Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černý brýle

23. 10. 1999
3
0
2650
Autor
Merle

Tímto slavnostně oznamuji, že dočerpávám zásobu staších věcí. Tohle je úplně poslední, ještě z doby černobílého vidění světa.

Tak krásný je vidět, jen veselý lidi, tak krásný je vidět, jen veselej svět. Zatím vidím jenom, jak se všichni šidí, zatím vidím jenom, jak kráčíme zpět. Tak krásný je slyšet, jen radostný písně, tak krásný je slyšet, jen veselej zpěv. Zatím slyším jenom, melodie z tísně, zatím slyším jenom, lhostejnosti zjev. Tak krásný je cítit, jenom vůni květin, tak krásný je cítit, jenom čistej vzduch. Zatím cítím jenom, pach tiskových sjetin, zatím cítím jenom, všude strašnej puch. Tak krásný je chutnat, jenom dobrý jídlo, tak krásný je chutnat, jen rty krásných žen. Zatím chutnám jenom, to co dlouho stydlo, zatím chutnám jenom, to co házej ven. Tak krásný je hmatat, rukou po tvý kůži, tak krásný je hmatat, tváří větru van. Zatím hmatám jenom, trny zbylé z růží, zatím hmatám jenom, místo pravdy klam. Tak krásný je vnímat, život v plné síle, tak krásný je vnímat, život jako sen. Zatím vnímám jenom, černou místo bílé, zatím vnímám jenom, noc, kde měl být den. Možná, kdybych si sundal ty sluneční brýle... Ne, nesundám si je. Mám strach, že by se nezměnilo vůbec nic...
Dabi
31. 10. 2002
Dát tip
je mi smutno

pssssst
06. 08. 2002
Dát tip
*

Miroslawek
23. 10. 2000
Dát tip
Ale změnilo. Přišel bys o oči.

Prokletí
10. 10. 2000
Dát tip
*Černý brýle: až na ten dovětek výborně propracovaný...spád, rytmus a síla: dobrej recept... sakra, proč tu všichni i já musej souhlasit s Krytykem....?o) m.

mike
18. 04. 2000
Dát tip
Mám podobný názor jako Krytyk - ta poslední sloka je tam jaksi navíc, nepatřičná, ale každopádně si do toho ode mně nenechej kecat. Jako u tvých ostatních děl : rytmus a rým je úžasně skvělej (jak to sakra děláš ?), obsah je skutečně až moc černý, ale myslím, že to občas není na škodu.

Bambulka
07. 04. 2000
Dát tip
Tak pravil Merlík a z černobílé se stala vyrovnaně šedá ("o")... Však občas na té šedé obloze prosvitne i sluníčko, a na Merlíkově tváři objeví se úsměv pestrých barviček (sluší Ti:-)))

Merle
22. 11. 1999
Dát tip
Břízo díky ti za pochvalu, větší, než zasloužím. Všude říkám, že básničkám nerozumím, a myslím to naprosto vážně. Já tam ten diamant nevidím, a tak ani nevím, jak ho osvobodit. Když jsem přemejšlel, jak ji předělat, nic moc mě nenapadlo. Nic co by ji nějak zlepšilo. Lyriku v epice používám, jen když se mi podaří vymyslet nějakou jednoduchou a hlavně vhodnou, což vždycky nejde (nebo to nedokážu).
Nejspíš je to tím, že nemyslím jako básník, ale jako normální člověk. Už jsem si to tu mockrát ověřil. I tak mě moc těší, že vidíte v mejch dílech, to co já tam nevidím.

Bříza
20. 11. 1999
Dát tip
Jo - četl jsem to už předtím. Teď nevím, proč jsem už tehdy nereagoval - člověče - v tom je něco jako Gelner - to je škoda to nechat takhle - dopiluj to - máš surovej diamant ! A ještě něco: tady jsem si uvědomil, že ve svých básních jdoucích po epice, umíš využívat i lyrické obrazy, což pak působí o to víc (kontrast). Proč to nepoužíváš častěji ?

Hannah
26. 10. 1999
Dát tip
Je to opravdu pěkná báseň, ačkoli souhlasím s Krytykem, co se týká dovětku. A ještě jedna drobnost mě rušila - interpunkce - používáš čárky tam, kde nemají žádný význam a nebo kde vytvoří význam úplně jiný, než s sebou nese myšlenka. Zkus na tom ještě trošku zapracovat a uvidíš, že to bude ne pěkná báseň, ale výborná báseň. Držím Ti palec. H.

Print
25. 10. 1999
Dát tip
Merlíku...!!! Krásný...

Krytyk
24. 10. 1999
Dát tip
Dovětek je rytmicky hodně nepovedený, významově ho beru, ještě bych na tom pracoval, ta báseň není vůbec špatná hlavně ze začátku, ale obávám se, že jsem to asi nepochopil... :-)))

leontynka
24. 10. 1999
Dát tip
je to tak krásný...ale myslím, že ty už si své tmavé brýle odhodil dávno, nebo né? krásný je taky snít v realitě, pak už to není tak černobílý, rozumíš, že jo

B.Ezejmenij
23. 10. 1999
Dát tip
Po literární stránce - geniální
po stránce invence - geniální
.. ale jak vidíš teď, jestli ne černobíle ? Šedivě ? Přeju ti nejkrásnější barvy :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru