Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O kamenném lvu

21. 02. 2008
6
4
2124
Autor
WiruZ
     Bylo nebylo. Žil jeden lev co byl se sebou hrozně nespokojen. Respektive nebyl ani tak nespokojen sám se sebou jako s tím že musí býti lvem. Dost často se kvuli tomu rozčiloval a kudy chodil tak nadával a říkal proč zrovna já musím být lev!
     "Proč nemůžu být co bych chtěl. Och jak je těžké lvět! To aby se lev tvářil pořád důstojně a pořád lovil gazely a pořád mhouřil proti zapadajícímu slunci oči! Už nechci být lvem!" rozčiloval se.
     Takhle to chodilo docela dlouhou dobu. Ostatní lvi nechápavě kroutili hlavou proč tolik nadělá když být lvem skýta i spoustu výhod. Lev je třeba hnedle králem zvířat a to se vyplatí. Říkali mu - on je však odbýval a odpovídal.
     "Cssss to si vymyslel stejně člověk - nikdy žádnej lev králem zvířat nebyl." Otočil se k nim zády - mhouřil si do sluníčka a poslouchal Sonic youth. Setrval takto již dosti dlouho - když tu mu zrak zabrousil na kámen. Pozoroval ho z jedné strany - poté vstal obcházel jej očichával. Inu kámen.
     "Kámen ten se má - nemusí nic dělat - nic nejí a nepije jenom leží a sedí nevadí mu déšť a vítr a slunce - nic. Je jenom kamenem. Ach jak bych chtěl být kamenem!" Nevěděl však jak by se mu tohle mohlo splnit a proto ještě mrzutěji odešel a zase ulehl.
     Několik dní takto setrval ve chmurných myšlenkách že je lev přestože by chtěl být kamenem.
     "Ale jak!" vykřikoval si pro sebe. A najednou ho to trkolo.
     "Vždyť je to jasné!" zaradoval se.
     "Půjdu a sednu si a ani se nehnu a nebudu jíst a pít a spát a nebudu se hýbat a ono to pujde!"  A jak řekl tak udělal. Vyrazil a usedl hned vedle kamenu. Měl velkou radost a říkal si pro sebe. To jsem na to vyzral už nejsem lvem ale jsem kamenem. Jen tak si sedím a kamenním - co víc si lev - tedy kámen může přát!
     Tak uplynul den - ostatní lvi se na něj divně dívali a říkali si že se asi zbláznil. Nikomu totiž neodpovídal a pořád seděl na tom samém místě. K večeru však kámen začal cítit hlad a hlavně žízeň. Také ho už trochu brněl zadek od toho věčného sezení. Další den začlo pršet což sice znamenalo že promokl ale mohl neznatelně otevřít ústa a trochu se napít. Třetí den vysílením ulehl a začal myslet na to proč zrovna on musí být kamenem. Vždyť je to tak těžké celý den sedět a nejíst a nepít a nepodrbat se a nepovídat si s nikym a tak. Být kamenem je hrozně těžká věc! Chvíli ještě koukal a pak se dosti vysílen zvedl a šel se podívat po nečem k snědku.  V hlavě mu však neustále vířila jedna jediná myšlenka a to že býti lvem je ta nejjednoduší věc na světě oproti tomu než být kamenem.

4 názory

Milly
17. 03. 2008
Dát tip
Tak ta je krásná! :o) A šup s ní do klubu! :o)) -t-

líbí!*

Abyss
22. 02. 2008
Dát tip
to je ale hezká pohádka! * i kdyz je bez čárků a tak

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru