Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

fragment

15. 04. 2008
11
17
1698
Autor
chlo_e

 

 

 

 

šla kolem

jeptiška

a usmála se


do prázdného prostoru


těsně vedle mě


17 názorů

abych po letech navázal, takhle mi to přijde dobrý. to ostraněné "mě" by tam překáželo, a frázi "do prázdného prostoru" bylo dobré zachovat, protože když nic jiného, tak variuje rytmus i vizuální délku verše, což je pro mě jev vítaný. - i významově, kdyby tam bylo jen "do prázdna", bylo by vyjádření málo ukotvené v představivém hmatatelnu. avšak "prostor", jakkoliv "prázdný" dává obrazu pevnější, hmotnější rámec. - je to sice dost abstraktní rozdíl, ale do vnímání poezie taky patří.

Řízek
07. 07. 2008
Dát tip
mám pocit, že sem to už četl, zvláštní, že jsem tu nezanechal kritiku,.. hmm,... má to co říct

milé, trefné a v pořádku klidně psané v jednom řádku :)

Fouckault
18. 04. 2008
Dát tip
jo :-) pro mě se to zlepšilo.. jednak se mi to opakování nezdálo obecně stylisticky a pak teď to nabírá další dimenze bych řekl.. ještě bych ořezal to "prázdného prostoru" dal bych "do prázdna".. prázdný prostor se mi zdá tak karteziánsky deskriptivní na kontext ostatních slov a na koncept v textu nepřítomný ale textem oslovený.. :-)

chlo_e
18. 04. 2008
Dát tip
Fouckaulte, narážíš, že v posledním i prvním verši je stejné zájmeno "mě". Já jsem s tím různě šibovala, v tom posledním bych ho ani nedokázala vymazat, v prvním ano, zkoušela jsem to..., ale zas mi přišlo, že tím měním trochu kontext. A doufala jsem, že si toho nikdo nevšimne. Usmívám se. V prvním verši výmaz a uvidíme.

chlo_e
17. 04. 2008
Dát tip
Fouckaulte, děkuju. Je to ještě čerstvé, takže mám rozšířené zorničky a nevím, co bych měla změnit. Prostě to nevidím. Samozřejmě, že si ale nemyslím, že je to poezie - taková momentka, která nebyla roubovaná - jen zapsaná skutečnost. Vím, že to u jiných lidí třeba vytýkám; momentka...a co dál? I přes takové protiřečení to tu chvíli prostě bude viset. :)

Fouckault
17. 04. 2008
Dát tip
šla kolem mě // těsně vedle mě fragment je dobrá věc, ale zde mi přijde literárně nešikovná

archie
16. 04. 2008
Dát tip
já myslel, že zasvětit život víře rovná se pomáhat lidem?? :) jako rouhání to nechápu úsměv mimo člověka, no hezký

chlo_e
16. 04. 2008
Dát tip
a nebo se to dá chápat v tom smyslu, že se usmála mimo člověka, to je její lidskost - pomáhat lidem nebo svůj život zasvětit víře? nemá to být rouhání:)

archie
16. 04. 2008
Dát tip
slušný setkání v tom případě :) není to už rouhání?

chlo_e
16. 04. 2008
Dát tip
pocitově se přikláním k té druhé variantě; skoro mi přišlo, že se usmála na Boha, tudíž stal těsně vedle mě, dobrý, ne? úsměv

archie
16. 04. 2008
Dát tip
no nevěřím vlastním očím :) líbí se mi o řádek odsazené "těsně vedle mě" - může se vztahovat jen k prvnímu verši, popisovaný okamžik, který se odehrál těsně vedle tebe, nebo k úsměvu, který zaplul do prázdného prostoru těsně vedle tebe a tím ho vyplnil. druhá možnost se mi líbí víc :) ahoj

*

Dolfiness
15. 04. 2008
Dát tip
vyvolává představy.. ano *

grafo
15. 04. 2008
Dát tip
aaale... husté...

pozorovatel
15. 04. 2008
Dát tip
to já viděl jeptišku, co měla ježíše na prstenu ukřižovanýho to mi přišlo vtipný

daddy
15. 04. 2008
Dát tip
:) pěkný moc*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru