Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

No sólo por astronómo

10. 04. 2008
9
12
1772
Autor
Yentl

A Velký vůz jsem nehledala na nebi...

V městě noční klid -

na chodníku se třpytí

krystalky soli.


12 názorů

Amálka
18. 04. 2008
Dát tip
taková zasněná ;-)***

Paulart
14. 04. 2008
Dát tip
Teď se dívám na ty svoje návrhy - nejsou nic moc. Jde jen o to, aby se v haiku zbytečně něco neopakovalo. Krystalky soli se třpytí na chodníku nejčastěji v noci. A je-li zrovna zataženo, co jiné by je roztřpytilo, než právě pouliční lampa? Nemyslím si ale, že by haiku muselo být nějakou hádankou, rébusem. Tvůj verš s nočním klidem je také pěkný, evokuje tu nehybnost, z níž vystupují odlesky ještě naléhavěji.

Yentl
13. 04. 2008
Dát tip
Dobrá dobrá... ten prolog tam opravdu dělá "paseku". Nechtěla jsem, aby v tom haiku člověk za každou cenu hledal hvězdnou oblohu, pro mě tam jsou nejdůležitější ty krystalky soli ukryté ve škvírách asfaltu, které pod svitem pouliční lampy krásně září. A jestli to někomu bude asociovat hvězdy, nebo diamanty... nebo sluneční svit na trávě pokryté rosou... to už je na čtenáři. V prologu jsem ukrytá "já", a to do haiku asi opravdu nepatří. Paulart - tvoje návrhy jsou pěkné - ale pro mě je tam důležitá i ta jarní noc, protože právě po zimě jsou chodníky plné zbytků soli - a jak jsem již zmínila, ty hvězdy patří k mému prožitku, ale pro ten moment důležité nejsou Oldjerry - názvy se mi vymýšlejí blbě... nechce se mi opakovat to, co je pak i v haiku... takže většinou vymýšlím něco jiného a píšu to v nějaké jiné řeči... název mi nepřijde důležitý. Haiku ho vlastně ani nemá mít...

Houmeles
12. 04. 2008
Dát tip
Kromě prvního verše... Ale jo, tip.

Oldjerry
12. 04. 2008
Dát tip
Paulart - Na to holt ! máme rozdílný názor. To není žádná hanba - to je součást tvorby. Jak se to nazve je už úplně jedno....

Paulart
12. 04. 2008
Dát tip
Ahoj Yentl, dávám trochu za pravdu černé lovkyni, první verš by ale mohl poodkrýt, proč hledáš hvězdy na chodníku. Třeba: Obloha bez hvězd - na chodníku se třpytí krystalky soli. a nebo více skrytě: Na nebi mračna - pod nohama se třpytí krystalky soli. Oldjerry - forma free-haiku není úhybný manévr :-)

Oldjerry
11. 04. 2008
Dát tip
Nejen prolog, ale i sám název navádí na cestu pochopení. Na haiku je to trochu servilní, ale je to hezká miniatura, která přece jen je obrazem a a vzbuzuje pocit odrazu nebes na zemi. Haiku vypadá jednoduché, ale jen vypadá. Líbí se mi sevřená forma - ale sám jsem si zvolil jiné pojmenování věda, že haiku v češtině vlastně neexistuje, pokud si člověk nezvolí úhybný manévr jako jsem to udělal já, nebo Paulart.

Yentl
10. 04. 2008
Dát tip
Ten obraz může existovat samostatně, bez toho prologu, není na něm závislý. Navíc, ten prolog není interpretace toho haiku... je to jen další můj prožitek v ten moment.

Yentl
10. 04. 2008
Dát tip
Tak v tom prologu poetiku nehledej, prolog není dílo samotné... jen jsem do něj dala něco, co pro mě k tomu momentu patřilo... a to samozřejmě do samotného haiku nepatří.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru