Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pigeon Stories II

Výběr: Zbora, a2a2a, Pacer, Print
09. 02. 2008
48
74
6121
Autor
Vaud

Nejakou dobu jsem delal poradce velke farmaceuticke firme, ktera mela podivnou smulu na manazery v mem oboru. Posudte sami chronologicky: manazer LL - spachal sebevrazdu manazer RB - odesel pote, co byl obvinen z nataceni homosexualniho porna (auto, ktere jsem po nem vyfasoval melo prostreleny kufr) manazer TM - polosileny podivin manzer KF - prijemny flegmatik, ktery se vymyka tomuto vyctu manzer - JH - je nametem tohoto fejetonu manazerka - HD - vystupovala naha v prosinci 2007 v Lucerne na koncertu 25 let Visaciho zamku. Mozna se mi po precteni tohoto textu nebudete divit, ze se trochu zdraham vypravet v cizine o svych zazitcich z vlasti. Kratce po napsani tohoto fejetonu byl JH prerazen na lehci praci a byl mu ponechan plat a dalsi vyhody.

Farmaceutická firma zaměstnává v zásadě dva typy zaměstnanců – dekorativní a lucidní. K rozlišení může posloužit samotný fakt, že dekorativní netuší význam slova lucidní. Kolega Pigeon je jednoznačně dekorativní. Pracuje sice málo, zato špatně. Pokud nepracuje, tak je vážně skvělý. Za celý rok se mu povedly vyrobit 3 typy samolepek velikosti mexického dollaru určené k nalepení na počítač. Samolepky nejdou sundat, což je jejich hlavní marketingová výhoda. Každý, kdo si je jednou přilepí, si nás zapamatuje. Tím je výčet úspěchů  pomalu u konce. Nicméně se zdá, že mé útrapy s Pigeonem nebudou trvat věčně. Pro ilustraci uvádím typický týden, po kterém mi jednou bude smutno.

 

Pondělí: Pigeon mi volá, že právě hovořil s jistou lékařkou ohledně účinku konkurenčního léku na výskyt mrtvice. Pigeon jí uklidnil, že jde o studii na mrtvolách (!!!) a ubezpečil ji, že náš preparát určitě účinkuje stejně. Laicky řečeno -   díky našemu léku nikoho posmrtně neklepne Pepka. Chvilku přemýšlím, jestli jsem se nepřeslechl. Ptá se, jestli si to řekl přesně,  a jestli náš preparát skutečně snižuje počet mrtvic u mrtvol!? Prosí mě, abych sehnat okamžitě všechny studie. Je to otázka naší prestiže!

 

Mám pro něj dobrou zprávu. Mrtvice ovlivňujeme zemřelým shodně jako konkurence (má z toho dětinskou radost!). Žádný mrtvý další  mrtvici již nikdy nedostal (obdivuje mé encyklopedické znalosti). Stejně tak nedostal rýmu a několik dalších chorob. Jen si nejsem jistý, jestli je to našim lékem. Smrt je stále statisticky nejlepším preventivním opatřením opakované mrtvice a řady jiných ošklivých nemocí. Pigeon by ještě rád věděl, jestli se náš preparát dostává zemřelým posmrtně do mozku. Moje odpověď, že by ho tam musel zanést patolog osobně nebo by musel být kadaver tabletou posmrtně střelen do hlavy,  ho trochu zmátla.

 

Úterý: Ukazuje mi materiál, který hodlá začít tisknout. „Zatím je to jen takový konspekt“, švitoří.  „Máš tam rozdílné  fonty“, upozorňuji ho. Pigeon neví , co to je,  a tak každému,  kdo jde kolem,  ukazuje, jak mu domršili ti pitomí grafici „fondy“.  Když pak volá grafikům, že má stále problémy s fondy, tak se dočká jen závistivého mručení kampeličkářů na druhé straně drátu. Fonty nikdo neopraví.

 

Středa: Přichází (dříve snad) dekorativní kolegyně Iva-Va pro radu. Chtěla by udělat na příkaz nejvyššího šéfa „obecnou prezentaci“ o naší firmě. Nejvíc obecná jí přijde prezentace k antibiotiku určenému pro jednotky intenzivní péče. Zase nevím, jestli jsem neslyšel špatně. Pigeon, ale rozumí (dekorativní si navzájem víc rozumí) a přihazuje  k jejím materiálům několik CD s prezentacemi o obecných beta–1 selektivních betablokátorech bez ISA a obecnou retrospektivní analýzu studie o těžkém chronickém srdečním selhání u pacientů NYHA III-IV. Čím víc obecných materiálů, tím bude naše obecná firemní prezentace zajímavější.

 

Čtvrtek: Pigeon uvádí do materiálů, že náš lék je vhodný pro pacienty s DNA a nese mi to ke kontrole. Trochu mě text zarazil, ačkoliv je věcně správně. Nemáme mnoho pacientů bez DNA. Původně tam mělo být s dnou, což je ukládání krystalů kyseliny močové v některých kloubech. Dna jako DNA. Říkám mu ironicky, že přítomnost DNA  je poměrně často opomíjená podmínka působení našich léků. Dr. Watson s dr. Crickem by se divili. Pigeon zná jen dr. Watsona. Crick prý určitě nevystupoval ani v Psovi Baskervilském.

 

 

          Pátek: Odpoledne přichází rozhořčený dodavatel. Pigeon mu slíbil propustku do areálu Brněnského výstaviště, aby mohl parkovat poblíž kongresové budovy a přivézt tam nějaké materiály. Pigeon propustku napsal rukou. Poté orazítkoval a nechal na recepci,  jak slíbil. Až sem je vše správně. Jen místo „vjezd do areálu“ bylo  potvrzení vystaveno pro „vjezd do análu“. Nu což, drobná chyba, která se stane poměrně často zřejmě každému. Dodavatel vyjádřil jisté pochybnosti, jestli ho s potvrzením pro „vjezd do análu“ nepošlou na výstavišti do prdele. Ačkoliv odmítl mít ceduli vystavenu viditelně po celou dobu kongresu na svém vozidle, během svého odchodu sám vulgárně vyzýval kolemstojící k následování textu potvrzení.

 

          Škoda, že se mé humoristické marketingové období pomalu chýlí ke konci. Podle mé teorie o funkční rovnováze je přidělení firemní funkce vždy kompenzováno nějakou dysfunkcí. Místo toho, aby příroda moudře sáhla do oblasti sfinkterů, jak bývá jejím zvykem, zde nerozvážně zažertovala s odpojením CNS.  Zatím není zcela jisté, kam Pigeona povýší, ale bude se mi po něm stýskat. A třeba bude humorné období  i nadále pokračovat a noví manažéři budou deja vu... Nebo jak by možná řekl Pigeon: „Dežo ví“.  


74 názorů

Vaud
05. 11. 2011
Dát tip
;-) uz je v knize ;-)

Vaud
05. 03. 2010
Dát tip
:-)) tak jo

emko
05. 03. 2010
Dát tip
if (bool_eMko_satisfied) tip++;

Robinia
15. 09. 2009
Dát tip
Jsou tací, kteří o oboru, v němž prodávají, vědí hodně a často pomohou. Velmi dobré zkušenosti mám se zástupci firmy, která vyrábí a prodává přípravky k povrchové úpravě kovů... nebo firma, co nám dodává přípravky do biologických čističek vody... a takových si vážím. Ale jsou i tací, co se mocí mermo snaží jen a jen prodat nehledě na nic. Třeba většina nápojových přístrojů do domácností, ale i školek a nemocnic, se kterými jsem se setkala, vodu spíš zkazí...

Vaud
14. 09. 2009
Dát tip
ja jim tu praci nezavidim... :-)

Robinia
14. 09. 2009
Dát tip
nejen farmaceutičtí reprezentanti... moje děvčata v laboratoři si prodejce chemikálií nebo laboratorních přístrojů pojmenovala přezdívkami :-) No a co teprve reprezentanti firem nabízející prostředky k likvidaci průmyslových havárií :-D všechno vyčistí, všechno rozpustí, všechno zlikvidují, a naprosto ekologicky, tráva po nich sto let neporoste

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
je to pravda - doktori pracujou furt - ve dne v noci a stat je za to tresta :-)) pravnicka je dobra volba :-))

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
Teď jsem někde četl, že genetici si připíjejí: Až do DNA!

DNA byla nejlepší! Budu doktor!

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
nepožila?? to je mrhání firemním majetkem!!! :-))) teď jsem zavirovanej, tak jím cokoliv, co mi slíbí, že mi bude líp :-))

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
:-)))))))))) Nám ve firmě místo pitného režimu rozdávali šumivý celaskon a každý musel podepsat, že to převzal :-). Ježto přistupuji k umělým vitamínům stejně jako ty, tak jsem to ani nepoužila...

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
je to - nebo bylo to - líp placený než ve špitále míň práce a víc peněz + firemní auto ... a spousta výhod zahraniční firmy - od špitálu jsem dostal jednou tabletu vitamínu C v době chřipkové epidemie :-)) - dodnes si pamatuju, jak jsme přistupovali k primářovi jako v kostele a místo oplatky jsme dostali celaskon :-))

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
Já vím, co dělá reprezentant a znám doktora, který se na to dal... ale proč, to nevím. Jsem myslela, že to třeba vynáší. Výzkum musí být děsně fajn, jo jo. Ta vášeň, to hledání nových cest, to zaujetí...

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
néééé :-)) toť bohdá nebude :-)) dělám mezinárodního lékařského poradce - vymýšlím a koordinuju mezinárodní výzkum (nejvíc mezi Španělskem a USA)a vědecké publikace v medicíně - hodně zajímavá práce, ale teď mě čeká zase něco jinýho... jedna z variant je, že se vrátím do českého zdravotnictví :-)) farmaceutický rep klepe na dveře ordinací a nabízí léky - na to by mě bylo trochu škoda...

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
Já vím, že jsi lékař, ale usoudila jsem, že ses v té cizině stal taky tím farmaceutickým reprezentantem, ale možná jsem to neusoudila správně :-)

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
já jsem naštěstí nikdy nemusel :-)))

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
Ach, jistě, musíte plnit kvótu prodeje a nikoli filozofovat, tak?

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
já jsem spíš myslel firmu, kde se děsí zaměstnance, který se vymyká průměru, ale podprůměr je zajímavý, protože je tam "velký potenciál růstu". pamatuju si, že mi při nástupu řekli, ať si uvědomím, že je to firma a ne nějaký klub intelektuálů :-))

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
Tou strukturou myslíš současnou civilizaci? Chápu, že společnost složená z individualit není příliš životaschopná, ale pro potvrzení průměrnosti se přece někdo vymykat musí? Oběma směry..

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
mě jen děsí, jak dlouho jsou ve struktuře podporující průměrnost schopni vydržet podprůměrní a nadprůměrní

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
Pigeon mě vážně rozesmál. Horlivý blbec je katastrofická varianta blbce :-), ale zas je zábavný.

Vaud
24. 11. 2008
Dát tip
nektery vzpominky me desi jeste ted ...

Smíchy se mi málem rozmotala DNA. Takovouto dávku humoru jsem dneska potřeboval. Jmenuji tě svým čestným osobním lékařem.

malá*
27. 07. 2008
Dát tip
:)*

Vaud
29. 03. 2008
Dát tip
Gail. - tesim se, ze nekdy napisu neco, po cem se budes i smat :-))

Vaud
17. 03. 2008
Dát tip
tak areal - anal jsem si prozirave zdokumentoval :-) tohle dilko jsem napsat musel, sorry

poliana
14. 03. 2008
Dát tip
Vaude, prosím tě se vrať do nemocnice.....Toto musel být vskutku zážitek. Příjemné počtení, díky!

Vaud
13. 03. 2008
Dát tip
hm, asi před rokem - ale já jsem ho nikdy nepotkal, jen mám doma po něm tiskárnu s nápisem Luděk, tak jsem jí říkal vždycky Luděk

Smeesheck
11. 03. 2008
Dát tip
LL spachal sebevrazdu??????? Kdy??? Jinak mohu vse Vaudovi dosvedcit. :)

Terpsichore
25. 02. 2008
Dát tip
vyybornyy :-))) *

dassler
19. 02. 2008
Dát tip
Tohle mám rád. Díky, Vaude. ) -d-

Montrealer
15. 02. 2008
Dát tip
Já bych to ve fejetonech nechal, protože dílo je určeno k pobavení, což se zadařilo. Dokonce jsem první, kdo si dal dílo do oblíbených. ***

berg
15. 02. 2008
Dát tip
Ani nelituji, že mne takové pracovní prostředí míjí. ÷)) Ale třeba zrovna teď jsem dostal mailem pozvánku na degustaci vína od pana ing. ... , jím osobně stvořenou, a tento nedlouhý text by asi leckoho pobavil. Především poněkud uvolněná práce s měkkostí či tvrdostí písmen a značně velkorysé zacházení se slovosledem byly ozdobou těch několika řádek. *

Miluji tyhle úžasné recenze manažerů, ikdyž nejsou všichni stejní, ale tahle práce mne velmi pobavila. Dobré, humorné, psané lehkým perem s nadhledem, s jasným záměrem a jasným výsledkem.Díky za skvělý zážitek.TIP

palino8
13. 02. 2008
Dát tip
:D

Vaud
13. 02. 2008
Dát tip
Uaaaa, diky vam vsem za tipy v vybery!! Pridavam dalsi hlasky: Pigeon vymyslel, ze kazdy jeho reprezentant musi pri VSECH navstevach lekaru rict POVINNE magickou formulku, kterou sam ve sve genialite vymyslel. Prvni byla: Zvoli-li lekar nas lek prvni volby, ma jistotu spravne volby! Druhe zaklinadlo bylo: Specificka lecba pro konkretniho pacienta je optimalni! At se vam Pigeonove vyhybaji!!

Nicollette
13. 02. 2008
Dát tip
* byl jsem tu

pozorovatel
13. 02. 2008
Dát tip
skoro to vypadá, že to Pigeon dělá schválně*

Print
13. 02. 2008
Dát tip
Pro mě nečekané... S radostí*

palino8
12. 02. 2008
Dát tip
vyvrcholenie u mňa prišlo vo štvrtok... tá DNA ma úplne dostala ;)) Trochu mě text zarazil, ačkoliv je věcně správně. hihi

Pacer
12. 02. 2008
Dát tip
Vracím se. Tvé texty jsou mi pochopitelně blízké, tím, jak přibližují méně známé oblasti lidu obecnému - i když hloubku katastrof neidentifikují :) Přidávám výběr.


*:D

podezdívka
11. 02. 2008
Dát tip
Není ta farmaceutická firma náhodou Pfizer? Nedivil bych se. Jinak dílko super :-) *

Garth
11. 02. 2008
Dát tip
:-)

Janina6
11. 02. 2008
Dát tip
Pobavilo, báječně!*

a2a2a
11. 02. 2008
Dát tip
samostatný tip si zaslouží samotný prolog.

a2a2a
10. 02. 2008
Dát tip
Milý Michale, to je spíše povídka stylu J.Grossman+S.Šimek, ovšem s fejetonistickými rysy. Možná je to tím, že tě čtu snad pravidelně, ale krom toho, že se ti opravdu daří vtipkovat, ten pátek-konec týdne, člověk už toho má až nad hlavu, a je to znát, žel, i v té páteční historce, mají tvé texty laskavou nadsázku, je to neútočný humor, byť někdy zesměšňuje šlendrián, ale já mám pocit, že ty se chceš především bavit a bavit i jiné. A tak se rád připojuji ke Zborovi, právě a především za ducha textu.

katugiro
10. 02. 2008
Dát tip
Dočteno; možná to není až tak fejeton, ale vtipný text na tip určitě. A chyb nejsou mraky, no, dobře, ale je jich stejně příliš mnoho. *

katugiro
10. 02. 2008
Dát tip
Zbora má pravdu, že je to hezký fejeton, ale proboha, nemohl bys opravit ty mraky chyb? Vrcholem (který mě nutí napsat kritiku ještě před dočtením :) ) je kritizovat někoho za záměnu dny s DNA a přitom napsat Cricka jako Creeka... to je vtip na třetí, ne? ;)

Zbora
10. 02. 2008
Dát tip
Skoro začínám litovat, že můj pracovní kolektiv sestává jen ze mě a osmi počítačů. I když je fakt, že taky občas dokážeme společnými silami vytvořit skoro jakoby humorné zápletky.

zelva
10. 02. 2008
Dát tip
míso sa rezu jak blazen, ale jak říkám ve zdravotnictví je možné naprosto všechno...ta kostka je super...není nad vysoké IQ

Vaud
10. 02. 2008
Dát tip
pratele diky za komentare!! Kolega Pigeon je namet na dalsi pokracovani Svejka :-)) Treba jeho napad zorganizovat sber lecivych bylin pro skupinku 50 lekaru na golfovem hristi Nova Amerika nemohl rozdychat ani pomerne otrly spravce hriste. Nebo nechal vyrobit obri kostku, kde na kazde strane zobrazeny nas preparat a nutil lekare na sympoziu, aby kostkou hazeli, ze pokazde padne nas preparat. K memu zdeseni se naslo nekolik lekarek, ktere si to chtely vyzkouset!

j_i_r_i_k
10. 02. 2008
Dát tip
:))) Tak tohle je přesné. Ovšem úsměv mi pomalu mrzne, když si uvědomím, že je nezanedbatelná šance, že zítra budu muset s nějakým dekorativním exemplářem jednat, bohužel se jejich výskyt neomezuje jen na farmaceutické firmy. A bohužel je jejich výskyt vyšší na středních až středně vyšších pozicích.

avox
10. 02. 2008
Dát tip
*/ chacha, pěkné, takové uvěřitelné, pravděpodobné :-))

sidonia
10. 02. 2008
Dát tip
mam tam chybu, ja vim. je to preklep, kazdej si vsiml, proto netreba upozornovani :)

sidonia
10. 02. 2008
Dát tip
hele si mi pripomnel moji podrizenou, je to stejny katastrofisky tele (a teda rozhodne se neda zaradit ani do druhy kategorie "dekorativnich" - je proste blba a oskliva:))) ) te obdivuju, ze se ti po necem takovym bude stejskat.. mi osobne na to prestavaj stacit nervy:)))

gemina
10. 02. 2008
Dát tip
:D hele teda vjezd do análu a DNA rozsekalo:D

Zbora
10. 02. 2008
Dát tip
:o))) Fejeton zařazuju do výběru, protože je to dobrý fejeton (chce se po nás zdůvodnění).

slovak
09. 02. 2008
Dát tip
Ja som si myslel, že takíto pracovníci boli iba v minulom režime.Zvyčajne vždy ich vykopnú - vyššie.

Marcela.K.
09. 02. 2008
Dát tip
:-))) jo ! * Dekorativní zaměstnankyně nosí našim doktorům ponožky s výšivkami léčivých preparátů, trička i vesty... vrcholem před vánoci byly těstoviny vytvarované do loga firmy... prostě k sežrání!!! Myslela jsem, že to je pro psy, ale náš pan Mudr, říkal, že to doma jedli :-)))

zelva
09. 02. 2008
Dát tip
velice sem se pobavila ale drobet ti hapruje ted apokud to nema byt schvalne...tip

Pacer
09. 02. 2008
Dát tip
měl bys to dát do povídek - udělal bys chlapcům radost. Pro zkušeného je to nádhený popis situace, gratuluji!

moorgaan
09. 02. 2008
Dát tip
určítě se to tvé Makro-Kingové údolí nachází někde v Jablonci.-))..../****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru