Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK MÁLO STAČÍ K RADOSTI

Výběr: Print, a2a2a, pozorovatel
10. 01. 2008
26
48
7025
Autor
vesuvanka

Stalo se v listopadu 1996...

JAK MÁLO STAČÍ K RADOSTI

Při svém pobytu v lázních v Teplicích  jsem se vždy těšila na odpolední volno, kdy jsem chodila na procházky a podnikala výlety do okolí za poznáním přírodních krás severočeské krajiny. Často moje cesta vedla na znělcový Doubravský vrch, odkud,  byl krásný výhled na České středohoří i na Krušné hory, pokud jsem měla štěstí, že se mi krajina neschovala v mlze, což se, vzhledem k tomu, že byl listopad, stávalo často. Proto jsem na mapě hledala i  jiné cíle  a jednoho dne  zlákalo mě úpatí Krušných hor.

Žádný problém. Autobusem jsem se svezla do Dubí, odkud jsem mohla pokračovat pěšky lpo žluté značce, vystoupat na Židovský vrch a odtud zpět do Dubí po modré značce - udělat si malé podkrušnohorské kolečko. Počasí bylo lákavé. Byl to jeden z krásných podzimních dnů, kdy sluneční paprsky rozehrály symfonii teplých barev podzimu. Oblast kolem Teplic jimi doslova hýřila. Jsou tu většinou listnaté lesy. V autobusu jsem se otáčela za kučeravými tmavě rezavými středohorskými kopečky, kde se zvlášt vyjímala jejich královna Milešovka.

Míjíme nádherný kostel Santa Maria, postavený v italském slohu z italského růžového mramoru. Je to kopie stejnojmenného kostela v Benátkách. A už je tu konečná a já se vydávám na svoji "objevitelskou cestu" po žluté, která mírně stoupá a zavádí mě do bukového lesa. Podél cesty vpravo bublá potůček.

Tady začínají hory s názvem Krušné. Zatím se krušné vůbec nezdají. lNaopak. Slunce se slabě opírá do korun buků s šedostříbřitými kmeny a větvemi a listí v barvách mědi dodává jas. Kam se paprsky nedostanou, tam je temněji, což dodává lesu větší hloubku. Je bezvětří a listí jen zvolna a neslyšně padá k zemi, kde vytváří červenavý koberec, z něhož vykukují spletité kořeny stromů a místy šedavé kameny.  Nebude dlouho trvat, kdy první mrazík promění obraz lesa. Z hustého koberce se budou tyčit stromy s bezlistými  větvemi  perfektně graficky vyvedenými. Obloha zešedne a objeví se první vločky sněhu....

Klid lesa prořízne ostrý křik sojky, která hlásá všem jeho obyvatelům příchod vetřelce. Přelétne z jednoho stromu na druhý a pak letí někam dál a cestou ještě zakřičí. Přes cestu přeběhne srnka v zimním šatu. Stoupání začíná být strmější, ale to lmi vůbec nevadí. Nepotkávám tu jediného člověka, kdo by se hrabal do takového kopce, no já jsem ve svém živlu. Vnímám barvy, zvuky a neopakovatelnou vůni podzimního lesa. Klid lesa, k němuž patří i zimní nesmělé a smutné  trylky sýkorek, jež se ojediněle ozývají.

Pak přichází nejpříkřejší úsek cesty, který mě zavede k místu, kde se podle mapy mají křižovat značky. Teď bych měla pokračovat po modré vpravo a okruhem se vrátit do Dubí.

Ale ouha! Křižovatka tu je, ale rozcestník nikoliv. Namísto modré značky žlutou křižuje  zelená, která na mapě není. Pohled do mapy mě ujišťuje, že žlutou má křižovat modrá.  Co to má znamenat? Že by změnili trasu a modrou zrušili a nebo jen přemalovali modrou na zelenou, ale proč?  Není tu jediný člověk, který by mi poradil. Co teď? Vždyť se musím včas vrátit do lázní, abych stihla večeři - jako pacient na "křížek", tedy na nemocenskou, musím dodržovat lázeňský řád, k němuž patří i včasný návrat z odpolední vycházky . Měla bych vzít zpátečku po žluté do Dubí, ale cesta by byla delší než kdybych šla naplánovaným okruhem. Znovu si nevěřícně prohlížím mapu a všimnu si roku jejího vydání  - 1961, je tedy 35 let stará. A možná, že právě to mě zláká vydat se po zelené, vždyť vede stejným směrem jako modrá na mapě. Ale co když někde po sto metrech  změní směr? Brzy se začne šeřit.  Není moc času na rozhodování a já, i když se strachem, zvolím cestu dobrodružství - vydávám se po zelené.

Původní modře značená cesta by mě dovedla asi po půldruhém kilometru k hájovně, Co udělá zeleně značená? Trochu klesá, ale zatím udržuje západní směr, který potřebuji. Sluníčko už je hodně nízko a já pozoruji, jak měděné odstíny buků tmavnou. Ještě naposledy se ozve sýkorka a pak se v lese rozhostí  ticho, přerušované  jen mými  kroky po kamenité cestě a šustícími suchými listy.  Dívám se pozorně pod nohy, abych nezakopla. A po chvíli to uvidím - leží to na cestě, hnědé, zakulacené a  trochu větší  - je  to ovčí trus. Zajásám - hájovna je někde  nablízku. A také byla. Teď mi bylo jasné, že nová zelená značka mě dovede do Dubí.

Po západu slunce se hodně ochladilo. V údolí již byla mlha. Z lesa jsem vyšla za soumraku a stanice autobusu byla blízko. Stála jsem tu se studenými horními i dolními tlapkami, ale s hřejivým pocitem, že výlet se nakonec vydařil.





48 názorů

vesuvanka
11. 09. 2010
Dát tip
Jaro, potěšila jsi mě svojí návštěvou a milou odezvou k tomuto dílu. Já přírodu miluji a mám živelnou touhu se o své zážitky podělit se čtenáři. Zdravím :-)))

vesuvanka
30. 03. 2008
Dát tip
Vlastino - procházku či výlet mohu jen doporučit. Děkuji za návštěvu a zdravím :-)))

hned bych šla taky...krajina mě uklidnuje a je ni venku moc hezky......

vesuvanka
29. 03. 2008
Dát tip
Sluníčko sedmitečné - děkuji za milé zastavení a zdravím :-)))

vesuvanka
05. 03. 2008
Dát tip
Vlastino, děkuji za zastavení a milá slova, Zdravím Tě :-)))

Pěkné vyprávění......

vesuvanka
02. 02. 2008
Dát tip
Vlastino, děkuji za milé zastavení a odezvu. Posílám pozdrav s přáním krásné neděle :-)))

Umíš krásně vyjádřit radost!!!

vesuvanka
24. 01. 2008
Dát tip
Milane, díky za návštěvu a tip. Zdravím Tě a přeji krásný večer :-)))

MilanH
24. 01. 2008
Dát tip
***

vesuvanka
23. 01. 2008
Dát tip
Anetté - děkuji za návštěvu, milá slova i tip. Zdravím Tě a přeji dobrou noc :-)))

Anetté
23. 01. 2008
Dát tip
Moc příjemné čtení:) *

vesuvanka
19. 01. 2008
Dát tip
palino8, Usmáty_autor - děkuji Vám za milé zastavení, zdravím a přeji krásný víkend :-))) palino, díky za vysvětlení barevného značení turistických cest, tak to bude zřejmě důvod přemalování značek... Ano, poblíž Dubí u Teplic je krásný italský kostel (viz obrázek od andromedy výše v kritikách), který byl pro mě také velikým překvapením:-)))

;)*

palino8
19. 01. 2008
Dát tip
v Dubí je taliansky kostol? no pozrime! a farby značiek majú tiež svoj význam (červené magistrály, žlté spojky, modré okruhy a hrbeňovky menšieho významu...), čo nebolo v minulosti vždy rešpektované, preto v posledných rokoch aj u nás premaľovali dosť značiek inofarebne :) zápletka parádna! :)

vesuvanka
15. 01. 2008
Dát tip
Robinia - děkuji za milé zastavení :-))) Já jsem s oblibou dělala takzvané "cesty objevitelské" - tuto cestu jsem měla naplánovanou podle mapy, ale vůbec mě nenapadlo, že se mapy, nebo spíše značení turistických cest občas mění. Zdravím Tě a přeji dobrou noc :-)))

Robinia
15. 01. 2008
Dát tip
Připomínáš mi moji mamminku, ta se taky občas vydá na výlet, nastoupí do prvního autobusu, který přijede, vystoupí někde v polích, vydá se kam ji oči vedou...

vesuvanka
15. 01. 2008
Dát tip
NePoe_ta - děkuji za návštěvu, milá slova i tip. Zdravím Tě a přeji krásný den :-)))

NePoe_ta
15. 01. 2008
Dát tip
Poutníče po stezkách ráje na rodmé planetě :) -t-

vesuvanka
13. 01. 2008
Dát tip
StvN - děkuji za milé zastavení a přeji krásný den :-)))

vesuvanka
13. 01. 2008
Dát tip
StvN - děkuji za milé zastavení a přeji krásný den :-)))

StvN
13. 01. 2008
Dát tip
:)

vesuvanka
12. 01. 2008
Dát tip
Ri_ko, a2a2a, pozorovatel, zvedavec, NanoFeroce - děkuji za milé zastavení, slova i tipy. Při svých výletech hledám především romantiku a vlastní přírodovědné objevy . není nad to popsat vše vlastními slovy a mám radost, když se mi podaří čtenáře vtáhnout do atmosféry výletu. Print, a2a2a, pozorovatel - díky i za výběry, moc si jich vážím :-))) Zdravím Vás a přeji krásný víkend :-)))

zvedavec
12. 01. 2008
Dát tip
:) máš moje sympatie

pozorovatel
12. 01. 2008
Dát tip
já vim, že jsem hrozně pitvornej, ale když já to nikdy nevydržim a u povídky jsem se upřímně chlámal:))) jak píše honzyk, obdiv je na místě a jak jsem řikal já... být ti dvacet, jdu do tebe:) ty dnešní holky jsou apaticky nudný ..já na procházky nikdy nebyl, ale měl jsem holku, co mě pořád brala do přírody a mně bylo moc dobře ..co je lepší, než se válet na trávě s holkou..:) ale to jsem trochu víc odbočil dávám výběr z naprosto jiných důvodů než předešlý redaktoři a taky že vim, jak nás mladý bereš s nadhledem:) tohle je kousek, o kterej by lidi neměli přijít:)))

pozorovatel
12. 01. 2008
Dát tip
kam se hrabe Indiana Jones!

a2a2a
11. 01. 2008
Dát tip
Výběr za to, jak napsal Print. A kdykoliv zde něco napíšeš, přitáhneš řadu čtenářů a máš schopnost vytvářet v reakcích čtenářů atmosféru jako málo kdo jiný.

Ri_ko
11. 01. 2008
Dát tip
Hezky jsem se s tebou "prošel", až mě i nohy bolí. Líbí postřehy...t*

vesuvanka
11. 01. 2008
Dát tip
Zuzulínka, Honzyk, Háber, andromeda, dadík, sestricka.sluníčko1, Janina6, Smetiprach, fungus2, Diana, mylenka, Vlastina1971, Winter, Print - moc jste mě potěšili svojí návštěvou a milými kritikami - děkuji a mám radost, že se Vám moje vyprávění líbilo. Zdravím Vás a přeji krásný den :-))) andromedo, děkuji za krásnou fotku kostela v Dubí :-))) marsé - to víš, že to byla voda na můj mlýn, když jsem zcela nečekaně objevila italský kostel - asi to není náhoda, když v blízkosti krajiny, která mi připomíná Itálii se najde něco opravdu italského :-))) Diano, napadl mě ještě jeden název, a to "Když mapa kecá...", ale nakonec zvítězil ten první jako vtipnější :-)))

Print
11. 01. 2008
Dát tip
Dovedeš vidět a svým viděním obšťasnovat jiné!! *!!

Winter
10. 01. 2008
Dát tip
Jako zapřísahlého asfaltového chodce mě tato putování dokonale míjí .) Ale to nic neubírá z jejich kvalit.

To je Jani krásné o čem píšeš jsme poutníci........

Marcela.K.
10. 01. 2008
Dát tip
Ještě štěstí, že tě nepotkal medvěd :-)) Hezké vyprávění a to bys nebyla ty, abys do něho nenastěhovala kostel z Itálie :-))

Diana
10. 01. 2008
Dát tip
Moc hezké - a za ten vtipný název bonus :-)))***

fungus2
10. 01. 2008
Dát tip
Hezké čtení.

Smetiprach
10. 01. 2008
Dát tip
buď ráda Jani, že tam někde nečíhal vlk... :-)

Janina6
10. 01. 2008
Dát tip
Jako bych tam byla s tebou... :-) Umíš krásně vyprávět, je to uklidňující, obohacující. Však si tvou knížku otvírám skoro každý večer...*

opět překrásně Tebou vykreslena krajina....,děkuji za to kouzlo***,milá Janičko:o)

dadik
10. 01. 2008
Dát tip
naše statečná vesuvanka, já bych se pos... :)/**

andromeda
10. 01. 2008
Dát tip
- a tohle z Benátek......

andromeda
10. 01. 2008
Dát tip
Milá Janičko, posílám obrázek kostela z Dubí...

Háber
10. 01. 2008
Dát tip
ďakujem za kúsok prírody do srdca***

Sarrah
10. 01. 2008
Dát tip
jj......už také plánuji víkendový výlet....nelyžuji, maximálně prdelkuji....ale přírodu miluju. Mé orientační schopnosti jsou ovšem značně nevyvinuté...jak se znám, jistojistě bych klopýtla o bludný kořen :o)))

Honzyk
10. 01. 2008
Dát tip
...ja si nemyslim, ze text je buhvijaky "zradlo", to vubec ne, ale skutecne obdivuju tvou vydrz, tvy cile....a vubec to, jak se s tim zivotem, esi mne teda cos neplete, rves.....mas my sympatie... :( ..*-----a co letokruhy?:))))

Zuzulinka
10. 01. 2008
Dát tip
tvá putování mě vždycky pohladí...už se těším, až vyrazíme na hory i my, zatím zimujeme....:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru