Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prečo sa nezabiť

09. 02. 2008
18
83
8070
Autor
Elyon

Konečne sa ozvalo zabuchnutie dverí. Natešene vyskočil z postele a vyzrel von oknom. Rodičia i brat nasadali do hnedej škodovky, ktorá sa mu o necelú minútu stratila z dohľadu. Dnes, teraz je jeho šanca. To, na čo tak dlho čakal, a čo sa dalo spraviť iba osamote. Zohol sa a začal sa prehŕňať v zásuvke pod stolom. Z dobre stráženého miesta vytiahol obálku, na ktorej bolo krasopisne napísané „Milá rodina“. Na obsah listu v obálke bol mimoriadne hrdý. Napísal všetko, čo chcel, a to hneď na prvý raz. Vybehol z izby plný energie. List sa rozhodol položiť na kuchynský stôl. Hneď, ako tak urobil, sa s rozžiarenou tvárou otočil do miestnosti. Zrak mu padol na zásuvky s príborom. Nôž... iste. Stačí si ho jednoducho vraziť do srdca a voilá. Už-už sa dotýkal zásuvky, keď zrazu odtiahol ruku a zamračil sa. Čo ak sa netrafí? Bude tu ležať na zemi a zvíjať sa od bolesti ako posledný červ, pokiaľ ho tu nenájdu... Nie. Tak takto nie.

Vyšiel z kuchyne a v chodbe sa zastavil. Blúdivým pohľadom všetko premeriaval až napokon pokrútil hlavou a vošiel do kúpeľne. Tam si pustil ľadovú vodu a párkrát si ošpliechal tvár. Keď si bral uterák, rukou zavadil o poličku, na ktorej mal jeho otec vyložené žiletky. Pustil uterák a so záujmom zobral do rúk tú, čo vyzerala najnovšie. Podrezať si žily? „Znie to jednoduchšie ako sa prebodnúť“, pomyslel si a priložil si žiletku na ľavé zápästie. Vtom sa zháčil. V mysli sa mu vynorila scénka z filmu, ktorý nedávno pozeral. Hlavná hrdinka si tam taktiež podrezala žily, lenže nevyzeralo to tak jednoducho a bezbolestne. Zatvoril oči a pokúšal si spomenúť na to, ako sa tvárila. Aha, krivila tvár od bolesti. A na konci zomierala v bizarnej polohe a v kaluži vlastnej krvi. Otvoril oči a striasol sa odporom. Krv nemal rád, a okrem toho, jeho dlhé telo by sa poskladalo do ešte bizarnejšej polohy, pretože kúpeľňa bola nemožne malá. So znechutením položil žiletku naspäť a vyšiel z kúpeľne.

V chodbe opäť na moment zastal, potom sa pobral do izby, kde spávali rodičia. V zásuvke na matkinej strane boli silné lieky proti bolesti hlavy a depresiám. V zásuvke na otcovej strane zase fľaša koňaku. Oboje vytiahol na posteľ a zamyslel sa. Ak zje všetky tablety a zapije ich alkoholom, mala by z toho vzniknúť smrteľná kombinácia... Lenže, čo ak lieky nie sú dosť silné? Takto sa nezabije, leda mu tak vypumpujú žalúdok.

S povzdychom opustil rodičovskú spálňu a vošiel do obývačky. Posadil sa na gauč a rozmýšľal. Pozrel hore  na farebný luster. Dlho si ho premeriaval bez hlbšieho záujmu, keď tu jeho pozornosť upútal háčik, na ktorom bol luster zavesený. Okamžite vstal, pritiahol kreslo pod luster a veľmi opatrne ho zložil. Háčik bol celkom dobre tvarovaný... možnože by sa tam zmestil povraz a mohol by sa obesiť. Lenže váha človeka a váha lustra je rozdielna. Čo ak sa háčik ohne? To treba vyskúšať. Ohol ukazovák, prestrčil ho cez háčik a zoskočil z kresla. Neostal visieť vo vzduchu, ale tvrdo spadol na zem. Háčik sa síce neohol, no ostal mu v ruke i s kúskom omietky. Ostatná sa ešte vírila nad ním a padala mu na vlasy. Vykríkol od hnevu a vyskočil na nohy. Ako sa má vlastne zabiť? Ako...? Zrazu ho čosi napadlo a rýchlym krokom zamieril do kuchyne. Zo stola zobral obálku, otvoril ju a začal čítať.

 Tu je to! Prst si priložil na jedno slovo v liste. Tvár sa mu opäť vyjasnila, až sa zasmial. Predsa napísal ten spôsob v liste, ako len mohol zabudnúť! Opäť list úhľadne poskladal, vložil do obálky a položil na stôl. Potom si zobral zväzok kľúčov, obul sa a vyšiel z bytu. Výťahom sa vyviezol na najvyššie poschodie bytovky. Po chvíli námahy sa mu podarilo vyjsť na strechu. Tvár mu ovial ľadový závan vzduchu. Blažene sa usmial a kráčal až na kraj rovnej strechy. Tu zastal a pozrel dole. Od výšky sa mu trochu zakrútila hlava, ale nestratil rovnováhu. Zrejme tam stál a díval sa dosť dlho, pretože sa dole začala zbiehať kopa ľudí. Čosi kričali, ale nepreniklo to až k nemu, a ukazovali naňho. Bol pripravený skočiť, ale namiesto skoku sa zamračil. Títo ľudia mu nesmierne zavadzali. A nielen to. Ukazujú naňho a kričia, akoby mali právo sa mu do niečoho miešať. Zahryzol si do pery. Ak teraz skočí, títo ľudia o ňom určite rozšíria kopu rečí. Nielenže ho budú ľutovať, budú ho pokladať za blázna, trosku, budú nekonečne rozoberať dôvody jeho úmyslov a predsa to nikto nebude chápať...  Smutne pokrútil hlavou a pobral sa dolu. Treba rýchlo upratať byt a schovať list. Práve totiž prichádzala hnedá škodovka...

 


83 názorů

Elyon
02. 03. 2011
Dát tip
ďakujem :)

A.H.
16. 11. 2010
Dát tip
Znám někoho ve svém okolí, kdo se o podobný čin pokoušel. Zaplať bůh, že tak neučinil. Co se týká díla, napsalas to opravdu věrohodně. *

Marťa.nka
07. 01. 2009
Dát tip
Bylo to česky, víc nevím. Není zač:)

Elyon
07. 01. 2009
Dát tip
Ak mi niekto poškodil autorské práva, tak ho dám zažalovať! Tebe ďakujem za návštevu :)

Marťa.nka
07. 01. 2009
Dát tip
Mno.... něco hooddněě podobného už jsem od někoho četla, ale líbí se mi to:)

Elyon
21. 09. 2008
Dát tip
Ako myslíš...

Elyon
21. 09. 2008
Dát tip
Ty máš strašne rád katastrofálne fantasy filmy, žé?

Elyon
21. 09. 2008
Dát tip
Myslím, že k tomu urovnaniu nedôjde... našťastie.

Elyon
21. 09. 2008
Dát tip
Smrť je potrebná. Starí musia dať miesto mladým. Slabí silným... a tak podobne.

Elyon
21. 09. 2008
Dát tip
Smrť je fascinujúca. Ďakujem za zastavenie sa.

Alojs
13. 08. 2008
Dát tip
ať už by to skončilo jakkoliv, bylo by to očekávané. a ani jedna varianta by nebyla špatná. tahle povídka stojí na té těžkosti se zabít. tolik lidí přestřásá sebevraždu, jen málo je jich natolik slabých (a svým způsobem silných), aby to dokonalo. tip dám milerád. *

Elyon
14. 07. 2008
Dát tip
Ďakujem za zastavenie sa...

Elyon
14. 07. 2008
Dát tip
Trafila si...:)

Lakrov
13. 07. 2008
Dát tip
Pro Chiminus: Možná, že obsah té povídky (ve vztahu k autorovi) není nutné brát úplně vážně. Je to spíš jakýsi druh nadsázky nebo satiry (moc se v těchhle cizích slovech nevyznám), než pohled do duše sebevraha. Hlavní záměr spatřuji v tom 'odradit od náhlého nápadu', či zamyslet se nad sebou úplně jinak, když ten nápad začne hlodat... Nebo jak to řici :-)

jenom jsem ti opdovidala na to, jake to je spolykat prasky - nic jineho jsem neresila :-)

Chiminus
12. 07. 2008
Dát tip
Probůh, proč oba řešíte, jestli ta postava byla nebo nebyla slaboch:))) Každá nepovedená sebevražda je určitě nepříjemná, ale nezískal jsem z povídky dojem, že sebevrahovi jde hlavně o toto. Řekl bych, že strach z bolesti v textu není nikterak zdůrazňován, abyste si měli myslet, že mu jde jen a jen o to, vyhnout se bolesti. Možná to byla nezamýšlená pointa, ale to kruh vracící ho zpět k životu se mi líbí. Tečka. O tom, kdo je jaký slaboch, a proč se zabíjí můžete diskutovat donekonečna. Jestli jsem četl pozorně, příčinách vedoucích k sebevraždě se v povídce nepíše, tak proč ta moralita:)

nezdařená sebevražda prášky je velice nepříjemná záležitost - např:jsi mimo, jak opilý, přijede sanitka, osádka je na tebe velmi nepříjemná, dává ti najevo odsouzení, v nemocnici ti vypumpují žaludek, musíš mluvit s psychiatrem... vím o čem píšu, můj první muž se pokusil otrávit prášky... nemluvě o tom, že jako následek nezdařeného pokusu některými léky ti prý můžou zůstat kruté nevyléčitelné bolesti hlavy...

Chiminus
12. 07. 2008
Dát tip
Octopus - S tím naprosto nesouhlasím - opít si hubu a spolykat prášky nikoho nebolí - samovrah hledá dokonalou sebevraždu, o pochybách, že by to mohlo bolet se zmiňuje jen jednou, ale jinak na pozadí toho, že se mu to nepovede.Pro tebe je asi každý sebevrah slaboh,že? Nu, ve většině případu bys měl asi pravdu, ale bavme se o povídce;)

Chiminus
12. 07. 2008
Dát tip
Velmi dobrý nápad! Sebevrah hledá dokonalé řešení svého konce, a zjišťuje, že nic v životě není jisté a na dokonalost čehokoli se nelze spolehnout.To ho vede oklikou zpět k životu v podobě závěru ,že sebevražda zatím ne:) Leč jednu slabinu to má. Nevím, jaké má autorka zkušenosti s depresemi a sebevražednými sklony, ale soudím, že pražádné. Takhle člověk směřující k dobrovolné smrti neuvažuje. Vyznívá to nevěrohodně a vykonstruovaně. Obzvláště ta zmínka, že na vybraný způsob sebevraždy zapomene a nalezne ho v dopise na rozloučenou;)

Elyon
31. 05. 2008
Dát tip
Ďakujem. :)

Elyon
23. 04. 2008
Dát tip
Ja som si z toho niečo zobrala... Aspoň som zistila kde robím chyby a čo musím vylepšiť. Takže nehovor, že nikto, hovoriť tu môžeš maximálne sama za seba.

tekonecna
23. 04. 2008
Dát tip
Myslím, že z tohoto si nikdo nic nevezme.

Elyon
23. 04. 2008
Dát tip
Keď myslíš...

tekonecna
23. 04. 2008
Dát tip
Myslím, že z tohoto si nikdo nic nevezme.

Elyon
23. 04. 2008
Dát tip
Ale to je hlúposť... nemusí tomu vôbec veriť, stačí ak si z toho niečo vezme, ak sa pousmeje, pobaví a podobne. Ťažko je definovať čo je "skutočné", ak toto číta veľký počet ľudí. Pre každého je skutočné niečo iné.

tekonecna
23. 04. 2008
Dát tip
Ale prostě nevyznívá to skutečně. Nemusí to být pravda. Ale čtenář tomu musí věřit a tady tomu se bohužel (nebo bohudík?) věřit nedá.

Elyon
23. 04. 2008
Dát tip
Znechucuješ ma... asi tak ako moje dielo teba.

tekonecna
23. 04. 2008
Dát tip
Nemusí, ale v tomto případě to spíše vyznívá jako hra na život/neživot.

Elyon
23. 04. 2008
Dát tip
V hre môže byť trošku reality a musí byť trochu fantázie...

tekonecna
23. 04. 2008
Dát tip
Nemusí, ale v tomto případě to spíše vyznívá jako hra na život/neživot.

Elyon
23. 04. 2008
Dát tip
Nie, ale v živote mojich postáv áno. Neviem odkedy sa musí v literatúre dodržiavať autentickosť s reálnym svetom teko, viď tvoja vlastná tvorba.

tekonecna
23. 04. 2008
Dát tip
v tvém ano?

Elyon
23. 04. 2008
Dát tip
Možno v tvojom nie...

tekonecna
23. 04. 2008
Dát tip
Takhle to v životě nechodí.

zajímavá pitva zoufalcovy duše a jeho myšlenek, už od začátku bylo jasné, že není přesvědčený to udělat a líbí se mi to hledání důvodů proč ne, myslím, že by tak měli zapřemýšlet všichni nešťastní, aby se dostali do reálnějšího světa a možná by jim to pomohlo/možná taky ne/

těša
22. 04. 2008
Dát tip
možná je to tou slovenštinou, ale poměrně mě to nudilo.

Elyon
21. 04. 2008
Dát tip
Winter, reka, ďakujem za zastavenie sa...

reka
21. 04. 2008
Dát tip
trochu bláznivé, líbilo se mi to, jen cítím to, co Winter, že se tam pořád opakuje to stejné schéma a nikam to negraduje.

Winter
20. 04. 2008
Dát tip
Docela, fajn, v konání lze cítit milou tápavost, ztracenost, jen přílišná popisnost začne ke konci nudit. Zůstává moc "normální", text negraduje, což je jeho hlavním problémem.

Elyon
18. 04. 2008
Dát tip
To je len zjemňovanie... ;-P Vďaka, že si sa zastavil

FunThomas
17. 04. 2008
Dát tip
Títo ľudia mu nesmierne zavadzali. -to je černý humor? (mě to tak skoro přijde) skvělá povídka... *****

Elyon
17. 04. 2008
Dát tip
Ďakujem.

záver sa dal čakať. a navyše mi osobne príde príliš psychologické s oslabeným dejom. navyše by som odporúčal odseky.

Je to hrozně povrchní...člověk, který se chce zabít nepřemýšlí nad tím, jestli to bude bolet (teda v případě, že tím na sebe nechce jenom upozorňovat) Na tohle téma sice píše hrozně lidí, ale to, co ten člověk cítí, nebo jak přemýšlí ví jen ten, co se zabít chtěl.

JvB
17. 04. 2008
Dát tip
No tak výsledek příběhu byl bohužel jasný téměř na začátku, ale proč ne. Je to příběh k mírnému úsměvu na tváři. Pro inspiraci i takto se dá skákat: http://www.epika.cz/?p=dilo&c=4286

stryc
17. 04. 2008
Dát tip
Zahleděl sem sa do to je, ba ženské, chlap si přeca neřeže žily. Tak prohnat hlavu kulu, lebo provaz pod krk či skočit pod vlak. Hlúpe řeči, život je krásný a z jara ten nejkrásnější. Ináč, do je plný sily, energije, jak pravíš, na nic také ani na mysli. A piš to, co hladí, co třeba aj radí, že na také třeba nemyslet. Nejsu kritik, enom tak Ti pravím.

Elyon
17. 04. 2008
Dát tip
Skúsim to v ďalšom diele napraviť... Nemením diela keď sú už raz napísané. Lepšie sa mi zlepšuje keď tie chyby niekde vidím.

Lakrov
17. 04. 2008
Dát tip
Tak je oprav. Máš nejméně jedenácto důvodů :-)

Elyon
17. 04. 2008
Dát tip
Vďaka, ale je tam kopec chýb...

Lakrov
17. 04. 2008
Dát tip
Ano, tohle se mi velmi líbí. Už název mě zaujal; ve zdejším smetišti návodů a nálad jak a proč se zabít z něj totiž vyzařuje ten opačný (a tolik potřebný) náboj: Jak to všechno přežít! Považuji za záslužné, sepsat něco takovéhohle; podívat se na tu chuť zemřít s trochou nadhledu a zlehčení. Kéž by tahle Tvá povídka zachránila aspoň jeden ze zbytečně zmařených životů (můj by zachránila jistě, jenže -- vzhledem k věku -- už nepatřím k té akutně ohrožené skupině :-) ) Podobný sled nápadů a jejich zhodnocení možná ještě jednou zachrání ten Tvůj (život). Nebo už to (Tebou) všechno někdy proběhlo? Zdá se mi to napsané dost věrohodně. Jako bys o tom přemýšlela nejen nad papírem, ale i nad 'hnědou škodovkou'... ale dost. Snad tě moc 'nevysvlékám'. Ale budiž mi omluvou, že 'se vysvlékáš' docela příjemně. Chceš ještě? Dík, Tip a několik avíz.

Elyon
31. 03. 2008
Dát tip
V prvom rade ďakujem za "konštruktívnu" kritiku, či ako to tu volajú. Som rada, že všetky chyby si mi vypísal/a presne a zrozumiteľne. (napríklad to, že moja postava je zle spracovaná/idiot). Nejaké lepšie dielo... Obávam sa, že v nijakom inom diele nebude moja postava vykreslená lepšie. Práve tu som sa snažila dať si veľmi záležať na osobnosti, logičnosti jej konania v strese a tak.. ale vidím, že som to nespravila dobre. Štve ma to... Preto som skúsila vykresliť charakter bláznivej ženy a nie samovražedného maniaka pre zmenu. Pošlem avi. Ešte raz skutočne vďaka za kritiku :)

Elyon
06. 03. 2008
Dát tip
Ďakujem za vyjadrenie :)

Elyon
25. 02. 2008
Dát tip
Ale spôsob je predsa napísaný v liste...

velmi povedene - celou dobu text drzi tempo a nenudi. tip!

Elyon
11. 02. 2008
Dát tip
Tak možno nabudúce si prídeš na svoje :) Dík za kritiku

súhlasím s rabbom ohľadom toho členenia textu, to mi prekážalo...a nebolo to nič nové, neviem, toto ma nechytilo;)

Winter
10. 02. 2008
Dát tip
Tak na tenhle font jednoduše nemám...

Elyon
10. 02. 2008
Dát tip
Vďaka, Rabb, to si budem pamätať :)

Rabb
10. 02. 2008
Dát tip
..první oko čtrnářovo odpuzující problém vidím ve členění textu, takhle (slité do jedné skvrny) se to obtížněji čte, než kdyby to bylo rozkouskovaný na odstavce. psáno je to tak, řel bych, úsečně.. ale ne v úplném smyslu.. myslím to tak, že je všechno popsáno v jednoduchých větách, souvětí tam moc není.. ..což ale nemusí být problém, jen můj pocit ..jinak jako je to fajn, i když opravdu nic nového, takové zamyšlení se nad způsoby sebevraždy.. což opravdu ení originální, ani příběh jako takový.. ..pointa pro mne překvapivá, hlavní postava si řekla: kruci, už zase jsem se nestihl rozhodnout? Tak příště.. :-) možná jen blbě kecám

Elyon
10. 02. 2008
Dát tip
Povedz, videla si že by nejaké moje dielo oslavovalo nejakú radosť alebo lásku alebo niečo veselé? Nie:D Keď som šťastná, tak si to proste vychutnávam, nepíšem o tom, lebo mám pocit, že to iba špatím. Ale toto sú myšlienky, o ktoré sa chcem podeliť, pretože ma zaujímajú a napadá ma to, lebo ma zaujíma psychológia :) (rozumieš aspoň trošku?)

avox
10. 02. 2008
Dát tip
Proč to neudělají, je myslím dost jasné - oni to udělat nechtějí, je to jen způsob volání, lidí, kteří nedovedou nebo nemají komu říct... ale proč je ta myšlenka napadne? Jen dokud je člověk živý, má naději, může se ještě všechno změnit k lepšímu...

Elyon
10. 02. 2008
Dát tip
Tak k tomu "natešene vyskočil z postele" - ak sa po nejakom (povedzme) pol roku naskytne príležitosť konečne sa zabiť po toľkých prípravách, je to predsalen potešujúce. Ku skratokovitosti: Tá tam, žiaľ, je, pretože sa snažím písať poviedky na A4... ale mala som asi niečo spojiť do súvetí, pokúsim sa to nabudúce odstrániť. No a nakoniec k tým myšlienkám na odchod: Ja sa nikam nepoberám, iba som sa zamýšľala už dlhšiu dobu, prečo to toľko ľudí nespraví napriek vyhrážaniu/úmyslom... ;) Ďakujem za kritiku

avox
10. 02. 2008
Dát tip
Jo, vadilo mi - on se chystá zabít a "natěšeně vyskočí z postele"? :-)

avox
10. 02. 2008
Dát tip
Dvě věci mne napadly při čtení: 1/ Mnoho lidí nemá strach ze smrti, ale z bolesti umírání. To jsi vystihla velmi dobře, ačkoli hodně zkratkovitě. 2/ Dost by mne zajímalo, co bylo v tom psaní, protože stále nechápu, co vede tolik mladých, zdravých lidí k myšlenkám na dobrovolný odchod ze života. Obrovský tip! */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru