Leicesteru

2 Henry Knighton


34 názorů

Tragicus
10. 11. 2009
Dát tip
Diky za cteni.

Makoves
06. 11. 2009
Dát tip
pěkně napsáno. (t)

Tragicus
16. 06. 2008
Dát tip
Diky, to mne tesi.

Hej, tohle je mazec! Forma sice není úplně dokonalá, ale u koho je? Každej má prostě svůj styl psaní a normální čtenář se v tom stejně nepitvá, jde po příběhu, náboji, atmosféře, nápadu. Krásně jsi popsal moje pocity při hraní GTA :o), za to máš u mě *tip.

Hej, tohle je mazec! Forma sice není úplně dokonalá, ale u koho je? Každej má prostě svůj styl psaní a normální čtenář se v tom stejně nepitvá, jde po příběhu, náboji, atmosféře, nápadu. Krásně jsi popsal moje pocity při hraní GTA :o), za to máš u mě *tip.

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
Ano, jsem rad, ze souhlasis, ze by to byl idiot. Ja nic neodevzdavam, ja predstavuji. A nejsem slusny clovek, takze mne to moc netrapi. Takze vlastne jen oplacis, jako rodic dela detem, co bylo delanu mu jako diteti? No, jelikoz nejsem tve dite a mam zrejme vetsi zkusenosti, je to docela legracni. A vsadim, ze te "jebali" za konkretni chyby, ne s prazdnyma rukama. A pokud tebe to stvalo, ze te jebou, mne je to celkem jedno. ;] FBC je mi ukradeny, jen jsem ho zminoval jako krasny priklad autora-idiota.

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
Cetlas moje kritiky u "sonetu" od FBC? Byla slusna a presto jsem skoncil v neoblibenych autorech, to je docela divne prijmuti. Hm, ale co, mozna byl jinak vychovan. Nemusi to cist, ja ho take nenutim. Ale byl by o dost ochuzen. Legracni, ze vzpominas jednu chybu jiz zminenou a pak uz pises nekonkretne "nejake carky". Proc by to byt nemelo? Kdybych neco vydaval, tak mi take opravi chyby a pochybuji, ze porota pro nobelovu cenu se zabyva gramatikou. Hele a vsimla sis, ze jsme s Lakrov mluvili v teoreticke rovine, nikoliv o teto povidce, takze tva reakce je tak nejak mimo misu? :] To je to slovicko "kdyby": "A co kdyby mezi nimi byly nějaké myšlenkové skvosty, které pouhý chybný slovosled apod. odsoudil na smetiště?" Pokud by jakykoliv ctenar odsoudil myslenkovy skvost k smetisti na zaklade chybneho slovosledu, chces rici, ze by nebyl idiot? Byl, samozrejme.

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
Autorem jsem samozrejme myslel sebe. U ostatnich prvni cast nemusi platit.

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
Laura: To jiste je. Vem si treba FBC (poslal bych mu avizo, ale nechce se mi psat jeho nick, muzes to udelat za mne, chces-li), da si mne do neoblibenych autoru, protoze mu napisi, ze jeho sonet neni sonet (coz opravdu neni, dokonce jsem se obtezoval a zduvodnil mu to). Ale nechapu, proc to pises sem. Ctenar muze byt leda pocten, ze od autora muze neco cist, na nejake urazeni se nema nejmensi pravo.

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
Ja mam pouze myslenkove skvosty. Pokud je pro nejakeho ctenare odsoudi chybny slovosled, ctenar je idiot a nezajima mne.

Lakrov
04. 06. 2008
Dát tip
> ...neopravuji je. To je nuda A co kdyby mezi nimi byly nějaké myšlenkové skvosty, které pouhý chybný slovosled apod. odsoudil na smetiště? Nebos nikdy nepsal s úmyslem sdělit (třeba skrytě) něco důležitého? (Vím, ne Nobelovu cenu se necítíš :-) )

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
To je dobre, ze je tam ten predpoklad: mne pred deseti lety opravdu bylo vice nez deset let. Jo, ja si po sobe ctu stare veci, ale neopravuji je. To je nuda.

Lakrov
04. 06. 2008
Dát tip
Opravovat (po sobě) staré texty je někdy docela dobré cvičení. Zvlášť když zrovna nemáš žádný dobrý námět nebo jasný postup, jak s něčím novým začít. Na svých starých textech si totiž můžeš uvědomit 'chyby' (ty stylistické, ne gramatické :-) ) Kterých by ses při psaní nových textů dopouštěl znovu a znovu. One ohlédnutí je totiž něco trochu jiného, než když se jen 'díváš kupředu na cestu'. Pokud si tedy neděláš iluze, že jsi neomylný, že všechno uděláš napoprvé správně a ze zásady o sobě nepochybuješ a nic po sobě neopravuješ, pak si takový návrat někdy vyzkoušej. Ona je občas legrace číst po sobě něco třeba po deseti letech (a to i za předpokladu, že ti před těmi deseti lety bylo víc, než deset let :-) ). Maj sa a píš

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
Aha, ja myslel gramaticke chyby. Jo, tak to samozrejme se mi nektere veci nelibi po stylisticke strance (treba ta posledni veta), nicmene s tim nic delat nebudu. Tak bych nedelal nic jineho nez opravoval stare povidky.

Lakrov
04. 06. 2008
Dát tip
Mnou vypíchnuté pasáže znáš a chyby nevidíš. Je tedy zřejmé, že na to, co je 'slohová čistota' máme různý názor :-) Kousek z mých 'textů' jsi asi četl, tak si můžeš udělat představu. Nebo si svůj text přečti za měsíc, za dva; chyby se objeví. Nebo můžeš poslat avízo na další.

Tragicus
04. 06. 2008
Dát tip
Lakrov: Jak muzes vedet, ze jsem naladu sveho snu (jenz zadny nebyl - namet je nekde jinde) nedokazal prenest do slov, snila jsi jej snad ty? :] Jinak zajimavy vyvoj tveho hodnoceni, mozna si to jeste parkrat prectes a navrhnes to na nobelovu cenu. :] Chyby tam nevidim, korektura mi tedy prijde v pravde zbytecna. Kazdopadne diky za cteni, a take, ze jsi k teto povidce ztrhla trochu pozornosti. Jo a "A jak lidé umírali, pochybuji, že mysleli na požární předpisy." bylo mysleno, jako ze si lide zalozili ohen, jenze stejne se odebrali do vecnych lovist a v poslednich chvilich samozrejme nemysleli na to, ze by ten ohen uhasili. Laura: Jsem rad pro ten pocit beznadeje, zrejme se mi povedlo vyjadrit, co jsem chtel. Malevil jsem necetl (zkusim si to - diky za tip), Kmen Andromedy je dobry (film tedy, knihu jsem take necetl). Take diky za cteni. Bluedragon: Dialog myslim vyznel, jak mel, ale zaverecna myslenka by opravdu mohla byt preformulovana (toto je xy-nta verse, prisla mi nejlepsi a uz mne to nebavilo prepracovavat, celkove to bylo trochu jine... A delsi.) Co se tyce navaznosti, zrejme by ctenar musel hledat mimo text. Diky.

Bluedragon
03. 06. 2008
Dát tip
Fénix - symbol ohně a znovuzrození ze smrti: myslím, že se ti ho tam podařilo celkem dobře zapracovat... Dialog - úplně asi nevyzněl tak jak měl?? Celkový dojem - dobrý, ale připadá mi, že celou dobu zasypáváš čtenáře obrazy ke kterým hledá v dalším textu hlubší návaznosti a nenachází a pak prásk přijde dialog a závěrečná myšlenka (která by snesla trošku přeformulovat) Tip on

Lakrov
02. 06. 2008
Dát tip
Jak je možně, že už nikdo další nereagoval? Vždyť je to (až na pár opravitelných chyb) na zdejší poměry docela dobrá povídka. Víte, co to muselo dát práce? Ještě avízo.

Lakrov
02. 06. 2008
Dát tip
Ještě avízo pro Laura Eleonora

Lakrov
02. 06. 2008
Dát tip
Pro Laura Eleonora: Dík za zastavení (a vysvětlení). Ten konec světa z toho na mě kouká také. Jen se mi zdálo, že není možné, aby v tom nebylo skryto nějaké překvapení nebo další souvislost. Mátl mě ten název. Ale kdýž píšeš, co píšeš, musí to být pravda :-) a povídka zalouží i můj Tip Ale (AUTORE !) Přimlouvám se za korekturu textu. Takhle to číst je jak jet na sáňkách po schodech. Vlétě.

Lakrov
02. 06. 2008
Dát tip
Ještě pár avíz (třeba mi někdo napoví :-) Pro Laura Eleonora: Můžeš se prosím poďívat, jestli mi něco neuniklo? (tuším, kdo byl Fénix, ale do tutoho textu mi jeho symbol jaksi nezapadá)

Lakrov
02. 06. 2008
Dát tip
Poznámky z průběhu čtení: - Některá souvětí jsou taková 'nastavovaná'. Snesla by rozdělit na více vět. '...Vykročil jsem tedy k své pravidelné večerní procházce po městě, vždy jsem si připadal...' - Dost častý výskyt (ukazovacích) zájmen '...Tento můj známý to pochopil jako radu a vesele jí šířil dál...' ale na druhou stranu to množství zájmen nese určitou náladu. - U některých vět nechápu, jaký mají význam: '...A jak lidé umírali, pochybuji, že mysleli na požární předpisy...' Mám to chápapt tak, že lidská neopatrnost při zacházení s ohněm způsobila tu zkázu, která se nese celou povídkou. To mi přijde takové schematické, násilné vymýšlení příčin, aby byo možné popisovat následky. - ...Skačte... -- jepší by bylo: 'Skákejte'. - Pár překlepů (ji/jí apod.) Po dočtení: Pátrám po smyslu. Působí to na mě jako taková pyromanská sci-fi. Nebo 'satanská'. Prvoplánová. Žádnou další myšlenku/paralelu neshledávám. První dvě třetiny jsou psány tokovým suchým oznamovacím stylem. Poslední třetina působí, jako by měla mít trochu spád, ale nemohu poznat kam. Odhaduji, že námětem mohl být nějaký 'akční' sen, jehož náladu se však do slov podařilo přenést jen zčásti. Nechci tě naštvat, ale musím se přiznat, že nechápu, co na tom někteří čtenáři obdivují. A obávám se, že oni sami mi to nebudou chtít vysvětlit. Co by se Ti ještě hodilo? Vzorek jazykové korektury? Vdechnout tomu námět & duši? (třeba mě něco napadne :-) ) Nebo mi pošli avízo na nějakou další.

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
Pošlu si avízo. Teď mám poněkud rozrušenou mysl.

Tragicus
30. 05. 2008
Dát tip
Pravdepodobne.

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
Chceš něco vědět?

Tragicus
11. 01. 2008
Dát tip
pozorovatel: Jsem rad, ze sis vzpomnel. Diky. Kuchot: Jo, snazil jsem se. Diky za cteni.

Kuchot
09. 01. 2008
Dát tip
hezké, romantické...

pozorovatel
06. 01. 2008
Dát tip
lahůdka:)) dobře jsem si početl*

Tragicus
05. 01. 2008
Dát tip
Diky, to jsem rad. Dialog bude asi vzdy muj kamen urazu.

StvN
05. 01. 2008
Dát tip
Pěkně napsané. Až na pár ne zase tak dobrých vět v dialogu s knězem, se mi to líbí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru