Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Buldozery

02. 05. 2008
2
10
3118
Autor
K3

    Staré město bylo krásné. Svítilo na něj slunce a světlé domy odrážely jasnou bělost. Hejno holubů zobalo z rukou ušmudlaných dětí kousky tvrdého chleba a opodál malá holčička čmárala kusem cihly po zdi. Kašna chrlila proud třpytivé vody do třímetrové výše a jemné mrholení, unášené vánkem, vytvářelo spolu se sluncem mlhavou duhu.
    Pak přijely obrovské buldozery. Vypadaly jako tanky, ale ve skutečnosti byly daleko horší, protože se proti nim nemohl nikdo bránit. Celé staré město srovnaly se zemí; úplně celé, i s holuby. Jejich železné tlamy s mohutnými čelistmi rozdrtily nemilosrdně lidskou práci.
    Lidé, co tam žili, se chvíli dívali, ale potom si zakryli oči, jako kdyby se dívali do sluníčka, a posléze se odvrátili. Potom spěchali do nového města.
    Nové město bylo kupodivu ekonomické. Zabralo pouze polovinu plochy bývalého starého města a mělo výtahy. Jenom zase to věčně omílané sluníčko nemohlo najít cestu mezi věžáky.
    Lidem se tam přesto líbilo, vždyť byli v novém. Pouze dětem bylo líto dlážděných ulic a holubů. Stýskalo se jim. Přece jenom, staré dobré město...

 


10 názorů

K3
před 5 měsíci
Dát tip

Děkuju za čtení. Kdysi jsem do Mostu jezdil, takže jsem poznal starý i nový. Každý má své kouzlo, ale ta historie, patina, toho starého se nedá nahradit. Je fakt, že tohle je spíš jenom obraz, takže to zpětně zařadím mezi miniatury.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

... .

Neceký rok jsem bydlel v Mostě (u Litvínova); tesk po starém Mostě je  tam cítit ve vzduchu pořád... .


K3
12. 07. 2017
Dát tip

Opravil jsem, dík. To jsem ještě nevěděl jak se opravuje a pak jsem zapoměl.


Gora
12. 07. 2017
Dát tip

Karle, to omílané ještě není opravené...přišla jsem nahlédnout:-)


K3
11. 12. 2015
Dát tip

Máš pravdu, je to omílané. Bydleli jsme v Kolíně na sídlišti. Jako děti jsme si neměli kde hrát. Všude samá špína. Fotbal a hokej jsme hráli na silnici... Tak na mě přišlo nějaké teskno, že jsem to napsal. Je to jenom takový obraz, bohužel upěchaný.


Gora
11. 12. 2015
Dát tip

Řekla bych, že ve slově omílané by se hodilo měkké i pokud nemyslíš od mýt se/.  Lidé si POTOM zakryli oči...POTOM spěchali do nového města...PAK přijely buldozery /pak bych vynechala/. Líbí se mi pro dobře vykreslenou beznaděj doby a situace.                                /T.


K3
05. 05. 2008
Dát tip
Přítelé kritici. Rozcupovali jste mě na kousky, jen co je pravda, ale já přesto děkuju. Dovolte mi ale, abych mohl něco říct na svoji obranu. Kdysi jsem viděl na Rujaně malé město u moře. Starobylé domy na náměstí měly bílé fasády a letní slunce jim dalo doslova oslňující záři, která mi učarovala. Všude plno zeleně... a přitom to bylo obyčejné městečko. O tom první část. Ty buldozery jsou fiktivní. Uměle vyvolaný šok. Když jsem se vrátil z té Rujany do šedivého Kolína, byl to taky šok. Krom radnice a několika domů samá šeď. A kolikrát se bouraly staré pěkné domy, aby uvolnily místo nové barabizně. Ano, proti tankům se dá bojovat těžko, ale proti celému systému také, né-li hůř. Ty "buldozery" jsou z roku 1978. Lidi cítili beznaděj. Radši se odvrátili, rezignovali. Ekonomické myslím už tou plochou. Dále třeba obchody v suterénech, všechno po ruce. Lidi nemuseli pomalu vycházet z domu a čas jsou přeci peníze. Ale ve skutečnosti to byla jakási past. Jak o tom zpívá Hutka v "Litvínově". Sluníčko je klišé, ano. Ale právě proto mnohdy chybí. Holubi jsou nostalgie, smutek. Smutek odletí a jede se dál. Vše je OK. Lidé si zvyknou. Takže to je spíš podobenství, než povídka.

reka
03. 05. 2008
Dát tip
myslim, že jsem dřív dělal podobnou chybu. Jeden obraz sám o sobě ti povídku neudělá.

domin.go
02. 05. 2008
Dát tip
mno technické poznámky- "Vypadaly jako tanky, ale ve skutečnosti byly daleko horší, protože se proti nim nemohl nikdo bránit." - jak se brání tankům?? potom, posléze, potom ve třech po sobě jdoucích větách ruší, stejně jako moc nových a starých měst "Nové město bylo kupodivu ekonomické." Proč kupodivu? a co to znamená ekonomické město? "omýlané" - panenko skákavá (kromě toho "sluníčko je dost infantilní výraz, a nevím, kdo by ho věčně omílal) a buldozer drtící holuby - to je metafora?? holubi před buldozerem asi ulítnou, od toho mají křídla

StvN
02. 05. 2008
Dát tip
Jako originální autor bys mohl textu dodat nějaký originální nápad.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru