Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V jednotě místa, času a děje

11. 02. 2008
7
17
3049
Autor
těša

Někdo po mně střílí hořícíma vlaštovkama

Jenom Japhy Ryder pomáhá mi vpřed

Vrchol

Malý kousky mraků roztloukaj mi hlavu

vůbec nechladí

 

Prostupuju ideje

 

Držim tě jen za malíček

padáš nahá z okna

Ptáci stříhaj ocasama

pavučinu důvěry

 

Když kotě vrčí, skáče a kouše

Pól vystřídal peklo

hluboko v mém soukromém časoprostoru

 

Modrý kruhy zapomnění


17 názorů

těša
26. 02. 2008
Dát tip
děkuju, nevím - stvořen pro volný verš... Když něco píšu, tak naprosto autovmaticky volně nebo vázaně, vůbec nad tím nepřemýšlím. A skoro bych řekl, že je to normální - nebo aspoň že to tak dělají i někteří jiní. Nevím, co je lepší nebo bližší, ale na takovéhle rozhodování mám času dost. Penicilin, moc myšlenek... jo, asi jo, chtěl jsem nějak poukázat k tomu, že jsou to všechno střepy z myšlenek při horečce, ale je to nepochopitelné. Byl to spíš takový pokus; snad to bude příště lepší.

a2a2a
25. 02. 2008
Dát tip
Vojto, zde tento text, v porovnání s básní "Nesmysl života" je pro mne až překvapivě výrazně lepší. Patrně jsi více stvořen pro volný verš, poněvadž ti umožňuje lépe dramatizovat tvůj sklon k širšímu ideovému záběru. Zde se mi líbí, že kromě zvládnutého rytmu pracuješ i s dynamikou, které prospěly zdůrazňující verše ...Vrchol... Prostupuju ideje... a ...Modrý kruh zapomnění... Nejvíce se mi líbí sloka ...Držím tě za malíček... atd., je to příklad toho, jak uvolněně v básni působí něco, co máme odžité a co se o toto opírá. Zajímavý je výraz ...ocasama... váhám nad ním, zní tvrdě, ale zase dobře vyjadřuje expresi verše. Váhal jsem nad hovorovostí verše... stříhaj ocasama..., podobně ad ...hořícíma vlaštovkama... ale nakonec jsem usoudil, že je to tak fajn, že je to o něco živočišnější. Možná bych zauvažoval nad množstvím myšlenek či metafor, zejména ve sloce s penicilinem se mi to zdá, jako bys báseň prohodil do dalšího pokoje, zatímco by ji slušelo už spíše nějaké uzavření. Tak tolik můj subjektivní názor a přidám tip, neboť se mi zdá, že ptáš-li se, zda dále psát, pak můžeš být ve svých snech o něco odvážnější.

ale to je docela dobrý. Dokonce bych neřekla, že hraješ na efekt, připadá mi, že to z tebe prostě vypadlo a možná ani nevíš kudy :))))) A to bejvá dobrý.

těša
13. 02. 2008
Dát tip
aha...já si z kerouaca pamatuju jenom japhyho, tak to bude tím. dík.

těša
12. 02. 2008
Dát tip
Díky. Honzyku, děkuju, jsem úplně blbej. (ale Honzík se píše s měkkým, takže snad nejsem sám:) na efekt jsem to aspoň záměrně nepsal, měl jsem solidní horečku, jakože jsem prakticky nevěděl o světě, a čekal na autobus domů, pak už jsem dopsal jenom poslední verš. Což to ale samozřejmě neospravedlnňuje. doktore, díky, a prosím, kdo je to snyder?

Honzyk
12. 02. 2008
Dát tip
,,ja jen dodam, ze po mNe...:)..1. radek... ...jinak pripada mi psany az moc "chtene" na efekt: proc ne, zejo, ale nic pro me..:)

Fairiella
11. 02. 2008
Dát tip
zvláštní a zaujalo.... *

těša
11. 02. 2008
Dát tip
tuším ironii:) směl bych poprosit jazzového chrousta o půl minuty času na něco obsáhlejšího?

moorgaan
11. 02. 2008
Dát tip
lepený jak vlaštovčí hnízdo..

Petrusha
11. 02. 2008
Dát tip
dosť chaos

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru