Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Běžet na místě

03. 04. 2008
0
7
635
Autor
gloomy

Uvnitř zas bojuji se snem a představou

Usínám ve dne a v noci jsem vzhůru

Ať už ty úzkosti, krucinál, přestanou!

Ať světlo zardousí tu hroznou můru!


Zase jen čekám.... a nevím na co

Stíhám se bát a neříkat nic

Sladkou odměnu vyhlížím, nevím však za co

Vyprázdněn v duši.... od "pijavic"?!


Lepím si srdce, tentokrát důkladně!!!

Přijde ho někdo zas roztrhat??!!

Nechci už platit, jít k citové pokladně,

Nechci už city jak furiant mrhat



7 názorů

gloomy
04. 04. 2008
Dát tip
to nic, já zas píšu jako "prase":) - "ve mně" samozřejmě:-)))

No ještě aby! :) Všimla jsem si, že o tobě píšu v ženské osobě, to se omlouvám. A propo, nakonec si to každý nějak obhájí.

gloomy
04. 04. 2008
Dát tip
Hmm, zbytečně dlouhý elaborát, na můj vkus... po letech jsem se prohraboval svými věcmi, protože jsem narazil na zdejší stránku, a dávám sem zkusmo věci, který ve mě pořád něco vyvolávají ... nic víc, nic míň... a presvědčen už dávno nejsem o ničem... tohle beru jako takový zrýmovaný deníkový záznam... a to mi těžko někdo může netolerovat, ne?:-)

Ano, gloomy, když si čtu zas svou báseň, tak si asi vzpomenu, že zrovna nějaký Martin byl hajzlík a nepodíval se na mě. Nějaká ta citová aférka. Jenže...to se budeš možná divit, i slova umí být věrna pocitu. Proč psát něco, o čem si myslíš, že opisuješ jen situaci? V poezii vidím skutečnost, která je podána jedincem, básníkem natolik subjektivně, niterně, ale věrohodně, že ta báseň se mnou komunikuje. Že si ji dokážu přivlastnit a číst po svém. Já chápu, že je to tvoje nemluvně a tak tvůj pohled je nasycený. Z mého pohledu je to další výtvor napsaný pod tlakem "psaní", dobře to vystihuje tvůj komentář, že pod tím vidíš pouze "slova, slova, slova". Chtěla jsem jen ukázat, že pokud takovou báseň napíše každý přitroublík, když si řekne - ano, všichni píšou básně, tak budu i já. Najednou ta předurčenost k básnictví a vzniká tohle. Ve mně to vyvolává akorát bublající smích. Ale pokud jsi přesvědčena o tom, že je to dobré, v tom případě mi nezbývá nic jiného, než tvou výpověď tolerovat. Čteš jiné amatérské básníky tady? Víš, jaká je situace? Nenavádím tě k opisování básní ze Zlatého výběru, to rozhodně ne. A nebo jinak, čteš klasiku? Já se klíďo přiznám, že když jsem napsala tak hezkou báseňku viz výše, neměla jsem o literatuře ani šajnu. Myslím, že to končilo Erbenovou Kyticí a pak tma, dlouho nic:)

gloomy
04. 04. 2008
Dát tip
Ono spíš úmyslem bylo takové pocity nezažít... on přehání člověk mockrát, to je pravda:-), bohužel tohle není ten případ. Možná, že ta zdánlivá "neupřímnost" vychází z toho, že jsou to prostě jen slova, slova, slova... a navíc se rýmují, což pocity rozhodně nedělají:-) I po čase, když tohle čtu, mám ten hnusnej pocit zase... jako když se člověk bojí poslechnout si určitou píseň, aby se mu "něco" nevrátilo... takže z mého pohledu to účel splnilo:-)

Tak, přispívám svou troškou do mlýna. Upozorňuji, že tahle je jedna z mých nejmilejších:) Každý píše o lásce, jako o krásné paní, já vím jen o sázce, co byla mou daní. Snad jsem si myslela, že vše je krásný sen, z kterého jsem se probouzela, zbyl mi jen kalich slz a nenávisti... K TOBĚ!

Říkám si, jestli ti sem nemám okopírovat jednu z mých prvotin a hádat pak, kdo se vyděsí víc. Jsou podobně rýmované a podobně vykřičené - intenzivní. A taky si moc dobře pamatuju, že jsem je nemyslela vážně, že jsem nic z toho, co tam bylo napsáno, absolutně neprožívala. Potřebovala jsem naplnit tvar - rýmy. A ty vykřičníky dělají hodně, to jsou ty infinitivy. Nebylo to ani póze, ani stylizace. Spíš z mé strany hluboká nevědomost. Třeba si dobře vzpomínám, jak jsem byla hluboce přesvědčená o tom, že poezie je smutná hra. Blbost, co? Takže k tobě: nemyslím si, že není možné, aby to, co jsi teď napsal, člověk necítil a nemyslel vážně. Ale hádám, že je to pojetí hodně přepálené, než byl úmysl.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru