Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

RECENZE: Venkovský učitel – nový film Bohdana Slámy

15. 03. 2008
7
35
3240

MOTTO: "KAŽDÝ NĚKOHO POTŘEBUJE"

Předpremiéra filmu za účasti jeho tvůrců: 12.3. 2008 Písek – kino Portyč

O novém filmu režiséra a scénáristy Bohdana Slámy můžeme hovořit jako o psychologickém dramatu či nevšedním milostném trojúhelníku. Ale také o cestě za hledáním lásky, přátelství, smíření a odpuštění. Nebo o hluboce pravdivém příběhu, který v prostředí jihočeského venkova s jeho rázovitými obyvateli je naprosto přesvědčivý a realistický. A ve všech případech se nespleteme. Venkovský učitel je ale především o nejrozmanitějších podobách lidské jedinečnosti. 

 

Oproti předchozímu snímku Bohdana Slámy s titulem Štěstí, kde dějištěm příběhu je zplundrovaná, nehostinná, odosobněná a vyhaslá krajina Mostecka (podobně jako jsou mnohdy vyhaslé radosti a víra v lepší budoucnost jeho obyvatel), zasadil režisér reálie nového příběhu do malebné krajiny Miroticka s rybníky, louky a lesy, která překypuje životem, ačkoliv i zde se samozřejmě odehrávají lidská dramata.  

 

Do tohoto prostředí přichází z pražského gymnázia jemný mladý intelektuál - učitel Petr (Pavel Liška), aby se vyrovnal s nenaplněným milostným vztahem a našel si cestu sám k sobě. Ve škole ho vítá, představuje žákům a ubytuje v domku u rybníka svérázný ředitel, v brilantním podání brněnského herce Cyrila Drozdy (známý jako číšník z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag). Učitel si své žáky rychle získává osobitým výkladem a neformálností svého přístupu k dětem. Podobně je tomu tak i u místních starousedlíků. Ti ho vnímají tak trochu starosvětsky – s respektem (podobně jako kněze) jak to tak na venkově bývá – jako nositele vědění a člověka, na kterého se mohou vždy obrátit o radu.

 

Starosvětsky působí i nově postavený filmový statek u rybníka Pančár (s potřebnou mírou historizující patiny), na němž hospodaří se svým synem statkářka Marie, kterou fantasticky ztvárnila Zuzana Bydžovská. Stejně jako sedláci, které s obrovskou chutí hrají znamenití „neherci“ - bratři Josef a František Proškovi z Radobytců u Mirotic, kde se převážná většina příběhu odehrává. Krajina a její obyvatelé, neoddělitelné součásti jednoho celku, dodávají příběhu na přesvědčivosti a dramatičnosti.

 

Ústředním tématem filmu se sloganem „Každý někoho potřebuje“ je hlavně hledání lásky a přátelství. Režisér filmu Bohdan Sláma k tomu dodává: „Láska má mnoho podob, tolik podob, kolik je lidí a každý kousek vztahu jednoho člověka k druhému má svou absolutní hodnotu. Naše postavy nenajdou lásku, ale najdou hluboké přátelství.“

 

Je tomu tak u všech hlavních postav příběhu. Učitel Petr, který s pochopitelných důvodů tají před místními svou homosexualitu, se zamiluje do syna statkářky Marie, kterého skvěle zahrála nová hvězda filmového plátna – „neherec“ Ladislav Šedivý. Chlapec – Láďa chodí s Beruškou (hraje ji talentovaná posluchačka konzervatoře Tereza Voříšková), studentkou pražského gymnázia. Beruška jezdí na jihočeský venkov ke své babičce a má Láďu ráda pro jeho přímost, čistotu a nezkaženost. Marie se zamiluje do učitele Petra, i když zpočátku nechápe, proč její city odmítá.  

 

 U Pavla Lišky vidíme na plátně asi jeho dosud nejvyzrálejší herecký výkon, zvláště jeho vnitřní drama – utajovaná homosexualita, potlačování citů a vášně, pocity viny, ale i láska k dětem, až dětská bezelstnost a čistota (nikoliv naivita) v jeho tváři a očích rozehrávají v divákovi obrovskou škálu pocitů, v nichž ovšem převažuje účastenství, soucit a pochopení nad jeho počínáním.

 

Na povrchu energická, uvnitř citlivá a milující Zuzana Bydžovská zde dokazuje, že je jednou z nejpřesvědčivějších hereček dneška. Skvěle se s Pavlem Liškou doplňují, každý nechává druhému jeho prostor a nedominuje nad ním. Je to fantastická souhra. Stejně jako s velkým hereckým objevem – „nehercem“ Láďou Śedivým, který je naprosto autentický.

 

Hlavní myšlenku filmu - jedinečnost postav, vztahů a lásky, tvůrci symbolicky promítli do hlemýždích ulit, na nichž tuto jedinečnost vysvětluje dětem ve škole právě učitel Petr. Ulity se staly i součástí filmového plakátu.

 

Lidskou jedinečnost, předsudky, rebelii mladých (Láďa se po útěku stává punkerem), ale také skryté a přitom věci a významy pod povrchem často drsné slupky, komentuje ústřední píseň Známka punku od skupiny Visací zámek. Důležité momenty filmu tak skvěle dokresluje.

 

Písecká předpremiéra filmu byla především událostí pro obyvatele Radobytců, Bořic, Mirotic a okolí, kde se film natáčel. Už proto, že řada nezaměnitelných postav byla vybrána mezi místními. Jako meteor mezi všemi zazářil (vedle „neherce“ Ládi Šedivého) asi nejvíce Miloslav „Roura“ Vokatý z Bořic – představitel Jožina – zhrzeného nápadníka Zuzany Bydžovské. Roura se při předpremiéře projevil i jako skvěle improvizující bavič. Mám za to, že o tomto „nehereckém“ objevu, stejně jako o Láďovi Šedivém ještě uslyšíme.    

 

Venkovský učitel je dobrý, poctivý a velmi lidský film, který by si zcela jistě zasloužil nejednoho Českého lva. Osobně bych mu přál i ocenění ve filmové branži nejcennější – Oscara.

(pozn. autora: po nedaleko od Mirotic ležící obci Varvažov, kde se natáčel úspěšný snímek Vladimíra Michálka "Je třeba zabít Sekala", má Písecko další filmovou vesnici, a to Radobytce u Mirotic s rybníkem Pančár)  

 

 

 


35 názorů

all: díky za návštěvy a za vše vyřčené, v mnohém máte pravdu, v lecčems si myslím, že ne, ale to tak bývá na tom světě, to víte, že si uvědomuji, že jsem napsal recenzi plnou superlativů, ale po zhlédnutí filmu to ze mně šlo takto naprosto přirozeně a nenuceně, aniž bych chtěl komukoliv podkuřovat a nadržovat, i když kus jistého patriotismu v tom asi je, vždť se to točilo kousek od nás, prakticky za humny a lidem ve filmu myslím, že rozumím

Rabb
15. 05. 2008
Dát tip
he :-) stačila

Rabb
15. 05. 2008
Dát tip
mno.. ..s odstupem času (film jsem stále neviděl) na mne ze všech stran lítá spousta chvály.. tož tak asik to bude gut.. ..pro jistotu jsem si koupil dva předešlé Slámovy filmy na dvd.. jinak jako reakce Žíně by mi jako plnohodnotná recenze úúúplně tlačila.

Tragicus
15. 05. 2008
Dát tip
Teda, kdyz nad tim tak premyslim, "nedocetl jsem" je prilisny euthusiasmus. Docetl jsem to po... Hm, zacal jsem to vubec cist?

Tragicus
15. 05. 2008
Dát tip
S tou prvni casti souhlasim s domin.gem, te druha casti jsem neporozumel. A nedocetl jsem.

domin.go
14. 05. 2008
Dát tip
mně nëposílej avíza kjdyž jsu ožralý...švědi ty kurvy!!

Žíně
14. 05. 2008
Dát tip
V kritice se uvádí, že hlavním poselstvím filmu je hledání lásky a přátelství. Jistě, to je pravda, ale já bych ještě doplnil, že je to film o vině, pokání, trestu a odpuštění. Je to film o tom, že když člověk přistupuje poctivě a zodpovědně k životu, k sobě a k ostatním lidem, nemá na rozdíl od těch, co kloužou jen po povrchu, život příliš lehký. Ale nakonec se přece jenom k němu hluboký prožitek štěstí dostaví - jako reflexe jeho přístupu k životu. O tom byl vlastně i předešlý Slámův film, který měl štěstí přímo v názvu. Těm, co jim chybí v recenzi něco kritického, můžu říci, že film je velmi celistvý a vychytávat na něm nějaké mouchy je velmi obtížné. Snad bych uvedl jen jednu věc. Závěr filmu se mi zdál příliš naučně ditaktický. Scéna se zrodem nového života jako symbolickou katarzí hrdinova příběhu, se mi jevila v protikladu s obdobnou scénou, která se ve filmu odehrála dříve a dopadla špatně, až moc plná patosu. Ale nebyla tam samoúčelně jen pro to, aby dojala diváky. Byla tam nutná, neb byla symbolickým vyvrcholením poselství celého filmu. Sláma se film od filmu lepší a po zhlédnutí Vesnického učitele si nenechám ujít žádný jeho další film.

j_i_r_i_k
27. 04. 2008
Dát tip
Rozhodně jsi naladil, uvažuju, že bych se zase jednou vydal do kina. :) "Hledat jen slabá místa a mouchy je opravdu to nejsnažší" Ale kdepak, neber to tak absolutně. Hledat slabá místa a mouchy může být naopak zatraceně těžké, pokud Tě film dostane. Když si představím, že poté, co jsem viděl Rok ďábla, bych vyšel z kina a měl jít sepsat recenzi, v níž bych něco pohaněl, musel bych to vzdát, i kdyby mi za tu kritiku nabízeli celý svět. Bylo by to jako kritizovat Ježíšovo pomačkané roucho při jeho zmrtvýchvstání.

Tragicus
05. 04. 2008
Dát tip
"kritik se povětšinou rekrutuje z těch, kteří by to dokázali udělat mnohem lépe - jo holt kdyby to ale uměli ..." To je docela smesne. Kritik se rekrutuje z tech, co maji jakous takous predstavu o frakci umeni, o niz pisi, aniz by museli byt soucasti dane frakce. Oni to nemusi umet lepe, staci, kdyz vi, ze by se to dalo udelat lepe. Jo, neco vytknuteho by tam opravdu melo byt, takto to ztraci jakoukoli objektivitu, takze v dusledku ti neverim ani slovo. Take, nebyt tech hodnoceni "supercalifragilisticexpialidocious vykonu", byla by to spise recenze scenare. Neco o tom "jak to bylo natoceno" by tomu nevadilo, nejen "co bylo natoceno". Na film urcite nepujdu. (Ale neni to tva chyba.)

Narvah
28. 03. 2008
Dát tip
hm, dobrá recenze.. ale ty heperboly typu "fantastický výkon", zdvojení - "nejrozmanitějších podobách lidské jedinečnosti" a některé kostrbaté věty bych vynechal..

Robinia
26. 03. 2008
Dát tip
Na film se chystám a Tvoje recenze mě ještě víc naladila...

Aloijs: díky za návštěvu a recenzi tam klidně šoupni, ono s těmi "neherci" to je docela složité, a souhlasím s tím, že když je takto onálepkujeme - buďto je bereme jako automaticky druhou ligu nebo naopak od nich očekáváme nemožné (při vzomínce na zalatá šedesátá léta československé kinematografie - Forman, papoušek a další), o častém opakování lecčeho vím, bojuji s tím, leč mě to občas stejně dostane na lopatky Adélka: ač jsem chlap, tak podobné pocity u Slámových filmů sdílím taky a po dobrém filmu by člověk měl být asi trochu "rozervanej", měl by o věcech, které viděl popřemýšlet a ne jen se tupě bát nebo tlemit Adélka a Rabb: to je takový podivný úzus, že recenze se musí rovnat kritice, a kritika filmová se odvozuje od slova kritizovat, je nám známo, že kritik se povětšinou rekrutuje z těch, kteří by to dokázali udělat mnohem lépe - jo holt kdyby to ale uměli ... ? Hledat jen slabá místa a mouchy je opravdu to nejsnažší a myslím si, že to je do velké míry i masáž kritikova zbubřelého EGA ... :(( sapro: souhlas, pěkně jsi to vystihl Anorektické_Prase: ve filmu je pouze dobytek hovězí, co se týče čuňačinek jiného zrna - nevšiml jsem si ničeho zvlášť čuňáckého

Alojs
23. 03. 2008
Dát tip
ne, nemusíš snímku nic vytýkat... samozřejmě, chvalozpěv může snadno sklouznout do podoby "distibučního listu". Ale mě to nevadilo. Jen... možná jen to často zmiňované jméno Ládi Šedivého... možná také proto, že je pokaždé pojené slovem "neherec" (což docela razí a je to v textu snad 3x). Jinak fajn, tip uděluju rád a samozřejmě... můžu otisknout recku na Knightu? dlouho jsem tu nebyl, dlouho jsem s tebou nebyl v kontaktu, tudíž se raději ptám :) hezký den

Adélka
23. 03. 2008
Dát tip
Nazdárek všem :-) a to Winter: Protože filmy Bohdana Slámy hltám.. a popravdě, Štěstí je jedním z mých nejoblíbenějších filmů vůbec, hodně by mne (bez ironie) zajímalo, co konkrétně je na tomto snímku pokryteckého a logicky děravého. Asi je to jen o povaze a momentální náladě, možná jsem v hloubi duše ukňouránek, ale já ze Štěstí odcházela téměř ´´šťastná´´:), rozklepaná.. protože jsem měla pocit že se vidím a že mě to zase na čas vrátilo na zem. Takový ten pocit, kdy se skoro nenávidíte za Coca Colu kterou držíte v ruce, protože na světě jsou sakra důležitý věci :-) No.. jsem ženská a asi mnou emoce velice žensky cloumají a asi filmy hodnotím dost subjektivně.. a znakem že mi to připadá dobré je pro mě často tahle moje rozhozenost. Nevím zda je moudré to před kritiky vůbec přiznávat :-) Jinak na recenzi sdílím názor s Rabbem, taky by mne i zajímalo co se filmu vytýká ;-) Hezký den, Adélka

domin.go
17. 03. 2008
Dát tip
a toho kluka, co hrál toho jejího syna, odváželi loni v srpnu z fesťáku v Moravské Třebové sanitkou, protože skočil do kotle na punkovou kapelu a nějakej dobrák mu přerazil záda těžkou botou to jsou věci

all: díky za návštěvu a přeji pěkné filmové zážitky :))))

Dero
17. 03. 2008
Dát tip
Už od první upoutávky, kterou jsem viděl, jsem rozhodnutý do kina zajít. Díky za recenzi.

jojojo. na tohle se těším, zatím dělám to, že hltám reflexe a už je mi to dlouhé.

Abi
16. 03. 2008
Dát tip
Winter: Já mám s některými českými filmy posledních let problém dost..resp. vůbec jim nerozumím. Je zarážející, že mě osloví víc např. film cizí produkce..ale je to tak.

Rabb
16. 03. 2008
Dát tip
stejně tak může někdo vychvalovat Svatbu na bitevním poli.. a to byla pěkná ptákovina.. ..ale k filmu zde recentovanému.. jen mne to trochu zarazilo, že je tak výborný, jak popisuješ, bez sebemenší chybičky.. ..schválně se na něj v blízké době podívám, pak můžeme srovnat názory.. ale jestli jhe to tak, jak píšeš, mám se na co těšit.

T_O_M. Rabb, Winter: Mám pocit, že nemusím v recenzi za každou cenu hledat mouchy a nedostatky, když jsem měl skutečně pocit, že tam nejsou, nebo aspoň ne takové, které by si zasloužily zmiňovat. opravdu si stojím za tím, co jsem napsal a opravdu oproti Štěstí ho považuji za výrazně lepší opus. Tenhle film si vás prostě dokáže získat a upoutat silným příběhem, postavami a poetikou. Rozhodně není ukňouraný jako jiné filmy (i když teď si žádný příklad zrovna nevybavím) Rozhodně doporučuji na něj zajít a uvidíte sami. Ptám se, proč o filmu, který vás naprosto dostane nepsat v superlativech? Je to takový hřích? Je dobrá recenze pouze ta, která na díle nenechá nit suchou?

Winter
16. 03. 2008
Dát tip
Hm, Sláma, Divoké včely se mi jako že hodně líbily, ale Štěstí zase shledávám nakrásně pokryteckým filmem (krom toho i logicky děravým). Proto by mě zajímalo, v které koleji se veze Učitel, kolik toho má společného se Štěstím, vůbec s těmi ukňouranými českými filmy posledních let. Protože furt nevím, jestli si na to zajít. (což by možná mohlo být i v recenzi uvedeno)

Rabb
16. 03. 2008
Dát tip
mno.. jakože hezká superlativa.. ..ale snad není možný, aby ve filmu nebylo něco, co se nepovedlo, něco negativniho.. do recenze patří i špatné zprávy, ne jen vychvalování.. ..nebo je to film tak dobrý?

T_O_M_
15. 03. 2008
Dát tip
docela mám chuť na ten film zajít (díky Tvé recenzi)

papouch: díky za tip a návštěvu, přeju pěkný zážitek v kině, Lišák i Zuza Bydžovská, stejně jako Láďa Šedivý a další jsou fakt dobří

papouch
15. 03. 2008
Dát tip
dík .. namlsal jsi mě, na film půjdu

Abi
15. 03. 2008
Dát tip
Petře, jo, je to o tom zaujmout a příběh naplnit. Štěstí jsem neviděla a abych pravdu řekla, moc mě ten film ani neláká...zní to hnusně protivlastenecky ale s některými českými filmy mám fakt problém..nerozumím jím, nechápu ten pohled, což byla záležitost Divokých včel i několika dalších filmů od různých režisérů. Udělal jsi dobře, že jsi část zápletky vypustil..hodně krásných filmových zážitků:-)

ABI: Z recenze jsem vypustil vše prozrazující zápletku filmu, taky nejsem dvakrát nadšen, když vše vím předem, je fakt, že tohodle filmu jsem byl tak plnej, že to šlo ven nějak samo, aniž by mi docvakávalo vidění právě potencionálního diváka, jemuž má recenze přinést pokud možno objektivně kritický pohled na film Divoké včely jsem neviděl, ale koupil jsem si teď DVD Štěstí v papírovém obalu, kde hraje Lišák taky a je to taky slušná depka, což mi Venkovský učitel nepřijde, líbil se mi určitě víc než Štěstí, i když to je taky dobrej film, i když místy nudí, to se u Venkovského učitele, i když je delší nepociťoval

Abi
15. 03. 2008
Dát tip
Petr: Miluju filmy..a i ty recenze čtu ráda. V pořádku..není to špatné, jen napsat je to hodně těžké, piš dál.:-) ..společnost potřebuje dobré recenze a recenzenty:-)

Abi: jojo, přesně tuhle odezvu jsem čekal, máš pravdu, některá fakta o příběhu asi není dobré v recenzi příliš prozrazovat budoucímu potencionálnímu divákovi, škrty budou nezbytné - souhlasím s tebou, jinak díky z anázor a návštěvu

Abi
15. 03. 2008
Dát tip
No, na recenzi je to dle mého příliš popisné, vždycky mě vytáčí, když si někde něco přečtu..a dozvím se 3/4 filmu. Jinak Bydžovská je bezpochyby výborná herečka, Liška snad konečně opouští typovou škatulku..Na Venkovského učitele se ráda podívám, celkem mě ten snímek láká..byť Divoké včely pro mě byly pěknou depkou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru