Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V jednom banálním příběhu

Výběr: James Juyce, Print, a2a2a, Zbora
02. 02. 2008
26
53
6435
Autor
berg

Julie zemřela

 

Musela, protože

nastydla odspoda na latríně

kde četla

že černé vdovy

bydlí v tmavých koutech

 

 

* * *

 

 

Ještě než umřela

svítila

Ve dne

v noci

 

Na stranu

chodila na kýbl

a měla radost

že vědro nemá rohy

 

 

*  *  *

 

 

Julie vařila

v čím dál menším hrnci

větší porce

 

Zbylo pro kočku

pro holuby

i na album ve skříni

 

 

*  *  *

 

 

V jednom banálním příběhu

 mňoukala kočka

a chalupa svítila


53 názorů

Markel
21. 10. 2013
Dát tip

zajímavé podání, snad proto líbilo *


MarK.
28. 12. 2011
Dát tip
..akurat - vyvazene. .. *

k týdle teda nemám co dodat, ta mě strhla beze zbytku.*

krempi
19. 02. 2008
Dát tip
celom dobre...len by to celo rozvest...nejaky pribeh dej...

soňa
13. 02. 2008
Dát tip
*

berg
10. 02. 2008
Dát tip
Lidi! ... děkuju, ale říkám: neblbněte! Je to jen primitivní slátanina z osudu několika smutných, starých žen, nic neobvyklého. V každé vesnici něco podobného najdete, stačí se jen pořádně porozhlédnout. Třeba hned ve vedlejší vesnici chodím okolo střechy, kterou majitelka "vyspravuje" hadry ze secondhandu, to je skutečná poezie života. Jak říkám, stačí se jen pořádně dívat, je to všude kolem nás.

Marys
10. 02. 2008
Dát tip
hmmm, prva zaujimava po tom, co som sa vratil a nasiel som si cez 50 aviz...

satannáš
10. 02. 2008
Dát tip
výborná ** T

za málo, krajane :) Tak to tam máte slušné pivko. Hvězdu jsem onehdá pila, a ač pivem odkojená, stačily mi dvě a už jsem se motala :)) No aby ne, když to byla tuším sedmnáctka.

berg
08. 02. 2008
Dát tip
Tak dvacet kilometrů od pivovaru Modrá hvězda. ÷)) Jestli jsi ze západu, tak křičím: Díky, krajanko! Jestli ne, tak volám jen: Díky! ÷))

Bergova výborná báseň, Jamesova výborná kritika. Berg: ty bydlíš kousek od Dobřan?

Zbora
08. 02. 2008
Dát tip
:) ...ale o tom jsem přece nemluvil...

pozorovatel
08. 02. 2008
Dát tip
co je chytrýho na "***".. to vážně nevim:))

Zbora
08. 02. 2008
Dát tip
P: jako že se to teď hnulo - já si třeba rád přečet čtyřicet let starou Rowennu - Markéta prostě docela inteligentně posunula díla, která tam už strašila dlouho. Beru to jako docela dobré východisko jak se vyhnout zahnívání - když nic nového nepřichází. Ale každopádně díky za avi.

pozorovatel
08. 02. 2008
Dát tip
je to dojemný dojemný proto, že je to vlastně výsměch smějem se tý bláznivý ženský, chápem její strach, nebo spíš dovedem pochopit, ale (a tady vidim nedostatek) nedokážem se ztotožnit a pak tu báseň beru jako myšlenku, poukázání ..no a to si potom řeknu "no a co? má mě to překvapit? to už dávno znám" mám dojem, že měla zapůsobit.. neřikám účelně, řikám, že na mě nezapůsobila ale jinak super* zboro: nový? že o tom nevim, nemyslíš výlov rybníka, že ne?:) radši dej výběr hned, já když tam vidim toho Harmonikáře.. skoro pláču

Zbora
07. 02. 2008
Dát tip
pokaždé když se vrátím, líbí se mi víc a víc - ještě párkrát a bude to na výběr :o) (nechci ho teď posouvat - jsou tam zrovna nasypané nové věci)

berg
05. 02. 2008
Dát tip
Sláva, tady už se dá na něčem stavět. Formu obhajovat nehodlám, je jaká je, kdo četl víc mých věcí, ví, kdy jí používám a také možná tuší, že v takovém případě se vždy snaží zvýraznit obrysy určitého příběhu, který, věř nebo ne, je obsažený i tady, částečně osobně odžitý. Stále ale nechápu, co je špatného dotknout se v poezii problému trochu směšné, daleko víc ale hořkosmutné "pošetilosti" stáří, klidně si do vzorce dosadím i svoji matku, s vědomím pomíjivosti všech jevů; kde je jistota určitého základu, středobodu, od nějž se odvíjí děje na všech úrovních, tam není místo na radikální distancování se či pocitu nedotknutelnosti jakéhokoliv tématu. A myslím, že to můj vztah k blízkým nijak nedevalvuje. To je vše, hezký večer přeju a s úctou se loučím. ÷))

StvN
05. 02. 2008
Dát tip
Jinak co se dotýká tvé úcty k životu, zkus slovo Julie změnit třeba na moje maminka. Jak ti bude tvůj text znít?

StvN
05. 02. 2008
Dát tip
Tady se není nad čím zamýšlet. Je to spíš takový výsměch rozumu. Napsat banální báseň a pak z ní chtít dolovat myšlenky. To trochu zavání zenem. Řeknu: Had. A najde se tu dost lidí, kteří z toho slova vydolují zlatou žílu filozofických hodnot a umění psát. bergu, o tohle ti jde?

Print
05. 02. 2008
Dát tip
Souhlasím se Zborou:-)*

Rajmund
05. 02. 2008
Dát tip
Myslím, že by bylo nejlepší, kdybys napsal nějakou příručku sám.

berg
05. 02. 2008
Dát tip
Člověče, teď mi tak napadlo .. Dobřany jsou u nás, co je u vás v Brně? Sice jsem dva roky vojákoval u Pohořelic, ale do blázince od nás nikoho neodeslali. ÷)) Co se formování formy a veršování verše týká; pokusím se zakoupit nějakou příručku o formách a formičkách, naštuduju pravidla kvalitního formování, trochu tu svou nafouknu, aby se vešla do té hodnotné a jedině správné a pak: Třes se, světe poézie! A Dobřany to jsou, hošani se vzmohou na odsudek, zdůvodnění jim však nějak kličkuje po poli kritickém, tak alespoň očůrávají remíz a cení mléčný chrup. ÷))

Rajmund
05. 02. 2008
Dát tip
Doufám, že tu formu budeš vytvářet ještě alespoň 50let.Já ti potom řeknu, že zákony, které si k tomu stanovíš, můžeš použít i při stanovování dalších zákonů formotvorných.Pokud tedy zrovna neřešíš elementární vztahy mezi prvky, třebas možnosti jejich vzájemné polohy.To už jsou Dobřany ;-]

katugiro
04. 02. 2008
Dát tip
mi

katugiro
04. 02. 2008
Dát tip
Bože můj... kolikrát mi ještě dostanu avi, abys zdůraznil, jak ohromě Tě nic netrápí a popojíždíš do dáli?

berg
04. 02. 2008
Dát tip
Jen avi na vzorovou kritiku od kritiků, třeba to brněnského barda pobaví též. ÷))

berg
04. 02. 2008
Dát tip
Nu což, kloudného z vás asi už nic nevypadne, povrchní žvanění, dojmologie a výkřiky zpoza buku mne moc netrápí, holt popojedeme. ÷)) Tož hezký zbytek večera a třeba zase někdy.

katugiro
04. 02. 2008
Dát tip
Ano, právě jsi nám všem dokázal, jak jsi nad věcí :)

berg
04. 02. 2008
Dát tip
Ještě kritikům katugiro a StvN: ne, nejste debilové, protože dílo nechválíte, akorát bych ocenil, kdybyste se vzmohli k zamyšlení, proč je mé dílko tak špatné, a ne jen na povrchní frfňání. ÷) Kritiku vítám a oceňuji, plácání do vody u mne proti tomu vyvolá jen pobavený úsměv.

Honzyk
04. 02. 2008
Dát tip
...hm, kazdej jdeme inac...nekam...a s pochybnostma, coz mne blizky, nekdo je hodi na papir hned, nekdo (si) pocka, otazka, co je "lepsi"...... ... odpoved, myslim, neexistuje...proto mne bavi, ze kazdej innej, tady v koncentratu...:)

berg
04. 02. 2008
Dát tip
Tož díkes ještě jednou, Honzyku. Mně to šlo taky samo, stačilo přibližně půl roku, ÷)) s formou je to horší, ta dostává tvar nějakých dvacet let.

Honzyk
04. 02. 2008
Dát tip
...ja usili asni snad nevyvijel, to slo samo...:))...povedeny, fakt ze jo.)

berg
03. 02. 2008
Dát tip
Jen se optám kritika StvN: Jaké indicie ho při jeho pátrání utvrdily v přesvědčení, že si autor tohoto textu neváží lidského života?

Zbora
03. 02. 2008
Dát tip
souhlasím s Jamesem

Rajmund
03. 02. 2008
Dát tip
Člověče, nebourej nám poezii.Pochybnosti vyvolání, zda se jedná o verš, to je mimořádná událost.

katugiro
03. 02. 2008
Dát tip
James Juyce: prvních pět uštěpačných řádků sis mohl odpustit, takhle to vypadá, že ses nikdy nepozastavil nad něčím výběrem. Jinak díky; jako obhajoba mi to sice nepřijde moc silné, především když v první části staví na banalitě textu, ale jinak mi to pomohlo tomu výběru trochu porozumět. Trochu.

StvN
03. 02. 2008
Dát tip
berg - takže lidé, kteří tě chválí myslí a zbytek jsme debilové:)))) James Juyce - mi to trochu připadá, jako by se tu chtělo mermomocí cucat umění z pár obyčejných veršů. Obhájit se dá cokoliv. Co je jednou slaboduché může být zároveň banální a dokonce odrážet banalitu života, jako by to snad bylo měřítko kvality, nebo co tím chceš říct? Jestli neuznáváš jedno měřítko, například pro udělování výběru, pak neuznáváš žádné měřítko a pak je tedy otázka, co je pro tebe impulzem k udělení výběru. Kdybych měl říct já názor na obsah textu, tak bych řekl, že autor si neváží lidského života. Obhájit se dá všecko, otázka je, jestli má pak smysl o textu diskutovat.

Janina6
03. 02. 2008
Dát tip
Mě to rozesmálo a pak mi přešel mráz po zádech. Pro mě něco mimořádného.*

berg
03. 02. 2008
Dát tip
Děkuju všem, ať už se líbilo víc, míň, nebo třeba vůbec. Zvláštní poděkování pak patří IVOvi, Honzykovi a Jamesovi za úsilí, které museli vyvinout při psaní komentářů a hlavně za to, že se při tom ještě zamysleli, to je dnes velká vzácnost, a to nejen na Písmáku. ÷)) Formu ani "rozvolněné" veršování obhajovat nehodlám, udělali to za mne, (a myslím že velmi přesně a výstižně) Honzyk s Jamesem, na světě prostě není člověk ten, který by se líbil všem, a tak je to myslím i s poezií. Ostatně, jak už jsem jednou někde psal: díkybohu za to ... kdyby se všem chlapům líbili blondýnky, vypadalo by to u nás za chvíli jako u waffen SS na začátku války. ÷))

IVO
03. 02. 2008
Dát tip
bergovsky úsporná a přitom mnohoznačná. Panoptikální začátek jsou ideální mimikry. Figura vytesaná z jednoho kusu šumavského javoru pod Javorem... *T

StvN
03. 02. 2008
Dát tip
Koukám volný verš je tak volný, že už to snad ani není verš.

katugiro
03. 02. 2008
Dát tip
James Juyce: co je v ní tak dobrého až k výběru?

reinka
02. 02. 2008
Dát tip
moc se mi to líbí :o))))))))))))))))

bataka
02. 02. 2008
Dát tip
treba uplne mimo, ale pripomnelo taky jednu kucharku, nebozacku - Magnes: Varila kase nejedle predem stare, spalene... Co se ji same pricily, lidem vsak davala, nevinnym Oni je, bystri, nejedli, do sudu za sopou kidali Kdyz uz ji to pardonovat prestali, Magnes do nej ucpali ...no, snad to tve elegantni dilko odsad neznevkusnilo

Rajmund
02. 02. 2008
Dát tip
Domnívám se a kterak thalina

Honzyk
02. 02. 2008
Dát tip
...mne text pripomina, jak mi dal jeden profesor, ale uplnej blazen, jinak hodnej, kterej mel v hlave desticku a svy jediny skripta bez kopie zapomnel v taxiku, ...no, jak mi dal z fleku tema VZTAH ORIGINALITY A BANALITY.. . ....a tady dost z toho je...bych Julii prohlasil za svatou... ( a to bez nabizejiciho se zvolani "Svata prostoto!" --)- ...text od Juliiny smrti "ustupuje" klidne, jako by o nic neslo...proste delala veci tak, jak byla zvykla, a kdyz se ji neco podelalo, zkusila jinak...a je to i takovy "pro voci"... ...ten vosamelej konec, zdalky celek,...:))---uz to vidim... ...jo, svitila ve dne v noci, takze kocka nemusela hledat vypinac, a von tam nekdo do ty chalupy prijde za svtelem, da kocce jidlo a tak...nadejny. ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru