Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ráno v koupelně

Výběr: Zbora, Print, Fouckault
26. 03. 2008
24
52
8012
Autor
Jinovata



Mám sice nejasný,
o to ale naléhavější pocit,
že právě teď je třeba
vyměnit zubní kartáček,
že jsi již po ránu příliš rozechvělá
a já špinavý.

 



52 názorů

Kompromis
02. 08. 2012
Dát tip
skvělé

ančovička
09. 06. 2011
Dát tip
milé. **

MarK.
26. 01. 2011
Dát tip
..tak predsa to skoncilo happykom:) ..rado se stalo (i nabuduce:)

Jinovata
26. 01. 2011
Dát tip
jestli si tu básničku spojuju se správnou dvkou, tak ano, vyměnil. Mimochodem díky za dlouhodobou čtenářskou přízeň ;-)

MarK.
26. 01. 2011
Dát tip
..ako to nakoniec dopadlo, vymenil si ho? .. *

Jinovata
09. 10. 2010
Dát tip
Všechno je už uplně jiný :-)

MarK.
09. 10. 2010
Dát tip
..ten pocit stale v tebe zotrval? (nebo uz si vymenil kartacek i rozcuchanu divku?:)

A.H.
10. 09. 2009
Dát tip
:D

Laura_D
20. 06. 2009
Dát tip
Průšvih je, když člověk zjistí, že ten starý kartáček byl vlastně nejlepší, ale (snad z úsporných důvodů) se už přestal vyrábět. A protože člověk ví, jaké je mít ten nejlepší, všechny ostatní stojí za prd...

Som rád, že som klikol práve na túto báseň, vyberal som podľa názvu, vravím si, "Ráno v koupelně", to bude určite vystavané na nejakom detaile:) Krásnom detaile, tip:)

Wee
13. 06. 2008
Dát tip
tak, Jinovato, te´d už ani nevím, jak se menuju a o háček nad D se už nebudu s jednou rukou ani pokouset...jejky..tak jasný po prvním přečtení .-)a tak zmatená jsem po přečtení všech kritik...ale no né, jen pořád mě ještě překvapují reakce jiných a o tipu ted teda s prominutim musim ..ne přemýšlet, ale..................

to se mi líbí *tip* !

Jinovata
28. 03. 2008
Dát tip
Ale ano, psal, k zářího interpretaci jsem před tebou také vyjádřil vstřícný postoj, čímž jsem se za ni postavil a počet "mých" interpretací tak stoupl na dvě. Výměna kartáčku po určité době je také obsažena v textu, stejně jako je ve slově pes obsaženo, že má pravděpodobně chlupy, chodí pravděpodobně na procházky, je přítelem člověka atd. Vycházet pouze ze slov ani nejde, protože každé slovo musí být interpretováno, každé slovo něco znamená, tedy značí. Že pes je zvíře je abstreakce zrovna tak jako že musí chodit na záchod. Problém básně je nikoli významy slovu přidat, ale zredukovat všechny možné asociace, které se k němu mohou typicky vázat, jen na určitý okruh. Poezie se vyžívá v tom, že při vymezování okruhu nezachází co nejdál, ale jen tak daleko, až se kýžený význam má nad alternativními významy neúplnou převahu s tím, že dává pozor, aby alternativní významy pokud možno nebyly rušivé, ale naopak inspirující nebo dokonce doplňující další roviny. To je samozřejmě jen jeden možný postup. Jinak řečeno, že se má kartáček po určité době vyměnit je docela obecná a přirozená asociace, pokud se v básni explicitně mluví o výměně kartáčku. Proč se asi má vyměnit kartáček? řekne si čtenář. A odpoví si různě. Já popsal svou odpověď. Není založena na osobní libovůli ale na tom, že v textu se mluví jednak o výměně a druhak je podezřele zdůrazňován fakt, že k ní má dojít právě teď, což je ještě navíc označováno za nejistě naléhavý pocit. otázka po tom, co je nejistě naléhavého na tom, že právě teď chci vyměnit kartáček je tedy zcela logická a zcela z textu vycházející. Odpoveď je už na mě. Mohu si odpověďětbanálně, že si prostě nejsem jistý, jestli chci vyměnit kartáček ale už jsem se halt právě teďka rozhodl a tečka. Nebo se můžu zkusit vžít do role mluvčího a empaticky odvodit, proč dává na ta a ta slova důraz, proč to vůbec zmiňuje... přisoudit tomu nějaké zabarvení, porovnat motiv se zbytkem textu. Teprve to je nástavba, která není nutně odvoditelná z textu, ale je o něj "pouze" opřená. Kdyby byl text psán se snahou potlačit možné spekulace, sdělnou prozaickou formou, byl by tento poslední krok téměř znemožněn a snaha o něj by vyznívala spíše absurdně - asi jako bych chtěl v nadpisu daňového přiznání hledat skryté podtexty (ne že by to nešlo).

Print
28. 03. 2008
Dát tip
Velmi doporučuju: http://www.mrtester.cz/zubni-kartacek-curaprox?review=1 Budeš se těšit na každé čištění!:-)

pozorovatel
28. 03. 2008
Dát tip
ale jinovato, o tom jsem vůbec nepsal

berg
28. 03. 2008
Dát tip
Snad jsem pochopil už na totemu (a i doporučil), vztahovky já rád, sám k nim občas inklinuji... tudíž beru a tipuju. *

Jinovata
28. 03. 2008
Dát tip
Pokud sis všiml, tak zářího "správná" interpretace e zcela jiná než má "správná" interpretace, což básničku nevysvětluje zavádějícím způsobem, ale naopak - ledaže bys byl schopen být zaveden naráz dvěma směry. Báseň nemá jednoznačnou odpověď, jak si pozorně všimla alimra když začala kontemplovat nad pointou a symboličností básně, nikoli pouze nad jejím nejvýraznějším obrazem.

pozorovatel
28. 03. 2008
Dát tip
jinovatova interpretace je špatná hehe páč se dopouští chyby největší a to že báseň domýšlí a tím ji i vysvětluje, což zavádí já vycházel jen ze slov a informací v básni a ne např. z toho, že se má kartáček po určité době vyměnit - by byla velká náhoda, že by ho výměna napadla právě, když je rozcuchaná zabil sis básničku :) (protože jsi právě napsal, že se ti nepodařilo vyjádřit, cos následně vysvětlil)

Alimra
27. 03. 2008
Dát tip
řekla bych obrat o 90° u tebe, reakce jsem ani nedočetla... nevím zda některého čtenáře trkla ta špína spojená s ránem ... tam já vidím jádro textu

moorgaan
27. 03. 2008
Dát tip
jste nejak chytry...!!!!

Honzyk
27. 03. 2008
Dát tip
.........*_---------toho nakecate taky:))

Fouckault
27. 03. 2008
Dát tip
to spojení kartáček - partner a jeho případná výměna z toho leze hned, otázka je zda tak těžkopádná metafora působí poeticky - musím se hodně snažit aby ano - spíš mne v druhém plánu zaujme technická čistota textu - jakási brilanstní emoční septicita. Jakoby to byl text ze zkumavky :-)

Jinovata
27. 03. 2008
Dát tip
září: skvělá interpretace, až na to, že by mělo jít o kartáček "někoho jiného", to v textu naznačeno není, tedy jde o nadinterpretaci. Jinak supr.

Jinovata: přišlo mi nějaký avi, tak stručně moje interpretace úplně při prvním čtení: maj jeden kartáček dohromady-on si s ním čistí zuby a ona se s ním češe po pár minutách: on si v určitou chvíli uvědomí, že vztah nefunguje a jeho kartáček v koupelně by měl být vyměnen za kartáček někoho jiného takže mi z toho nakonec vyšlo něco podobnýho jako tobě

Zbora
27. 03. 2008
Dát tip
Cerná Lovkyně: to nebyla projekce, ale fakt, který se v té básni chtě nechtě odráží.

Norsko
27. 03. 2008
Dát tip
Milý Jinovato, když už si svou báseň, nebo co to je, tak pěkně rozebíráš, jak to, že nemá jiných variant ? Svět je proměnlivý

Janina6
27. 03. 2008
Dát tip
Konstatování, že to chce změnu (svěží konstatování).*

Jinovata
27. 03. 2008
Dát tip
lovkyně a 3lobyte: že jste to chápali bez mé pomoci kvituji a chápu nelibost k mému sebevykládání, prostě se to tak nějak nedělá. Vaše názory vám neupírám. Lovkyně: Hájím text, který napaden byl, ne sebe. Napaden legitimní kritikou samozřejmě, neberu to jako nějaké "napadení". 3lobyte: Kdybych zveřejnil rovnou vysvětlující text, byl by příliš dlouhý, nesrozumitelný a nudný. Díky Zboro, žes mi to sebepitvání neomlátil o hlavu. Ohledně té překombinovanosti: nechci po nikom aby to četl tak, jak jsem popsal, jen jsem se snažil ukázat lovkyni opodstatněnost všech částí textu podrobnou interpretací detailů. Což samozřejmě čtenář nemusí dělat.

Zbora
27. 03. 2008
Dát tip
Osobně mi tato Jinovatova báseň přišla dotažená natolik, že v ní nelze najít prakticky žádný jiný prostor, než ten, který tam prostě je (což se mi u něj vždy nestává) - tudíž pokud se do ní strčí z jakékoli strany, zůstává významem jednotná. Naopak mi přijde, že říci tolik a tak přesně, za pomoci tak krátkého útvaru a všedních motivů je složitější, než to dlouhosáhle popisovat pomocí vzetných přirovnání plných citově zabarvených slov, přičemž obhajování jeho básně považuju za až zbytečně dohloubkyjdoucí a popisující spojení, která ze samotného textu nemusí být primárně patrná a zbytečně poměrně přímočaře jednoduchou báseň zesložiťuje. Podle mého je báseň naopak velmi sdělná a týká se obecného prožívání končící zamilovanosti, která trvá zhruba dva roky a pak ji může nahradit pocit zmaru a pochyb a nebo může pozvolna přejít v úctu, toleranci, radost ze společného soužití, srostlost - do které se však vždy více, či méně v určitých životních situacích vkrádají pochyby. Přirovnání ke kartáčku mi přijde naopak daleko příhodnější, než používanější prodřené podrážky a podobné... O tipy bych se tady moc neopíral, protože Jinovata dostává pravidelně okolo těch pěti až deseti tipů, což je vzhledem k promyšlenosti jeho poezie (nebo možná právě pro ni) poměrně nízké číslo.

Ay´Le
27. 03. 2008
Dát tip
nesnasim cizi kartacky!:)) hele pro me nejak bez sdeleni..jen takovy konstatovani nic vic..

Juro
27. 03. 2008
Dát tip
Ale veď ja som to pochopil. Načo to takto rozpitvávať. Fuj.

mánemá
27. 03. 2008
Dát tip
chybí mi v tom zrcadla:)

Jinovata
27. 03. 2008
Dát tip
černá_lovkyně(a 3lobyte): je to sice trapné, ale pokusím se tedy hájit sám, nikdo jiný to za mne zřejmě neudělá. Báseň je postavena na paralele dvou dvojic. kartáček a ten, kdo si čistí zuby a druhá dvojice je žena a muž k sobě patřící. Žena s rozcuchanými vlasy je přirovnána k odrbanému kartáčku, muž s nevyčištěnými zuby je přirovnán ke špinavému muži. Špínu nutno chápat nikoli jako fyzickou, ale spíše duševní, respektive jak je komu libo. K oběma dvojicím se pak váže první část básně, která prohlubuje obraz reflexí, která je pro oba páry společná, ačkoli pokaždé docela jiná. Protiklad nejasnosti a naléhavosti. Zubní kartáček měníme po jisté době, kgterá není nijak přesně určena, stále je to dobré... a za dva měsíce a 17 dní si najednou řekneme, už není dobrý. Ta hranice je nejasná, ale naléhavá. Dál už si jím čistit zuby nemůžu, nefunguje jak má, nemám pocit čstoty, ani když se jím z nouze čistím, jsem špinavý. Podobně druhá dvojice. ta hranice, kdy je jejijch vzájemný život najednou prošlý, její vlasy rozcuchané, vlasy na hlavě která mne dosud okouzlovala, líbala, čistila. A já jsem špinavý. Pocit nečistoty uvnitř vztahu, který zašel za nejasnou hranici, která je teď ale o to naléhavější, že potřebuje definovat, "právě teď". Tak to vidím já, za váš pohled ale díky a prosím o případné další zamyšlení, co z mé vize by snad mohlo být poetické, pokud něco.

Norsko 1
27. 03. 2008
Dát tip
Upnout se k detailům, to je ta správná cesta jak prožít relativně šťastný život :-)

Petrusha
27. 03. 2008
Dát tip
ty si bol u mňa v kúpeľni??????))))))))

Juro
27. 03. 2008
Dát tip
Treba konať. Hodne šťastia.

*

pozorovatel
26. 03. 2008
Dát tip
rozcuchaná kartáček?:) jinak podivný, že jsi špinavý a přitom si chceš vyměnit kartáček a ne si vyčistit zuby či co s ním děláš jen jestli nebyla po ránu ošklivější než večer, pak by to dávalo smysl a tys aspoň vyměnil kartáček, když už dívku ne pak jde o pocit, který se dá nasouvat na různé násady:)

Jinovata
26. 03. 2008
Dát tip
Jen klidně strč, kritičko, čekám ;-)

moorgaan
26. 03. 2008
Dát tip
změna je život... /**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru