Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STŘÍPKY - HVĚZDA

29. 02. 2008
16
21
2540
Autor
Marcela.K.

V NEJLEPŠÍM SE MÁ PŘESTAT V nejlepším se má přestat říkávala maminka a hnala nás umýt a do postele ale sousedovic děti mohly běhat ve tmě hrát si na strašidla Apače lupiče chytat světlušky za zadečky... my jsme se pod peřinou ptaly proč proč máme takovou mámu?! jenže pak přišly prázdniny a my jsme mohly taky běhat tmou chytat světlušky poslouchat ježky jak dupou nahlížet vrátky za hřbitovní zeď a křičet hůůůúúú bylo to kouzlo co sklouzlo až k nám a my jsme najednou věděly že máme tu nejhodnější mámu na světě...

Ten krámek má nad dveřmi zvonek.Vejdeme a  on zacinká . Voní to tu rohlíkama, chlebem a bonbóny. Ve skleněné dóze hned na pultu se kroutí gumoví hadi. Ty mám moc ráda. Kousnu jednoho do ocásku a natahuju, aby byl delší. Mejdlíčko mi moc nechutná, ale je ho za korunu hodně a je barevný. Běžíme se Zuzankou do krámku. Maminka potřebuje kvasnice a my budeme mlsat. Nevím co si mám vybrat. Mejdlíčko dnes ne. To radši hada a nebo ne. Mají šumák. Je slisovaný v kostičce a když se olizuje, krásně štípe do jazyku a taky na té kostičce se dělá pěna, jako na pivu. Zuzanka má ráda pendrek. Je černý a říká se mu tak, protože vypadá jako ta hůlka, co nosí policajti. Smála jsem se, když mi to maminka říkala. Byla by to legrace, kdyby policajt okusoval tu hůlku. Prý jí mlátí lidi, když je honí. No, tak to by snad bylo lepší, kdyby ji snědl.

Taky tu mají barevná lízátka. Vypadají jako špičatý list ze stromu a stojí jen dvacet haléřů. Zuzanka to umí všechno už spočítat. Houska dvacetpět haléřů. Čtyři budou za korunu. Mléko asi dvě koruny. Chleba jen půlku to nám stačí. To je dvě koruny osmdesát. Maminka nám dala desetikorunu a tak teď sestřička počítá, kolik nám zbude na mlsaní. Nakonec to vyhraje had. Žlutej a červenej. Zuzanka si koupila  šumák. Když jí dám jednoho hada, dá mi jednu kostičku. A ještě nám zbylo na ruličku dropsu. To jsou takové barevné, kulaté bonbóny zabalené jako váleček a nikdy nevíte, jakou barvu bude mít další bonbón.

 

Domů jdeme kolem kapličky. Opatrně nakukujeme okénkem ve zdi. Je tam tma, ale jednou na dně té díry prý holky z ulice viděly pravý kosti z mrtvol! Ani nevím , jestli chci mít takový štěstí. ,,Nic tam není,“ říká Zuzanka zklamaně a já jsem si oddechla. Utíkáme velkou branou na hřbitov. Musíme se podívat, jestli už padají kaštany.
Ještě ne, ale zelené pichlavé koule už jsou veliké. Když jim trochu pomůžeme.

Nejprve  musíme donést mamince nákup. Postranní brankou  vycházíme přesně proti domu pana hrobníka.  Dívá-li se nahoře z okna, vidí přes zeď na hřbitov.
Trochu se ho bojím. Je přísný. Honí děti ze hřbitova, aby tam nedělaly neplechu. Vloni jsme byly s ostatními dětmi na hřbitově a házely klacky na větve, aby kaštany spadly dolů. Pan hrobník nás asi viděl. Najednou utíkal uličkou mezi hroby a moc křičel. Všichni se rozutekli. To bylo dobře, alespoň jsem neměla ostudu. I já  utíkala rychle domů, ale on tak moc křičel a já jsem se tak moc bála, že jsem se počůrala. Maminka se ani moc nezlobila, říkala, že se to vypere ať nebrečím. Pan hrobník musí hřbitov hlídat a ty klacky by prý mohly rozbít vázy  na hrobech. To mě nenapadlo. Já chtěla jen kaštany. Ve školce jsme z nich a ze špejlí dělali zvířátka.
My bydlíme hned za hrobníkovými.  Zatím nemáme kolem domu ani plot. Hrobníkovi si ho stavět nebudou, protože oni bydlí od města. Jako, že je tam nechají bydlet, když musí pan hrobník kopat ty hluboký hroby. Dřív bydleli na hřbitově v takovém malém hřbitovním domku. Brrr. Ale maminka nám říkala, že mrtvých s bát nemusíme. Že ti nám neublíží. To se spíš  víc máme bát jít kolem Hospody u lípy, než kolem hřbitova.
Jenže když jdeme kolem hřbitova večer, tak se tam často něco hýbe. Prý to je vítr a stíny z kaštanů, ale já nevím. Raději se držím maminky za ruku.

Náš tatínek má hrobeček na druhém hřbitově. Ten je u  Husova sboru. Vůbec tomu nerozumím. Je v takové černé plechovce. Maminka říkala, že ho po smrti spálili. Jenže tatínek byl moc veliký. Myslím si, že maminku ošidili. Že ji ho do té plechovky dali jen kousek.
Ne, v té  nemůže být celý náš tatínek. Ale mamince to neřeknu, aby nebyla smutná. Říká se tomu tam urnový háj.  Tam se ale nebojím.  Hrobečky  jsou malé , nevešly by se tam živý mrtvoly. Navíc, tatínek by mě nedal. Každou neděli mu  dáváme kytičku ze zahrádky a když jsou svátky, zapálíme svíčku, aby věděl, že na něj myslíme.

Jednou jsme šly domů, už se stmívalo a na nebi svítila veliká hvězda. Maminka říkala, že je tatínkova. Proto se nemusíme nikdy ve tmě  bát. Když on nás vidí…

 


21 názorů

Marcela.K.
16. 10. 2018
Dát tip

Líná psát růčo? Já bych psala, ale ty propisky strašně rychle vysychaj ;-)


agáta5
16. 10. 2018
Dát tip

ty máš vyschlý propisky, já jsem líná :)))


Marcela.K.
16. 10. 2018
Dát tip

Neboj, jen interpunkce, chyby...prostě Písmák je jen blok. Všechny propisky mám vyschlý :-)


agáta5
16. 10. 2018
Dát tip

nepiluj, nech tak, je to autentický, opravdický... já to cejtím, a já jsem na tyhle věci odbornice :)) mám odžito na čtyři životy

ty vytržený listy mají svůj půvab, literatura nemá být přesná, daná... má v ní bejt hlavně cejtit život a to v tvých střípkách je... tak žádnej pilník... možná by jsi tím pilováním upilovala právě kus toho života, co tam dejchá...   můj´názor čtenáře :)


Marcela.K.
16. 10. 2018
Dát tip

...není to tu srovnaný, jen vytržené listy... první by měl být  ten STRACH.

Vlastně se pořád chystám...nemůžu najít čas a pilník ;-)


agáta5
16. 10. 2018
Dát tip

ach to je krásnýýýýýýýýý......


Marcela.K.
13. 04. 2015
Dát tip

.


8hanka
23. 01. 2012
Dát tip
vidim, ze to Tvoji citatelia citia rovnako, vdaka tebe su spat vo svojom detstve...i ja som milovala gumovych hadov a pelendrek... vlastne doteraz ich mam rada a moji synovia tiez... o oteckovi pises tak chvejivo, zaroven usmievavo...si skvela... *****

Marcela.K.
13. 06. 2010
Dát tip
To mě těší, rímoraji :-) opravdu, moc. Některá přání už splnit nejde, ale nemít je, by bylo smutné. Díky za přízeň.

Rani
29. 03. 2009
Dát tip
ja si tie nákupy za desať korún ešte pamätám... a kupovali sme si za desať halierov šumienky... a tie potom lízali z ruky... :D

Lakrov
12. 03. 2008
Dát tip
Od sladké přes trochu strachu až k slzavé náladě se ubírá tehle vzpomínka.

satannáš
11. 03. 2008
Dát tip
jo, to je moc hezké ***

nostalgik
02. 03. 2008
Dát tip
.... co jsem to chtěl napsat? TTT

Janina6
01. 03. 2008
Dát tip
Zase milé chvilky s tebou... přisypu ti tady pár hvězdiček :-) *********************************

* /nevešlY by se tam živý mrtvoly/

avox
01. 03. 2008
Dát tip
Je to miloučké čtení, jen ten nákup za desetikačku dnes působí trošku provokativně :-)) */

Oldjerry
29. 02. 2008
Dát tip
Co k tomu napsat... TO je O NĚČEM... žádné pindání. *

slovak
29. 02. 2008
Dát tip
Nemôžem si pomôcť, vždy ma tými príbehmi vovedieš do čarovného času detstva. A otvoríš v ňom čarovný šuplík.***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru