Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černé oči

26. 03. 2008
3
12
1232
Autor
Korála

Jenom čekám, kdo se mě bude ptát, nakolik to je autobiografický :cB Tak dopředu; první dva odstavce jedině. Jináč ne :cB

Černé oči s černou krajkou místo řas. Vidí je. Všude, kam se podívá. Někdo je přišpendlil i na vchodové dveře od bytu. Našla je i mezi písmenky v učebnici fyziky (ačkoli tam někdy nalézá i spoustu jiných věcí). Když přijíždí autobus na zaplivanou zastávku, místo čísla linky jsou ty oči. Černé oči s černou krajkou místo řas.

 

Sněží. Se sluchátky v uších se proplétá mezi sněhovými vločkami, ale ty ji přesto studí na tvářích. Jenomže Markétě se skoro zdá...že snad ani není zima. Třeba je jaro. Nebo možná taky léto, kdo ví. Ani by se nedivila. Sněží. Ale sněží skutečně? Minule jí taky tvrdili, že tu písemku určitě budou psát. A nepsali. A nebo jo? Vlastně si teď už nevzpomíná. Kdybyste chtěli vyjmenovat, co měl včera na sobě, nebo o čem si v neděli povídali... Druhý den seděla v lavici a na podepsaný papír mezi zmatené, nelogické výpočty črtala černé oči. Ty s tou krajkou, však už víte. A pak udiveně hleděla na svou ruku, ve které svírala okousanou tužku. Vždyť ještě včera se dotýkala jeho ramene. Třeba se teď taky stala kouzelnou a jenom její vůně z ní bude dělat sentimentálního kašpara. Přičichne...ale nic. Jen ředěné tekuté mýdlo, co mají ve škole na záchodech. Css. Ona, údajná realistka, každou neděli přemýšlí, jak si kus jeho vůně nechat v kelímku s pastelkami.

 

Jde podél lesa domů. Trochu legračně poskakuje na špičkách a klátí se ze strany na stranu, nohy v botaskách jí občas uklouznou po namrzlém chodníku. Pravda, do elegance má hodně daleko, jenže řekněte jí to. Ruce před mrazem ukrývá hluboko v kapsách a přiblble se usmívá. A všude je nažloutlé bílo. Sněží. Jindy by se nejspíš bála jít tu takhle pozdě večer, jenže teď... V téhle uličce kdysi zmlátili nějakého kluka, že už nemělo ani cenu volat sanitku. Dřív na to pomýšlela s rukou na pepřáku, ale teď jí její strach připadá skoro trapný. Co by se , když někde sedí on, mohlo stát...

 

V první chvíli si ho nevšimne. Ale pak přeci jenom její instinkt někam zašantročí tmavé oči i se všemi krajkami světa a ona zaregistruje pohyb mezi stromy. Strach necítí. Nemůže se jí přeci nic... Ale i tak trochu zrychlí. Stín pod větvemi ji následuje. Opravdový stín. Pak se vynoří ze tmy.

„Dobrý den, slečno.“ Markéta jeho větu přes zvuky elektrické kytary z empétrojky skoro neslyší. Ale když si uvědomí její obsah, skloní hlavu, jako by říkala Nech mě být!, mlčí a přidá do kroku.

„Slečno, počkejte přeci.“

Sevře jí zápěstí, ale ona se chce vyškubnout, při tom tvrdohlavě upírá oči do chodníku. A bezmocně vykvikne, když jeho stisk nepovolí.

„Pusť mě!“

A teprve pak se mu podívá do obličeje a s nesmírným překvapením a radostí vydechne: „Milane, co ty tady...“ A Milan jí surově smýkne a ona hlavou prudce udeří o stěnu paneláku. Ještě se zmůže na udivené: „Co to proboha děláš...?“ A pak jí na ústa dopadne jeho ruka. A ji už ani nenapadne, že by krásně voněla.

 

Pan Urban sedí v obýváku, ale před posledním fotbalovým zápasem sezóny vysílaným v televizi mu neustále tančí (k jeho velké nelibosti) jeho choť s telefonem v ruce. „Už tu dávno měla bejt!“ „Ale no tak, Maruško...“ „A volám jí snad po padesátý.“ „Maruško, sedni si a nešil.“ „Todle nedělá. Něco se jí fakticky...“ Někdo zvoní u dveří a paní Urbanová v průhledné noční košili vyběhne do chodby a pak dusá ze schodů. Její manžel se v křesle trochu posune, aby něco z rozhovoru u dveří zaslechl, protože vstávat se mu v té chvíli ještě nezdálo být dostatečně potřebné. Ale jen pár útržků z vět, které prohodí pisklavý hlas s hlubokým barytonem, stačí, že se (po pěti hodinách pasivního sportování) s námahou zdvihne.

„...je to její...“

„...ach můj bože...“

„...dole mám auto, tak kdybyste...“

„...to jo, jenže nebrala...“

Než stačí přejít pokoj jeho manželka mu kluše vstříc. A pana Urbana při pohledu na její vyděšený běh jako první napadne, že ten prasák za dveřmi jí určitě celou dobu čuměl na prsa. „Pepíku! Pepíku, rychle, Markétku nám někdo...!“

 

Vidí je. Všude, kam se podívá. Odporné černé oči, jak vytesané, s kamenným, zlým pohledem. Jsou všude. Jak kdyby jí je někdo přilepil na skla brýlí. A všude cítí i ten odporný zápach jeho těla. Myje se několikrát denně. A připadá si čím dál více špinavá. Už nikdy nechce vyjít z domu.


12 názorů

Co máš proti rajčatům? Budem je mít k večeři, tak si k nim laskavě ráčejí vytvořit kladný vztah:-) A vážně, jestli všechna rajčata píšou takhlenc, tak bych se tomu ani nebránila.

Korála
27. 03. 2008
Dát tip
:cP Karčo, zas to nepřeháněj.. Nebo ze mě bude rajče a to by nebylo fajn...

Pocity, o kterých tam píšeš, mi přijdou dokonale vystižený. Taky když jsem šťastná, tak si nedokážu představit, že by se mi něco stalo..A tu špivanost, kteru cítí,tu ti už chválila Lakrov, tak nebudu opakovat. Píšeš vážně moc krásně..kam jenom na ty metafory(nebo metonymie, synekdochy, oxymoróny, co já vím)chodíš:)

Winter
26. 03. 2008
Dát tip
Co věku, ale rozepsanosti, podle mého je spisovatel něco jako kytarista, s rostoucím věkem se zlepšuje co do formy, takže je škoda promrhat silná témata hned na začátku.

Korála
26. 03. 2008
Dát tip
Tyjo, to jsem nevěděla, že člověk může psát na témata úměrně věku :cB Ne, fakt, to mi příde ňáký divný... Navíc bych ani neřekla, že todle je ňáký závažný téma. Ale děkuju za vyjádření názoru. A teď jsem všechny komentovatele odradila a nikdo mi už k ničemu nic neřekne, tak.

Winter
26. 03. 2008
Dát tip
Už skoro nemám co dodat, když to Pišta i Lakrov tak hezky rozpitvali, fakt je, že (nejen) k Tvému věku je to napsané prvotřídně, možná jde cítit krapet litérární naivnosti, ale na tu má právo asi každý z nás amatérů, možná až malý stylový kontrast mezi jednotlivými atmosférami, ale ano, je to doré, na druhou stranu Pišta má pravdu ve velikosti témat, prvně miniatury, pak závažná sdělení. Nicméně četl jsem nečekaně rád, za což tip *

Ale jo, o tom není sporu. I omletá zápletka může být zpracována do velezajímavého díla - pakliže ovšem za pointu nevezme stejně omleté vyústění. Jak říkám, autorka evidentně trpí nemocí zvanou talent, a tím spíš by zpočátku prospělo věnovat se tématům "menším" (ať už ve smyslu jejich závažnosti či co do četnosti).

Korála
26. 03. 2008
Dát tip
Tak pardón, asi málo čtu :cB

Lakrov
26. 03. 2008
Dát tip
Nápady na dobrou zápletku se asi nedají naučit společně s gramatikou a slohovými formami -- nebo co se to učívalo v té škole. A když nějaký nápad přijde, a tušíš, že 'to by mohlo být ono', je možná škoda jej zahodit na první (vím, že už několikátý) pokus. To je důvod, proč možná občas někdo píše o zdánlivých banalitách.

Řemeslně je to napsané moc dobře, to ano. Ale zápletka je skutečně tisíckrát vyvařený pytlík čaje...

Korála
26. 03. 2008
Dát tip
Ty zájmena mě otravovaly od začátku do konce.. Už jsem nevěděla, kde je vynechat a kam je zas nacpat. :cB A jestli řikáš, že s tim tušenim to je v pořádku, tak dobrý. Ráda věřim. A na to potenciální rozškubání se už docela těšim..

Lakrov
26. 03. 2008
Dát tip
Líbilo by se mi vynechat pár zájmen, napadá mě zpočatku, ale s nimi je to zase takové autentičtější. ...kus jeho vůně nechat v kelímku s pastelkami... se mi líbí. Zápletka je předvídatelná od chvíle, kdy (Markétka?) zauvažuje, co jí by se mohlo stát, když existuje On. Pokud tě ta předvídatelnost mrzí, tak tě ujišťuji, že zrovna takhle je to vpořádku. Kdyby čtenář netušil něco zlého, neprožil by si tu chvilku napětí (mohla být i delší, ale který čtenář by se postil do textu, který nepřehlédne celý na jedné obrazovce :-) ). A ten strach v posledním odstavci, to 'poznamenání', nebo jak to nazvat, je asi nejlepší myšlenkou z celé povídky. Být to autobiugrafické, jak zmiňuješ v prologu, asi bys poslední odstavec vůbec nenapsala (Anebo bys ho napsala s ještě větším prožitkem, a byl by to způsob, jak se z toho trumatu dostat.) Zdejší praví literáti Tě možná rozškubou na kousky (budeš-li jim za to stát). Já Ti dám TiP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru