Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zvonohlasy

Výběr: Print
25. 02. 2008
21
30
3364
Autor
Markéta

poledne leží na marách
               pěnkava v trní je výdech kříže
sprchl z nebe jsoucí strach
na hřbety plotů lidské tíže

kdo mocen citu, bezděky
v závanech větru hledá slova ---
popisem hrobů tepe nach
                              krve, jež léty oněměla

útěky napříč, čelem vzhůru
k temeni mračna zjizveného
                    bojím se sebe, příteli...

bojím se sebou viděného


30 názorů

/* záver naj


Markéta
08. 06. 2010
Dát tip
nejde mi ani tak o samotnou estetiku, jako spíše o celkovou dynamiku textu. myslím, že správně zvolená forma (i ta grafická) obnažuje obsah a dává básni jasnější a autentičnější výraz. Pokud ovšem nejde pouze o nahodilé rozhození strof... Například pro mne mezery mají mnohdy větší důležitost, než samotné to či ono slovo... nebo lépe řečeno - jde o vzájemné umocňování významu vyřčeného a ticha navzájem. Toho si lze všimnout všude... při rozhovoru, v jakékoliv komunikaci, v životě každodenním i tím "jinde"... :)

Markéta
30. 05. 2010
Dát tip
diky :)

Anetté
26. 11. 2008
Dát tip
bere dech.)*

Markéta
10. 04. 2008
Dát tip
...že by? no ještě jich mám hodně v sobě :-)) díky, Armande!

Armand
10. 04. 2008
Dát tip
taky nádherná! :) "bojím se sebe, příteli... bojím se sebou viděného" Konec výtečný a výřečný... paměť mi zaltétla k názvu indického spisu "Drgdršjavivéka", nauce o vidoucím a viděném. Poslední tvé básně co čtu už jsou jiné, daleko lepší a hlavně silnější než dřív... co ale důležitějšího v nich vidím, ...každá tě dostává blíž, každá je slovem (Logem) exorcisty jímž se zbavuješ zlých duchů.

Print
03. 03. 2008
Dát tip
Bez planých řečí...*!

Markéta
02. 03. 2008
Dát tip
děkuju za návštěvu :-)

Diana
02. 03. 2008
Dát tip
Také zamrazilo T***

Markéta
28. 02. 2008
Dát tip
samozřejmě, že je (dokonce i mně :-) jasné, že můžeš vyslovit jen "svůj názor". Ale záleží na ZPŮSOBU kterak jej kdo vyslovuje... A já jsem reagovala pouze na něj...

Tak už je to tu zase... Je snad jasné a zřejmé, že mohu vyslovit jen _svůj_ názor. Abych byl politicky hyper korektní a vážil každé slovo, na to se můžu *****, nejsem kandidát na starostu NYC. Ve mně to zase začne vřít, když někdo píše "no úplně se mi to nelíbí, ale vlastně... vlastně na tom možná něco bude, žejo" ..tak jak to teda potom myslí? Líbí se mu to, nebo nelíbí?? Buď to tam je nebo není. V tomhle to není, ano, má představa je sebejistá, arogantní, atd atp. Podtrhuji a podepisuji svůj předchozí příspěvek. A ano, buď za něj ráda, podobných "na rovinu" kritik tady dostaneš minimum. Na druhou stranu, až mě něco opravdu nadchne, neopomenu to vychválit do nebes. Howgh.

Markéta
27. 02. 2008
Dát tip
milý johny, nepořebuji obhajovat svou báseň, ráda bych jen vyzvihla tvou sebejistou představu o "obrazech, které by chtěly působit, ale postádají smysl"... Vždy, když se někdo (kdekoliv) s podobným výrokem vytasí, začne to ve mně vřít :-) Mluv prosím za sebe: "nevidím v tom smysl". Tak to bude lepší, pravdivější... a ty si nebudeš zavírat dveře k novým způsobům uchopení smyslu jako takového... Jinak díky za kritiku, vítám každý subjektivní pohled, třeba i kontorverzní. m.

Obrazy které by chtěly působit, ale postrádají smysl. Hřbety plotů, no budiž. Výdech kříže, popisem hrobů tepe nach krve - vzletné, leč ve skutečnosti o ničem. Obraznost není jen o neobvyklých slovních spojeních. Velmi průměrná forma. Zbývá relativně slušná poslední strofa.

Honzyk
26. 02. 2008
Dát tip
...silne, ani omylem silacke(!!).... prirom civilos misty a elegos...a ja trosku znam, M., ja jeden cas chlastal silene, treba, me podezrivali dokonce, ze chci se upit nebo co....sam sobe nepritelem znam...teda trosku.,...super text...***

Zuzulinka
26. 02. 2008
Dát tip
pohledy do zrcadla občas straší*

Ó
25. 02. 2008
Dát tip
...líbí...

oleandr
25. 02. 2008
Dát tip
má sílu

pozorovatel
25. 02. 2008
Dát tip
..hustá pařba, heh

Markéta
25. 02. 2008
Dát tip
....že vyřizuji od Markéty pěkné poděkování a přání příjemného večera*

Smíšek:-)
25. 02. 2008
Dát tip
uplně mne zamrazilo (!*)

Fouckault
25. 02. 2008
Dát tip
*****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru