Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

tulipánová noc

09. 01. 2008
1
10
1005
seděl jsem ve stínu své kuchyně a oknem pozoroval vzducholodě plovoucí na azurové obloze. zdálo se, jakoby se jedna z květin na mém parapetu pohnula. bylo to divné, císař zakázal vítr a tak žádný nevál. přesto jsem si byl pohybem jedné z květin jist. přistoupil jsem tedy k oknu a pohlédl na onen květ. byl to malý tulipán. malý a rudý. hleděl jsem na něj. nepřipadal mi ničím zvláštní, obyčejný květ. otočil jsem se a znovu se usadil. uslyšel jsem hlas:
"Emile! pojď blíž! neboj se! Emile!"
skočil jsem k oknu a hleděl na tulipán. neměl oči ani ústa, přesto bylo vidět, že se usmívá. pevně jsem sevřel květině stonek.
"pusť, Emile. pusť mne přeci..."
škubl jsem a utžený tulipán hodil z okna...

v noci mne vzbudil zpěv. byla to smutná píseň, tak smutná, že zdem tekly slzy. hudba byla všude a přesto jsem věděl, že jí neslyší jiný člověk než já. utíkal jsem k oknu. desítky květin, měly skloněné květy a na dlažbu, k utrženému tulipánu, dopadaly tisíce slz. musel jsem na ulici. seběhl jsem tisíc schodů a ocitl jsem se vedle malé květiny. měl jsem oči celé mokré. zvedl jsem tulipán a utíkal k řece. položil jsem jej na vodu. rudý tulipán splíval.
"sbohem, Emile..."
tulipán unášel proud, hleděl jsem smutně za ním. dlouhé hodiny pozoroval jsem místo kde se mi ztratil. pak tam, pomalu a lehce, vyšlo slunce. tak se tedy rodí nový den?

10 názorů

ne naopak ty mi dej pokoj a najdi si holku, nebo kluka, ale něco se sebou dělej. a teď neruš jdu onanovat

StvN
16. 01. 2008
Dát tip
Bla bla bla. Ještě něco důležitého nebo mi dáš konečně pokoj?

nevim no, máš pravdu. totálně si mě rozsekal jako malýho kluka, klaním se ti, protože vidím, žes velká hvězda písmáku. a to už sakra na bojišti literárním hodně znamená

StvN
13. 01. 2008
Dát tip
Nevíš.

to je pravda. já to vim.

StvN
11. 01. 2008
Dát tip
Ne, ty nemyslíš.

chápeš dobře, myslim že tvůj nick to vysvětluje.

StvN
10. 01. 2008
Dát tip
Na začátku věty se dyžtak píše velké písmeno. Ale chápu, že když text není zajímavý obsahem, musí být zajímavý aspoň tvarem.

prvy odsek mi pride snovy a nenasilny, len naznacane navaznost niektorych viet mi slubovala vcelku uleteny minipribeh potom pri tej smutnej piesni a expresii smutku, omniprezencii hudby vnimam popisnost a neprimerany patos. zaverecna otazka uz len pokus o uzavrenie. v kazdom pripade, pekna romantika z prvej casti sa nevidi na pismaku tak casto (p.s.: tych vzducholodi by som sa zbavil, zavana to dost (prekvapivym) gycom)

Dero
09. 01. 2008
Dát tip
splívat -> splývat Melancholicky bezvýznamný text, kterému však musím přičíst k dobru menší násilnost a tlak na čtenáře, než to bývá u podobných textů obvyklé. Také se mi líbí jistý nevědomý přesah a možnost transpozice námětu do myšlenkové roviny. Příště tedy prosím obsažněji, podobné pocity se v literatuře zachycují většinou mimoděk, na pozadí něčeho... zralejšího.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru