Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Almanach

06. 02. 2008
14
15
5543
Autor
papouch
Almanach, almanach... co je to vlastně almanach?
Nevíme, proto se obrátíme na papouchovu jazykovou proradnu:
Slovo almanach je vlastně zkomolenina a její původ lze vysledovat až do počátků národního obrození. Je totiž málo známé, že moudrý abbé Dobrovský psal též básně, či spíše se o to v rámci probuzení jazyka pokoušel. Tyto pak s jistým studem předčítal kroužku svých oddaných a pro věc nadšených přátel, kterí se též, dle vzoru páně Dobrovského, dali do psaní poesie a na pravidelných schůzkách za vzájemného poplácávání a přesvědčování jeden druhého o kvalitě kolegových děl si je navzájem předčítali. (Jak vidno chování přispěvatelů Písmáka není nic nového pod sluncem.) Při jedné ze seancí navrhl kdosi, že takovéto předčítání pouze v okruhu přátel jest sic věcí bohumilou, leč pro svět ukrytou a pro šíření a povědomost krásy jazyka českého ve světě šírém naprosto, ale naprosto k ničemu. Byloť proto usneseno uspořádati řádku předčítání veřejných, kamž i obyvatelstvo prosté dostaviti by se mohlo. Čtení mělo i přes nevalnost básní velký úspěch a proto byla pojata myšlénka ta, jeti i do jiných zemí libozvučnost češtiny předvésti. Kam však, kam se ubírati? Češi, jako známí rebelové a rozvraceči tehdy semknutého mocnářství byli u národův ostatních v neoblibě... Do Němec snad? I kdež, i tam si z Čechů pouze žerty tropili... A tak byl pojat zúmysl velkolepý navštíviti zem Shakespearovu, kdež úctu k literatuře mají a ve velké vážnosti ji vedou.
Nojó, já to zkrátím, nó..
Zkrátka - tato skupina přijela do Anglie a hned na první jejich čtení se dostavila veškerá literární smetánka, kritici, nakladatelé, významní autoři.. zkrátka absolutní špička tehdejší literární Anglie. Když Dobrovský a jeho kolegáčkové špehýrkou zjistili kdo je v sále, lidově řečeno "cvaklo jim u prdele" a dostali strach. Nebo lépe řečeno trému. Ale strašnou. Uvědomili si, že ty Dobrovského básničky ve světle klasiků světové literatury nestojí za psí štěk a padíla jeho kolegů též ni. No ale couvnout už se nadalo a tudíž se četlo. A jak tak byli všichni rozklepaní a roztrémovaní, tak se při přednesu styděli, červenali, rudli a podobně.
Angličané, národ hrdý, tyto vnitřní pocity neznají. Proto při čtvrtém či pátém stydícím se básníkovi, kterého polil ruměnec, otázal se jakýsi literát Dobrovského, co se to s nimi děje? A Dobrovský, ne příliš vybaven znalostmi angličtiny, vysvětloval, že dotyčný se stydí, že má trému, a proto znachovatěl.. Angličan ničemu moc nerozuměl, však zapamatoval si zvukově angličtině podobný Dobrovského výraz, že básník "má nach". Tento výraz dále pak šířil mezi nechápajícími kolegy z anglicky píšícího světa. Protože se tak styděli ti Češi úplně, ale úplně všichni, vzniklo tak bezděky pojmenování pro Dobrovského skupinu "All má nach".
Sborník, vydaný po odjezdu Dobrovského a jeho přátel do Habsburky soužené vlasti pak logicky nesl i toto jméno.
"All má nach" se díky reklamě na koňských povozech dočkal několika tisíců výtisků v pěti reedicích a jeho název se dostal do povědomí jako knížka, do níž píší autoři ne příliš valných, ba přímo pitomých básniček, jejichž autoři se sice stydí za svá přiblblá dílka, ale udělalo by jim móc dobře, kdyby je někdo otiskl. A jelikož v té publikaci bude podobně postižených pisálků více, zůstanou tak skryti v davu.
(Nutno podotknout, že sám Dobrovský skoupil a nechal si poslat asi 270 výtisků a jeho souputníci nezůstali pozadu. Když si spočítáme, že jich bylo údajně 23 ... )
Nemusím snad ani doplňovat, že z "All má nach" postupně vznikl výraz "almanach" a stal se literární kategorií.
Můžete narazit i na jinou, naprosto nepodloženou teorii, která tvrdí, že básníci v čele s Dobrovským psali romantické ufňukané básně a všichni je četli velmi procítěně za častého vzdychání. Odtud - "All man ach". Ale - jak pravím - tato teorie je zcela nepodložená, neboť z oněch básní se nedochovala jediná. (Dobrovský prý na sklonku života posháněl a skoupil všechny výtisky All má nachu a po vzoru Gogola je spálil.)
A úplně zcestná je průpovídka o tom, že almanach se jmenuje podle údajného českého nakladatele Aloise Maňácha, který prý jako první po hospodách sbíral podřadné básničky podřadných básníků a tiskl je v pravidelných sešitech, které pak dotyčným autorům prodával. (Autoři této verze patrně vycházejí z doměnky, že slavný Al Capone byl vlastně Lojza Kapoun odkudsi z Pejřimoua...)
Takže - shrnutí:
Almanach je souhrná publikace skupiny autorů s jakýmsi společným zájmem, kteří za moc nestojí, nikdo ty jejich blbostě nečte a proto se musí spolčit, aby mohli prohlásit ty svoje výtvory za umění; poté je vytisknout společně v jednom sešitě, který si potom rozprodají sami mezi sebou.

15 názorů


Kastel
14. 02. 2008
Dát tip
:o) ...slovo almanach vzniklo při návště Alma-Aty, která z jara nachovými květy pokryta byla - myslím, že ji tak poprvé spatřil český cestoval T.A. Edison, když prvně na svém Pegasu počátkem 30. stolení nad ní letěl... Původně se Alma -Ata snad dokonce Alma-nach jmenovala. Jenže při jednom z rozovorů Ferdy s Pytlíkem se jeden z nich tázal "která Alma" a po specifikaci reagoval slovy "á-ta", no a tak se z Almy-Nachy stala Alma-Ata- Takže tak:o)

NePoe_ta
12. 02. 2008
Dát tip
:)))) Do almaňachu mi dal nakouknout Ali Manach z Al Džazíri, vo moravské omladině ani popel ... -t-

:o) ***

JiKo
07. 02. 2008
Dát tip
Mit meine poesie ich gehe nach písmákische Almanach :-)

Oldjerry
06. 02. 2008
Dát tip
Papouchu - píp a ještě píp a zobej *******

j_i_r_i_k
06. 02. 2008
Dát tip
:) Smekám svůj prořídlý skalp, není to mnoho, ale je to vše.

Bacil
06. 02. 2008
Dát tip
:-)

Vio
06. 02. 2008
Dát tip
Konečně zase Papouch s velkým P!

macecha
06. 02. 2008
Dát tip
Chudák Dobrovský, ten by Ti dal!! Nebo nedal?:o))T

Noe1
06. 02. 2008
Dát tip
:-))))) se shrnutím plný souhlas, též se rád sdruřuji a rozprodávám :-))))

martinez
06. 02. 2008
Dát tip
seš fakt ale papouch! :oD

Zuzulinka
06. 02. 2008
Dát tip
:-)*

Janina6
06. 02. 2008
Dát tip
:-))) To je aspoň špičková vědecky pojatá blbůsť!* A díky tobě začínám tušit, i co znamená "alma mater"...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru