Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se dostat na Stránskou skálu

10. 05. 2008
8
41
9549
Autor
papouch

doplněk k pinknicu http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=284707

Hned zkraje si ujasněme několik pojmů.

- ŠALINA



vypadá jako tramvaj, ale od tramvaje se liší tím, že je lepší.
Další rozdíl je v tom, že zatímco v tramvaji si musíte označit jízdenku, tak v šalině si musíte džignót flósek.


- STRÁNSKÁ SKÁLA




je dominantní vápencový útvar na jihovýchodním okraji brněnské městské aglomerace, mezi Slatinou a továrnou Zetor, tyčící se do výše 310 m.n.m. Území vrcholu o rozloze 16 ha je chráněno jako Národní přírodní památka. Ve střední Evropě neexistuje žádná lokalita srovnatelného významu.


A nyní - jak se tam dostat?
Od Hlavního nádraží šalinó č.10 (na tramvaj nečekejte, nedočkali byste se) směr Stránská skála, vystoupit na zastávce Stránská skála. (Pro ty tupější opakuji: Stránská skála!) Je to konečná, takže pokud nevystoupíte, tak šalinář vás vykopne sám. Na místo setkání vedou dvě cesty. (Je jich více, ale pokud byste šli těmi dalšími, tak byste přišli buď děsně orvaní od trnů, nebo až v úterý, nebo vůbec.)

1) CAMINO PRIMITIVO
- aneb pro ty, kteří mají raději sice o něco delší, zato pohodlnější cestu

Po vystoupení z šaliny půjdete kousek proti směru, odkud jste přijeli. Od zastávky vede úzká asfaltová cesta.
Po té půjdete                                                            půjdete                                                     a   půjdete...



...až přijdete na takový plácek. Parkují tam občas auta, uvidíte domky; začíná tam ulice Stránská (jak jinak, že :). Dáte se ostře doleva do kopce, je tam pěšinka. Držte se spíše vlevo.


Po chvíli stoupání uvidíte bunkr - minete jej vlevo. Nechoďte na vrchol!



Pár metrů za bunkrem uvidíte cestičku, co se stáčí mírně doleva a mizí mezi křovím.
Nebojte se, rozestup bodláčí je dostatečný. )


Po té půjdete, až přijdete pod Stránskou skálu. Je tam vlnitý terén, tak v některém z těch ďolíků budeme. Nejlépe bude orientovat se sluchem - uslyšíte plačícího Gorgoního Haryka a štěkající Gorgoní dítě.



Pro ty, kdo mají rádi trošku vzrůšo se nabízí zkratka. Když půjdete po asfaltce, tak sledujte vlevo cedulky "Národní přírodní památka" - vedle jedné je zřetelná pěšina vzhůru. Běžte po ní a zkrátíte si cestu o onen prudký obrat na "plácku". Až vylezete z křoví, pokračujte směr bunkr.





2) CAMINO STUPIDO
- aneb pro ty, co to mají rádi zezadu

Z konečné šaliny půjdete kousek zpět. Nedáte se po asfaltce, ale doleva, kolem cedulky "Národní přírodní atd.." po pěšině. Ta vás povede vzhůru mezi stromy a keři; klikatí se a stáčí mírně vlevo až na svažitou louku.


Louku přejdete, na jejím konci se pěšina dvojí - držte se té vpravo, co jde kolem kamene. Po několika desítkách metrů se pěšinka začne točit doprava do kopce.

Za zatáčkou se pěšinka opět dvojí. Vy nepůjdete přímo vzhůru, ale hezky doprava šup do tunýlku ze stromů a křoví a dále a dále...


...až se ocitnete pod Stránskou skálou, jenže z opačné strany, než kdybyste šli cestou č.1.


Jak již bylo řečeno, tak je tam vlnitý terén se spoustou zašíváren.
Budeme nejspíš tady,                                              tady,                                                               nebo tady.



Těším se! :-)





41 názorů

papouch
05. 06. 2008
Dát tip
dík :-))

hezky udělaný

leenai
14. 05. 2008
Dát tip
=)) to je moc dobře =))

Gorgona
14. 05. 2008
Dát tip
Leenai - Tobě jsem ještě nepsala, páč srazík zatím vede:)))

leenai
13. 05. 2008
Dát tip
Gorgí!! >=(

Gorgona
12. 05. 2008
Dát tip
Gorgoní smečka nevím jestli se bude projevovat - stejně tak sama Gorgona - páč v termínu jsou Mezi ploty ... musím zhodnotit priority...

leenai
11. 05. 2008
Dát tip
no v rámci šetření bys mohl levitovat, aby sis neošoupal ty boty

leenai
11. 05. 2008
Dát tip
za avízo se omlouvám, jesi jsi ho nepochopil ty, bylo evidentně málo odůvodněné a teď už se mi v tom nechce hrabat a dovysvětlovávat.. ( právě při označování tebe jsem omylem naklikla i chrousta) chrouste, nevím, kde jsi.. ale např. autobus: KV-Pha 100 korun, Pha-B 180 korun /osoba.. to máme 1120 tam a zpátky pro dva.. že to není málo se nehádám, jen ze mě nedělej ťulpase.. a nebuď na mě hnusnej, jestli se ti to podaří (o projev výše jsem ti, všiml sis?, napsala, že je to jedno) papši, tobě omluva za spam, kterej se ti v podobě kritik hromadí na stránce howgh

j_i_r_i_k
11. 05. 2008
Dát tip
leenai: Já snad až tak nerudný nejsem, ale taky mi není tak úplně jasné, proč mi to avízo přišlo. :)

leenai
11. 05. 2008
Dát tip
záleží na dnu v týdnu.. =) ale cesta do Brna nemůže snad z jakéhokoli místa v republice stát 2000.. jesi ti to tvrdí, tak tě tahají za nos.. (přiznávám, že finance vynaložené na benzín si představit nedovedu, pohybuju se v prostředí hromadné dopravy) ale to je jedno, nemám potřebu ti to brát, jesi dva tisíce, tak dva tisíce, konec šmitec, příště to může být jinde, hodilo by se směrem na západ.. =)

leenai
11. 05. 2008
Dát tip
2000? jsi v Norsku?

leenai
11. 05. 2008
Dát tip
promiň (u nerudných osob je jistě nebezpečné se při výběru avíz ukliknout.. =))) si to tak neber a raději přijeď, lenochu =)

leenai
11. 05. 2008
Dát tip
jasně, jasně.. není nic lepšího, než pokládat si pořád dokola tu debilní otázku "co je to literatura".. jednou mi z ní klepne

Petrusha
11. 05. 2008
Dát tip
ty kokšo to je tak podprobný popis, že kkby som sa ako sa nevydám vydala tým smerom tak určite pôjdem tou najkratšou cestou, čo trvá najdlhšie a aj nejaké to tŕnie by som cestou pobrala :) naposledy sme tak šli na čachtický hrad :) keď sme zistili, že inak sa tam dostanú i batoliatka v kočíkoch skoro sme z toho skolabovali :)

no ne, písmáckej picknick?:) si myslím, že kdybych měla v praxi využít něco takového já, tak se beztak ztratím,páč mám orientační smysl jako deprimovaný lumík...

Oldjerry
10. 05. 2008
Dát tip
Papouši - to je originální - ač nepřijedu, ani nepřindu (Stejně bych tě tím nijak nepotěšil) dám ti tipa za velice originální trasografii. Ať si říká kdo chce, co chce... tak si to užijte sebranko !

Norsko
10. 05. 2008
Dát tip
Kde a kdy budeš recitovat verše, papouchu ?

j_i_r_i_k
10. 05. 2008
Dát tip
stanislav: Právě proto, že je to v těchto divokých končinách, je tento návod důležitý a užitečný. Tedy nejedná-li se o brněnské spiknutí, jak Pražáky nalákat do neobydlených končin a tam ulovit.

dadíková
10. 05. 2008
Dát tip
no tak to je samozřejmá věc, že je.. :)

stanislav
10. 05. 2008
Dát tip
no vidiš, ke všemu ještě je to na druhé straně Brna, tak tím pádem o to víc je to nebezpečný!

dadíková
10. 05. 2008
Dát tip
a úplně na druhé straně než já bývám

stanislav
10. 05. 2008
Dát tip
člověk, který se vydá na tento výlet, nemůže jevit nejmenší známky sebezáchovnosti. vždyť je to někde u Brna, proboha!

StvN
10. 05. 2008
Dát tip
Mohl bys tam hodit moji soutěž.

j_i_r_i_k
10. 05. 2008
Dát tip
Souhlasím, že to rozhodně je samostatné dílo, už jen z toho důvodu, že se podle tohoto návodu na Stránskou skálu dostanu kdykoliv, nezávisle na nějakém srazu. A navíc jsem se při čtení opravdu pobavil.

Dero
10. 05. 2008
Dát tip
Nekafrejte, nebo to hodím do novinek a levého panelu.

StvN
10. 05. 2008
Dát tip
A vážně je nutný tu mít dvě upoutávky na to samé?

Dero
10. 05. 2008
Dát tip
Jen doplním. Existuje ještě jedna cesta: 3) Camino Bravo Z nádraží se vydejte vzdušnou čarou, azimut 92° 31'.

Pap: Nemyslím.

dadíková
10. 05. 2008
Dát tip
krásně jsi jim to nalinkoval....** mějte se tam dobře

papouch
10. 05. 2008
Dát tip
Pišt> přesně tohle jsem čekal. Jednak jsem měl problémy s vkládáním obrázků do kritik a druhak tohle je docela samostatné dílo, nemyslíš? Strávil jsem tím den práce...

Pamatuju papoucha, co svého času prudíval kvůli "dílu" které bylo čímsi podobným. Je takovej problém vložit to k původní upoutávce?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru