Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V DUBNU POD LOVOŠEM

06. 04. 2008
26
39
6492
Autor
vesuvanka

V sobotu 5. 4. 2008...

V DUBNU POD LOVOŠEM

Naše středohorské výlety začínáme na moje přání pod Lovošem. Možná, že někdo řekne, tam chodíš pořád, vždyť je to stejné. Mýlil by se. Jaro mění krajinu den ode dne. Je to malíř, který rozmalovává její obraz do mnoha tónů barev, nešetří žlutí, zelení, ani modří, tu a tam vloží do korun rašících a kvetoucích stromů i karmín. Přijď dnes a přijď na stejné místo za týden....

Pohled  z vlaku nedává moc naděje na pěkné počasí. Modrá obloha  s kumuly nejasnými, jakoby rozmazanými "štětcem" na západní straně se nakonec ztrácí v hustém oparu, z něhož vykukuje Říp a stejně i středohorské kopce, v nichž je teď trochu melancholie.

Naše důvěrně známá cesta na jihozápadní straně úpatí Lovoše nás zavede  do lesa. Z levé strany je lemována čedičovými zídkami, jež kdysi dávno lemovaly a ohraničovaly zdejší sady, jejichž dokladem jsou tu a tam staré ovocné stromy, zejména třešně., jinak vše obrůstá keři, které raší pěkně různobarevně, podle druhu. Nejvíce nás zaujala teplomilná kalina tušalaj, jejíž mlaďoučké šedozelenavé plstnaté listy  zatím složené "do harmoniky" se pomalu rozevírají proti sobě  a odkrývají  maličký zelenavý okolík budoucího květu - radost pohledět! Tento zajímavý teplomilý keř, běžný v oblastech Středozemního moře, si oblíbil i výslunná místa v Českém středohoří. A že se mu tu zalíbilo, o tom svědčí jeho hojný výskyt . Keře jsou ptačím rájem - svědčí o tom jejich zpěv.

Obzor za námi skýtá nádherný pohled na celé panoráma Milešovského středohoří s jeho strmými homolemi - Ovčínem, Borčem, Sutomským vrchem, Solanskou a Lipskou horou , dalšími kopečky a  Milešovkou, která své postavení královny Středohoří nezapře a  po jejím boku Kletečná. Radost z tohoto úchvatného pohledu nám kazí, zdánlivá maličkost -  zaražené červenobílé kolíky v poli pod Lovošem, které už nikdo nikdyneoseje. Červenobílé, zatím ještě neškodné  kolíky vedou dvěma řadami  přímočaře podél Lovoše do Oparenského údolí a dál... Přijde den, kdy se do země zaboří první rypadla a jednou tu místo zpěvu ptáků bude znít drsná hudba kamionů, bohužel.... Kolíky tu symbolizují vlajky  vítězných dobyvatelů   zasazené do zákonem chráněného území.

Na západě se zlověstně zatáhlo, ale Milešovku je vidět celou. Naši předkové  předpovídali podle mraků kolem Milešovky počasí. Vrchol hory schovaný v mraku byl předzvěstí deště, ale když byly v mracích ostatní kopce a Milešovku bylo vidět celou, nepršelo. Uvidíme, co nás čeká.

Na okraji listnatého lesa nás vítají rozkvetlé jaterníky podléšky, velmi sytě modře zbarvené a bílé sasanky hajní. Zaujmou nás ostrůvky rostlinek, jejichž růžice listů vyrůstá několik cm nad zemí a z ní vykukují celkem nenápadné bílé drobné kvítky. Dodatečně zjistím z atlasu název rostliny - je to bažanka lesní  (Mercurialis perennis). Objevujeme další nižší rostlinku s bílými květy připomínajícími jetel. Tu jsem ale ve svém atlase nenašla....

Šedočerné, tu a tam pórovité kamení s povlaky zelenavých, ale místy i rezavých lišejníků nás věrně doprovází i lesem a někde dokonce i z obou stran cesty. Má své zvláštní kouzlo a já se ve své představivosti vracím o nějakou desítku milionů zpět, kdy se tato krajina rodila. Na vlhčích místech se usadil na kamenech mech, vytvářející  huňaté polštáře. I tady bývaly kdysi  sady. Každého kamene v zídce se dotkly lidské ruce. Kameny by mohly vyprávět o o životě lidí  a  jejich těžké práci. Lesem prosvitlo slunce a ozářilo vrchol Lovoše i jeho skalnatý jižní svah. Nádherný pohled!

Naše cesta končí u osamělého zde stojícího  domku. Chvíli se posadíme na lavičce, která se nám tu nabízí. Sluníčko svítí, ale profukuje studený vítr.
Korunami stromů na jihovýchodě prosvítá nebo spíše "protemňuje" mrak, který nám vyhrožoval deštěm. Minul nás, takže předpověď podle Milešovky se splnila.
Před námi je už návrat s krásnými a hlubokými dojmy z dnešního výletu v milovaném Středohoří.






39 názorů

vesuvanka
17. 08. 2014
Dát tip

Petře, zdravím a děkuji za přečtení a milý komentář :-))). Ano, bylo to vloni 7. června. Také jsem měla  pocit, že se příroda brání.


Petr333
15. 08. 2014
Dát tip

Nemám co dodat...parádní čtení. Bydlím pod ní 10let a tak ty meteorologické předpovědi našich předků mohu jen potvrdit. A kolíky se změnily na asfalt a beton leč dálnice není stále dodělána,  jak jistě víš kvůli sesuvům u Litochovic...jakoby se příroda marně, ale přece bránila člověku.


vesuvanka
06. 06. 2008
Dát tip
Ele(a)nora - děkuji za přečtení a milá slova. Já jsem si Středohoří zamilovala - zaujalo mě už v páté třídě, kdy jsme se o něm učili, že je sopečného původu. Je to nádherná a pro mě velice inspirativní krajina. Zdravím Tě a přeji krásné dny :-)))

vesuvanka
09. 05. 2008
Dát tip
Printe - potěšil jsi mě svojí návštěvou a díky za tip. Zdravím Tě a přeji krásný večer a víkend :-)))

Print
09. 05. 2008
Dát tip
...*!

vesuvanka
22. 04. 2008
Dát tip
rainmane, tak to mě těší, děkuji za milé zastavení :-))) Zdravím Tě a přeji krásný večer :-)))

rainman
22. 04. 2008
Dát tip
jsi lepší než prospekty od cestovek (-:

vesuvanka
15. 04. 2008
Dát tip
palino8 - děkuji za návštěvu a milou kritiku :-))) Zdravím a přeji krásný večer :-)))

palino8
15. 04. 2008
Dát tip
tento žáner Ti ide

vesuvanka
08. 04. 2008
Dát tip
Markel, Adriana Bártová - děkuji Vám za návštěvu, milá slova i tipy. Těší mě, že jsem Vám tuto krajinu svým vyprávěním přiblížila. Zdravím Vás a přeji krásný večer :-)))

Opět velmi poutavé vyprávění, s podrobným popisem přírody, jako bych kráčela tou krajinou s Vámi, díky za krásný výlet i avízo, Adriana, TIP

Markel
08. 04. 2008
Dát tip
moc pěkné, byla jsem tam s Tebou - T

vesuvanka
08. 04. 2008
Dát tip
Pišto, máš pravdu, už si vzpomínám... žížaly jsou v bezpečí :-))) mylenka - placku? Mně se vybavila bramborová - mňam :-)))

vesuvanka
07. 04. 2008
Dát tip
Aleši, díky za návštěvu a milou odezvu :-))) daddy, díky za milý pozdrav - hned jsem si šla něco o hradu Veveří přečíst na internet :-))) Janino, díky za zastavení a milá slova :-))) Zdravím a přeji krásný večer :-)))

Janina6
07. 04. 2008
Dát tip
Zase jsem se s tebou ráda krásně prošla. Díky :-)*

daddy
07. 04. 2008
Dát tip
pozdrav z hradu Veveří

Lovoš znám, byl jsem v Litoměřicích na vojně, tak jsme to tam o sobotách prošmejdili kolem... pěkně jsi mě omladila :o)

Marcela.K.
07. 04. 2008
Dát tip
Najdu ti nějakou vykrmenou, Pištíku :-)))

Kuš, babo.

Marcela.K.
07. 04. 2008
Dát tip
Vesuvanko, namaluj plackůůů...prosím :-)))

Marcela.K.
07. 04. 2008
Dát tip
Vesuvanko, namaluj plackůůů...prosím :-)))

Ves: Nojo, někde jsem tvrdil, že až namaluješ nebo napíšeš o něčem placatém, sním žížalu. Evidentně jsou přede mnou žížaly v bezpečí.

překrásně popsaná jarní krajina*TIP* milá vesuvanko,někdy bych šla moc ráda s Tebou:o) krásný den,i když nám stále prší..

vesuvanka
07. 04. 2008
Dát tip
avox, mylenka, Pišta_hufnágl, Muessa3, Zuzulínka - děkuji Vám za zastavení a milou odezvu :-))) Marcelko - to mě moc těší :-))) Pišto - o žížale? možná, že jo :-)))) Muesso - pro mě zajímavý, ale z pohledu dnešní doby jednostranně zaměřený, příroda je mým velkým koníčkem od dětství, ale spousta jiných věcí jde mimo mě :-)))

Zuzulinka
07. 04. 2008
Dát tip
na jro se vždycky těším...a pak taky na putování...s Tebou a nebo na ta vlstní....:-)*

Já už to někde psal, o té žížale, žejo? :)

Marcela.K.
06. 04. 2008
Dát tip
Fotka je pěkná, ale Tvoje obrázky mám raději :-)

avox
06. 04. 2008
Dát tip
Pěkný výlet i pěkná zpráva z cesty. Já ještě letos své toulavé boty neobula, tak díky za tu virtuální procházku s tebou :-))

vesuvanka
06. 04. 2008
Dát tip
Oleandr a Oldjerry - díky za milé zastavení i odezvu. Oldjerry, také mám radost, že jsem to stihla ještě včas, díky :-))) Zdravím a přeji krásný večer :-)))

Oldjerry
06. 04. 2008
Dát tip
V pravý čas a v dubnu, a ještě 6. - to nemá chybu.

oleandr
06. 04. 2008
Dát tip
díky za výlet

vesuvanka
06. 04. 2008
Dát tip
Bíša - děkuji za přečtení a milá slova, přeji krásný večer :-)))

vesuvanka
06. 04. 2008
Dát tip
ruprecht, Diana, mylenka - děkuji za přečtení a milé ohlasy, moc jste mě potěšili. Přeji krásný večer a posílám fotku Lovoše z jihozápadní strany (Režného Újezda)

Bíša
06. 04. 2008
Dát tip
Den za dnem se mění pohled...

Marcela.K.
06. 04. 2008
Dát tip
Teda ten ruprecht to rozsekl :-))) ale psát ti, že to umíš už nebudu... prostě se s Tebou ráda procházím :-))*

Diana
06. 04. 2008
Dát tip
Jú, to byl zas krásný výlet! Janinko, já ti TAK závidím tvoje malířské oko a botanické znalosti! Naštěstí se s námi o tu krásu občas podělíš. T****

ruprecht
06. 04. 2008
Dát tip
umíš popsat krajinu líp než Karel May... :-) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru