Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

únava mi způsobuje, že je mi dobře vedle smutných lidí

Výběr: cerna_lovkyne, pozorovatel, Markéta, Print
10. 04. 2008
49
57
6203
Autor
Abyss

na památku

 

rozkvetlá větev jabloně

je v noci černá

se zavázanýma očima

se necháváme ohlušovat práskacíma kuličkama

sami v lese

plném neviditelných nevidoucích lidí

tušíme světla vlko-města

držíme se za ruce a ohmatáváme strop kanálu

v ostnatém lese

s rukama nabodnutýma v ostružinách

padáme do vyřazených pneumatik

nebojíme se

je to jen hra na planetu Zemi

na lidi a srázy a na naše ruce

které se znají

jinak o sobě nevíme

kdo jsme byli

 


57 názorů

Damné
14. 10. 2013
Dát tip

moc líbí!*


MarK.
14. 05. 2011
Dát tip
..ano, opat ano! ..akurat precitene, bez zbytocneho patosu a zrniek ryze!:) .. *

médea
12. 01. 2011
Dát tip
jo*

Markel
08. 08. 2008
Dát tip
***************

e: No vida. Díky za vysvětlení. V podstatě nemohu než souhlasit.

egil
14. 05. 2008
Dát tip
Pišto, to "proházení" můžeš provést s libovolnými básněmi, pokud se jedná o autora, jehož tvorba je stylově konzistentní.. Ale vytvoříš tak JINÝ text, který nese jinou sémantickou potencionalitu, než jakou do ní vložil autor. A je přirozené, že ti, kteří neumějí nazpaměť básně dotyčného autora, nic nepoznají. Slyší text, líbí se jim "jak to zní", zaujmou je jednotlivé obrazy, zkrátka - chytne je styl, ale tím, že z básní uděláš své vlastní pásmo, vytvoříš - opakuji znovu - jinou báseň, stejně tak bys přeházením tónů melodie vytvořil jinou melodii ;; mohl bych vzít deset tvý posledních kritik, přeházet pořadí vět → a ono by to nějaký smysl dávalo, ale ta výsledná kritika by už nebyla TVOJE, i když by dávala smysl, nepromlouval bys skrze ni ty. _____ Navíc lyrická poezie není próza, milejzlatej, nesnaž se skládacím metrem měřit atmosférockej tlak, Zatímco ve vyprávění je podtstané udržet lajnu fabule, lyrická poezie (jak ostatně vyplývá ze samotné etymologie adjektiva "lyrická") fabuli nemá. Jednoty je docilováno jinými prostředky.. Jde o křehké vazby mezi motivy, o napětí mezi jednotlivými obrazy - o tom, jak se báseň přelévá z obrazu do obrazu, nebo jak je naopak v meziobrazí dislokovaná.. To všechno je součástí AUTORSKÉHO záměru (víc o tom tady: http://www.casopis.hostbrno.cz/cs/archiv/2008/3-2008/vyber-z-cisla/kamen-je-gramotne-more).. _______ Tudíž — tvůj experiment postrádá jakoukoli relevanci, míjíš se s měřeným, protože nepoužíváš adekvátní měřidlo;; výsledek o měřeném nevypovídá. _________ Abyss, tvoje neustálé zdůrazňování deníčkovitosti textu (jako by to snad měla být nějaká deviza(?) nechápu, ale to je asi můj problém.

Abyss
14. 05. 2008
Dát tip
avi

Abyss
14. 05. 2008
Dát tip
Pišto_ :))))))))))))))))))))

Mon Tip! Ale ne básničce, nýbrž tomu povídání:)

Abyss
14. 05. 2008
Dát tip
tak to jsme jednou takle s vysokou školou pro ekonómy měli takovej divnej předmět kde jsme musili jet na tábor, na tom táboře jsme chodili v noci se zavázanejma očima po bejvalym vojenskym prostoru v bunkrech a musili jsme i kanál pod silnicí prolézt! a chodili jsme v takových skupinkách za sebou a drželi jsme se rukama a nějak to museli projít ty bunkry a celý les, když jsme procházeli křoví s trnama, napíchla jsem si tam ruku a musila si vyndavat poslepu ty trny a myslila sem si ze mi z ty ruky strika krev a ze vsichny kolem me budou od ty krve spinavy! v tom lese, kdyz jsme sli noc predtim na bojovku, byly same skladky a vyrazene pneumatiky lidi je tam jezdili hazet do lesa, no taky jsme meli soutez o postaveni takovyho totemu tak jsme si toho hodne vsimli, slozili jsme o tech pneumatikach i pisnicku, byly tam takovy rozkvetly jablone, moc hezky bílé, ale v noci sme je nevideli pres ty satky a pres tu noc, jeden kluk (v pubertě asi!) nám hodil na bojovce k uším práskací kuličku a já jsem ohluchla na pravou část hlavy, no a ty lidi se kterejma sme takle chodili se zavázanýma očima tak sme se drželi za ty ruce ani jsme pak nevěděli po prokouknutí kdo to byli ti lidé! přitom to bylo tak intimní! a ještě že ta hra když nám zavázali oči tak nám řikali že jako hrajeme Trifidi, že všichni oslepli a musej se přesunout na nejaky misto odkud nas vsechny odvezou do vesmíru? tak to byla ta hra na planetu Zemi! tak už té básničce rozumíš? jenom pořád nevím, proč to lidi tipují, když u toho nebyli a asi to z té básničky ani neporozumí tento zážitek! stále čekám, kdo se zeptá! a až ty!

Chci:)

Abyss
14. 05. 2008
Dát tip
Pišto_ ale tohle je přeci můj zážitek! a tak se to stalo na bojovce! mám na to svědky (i když mě neviděli), ale to s těma stránkama je hezký!!!! a věřím tomu, já těm básničkám taky moc nerozumím, chybí mě děj dějoucí, ale toto má! fakt! klidně ti to odvyprávym, jak to bylo na tom táboře já nechcu psát takový jako že je to vystříhaný z novin a přitom se to tváří jakože je to hluboký! to se tam pak musí napsat: "vystříhaný" Pišto: chceš to teda vyprávět?

Blbost to je. Ale ta zaměnitelnost dosud nebyla nikým obhájena (ani tebou). Avízo jsi dostal, protože o tobě byla řeč. Říká se tomu slušnost.

egil
14. 05. 2008
Dát tip
koukám, že jsi na ten nápad hrdý dodnes (soudím i dle avi, které mi přišlo), i když, popravdě, je to pěkná blbost ;)

Kdysi jsem prováděl takový experiment s egilovo knížkou básní - publiku jsem "recitoval" text, ovšem při čtení jsem (tak, aby to nebylo vidět) náhodně prohazoval stránky a vršil za sebe sloky pokaždé z jiné básně. Nikdo nic nepoznal. Tohle je, myslím, podobný případ.


Print
09. 05. 2008
Dát tip
neobyčejné...***


papouch
23. 04. 2008
Dát tip
ňňjááásemse Ti chtěl nějak vetřít do přízně, nóó.. :-)

Abyss
23. 04. 2008
Dát tip
papoooošu: nejeřím!

Háber
22. 04. 2008
Dát tip
smutné*

papouch
20. 04. 2008
Dát tip
já jsem smutnéééééj :-)

Zbora
14. 04. 2008
Dát tip
*

Eileen
13. 04. 2008
Dát tip
haluz abyss prostě :)

maracaibo
13. 04. 2008
Dát tip
wow ..tip

Janina6
12. 04. 2008
Dát tip
*

Dvířka
12. 04. 2008
Dát tip
je ..parádní *

Bič
11. 04. 2008
Dát tip
hmm, kdo tohle necítí? asi šťastní lidé :)*

Natasha_
11. 04. 2008
Dát tip
Je to průzračné.

Abyss
11. 04. 2008
Dát tip
chjooo: :))))

Abyss
11. 04. 2008
Dát tip
cerna_lovkine: omlouvam se, ale vubec te kritice nerozumim

Abyss
11. 04. 2008
Dát tip
Zuzulinka: no to by znelo hezky, to mas pravdu! ale ja to myslila jen tak, ze sme se nevideli a tak jsme nevedeli kdo jsme a furt to nevime ale zni to divne, to je fakt tak dekuju

Norsko
11. 04. 2008
Dát tip
fajnové *

Milly
11. 04. 2008
Dát tip
"a na naše ruce které se znají jinak o sobě nevíme kdo jsme byli" - tohle mně tam oslovilo nejvíc..., ale pěkný je to celý... -t-

Zuzulinka
10. 04. 2008
Dát tip
možná by se mi na konci více líbilo kdo jsme a kdo jme byli ....ale to jen tak, jinak hezké*

guy
10. 04. 2008
Dát tip
kdybych překrouceně parafrázoval Wericha, tak bych řekl, že vedle smutných lidí bývá dobře .. když je veselo *

Jinovata
10. 04. 2008
Dát tip
no tak ta je skutečně skvělá

Notreal
10. 04. 2008
Dát tip
videl jsem to - je mi to blizsi nez cokoliv tady - nadherne napsany

Honzyk
10. 04. 2008
Dát tip
...me jen jako by uhladila pesinku ve vlasech, kterou nenosim...citim, ale dovnitr nejde...nevim proc...

*

patos!

Abyss
10. 04. 2008
Dát tip
nevím, co to je metonymie, ale zabodla sem si celou vetvicku trnitou do obou rukouch, jeste mam tecky

eulálie
10. 04. 2008
Dát tip
ted me napadlo ze kdybych byla spisovatel, vkladala bych vsechny tve veci misto predmluvy rikaji toho straslive moc dik ze muzu cist ***

WiruZ
10. 04. 2008
Dát tip
huuuuuuuuuuuu skvela ! skvela ! skvela ! nejlepsi!

egil
10. 04. 2008
Dát tip
Myslím, že by deníček protestoval, že mu upíráš právo na obraznost, ale co já vím.. obraznost nemusí nutně být vyfabulovaná, ale ať chceš či ne, ať už vědomě či nevědomky - dopouštíš se dokonce i různých básnických tropů;; třeba téhle pěkné metonymie: v ostnatém lese s rukama nabodnutýma v ostružinách

Abyss
10. 04. 2008
Dát tip
je to jen deníček (nočníček) z bojovky na škole v přírodě, obraznost nemaje - nevidouce

egil
10. 04. 2008
Dát tip
muka obraznosti*

Lakrov
10. 04. 2008
Dát tip
Neviditelní nevidoucí a vlko-město se mi moc líbí; teda nelíbí :-) ale Tvůj nápad oceňuji. Unaveně tenhle textík nepůsobí (kdybychom se měli zamýšlet nad spojitostmi s názvem). Smutně ano. Bylas dlouho pryč. Možná ještě jsi. Nedopadneme tak jednou všichni na téhle plan etě Zemi? (tedy aspoň na některých jejích temných částech). Mám chuť na jablko. Hadů se nebojím, pokud žádného nevidím. Ale co když jsou neviditelní? (Aspoň že snad nejsou nevidoucí.) Už na to nemysli. Bude ještě hůř, a ani si toho nevšimneme, možná.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru