Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena co dokáže zastavit čas

19. 03. 2008
3
26
3625
Autor
JiKo

Chtěl jsem to dát jako pohádku, ale ty mívají dobrý konec. Tohle vlastně ani nevím, jak končí.

Před výlohou hodínářství stála žena a kreslila myšlenkami svůj stesk a na skle zůstávaly čmouhy po prstech. Když ji hodinář pozval dál, ukázala mu své hodiny. Ztichlé, bez života, rozbité. Alespoň si to myslela.

Hodinář si hodiny dlouho prohlížel a nakonec z oprýskaného šuplíku až úplně nahoře, kam prachovkou nedosáhneš, vyndal klíček. Získal ho již dávno, že je prý zvláštní a jediný svého druhu na světě. Zatím ale k žádným hodinám nepasoval. Až nyní. Klíč lehce vklouznul do zámku a skříňka otevřela svůj složitý mechanismus. Hodinář stroj dobře promazal, natáhl i dlouho odpočívající péro hodin, pinzetou porovnal ozubená soukolí, aby znovu pevně seděla ve svých ložích a nastavil přesný čas. Po dlouhé době se tak strojek opět rozeběhl a mladé ženě začal znovu ukazovat čas.

Ta měla radost. Připadalo ji důležité mít nějaký opěrný bod během dní, přestože již velmi dlouho dokázala žít bez hodin. Možná tak dlouho, že už si zvykla na ticho v domě. Tísnívé ticho které začala vnímat až v poslední době, protože současně s chybějícím tikotem hodin, postupně utichlo i bití jejího srdce.
Srdce se ale tak lehce opravit nedá, zvláště když mysl popírá jeho pravou podstatu. Srdce ani mysl však nedokáže opravit ani ten nejlepší hodinář.

26 názorů

Winter
21. 03. 2008
Dát tip
Kreslení myšlenkami je tedy hodně silná káva.

Tak von je to nakonec ještě čuňák:)

Smetiprach
19. 03. 2008
Dát tip
prosím, zkus používat český slovosled... bude to hned veselejší... a občas si po sobě přečti co napíšeš, překlep hned ve třetím slově taky zrovna nenavnadí... a na konec, uvěřitelnost je jednou ze základních podmínek úspěchu i u pohádek... a kreslení myšlenkami a rýhy po nehtech (ano, vskutku po nehtech, nikoliv nechtech) a spoustu dalšího ti nespolkne ani gravidní tučňák... ten erotický podtext a freudovská symbolika jsou ovšem velmi zábavné... otázkou je, jestli o tom vůbec víš... :-)

Háber
19. 03. 2008
Dát tip
:)*

Diana
19. 03. 2008
Dát tip
Ale pořád! Myšlenka je moc hezká, poučná a napsáno je to taky pěkně, sugestivně. Líbí! t*

papouch
19. 03. 2008
Dát tip
jsem říkal, že se maže samo ;-)

JiKo
19. 03. 2008
Dát tip
ani lubrikovat?

papouch
19. 03. 2008
Dát tip
nemazat!!!! Říkal jsem - hlavně NEMAZAT!!! :-))))

JiKo
19. 03. 2008
Dát tip
ách jo... takže prostě celý špatně... smazat a začít odznova... :-)

Ach jo.

papouch
19. 03. 2008
Dát tip
a ještě .. ani mi tak nevadí nechty, jako.. no .. ..no hlavně "promazal stroj" .. zásadní omyl!! Naopak, to se mazat nesmí!!! To by se ten strojek mohl rovnou vyhodit. (1) ocel vs. mosazný komposit - se "maže" samo (2) olej v ložiscích - nalepuje se prach, při otáčení vydírá materiály ložiska, dírka se zvětší a osička zmenší, kolečka nesedí, stroj kulhá, zlobí, konec, katastrofa, katarze, armagedon!! :-)))

JiKo
19. 03. 2008
Dát tip
Nuž bylo tam třebas jako výzva :-) Ale uznávám, že určitě existuje spousta věcí, na které jsem šáhl a nedopadly dobře.

Ale notak. Rádobyargumenty typu "napiš lepší" bych zrovna od tebe teda nečekal...

JiKo
19. 03. 2008
Dát tip
pH: znáš to ze statistiky, každá cílová skupina může mít nějaký věkový profil:)) Nuž ale tak prostě napiš, že se ti to nelíbí a třebas napiš lepší polopohádku. Porovnáme :) Hold filozof ani intelektuál ze mě už nebude, no :)

Honzyk
19. 03. 2008
Dát tip
...ale, ze se sem este seru, pardon, to by tu melo bejt napsany\:))

Už ji vidím, jak na to funí...:)

JiKo
19. 03. 2008
Dát tip
možná na sklo dýchala, možná zrovna mrzlo a jinovatka potáhla výlohu anebo možná to byla bohatá žena co měla nalepovací nehty se vsazeným diamantem atd pane materialisto :-)

A vůbec je to celé takové kostrbaté - "skříňka otevřela svůj složitý mechanismus", kupříkladu. Otevírací mechanismus, nebo otevírací skříňka a v ní mechanismus? No a ten konec... Jiko, sakra, ty chceš vyhrát výroční cenu Klubu Emnic a Citových ekzémků, žejo?

papouch
19. 03. 2008
Dát tip
joo :-) abychme jí z toho ale nesložili šicí stroj, bo kafemlejnek :) Ale jako pohádka je to miloučké! ) (a avi Pacímu, bo je na todlenc profík :)

Honzyk
19. 03. 2008
Dát tip
..ja pujdu napred na text prakticky: v prologu chybi carka, reknes si, blbost, ale vadi...pred JAK... ...no a nehty,kdyz ji hodinar pozval dal(slovosled)... jakmile "nastoupi"klic, vypada az andersenovsky a zajima me, jak "bude|" dal.. "operny bod" tu zenskou super charakterizuje : jsou takovy, ze kdyz se jim neco pokazi, hlavne zensky, jsou z toho hned hin...a TADY PO TAKOVY DOBE!!!...) ..pak je "pretichovano"... "Srdce se ale tak lehce opravit neda, zvlaste kdyz mysl popira jeho podstatu"...tak tady tapu...jo, chapu, rozpor citu a rozumu, ale, myslim, nevyjadreny presne a durazne, podmanive... ...protoze blizi se konec, .zni "cize"... ...konec jak pro deti ve skole...ale byla by hezka pohadka, jen rozvest do dialogu, typizovat postavy...(osamela zenska, hodinar a mezi nima zvlastni , az duchovnmi "casovy pouto", ...takova pohadka, jak se dva nahodou sesli "v case".... ....jinak pinzeta mi neva...kdyby text byl rozvetvenejsi, myslim, by si nikdo ani nevsim, ale to je prkotina, s dovo avi papouchovi...)

Nehty z diamantu...

avox
19. 03. 2008
Dát tip
Mít opěrný bod je důležité...ať je člověk mladý nebo starý... */

JiKo
19. 03. 2008
Dát tip
Jasně že složíme, když se chce tak se dá všechno složit :-)

papouch
19. 03. 2008
Dát tip
to se tak nedělá .. :-) já Ti to někdy ukážu, třeba u LaMí, pučíme si její budík a rozebereme ho .. a zase složíme .. toť otázka :-))

JiKo
19. 03. 2008
Dát tip
no tak čím to jako má dělat?:)

papouch
19. 03. 2008
Dát tip
teda já nerad rejpu, ale > pinzetou porovnal ozubená soukolí, aby znovu pevně > seděla ve svých ložích ..éé jak to říct? A neurazit? .. to by to teda pěkně domrvil!! ;-) :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru