Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O objektívnej kritike a sebavyjadrení

02. 05. 2008
3
25
4361
Autor
zvedavec

ako to vidím

Dá sa polemizovať o tom, nakoľko môže byť  kritika kohosi - čohosi skutočne objektívna. Rovnako v živote ako na Písmáku. Na druhej strane mlčať a pretvarovať sa, ak mi niečo nesedí, je farizejstvo, ktoré škodí.

Tým najsprávnejším postojom sa mi vidí istá pokora popri láskavom vyjadrení názoru. Zo svojho hľadiska a bez bohorovnej istoty .  Ak vnímam chybu, mlčanie je tiež podraz voči blízkemu, preto  takéto sebavyjadrenie som dlžná.
I ja  na  niektoré písmácke diela dokážem hneď povedať, že sú to diela amatérov, vnímam v nich popri obsahu aj kopec chýb, nedokonalostí. Naopak, poznám aj formálne dokonalé diela bez obsahu, ktorý by mnou pohol.
Kritika skutočne slúži ako spätná väzba, nástroj na vylepšovanie diel. Je legitímna, a je tiež aktívnym nástrojom slúžiacim k rastu autorov.
Lenže k inšpirácii a k písaniu je potrebná nádej. Aj k sebavyjadreniu. A k sile žiť tiež.
A samota depresívnych ľudí vie byť utrpením.
Nie všetci, ktorí pociťujú (možno aj neodôvodnene, ale reálne) bezvýchodiskovosť svojej situácie, píšu tie najúžasnejšie diela, depresia nemusí byť múzou. Skôr nie, ak niet pre koho písať. Ťažké časy môžu byť inšpiráciou vtedy, ak má zmysel písať, alebo aj konať pre niekoho, o kom sa dá predpokladať, že prijme a porozumie.
Inak je depresia zlodej, ktorý umenie písať, lenže aj schopnosť vidieť veci prijateľne a vyjadriť sa, berie. Depresívnym ľuďom chýba energia a popri tom, že trpia, nežijú úspešne, požehnane a ani prospešne.  Zásada objektívnej kritiky za každú cenu mi pripadá otázna, v týchto podmienkach vedie do začarovaného kruhu, lebo beznádej bez sebavyjadrenia a blízkosti ľudí rastie.

25 názorů

Liso
13. 05. 2008
Dát tip
ty pises nie o diele a tvorbe, ale o byti a suziti. :) je to menej literatura a viac filozofia. a to je v podstate tiez fajn :)

zvedavec
05. 05. 2008
Dát tip
OK, vďaka :) trochu som si slobodne zapolemizovala a vyjadrila som opäť raz svoje presvedčenie (v nádeji, že všetkým nám ide o dobro svoje, ale i ostatných prispievajúcich) a nevnímam, že by som bola voči niekomu agresívna

Oldjerry
04. 05. 2008
Dát tip
Já se ti, děvče milé, omlouvám... nevyjádřil jsem se moc pěkně a už vůbec ne přesně. O tomhle jsem i já už psal něco podobného ještě za Velly, před dvěma léty. A co se stalo ? Nic ... pak o tom psal XY nebudu jmenovat je to dost nedůtklivý kamarád - o půl roku později. Následkem toho byl exkomunikován z Písmoně (to se dnes už snad nestane), později byly ještě různé menší akce s některými rypáky a ryncaly a pokaždé se stalo totéž. Takže - prosím tě - vezmi jako skutečný můj názor ten první.

zvedavec
04. 05. 2008
Dát tip
neberiem Ti názor, je možné, že nielen Tebe to vyznieva ako o ničom, ale píšem o niečom pre mňa subjektívne podstatnom ;)

Oldjerry
04. 05. 2008
Dát tip
Je to jako špatná báseň příliš mnoho slov skoro o ničem....

zvedavec
04. 05. 2008
Dát tip
dôležité, či chceš(m) sa ho držať, podľa toho sú aj výsledky

StvN
04. 05. 2008
Dát tip
Všeobecně tu máme desatero a jak to dopadá, takže....

zvedavec
04. 05. 2008
Dát tip
bavím sa tak všeobecne, že dokonca o živote :)

StvN
04. 05. 2008
Dát tip
To se může klidně stát, ale ty by sis měla ujasnit, jestli se chceš bavit o nějakém konkrétním případě nebo o obecném přístupu. Přijde mi, že ti jde o konkrétní věc, která se ale asi nestala, nebo přinejmenším na ni neumíš odkázat, ale cítíš, že se tu někde projevuje, a snažíš se ji halit do obecnějšího kabátu.

zvedavec
04. 05. 2008
Dát tip
možno preto, že som ja reagovala trochu od veci a zle som si vysvetlila Tvoje slová :) práve tvrdá kritika a strach o stratu sebaúcty vedie k tomu, že kritizovaný nemusí mať dostatok sebakritiky, ale kritika môže byť aj iná

StvN
04. 05. 2008
Dát tip
Kritik také musí brát ohled na to, aby mu ostatní rozuměli. Moc dobře teď nechápu, o co ti jde.

archie
04. 05. 2008
Dát tip
mno já musím tedy říct, že já ti ne zcela rozumím, to ta slovenština, ale tak jak ti nerozumím, ti asi rozumím, je tomu rozumět?? asi není... mno chvíli po tvém avízku jsem se zastyděl, protože tedy rozhodně píšu "kritiky" (ať už pod tím pojmem rozumíme každý cokoliv), které se ti zdají být nemístné, asi arogantní. k tomu jen tolik: ve velké většině jsem se zde setkal s tím, že "autoři" o žádnou kritiku kromě pochvalné nestojí. v takovém případě bych měl mít zřejmě natolik soudnosti, abych dále nereagoval, což je ovšem někdy tedy dosti těžké a pokud se s takovýmto autorem a takovým přístupem setkávám častěji, je to pro mě i nemožné :))) jinak jsi to napsala hezky zvědavá a pokud to vydržíš zde praktikovat i více než půl roku, pak teda smekám :)

zvedavec
04. 05. 2008
Dát tip
kritikovi sa píše, ak nemusí brať ohľad na to, na čo autor: aby mal čo povedať čitateľovi ;)

StvN
04. 05. 2008
Dát tip
tak aby bol schopný aj kritizovaný PRESNE POCHOPIŤ, ČO A PREČO KRITIZUJE Kritik nemá moc zajistit, aby kritizovaný v sobě nalezl dostatek inteligence, rozhledu, zkušeností a SEBEKRITIKY tak, aby pochopil to, co mu kritik píše. Kritik též nemá v moci z textu vycucat něco, co v něm není.

zvedavec
04. 05. 2008
Dát tip
dík za reakcie, milí pritelia ani pôvodne som si nemyslela, že som objavila Ameriku :) pravdupovediac, nevnímam tu zase tak veľmi tie neodôvodnené ataky, i keď - určite sú aj výnimky iná vec je, že niektorým kritikám vôbec nerozumiem, (a chcela by som) - v takých prípadoch položím otázku a stáva sa mi, že príde druhýkrát, tretíkrát odpoveď, ktorá mi napriek snahe porozumieť, nič nehovorí - potom rozmýšľam, či som tak hlúpa, alebo reakcia je výsledkom nejakej averzie, ktorej dôvod nepoznám, alebo či je aj nejaký iný dôvod - len na nič neprichádzam... Kritik by sa mal podľa môjho názoru tiež vyjadrovať s úctou, zrozumiteľne, tak aby bol schopný aj kritizovaný PRESNE POCHOPIŤ, ČO A PREČO KRITIZUJE a nie riešiť kritikou nejaké zástupné problémy, ktoré ho na autorovi trápia oveľa viac, ako to, k čomu vyslovuje kritiku Hovoriť KU KRITIZOVANEJ VECI, JASNE A ZROZUMITEĽNE - jedine taká kritika zmysel má - pre kritizovaného - ak nehľadám úžitok kritizujúceho z toho, že som si našla niekoho, voči komu sa môžem dostať do nadradenej pozície, či vybiť si svoju momentálnu agresivitu. Podľa mňa je každá kritika SUBJEKTÍVNE vyjadrenie názoru, aj keď zaznie z úst či pera renomonovaného kritika (oddávna ma vie pobaviť napr. renomovaná kritika skupiny Elán, ktorá sa zjavila po prvých vystúpeniach tejto skupiny, kde profesionálny kritik vyjadril nespochybniteľne svoj názor, že skupina by mohla mať snáď aj perspektívu, len speváka (Ráža) má pod kritiku, lebo ten jeho hlas, to je len také škriekanie...) Svojím textom som chcela vyjadriť trochu iné, ako z neho asi napokon vyznelo: to, že veľkou hodnotou sa mi vidí práve to, ak reagujeme na posolstvo autora, (možno aj skryté) a ak okrem kritiky formálnej dokonalosti textu, či okrem odmietnutia príspevku si všimneme aj prežívanie autora a obsah Tiež si myslím, že obsahy a témy sa opakujú a to preto, lebo všetci sme ľudia a riešime zvyčajne podobné problémy, ale KAŽDÝ Z NÁS ZA SEBA (viď téma láska), a ak kritik kritizuje, že sa stretáva s podobnými témami, ktoré už sám strávil, potom nemá vystupovať ako kritik...potom je spotrebiteľ umenia a nech nečíta o prežívaní iných, ale hľadá sám pre seba umelecké pôžitky, ktorými postupne sám rastie. áno, i ja vnímam tento server ako možnosť hovoriť s inými i formou literárnou, ale i ako možnosť uzatvoriť priateľstvá, i komunitu. Byť priateľom je veľká hodnota. A priateľ má svojho priateľa rád - a preto vníma na ňom všetko, čo je pozitívne, teší sa z jeho úspechov a dodáva mu silu (samozrejme, má ho rád natoľko, že hovorí mu (s láskou) aj o tom, čo sa mu zdá nie najideálnejšie.

Oldjerry
02. 05. 2008
Dát tip
Sdílím něco, co je asi kompilát Pišty a Honzyka. To, co tady předvádíme, není vlastně kritika - pouze ne vždy zdařilý obraz toho, jak na nás dílo působí. Pro autory zdejšího typu, kteří nemají vyšší ambice, je to dostačující, ba - lepší, než skutečná kritika. On se tento server nedá počítat jen jako literární, ale spíše jako společenský sdružený na literární bázi. Já si tu udržuji duševno na jakéstakés úrovni, jen abych oddálil senilní demenci na co nejpozdější dobu (:-D).

Je jedno takové pořekadlo, mluví se v něm o objevení Ameriky...

Háber
02. 05. 2008
Dát tip
Honzyk - a o čom mám spievať?:))) Veď si to vysveTlil...

StvN
02. 05. 2008
Dát tip
Škoda, že text není propracovasnější a lépe promyšlený.

archie
02. 05. 2008
Dát tip
amen segra, ale nemáš se učit?? :))

Myslím, že takové vyjadřování se k objektivní kritice, která snad ani neexistuje, nemá smysl. Tak jako obrázek člověka si vytvoříš postupem času z mozaiky gest, chování, mimiky, přístupu, všeho. Tak kritikátorství se nejlépe usvědčuje a nebo vyhledává při činu. Teorie je sice moc fajn, ale natolik nekonkrétní, obecná, že lze jen souhlasit. Jak nejlépe své přesvědčení otestovat? Piš takové názory. Stejně to nakonec zlomí a semele každého. Honzyk vlastně řekl, že kritiky tu ve valné většině nejsou. Má pravdu. To, co se tu ve velkém množství rojí jsou pochvalné názory směrem k autorovi a mám dojem, že ze strany onoho čtenáře je to z neutříbených názorů. Jednou nalezne alespoň snahu, tak tip, podruhé je to obrazotvorstvo, tak tip, dále k tomu nemá co říct, tak tip. A nebo kritiky typu: milá Karličko, zdá se mi býti tvá báseň jaksi taková, jsem z toho krapet nemoudrý. A samozřejmě, že jako všude, bují tu extremismus, takže neopodstatněné ataky, partička, co si zvolí objekt svého zájmu a na něm se to hezky parazituje... Vždycky ale bylo pro mě lepší zvolit slovo "hrozné" než "nehezké" nebo než "sračka". Jo a abych se svůj příspěvek hezky ucelila a neprotiřečila, tak tenhle názor nemá smysl, neboť si stačí kliknout na - autorovy poslední kritiky a tam jsem já. :)

Honzyk
02. 05. 2008
Dát tip
avi Haberakovi...zazpivas nam?:)))

Honzyk
02. 05. 2008
Dát tip
...pripojuji se k Haberovi....text promysleny, dobre "vystaveny|", ale : uz ponekolikate dovolim si napsati, ze zde, na tomto amaterskem lit. serveru, nejde--- A NIKDY NESLO - o "kritiky del"...tech zde jsou schopni, jak tak premyslim, dva tri lide, kteri vsak sami prilis neprojevuji se jako autori. Ono skloubit pozici autora a kritika snad ani nejde: to je jako kdyby reziser zacal psat recenze na filmy... -.--a pokud jde o KRITIKU jako kategorii obecne, nasel jsem tu , v textu, seminka nadejna....diky s tim, ze pisi NAZOR. *

Háber
02. 05. 2008
Dát tip
je fajn, že sa k tomu vyjadruješ:)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru