Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LEŽ

17. 01. 2008
9
28
2035
Autor
Marcela.K.
Zase jsi pil?!
Otočila se a odešla do kuchyně. Natočila do dřezu vodu a začala pomalu umývat nádobí od večeře. Dva talíře, třetí čekal v mikrovlnce na jejího muže, jenže ten už "povečeřel" pivo. Ale co, jestli jíst nebude, ráno to vše sežerou kočky.
Stála opřená břichem o stůl, ruce namočení v bublinkách a dívala se tupě do  vody.
Kdyby to tak šlo, pomyslela si...vzít ten náš život a hodit ho do jaru, zbavit vší té špíny.
Ví to. Není přece hloupá. Už dávno to ví. Ty jeho výmluvy, že musí k Frantovi, pomoci mu s přestavbou a přitom Franta ho zrovna hledal, když mu "pomáhal",  neměla ani sílu se zeptat, kde byl. Proč taky, co by jí řekl. O lži nestojí.
Otevřely se dveře, najednou cítila, že ho má za zády. Přitiskl se k ní a chytil ji zezadu za prsa.
Ztuhla, cítila hospodu, ale i sladký parfém.
Vzepřela se dlaněmi o stůl, aby se jí nepodlomily nohy.
,,No, tak, Renatko, vždyť víš, že jsem měl směnu navíc. Potřebujeme přece peníze. Jarka chce jít na školu.a klukovi taky chybí ještě tři roky do promoce."
Děti! Málem na ně zapomněla. To je to jediné, co je dnes spojuje. Jenže...vyletí z hnízda. Založí si vlastní rodiny a mně zbudou ty kočky a pes.
,,Pusť mě," řekla a začala utírat umyté nádobí. ,,Večeři máš v mikrovlnce."
Najednou nemohla dýchat, něco se jí stáhlo v krku. Bála se, že se rozbrečí. Hodila hlavou, vykroutila se z jeho sevření a zamkla se v koupelně. Podívala se do zrcadla a viděla znova tu holku, která se před dvaceti lety bláznivě zamilovala. Jak taky ne, když on uměl šeptat tak něžná slovíčka. Netrvalo to dlouho a byla v "jináči" a musela být svatba.
Chtěl, aby měla dlouhé vlasy, ale jí začaly po druhém porodu vypadávat a tak se nechala ostříhat nakrátko. Tehdy se asi poprvé doopravdy rozzlobil. Ale ona si prosadila svou. Vlasy už si nikdy nenechala narůst. I Jarka chodí nakrátko, je to pohodlnější.
Vlastně nejdelší vlasy z rodiny má on. Jenže je nemá černý...
Otevřela skříňku nad zrcadlem a papírovou krabičku s barvou na vlasy. V maličkém igelitovém sáčku v ní měla schovaný svůj důvod k rozvodu. Skoro čtyřicet centimetrů dlouhý, černý vlas.
Bylo ji tehdy divné, proč si do práce bere ty nové, bleděmodré trenkoslipy od Ježíška.
Panebože, on si opravdu myslí, že jsem blbá!  Úplně blbá!

Stála nahá pod sprchou, rozklepala se nervovým vypětím. Teplá voda ji hladila a ona se pomalu uklidňovala.
Ne, takhle to dál nechce!
Děti jsou dospělé. pochopí to....
Včera potkala Petra. Spolužáka ze školy. Před rokem mu zemřela žena na rakovinu. Krásná holka. Je teď sám na dva puberťáky.
Neviděla ho deset let, od posledního srazu. Tehdy se chlubil fotkama a ona se k němu tulila . No, měla trošku v hlavě a hlavně, Petr byl její studentská, první, velká láska. Začala se usmívat při té vzpomínce, ale vzápětí ji zamrazilo, když si vzpomněla, co jí řekl.,,Važ si toho, že jste zdraví, že jste spolu. Už je to rok a já Lenku pořád vidím, povídám si s ní. Někdy si už připadám jako cvok. Dal bych cokoliv za to, aby se vrátila."

Utírala se froté ručníkem zbytečně dlouho. Dívala se znova do zrcadla. Šediví. Na skráních už šediví.
Oblékla si noční košili a znova otevřela přihrádku s krabičkou. Vzala ten mrňavý sáček, vyndala vlas, namočila kousek toaletního papíru, zamotala ho do něj, odhodila do mísy a spláchla.


28 názorů

rainman
01. 12. 2009
Dát tip
*!*

nostalgik
22. 01. 2008
Dát tip
vlas lze spláchnout, lež ne!

vrátila jsem se - a dobře že vrátila :)))***

Háber
18. 01. 2008
Dát tip
dobrá babička:)*

Marcela.K.
18. 01. 2008
Dát tip
Já už jsem na to ,Stano, zvyklá a je fakt, že bývaly doby, kdy jsem říkala, že co neprožiju - nenapíšu, ale už jsem se nějak vytrénovala, z chlapů dělám "sekanou" (to znamená, že prožitky z různých vztahů i časů jsem schopna vecpat do jedné básně, nebo příběhu :-), jediné, kde si nevymýšlím a píšu podle pravdy a vzpomínek , jsou moje STŘÍPKY...ty ale píšu jako ,,kroniku" pro vnoučata :-)

Háber
18. 01. 2008
Dát tip
poznám príšernejšie príbehy - pravdivé a keby som ich opísal, tiež by si ľudia mohli myslieť, že píšem o sebe a nebola by to pravda, je to hlúpe, ak ľudia si hneď myslia, že autor písal podľa seba, poznám autorov - a renomovaných - aj osobne, ktorí sa mi priznali, že nikdy - nikdy (!) nepíšu podľa seba - teda čo sa stalo im:)

Marcela.K.
18. 01. 2008
Dát tip
..au! mi nebo mně ...dokazují :-)

Marcela.K.
18. 01. 2008
Dát tip
Dík za zamyšlení...ale myslím, že Tvůj nápad se schovaným vlasem je nesmysl...měl ho na bleděmodrých slipech :-))) to je přece jasné :-) Ne, rozhodně to není můj příběh...takovéto "příběhy" mě jen dokazují, jak moc si mám vážit svého doma :-) Jo , nechtěla jsem, aby ona byla "světice" a on "ďábel", tak to asi ani v životě nebývá...Ona má své chyby a on samozřejmě také... Vyléčení to asi nebude ( ví dost o jeho nevěře...není to možná poprvé) není to možná ani odpuštění...spíš rezignace stárnoucí ženy...počká, až se "vyblázní"... nebo mu to začne vracet s Petrem? Že by ve LŽI II? :-) Dík za technické připomínky a tip :-)

Lakrov
18. 01. 2008
Dát tip
Uvádělas, že tenhle příběh se nestal Tobě, ale způsob, jakým je napsán, vypadá, jako bys naznačovala opak; i když píšeš ve třetí osobě. Zpočátku dojem, že v povídce půjde o stížnost na (milovaného) pijana. Po chvíli změna tématu: Podezíravost. Tohle střídání námětů možná naznačuje taky rychlé střídání nálad popisované ženské. Každou chvíli ji něco naštve a rozradostní a naštve... ale to podezření se vrací, a pokaždé, když ji přepadne, začne ona rekapitulovat. Vduchu se ptám, kde ten vlas našla. Jestli to nemohl být její; z dávných dob, když ještě nosila dlouhé. A on si ho od té doby schovával. Taková by asi byla moje konstrukce příběhu a konec sladký jak políbení :-), jenže na to tady není dost místa. Pak je to chvíli takové upovídané, ale ne moc. Asi jako ona :-) A nakonec to (dle mého názoru) dobře dopadne. Odpuštění. Nebo vyléčení se z podezřívavosti. Líbí se mi to. Je to napsáno 'o něčem' (i když běžném), ne 'pro efekt'. Tip. Technicky: Skloněné písmo navozuje dojem dopisu a špatně se čte. Užitím kolmého by navíc odpadla potřeba uvádět některé výrazy do uvozovek ('jináči' apod.), neboť by pro ně zbyl právě ten skloněný typ písma.

Oldjerry
17. 01. 2008
Dát tip
Barmane (a nejen ty) víš - my dědci a babky už nepíšeme abychom oslnili, spíš proto, že už si jinak neumíme nebo spíš ani nemůžeme kompenzovat tu horší část životních dějů. Jsou i tu mladí natolik vnímaví, že je to zaujme, ale je to spíš výjimka. Dřív jsem to rovnal jídlem a pitím (ani jedno nesmím) nebo sportem a sexem (a na to ani na jedno už nejsou lidi). Tak holt píšu a myslím, že i ostatní dřívenarození jsou na tom stejně, nebo podobně.

Marcela.K.
17. 01. 2008
Dát tip
:-)) To máš pravdu, ale píšu i pro děti... viz moje STŘÍPKY, ale to nečti, to Ti zase bude připadat infantilní :-) Jo já jsem zase byla marsé...a jen kvůli tomu, že se tu jedna zaregistrovala a přitom nepublikuje, mi to nevzalo "můj" nick.

Barman
17. 01. 2008
Dát tip
Jak odpovědět:)? normálně jsem Baron Prášil, ale baron jako nick byl zadanej:( Každopádně z literárního hlediska je netaktické psát pro lidi od 45 vejš. Přijdeš pak o spoustu čtenářů:)

Marcela.K.
17. 01. 2008
Dát tip
:-)) přečti si to, až ti bude 48 :-) pak možná budeš vědět, o čem to je. K určitým situacím, člověk musí mít odžito...ne jen odpito, Barmane ( to je nick!) ;-)))

Barman
17. 01. 2008
Dát tip
Věk sedí. No, když na to koukám podruhé, tak se mi to zamlouvá víc, nemám očekávání a víc koukám na ženský pohled.

Marcela.K.
17. 01. 2008
Dát tip
:-) jsi ve věku mého syna, pokud udáváš správný věk na profilu :-) proto jsem Ti to mohla napsat... není to "hustý", ani vzrůšo.:-) Díváš se a čteš to očima mladého muže... to jsem Ti chtěla napsat a překvapil jsi mě omluvou...tu beru :-) Já to psala srdcem ženy, která by se měla rozhodnout, ale nevím, jestli bych dokázala spláchnout důvod do WC, opravdu to nevím :-)

Barman
17. 01. 2008
Dát tip
Asi jsem to napsal moc agresivně, za to se omlouvám. Povídek s podobným tématem jsem četl dost, čekal jsem že mě překvapí a nepřekvapila. A...kéž bych byl příliš mladý:)

Marcela.K.
17. 01. 2008
Dát tip
Nikdo tě nenutil ji číst... třeba jsi na ni příliš mladý :-)

Barman
17. 01. 2008
Dát tip
Je to takové blabla, nic nepřekvapí. "zbavit vší té špíny" je dost divný. Zkrátka, nijak mě povídka nezaujala

Marcela.K.
17. 01. 2008
Dát tip
:-)) dík, rozesmál jsi mě :-)) a jsem už velká holka, strašidel se nebojím ;-)

Háber
17. 01. 2008
Dát tip
...pri poviedke nejde o to, aby bola pravdivá, ale aby tak znela...*

Marcela.K.
17. 01. 2008
Dát tip
Není to můj příběh, je to několik příběhů dohromady, tudíž je to opravdu vymyšlené :-) Vlastně bych jednotlivé Příběhy mohla rozepsat, ale líbilo se mi to dát takto "dohromady". Janino a co je to "zrada"? A o čem je odpuštění? Možná to je i zbabělost...? Jsem ráda, že jsem nikdy nebyla v podobné situaci Stano, jako , že jsem krůta? (po slovensky myslím moriak ;-)) Oldjerry, nevím, asi každý si nějakou malou nevěru odžil, myslím, že je to normální...i sny jsou přece formou "nebytí" s tím, komu jsem řekla ano :-) Možná je důležité umět odpustit i sobě. Víš mě jen zaráží, jak se z lidí, kteří se navzájem milovali "vypaří" všechna láska a přetaví se v nenávist. Život je barevný a do barevné škály patří i černá :-) Díky za tipy :-)

avox
17. 01. 2008
Dát tip
*/

Oldjerry
17. 01. 2008
Dát tip
Jsem sice muž, ale domnívám se, že z toho, co se té ženě odehrávalo nejen v hlavě, jsi toho nenapsala ani desetinu a přesto je to dokument - cloumák. Vím to, protože i my jsme prošli něčím podobným... Ustáli jsme to. Ale kousek vždycky zůstane na furt... Rád na ten kousek zapomínám. *

Háber
17. 01. 2008
Dát tip
...*pekná poviedka, pravdivo kruTá*

Janina6
17. 01. 2008
Dát tip
No, život není peříčko... Ten závěr je pro mě spíš otázkou, jestli takhle jo. Odpouštět se má, ale přehlížet zradu... nevím :-)

ou, to je flákota - tak to prchám do práce :))))

hmm...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru