Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ten tam nemá co dělat

06. 03. 2008
2
5
2137
Autor
tonas

Tento článek jsem napsal před pěti lety, kdy byl Václav Klaus prezidentem zvolen poprvé. K lítosti mnoha slušných lidí se tragikomedie s tímto člověkem po odporném cirkuse zvaném "volby" opakovala podruhé. Nenaplnilo se mé tehdejší nabádání vzdorovat mu. Všechno je však skoro stejné, jako tenkráte, a já bych slůvko na tehdejším článku nezměnil.

Článek byl napsan bezprostředně před volbou V. Klause

Ne, ten muž tam nepatří 

 

Na českém „trůně“ se usadila ryzí násilnická ješitnost – Václav Klaus – pozér, manekýn, namyšlený Pražák, prototyp úspěšného měšťáka. Nikoho méně vhodného si na naprostém vrcholu mocenské pyramidy tohoto státu představit neumím. Nesoudím tak podle nějakých povrchních dojmů a  antipatií na dálku, soudím tak proto, že jsem toho pána poznal zblízka už na samém počátku složitého postkomunistického dění. Mé pocity z něj byly monolitem ošklivosti.  Klaus je  zlý, tvrdý, panovačný panák, který v politice i mimo ni popuzuje svou nabubřelostí. Místo, aby předváděl módní kolekce pro staré pány – na což se zdá, svým důrazem na vnější vzezření, být docela vhodným typem, našel si místo v politice přesvědčen, že jeho předurčením je poroučet  a vládnout z nejvyšších sprušlí.

Klaus je pro systém, který by se snad měl někdy stát demokracií, osobou nevhodnou a kontraproduktivní. Mít takového člověka prezidentem je  globální komplikace. Po štrůdlu odporných dědků z časů bolševismu, kteří z  pevnosti nad Vltavou okřikovali a uráželi prostého člověka v československém podhradí, rozbil tam svůj stan opět mocichtivý  šarlatán.

Je-li mi něco na nynějším Klausovi zvláště odporné, jsou to jeho oslazené grimasy. Z kapes  se mu sypou cukrlátka, která podstrkuje při všech příležitostech kdekomu. Dříve alespoň hudroval, vykřikoval, když nebylo zrovna po jeho, hádal se, nadýmal a všechny jeho nepěknosti  vyvěraly z něj docela spontánně, neboť byl, sice ošklivcem, ale sám sebou. Dnes, protože by byl rád prezidentem druhé období, předstírá všelidovost, což znamená, že se snaží  předstírat moudrou ušlechtilou dobráckost. Muckání děti, sklánění se nad lidmi, které má jistě za bezvýznamné a pohrdá jimi, je toho formou jednání. Měli  bychom se  vzepřít  tomu muži a všem, kteří v nekonečných nedůstojných intrikách ho dostali na hrot české politiky. Nebude-li tentokráte výběr prezidenta věcí zkorumpovaných politiků, ale rozhodnutím každého z nás, mohli bychom to dokázat. Zahnání neukojitelného kariéristy Klause z hradu a od hradu by mělo být aktem sebeúcty občana -voliče - ten muž tam nepatří.


5 názorů

neroušek
07. 10. 2008
Dát tip
*

avox
07. 03. 2008
Dát tip
heslem doby je arogance moci... taky mám výhrady - už od zhasnutí světel za účelem rychlé "privatizace" - ale tohle dílko je jen výkřikem zloby... škoda

Ó
06. 03. 2008
Dát tip
...jo líbí se mi to...ale nemá to šanci...Klaus je prostě Klaus...již Werich zpíval....je to pravda odvěká.......

reka
06. 03. 2008
Dát tip
jen nadávky, nulová argumentace.

Trojmo by vyzněl symetričtěji, tento blábol...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru