Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BOREČSKÁ SONATINA A VELKÁ SYMFONIE STŘEDOHORSKÁ

18. 05. 2008
22
37
6302
Autor
vesuvanka

17. 5. 2008...

BOREČSKÁ  SONATINA A VELKÁ SYMFONIE STŘEDOHORSKÁ

Dnešní den se probouzí do husté mlhy, která mě doprovází cestou do Lovosic. Krajina je obestřena  tajemstvím, jen pestrá květena podél trati dává tušit  další krásy a zajímavosti pokračujícího jara. V okolí Roudnice už svítí žluté květy kozí brady, ve stejné barvě začíná kvést   starček přímětník,  fialově modrá šalvěj luční a kostival lékařský, růžová vikev,  zelenkavě bílá rezeda a tu a tam se červenají vlčí máky. Zaujmou mě  žlutě kvetoucí keříky  štědřence obecného.

Z Lovosoc se přesuneme autem do Režného Újezda, odkud pokračujeme už po svých  naší známou cestou k naučné stezce Boreč. První zastavení patří jako každoročně naší studánce a pak už vzhůru do listnatého lesa  zajímavého znělcového vrchu s nadmořskou výškou 446 m , proslulého v zimě ventarolami (výdechy teplého vzduchu) a v jarním a letním období naopak výdechy vzduchu studeného (ledové jámy). Lovoš, za nímž se rádi ohlížíme, je stále v mlze, počasí nejisté.

Úpatí Borče nás vítá kantátou pěnkavovitých ptáčků, vůní rozkvetlého hlohu a ostrůvky drobně bíle kvetoucí mařinky vonné, která upoutá naši pozornost  i svými listy uspořádanými do hvězdic. Tu a tam kvete rozrazil, hluchavka bílá, ptačinec velekvětý, snědek chocholičnatý a fialově růžový kakost smrdutý - má sice zvláštní kořeněnou vůni, ale mně se nezdá smrdutý. Nápadné lesklé nové listy jaterníků, jejichž typický tvar dal rostlině název, napovídají, kde brzy byly jejich nádherné modré kvítky. Listy svízelu přítuly a dalších rostlin.  Obdivujeme mohutný, nejméně stopadesátiletý dub letní. V ohybu cesty na sebe upozorní nápadnou svítivou zelení  několik větších kamenů, jsou celé potažené "jemným sametem", který si mohu pohladit. Je to druh lišejníku a mně se tak potvrzuje domněnka z minulého výletu, kdy jsem pátrala po záhadě nezvykle ostře zeleného Radobýlu.

Les je  svěží  a stejně tak i malá loučka, která si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek vláhy. Tak vysokou a sytě zelenou trávu jsme tu nikdy neviděli. Objevíme v trávě nápadně modré květy zběhovce plazivého, žlutého pryskyřníku a trochu přerostlého pryšce chvojky. O místo na slunci  tu  musela bojovat  i  prvosenka jarní, teď již odkvetlá. Sluneční paprsky začínají svádět  boj s mlhou, která jen nerada ustupuje. Loučka ožívá. Pozorujeme množství drobného poletujícího hmyzu, různých malých můr  zalétávajících do trávy a menších motýlů. Představí se nám babočka síťkovaná (naše nejmenší babočka), která usedne na list trávy a roztáhne křídla proti slunci.  Velkou záhadou zůstane drobný světle okrově žlutý motýlek, který při letu tak trochu připomíná suchý akátový list, s nímž si pohrává vítr. I on usedne a předvede se nám. Na křídlech má droboučké černé skvrnky. Motýlek připomíná samičku ohniváčka celíkového, ale je trochu jiný a atlas mi nic bližšího nenapověděl...

Pokračujeme v cestě, která se zužuje a stoupá.  Po levé straně si povšimneme otvoru mezi kameny. Vložíme do něj ruku a zjistíme, že to tam pěkně studeně táhne.  Kolem nás přeletí strakapúd velký s varovným pokřikem. Potkáváme další květenu, tu pomněnky, ostrůvky rozrazilu, listy kozince sladkolistého a dokonce i listy lilie zlatohlávku.

Zastavili jsme se v kamenné suti, kde, k našemu údivu roste i borůvčí, které bychom tu  nehledali.  Posadíme se a nasáváme vůni lesa a celkovou krásnou a klidnou atmosféru tohoto zajímavého a proslulého koutu Českého středohoří. Kvete jeřáb ptačí. Znovu se ozval  varovný křik strakapúda a  kdesi v dálce  i  bažanta, jako by mu snad chtěl odpovědět.  Kolem nás proletí větší perleťovec s rezavými křídly a černými skvrnami, po chvíli bělásek řepkový - ten má pro změnu rezavé okraje křídel.  Delší dobu  si prohlížíme hnědáska kostkovaného, který se usadil v naší blízkosti a nebyl plachý. Svojí přítomností  nás potěšil okáč luční. Další zajímavostí byl malý štíhlý brouček s kovově modrými krovkami. Je tu klid, nikým nerušený.
Při návratu do Režného Újezda nás potěšil všeobjímající Lovoš, který  vystoupil z mlhy. I jeho skalnaté svahy se mohou pochlubit na dálku lišejníkem, i když méně intenzivně zbarveným. 
 
A ještě navštívíme  galerii Svazu ochránců přírody  " Porta Bohemica" v Lovosicích, která je zasvěcena Českému středohoří. Milé překvapení nás čeká v jejím prvním patře, kde jsou vystaveny panoramatické obrazy Českého středohoří lovosického výtvarníka Antonína Baráka (2. 4. 1917 -  15. 8. 1999).  Velké tempery a malé akvarely, vypovídající o velké lásce malíře,   na nás dýchnou jedinečnou atmosférou  naší milované krajiny, kterou malíř zachytil ve všech ročních dobách.   Malíř nezapomíná ani na Říp. Obdivuji lehkost a zároveň i precizní provedení,  zářivost barev, světla a stíny v korunách stromů i v polích, dramatičnost oblohy i kopců, shlížejících ve svých modravých a fialových tónech do údolí s malebnými vesničkami. Jsem  nadšena  kompozicí obrazů a jejich inspirativní barevností.  Velice působivá a asi ne náhodná  je častá  kombinace škály fialových a modrých barev se žlutou, oranžovou a okrovou a kdesi uprostřed jsou tóny zelené a hnědé. Krásné a hodně blízké jsou mi i jednobarevné akvarely.
Obraz je jako hudební skladba. Výstavu Antonína Baráka  bych nazvala "Velká symfonie středohorská".

Sedím ve vlaku se svými krásnými a hlubokými dojmy z výletu i z výstavy. Vzdalující se sopečná krajina má nafialovělý nádech....





37 názorů

vesuvanka
10. 06. 2008
Dát tip
andromedo, děkuji za milé zastavení, hřejivá slova a nádherného ptáčka - pěnkaváčka :-))) Zdravím Tě a přeji krásné dny :-)))

andromeda
10. 06. 2008
Dát tip
krásný výlet plný vůní a barev...

vesuvanka
31. 05. 2008
Dát tip
SnoopyDuck - děkuji za návštěvu, milá slova i tip. Mám radost, že se Ti moje nadšení líbí :-))) Zdravím Tě a přeji krásnou neděli :-)))

vesuvanka
23. 05. 2008
Dát tip
NePoe_ta - potěšil jsi mě svojí návštěvou a milými slovy, díky i za tip. Zdravím Tě a přeji krásný víkend :-)))

NePoe_ta
23. 05. 2008
Dát tip
Mne putovat jen po řádcích. Zdánlivě vlastivědné, ale po malém přiblížení neokoukané povznášení putováním po krajině duše :) -t-

vesuvanka
22. 05. 2008
Dát tip
Janinko a Printe, mám radost, že Vás můj výlet potěšil, děkuji za návštěvu, milá slova i tipy. Zdravím Vás a přeji krásný den :-)))

Print
22. 05. 2008
Dát tip
U tebe si člověk odpočine i nabere sil. Krásné a zřetelné stopy*

jako bych tam byla! děkuji za výlet Janinko :-) t

vesuvanka
21. 05. 2008
Dát tip
Robinia - potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovy - díky, zdravím Tě a přeji krásné a pohodové dny :-)))

Robinia
21. 05. 2008
Dát tip
Barvité vyprávění...

vesuvanka
21. 05. 2008
Dát tip
Janino, děkuji za přečtení, milou odezvu i tip. Zdravím Tě a přeji krásný den :-)))

Janina6
20. 05. 2008
Dát tip
Ty nikdy nezklameš. :-)*

vesuvanka
20. 05. 2008
Dát tip
sestricko.slunicko1 - díky za přečtení, milá a hřejivá slova i tip :-))) Sarrah - díky za za návštěvu i tip :-))) Zdravím Vás a přeji krásný den :-)))

Sarrah
20. 05. 2008
Dát tip
***

překrásná symfonie..,děkuji za ni*************

vesuvanka
19. 05. 2008
Dát tip
rainmane, potěšil jsi mě svojí návštěvou a milou odezvou, díky i za tip. Přeji krásný den a zdravím Tě :-)))

rainman
19. 05. 2008
Dát tip
děkuji Ti za krásný výlet :-)*

vesuvanka
19. 05. 2008
Dát tip
Bíša, Smetiprach, Zuzulínka - mám radost, že jste se mnou zavítali do Středohoří a děkuji za milé ohlasy i tipy. Zdravím Vás a přeji krásný den :-)))

Zuzulinka
19. 05. 2008
Dát tip
opět milé a potěšující putování*

Smetiprach
19. 05. 2008
Dát tip
Jano, já bych chtěl mít tvůj elán! :-)

Bíša
18. 05. 2008
Dát tip
Mám rád Tvé psaní a výšlapy do milované přírody...

vesuvanka
18. 05. 2008
Dát tip
Adriana Bártová, avox - děkuji Vám za návštěvu, zájem a milou odezvu i tipy. Zdravím Vás a přeji dobrou noc :-)))

avox
18. 05. 2008
Dát tip
jako obvykle - není co kritizovat, jen pochválit a poděkovat :-) */

díky za avízo, je to moc hezké, toulání přírodou ve tvém vyprávění mne vždycky chytí u srdce, TIP

vesuvanka
18. 05. 2008
Dát tip
mylenka, Oldjerry, Háber, hana kupčíková, Diana - děkuji Vám za návštěvu, milou odezvu i tipy. Mám radost, že se Vám vyprávění o mé milované krajině líbilo :-))) Přeji Vám krásný večer a zdravím :-))) Oldjerry - ano, souhlasím s otištěním článku a díky. Obrazy Antonína Baráka mě dostaly. Je škoda, že jeho jméno nebývá uváděno mezi předními výtvarníky Českého středohoří, moc by si to zasloužil. Hledala jsem na Google alespoň ukázku jeho obrazů, kterou jsem chtěla přidat k článku, ale nic jsem bohužel nenašla...

Diana
18. 05. 2008
Dát tip
To musela být nádhera! Díky, že ses s námi o ni podělila. T***********

Milá Vesuvanko,díky za poznámky k básničce a díky,že jsi mne "vzala s sebou na výlet".Já neumím dávat ta avíza,tak abys nemyslela,že se ti neozývám.

Háber
18. 05. 2008
Dát tip
*

Oldjerry
18. 05. 2008
Dát tip
Antonín Barák byl starší laskavý přítel. Mám doma sbírku jeho pastelů se středohorskými motivy. V galerii jsem ještě nebyl - odrazuje mne jeden člověk, který tam bývá často a není tak laskavý, jako býval Toník. Ostatně nemusím vidět všecko. Tobě Janičko, za další krásný obrázek z výletu TIP a dík - doufám, že mi dáš i tentokrát svolení k otištění.

Marcela.K.
18. 05. 2008
Dát tip
ano, Jani, jsi nejen milá, ale i poučná a hezká ;-)

ruprecht
18. 05. 2008
Dát tip
:-)) milá jsi především Ty... i Tobě krásný zbyteček dne... :-))

vesuvanka
18. 05. 2008
Dát tip
ruprecht - díky za přečtení, milou kritiku i tip. Zdravím Tě a přeji krásný zbytek neděle :-)))

Také já Tobě!

ruprecht
18. 05. 2008
Dát tip
hezké i poučné... :-) *

vesuvanka
18. 05. 2008
Dát tip
Jarmilko, děkuji za milé zastavení i tip :-))) Přeji Ti krásný zbytek dne a zdravím :-)))

jsou prima tady ty výlety s tebou, Jani :))))***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru