Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlčí hlad

18. 05. 2008
7
21
2583
Autor
Barman

Sněžilo už dva dny, a vlci měli pořádný hlad. Jenže co s tím, když ani vlci neviděli dál než na pár metrů, a kyselý sníh je pálil v čumácích. To se pak celá smečka choulí při sobě a vzájemně se zahřívá. Kromě toho sněhu byla totiž také řádná kosa, za kterou by se ani na Sibiři nestyděli, natož v Beskydech, kde zkrátka taková zima není zvykem. A tak si tak vlci leželi a drkotali zubisky. V tom vlk Jeník, nejmladší ze smečky, dostal nápad.

   „Sežereme medvěda Járu, spí, ani si toho nevšimne.“

   „A co když ano?“ oponoval vůdce Vlkoslav pátý, „nápad je to jistě dobrý, ale Jára je nerudný, když se vzbudí.“

   „To se musí na krk a oči, když tak zahyne slepotou a srázem u jeskyně.“

   „Něco na tom bude, vlastně jsem o tom už uvažoval, takže je to vlastně můj nápad. Dík žes mi ho připomněl.“ Zavrčel Vlkoslav a olíznul si rampouch na přirození. Jeník si o něm cosi pomyslel a nebylo to slušné.

   Vlci se zvedli a vydali se vánicí k Járovu brlohu, který byl všeobecně mezi zvěří znám a žádné zvíře by tam nepáchlo, protože to tam neuvěřitelně zatouchalo. Jára totiž opovrhoval všemi formami hygieny, jenže si toho nebyl vědom, a čím víc ho medvědice odmítaly, tím víc byl zatrpklý a nenáviděl svět. Jenže hladovému vlku do nozder nekoukej. Vlci tedy zvedli odhodlaně své ohony a vydali se vstříc svým osudům. Cesta byla dlouhá, mrazivá a měla všechny atributy cesty útrpné. Nicméně po neurčité době dospěli k jeskyni medvěda Járy. Kosti zmrzlé na kost válející se u vchodu svědčily o dobrém apetitu medvědovu.

   „Tak…“ řekl Vlkosav.

   „Tak?“ řekli vlci.

   „Dobrou chuť,“ a Vlkoslav vyrazil vpřed.

 

   Medvěda Járu trápila noční můra. Zdálo se mu o medvědici Zdeně, která ho kdysi z jemu neznámých důvodů odmítla, a srdce se mu ve spánku prudce rozbušilo. Pak dostal infarkt.

 

   Vlci se zakousli, až na Jeníka, který ještě nemohl hodovat s ostatními a čekal, až co zbude.

Klepal se před jeskyní a najednou zbytek smečky vyběhl ven.

   „Co je?“

   „Zmlf na koft,“ zaslechl jen a pak si povšimnul vylámaných zubů svých druhů. V tu chvíli si zřetelně uvědomil to, co se mu dralo do hlavy už hezky dlouho, totiž, že smečka je bandou amatérů a vydal se na dráhu soukromého lovce. Inteligentní jedinci se zkrátka těžko smiřují s rolí outsiderů ve společnosti, která je intelektuálně ani potravně neuspokojuje.

   Jeník hledal potravu s předsevzetím, že sežere všechno, co mu přijde do čelistí, zkrátka co se mu namane. A na modré turistické značce se mu namanul běžkař drobné postavy. A věřte, nebyl špatný. Dokonce jako desert měl v batůžku vepřový řízek.

   Té zimy zmizelo v Beskydech na deset turistů a svačin. Lidé byli lační pomsty, a tak celá smečka Vlkoslavova padla za oběť výstřelům lidí nejrůznějších profesí. Všichni vlci pak byli vycpáni a sloužili k ukojení sebelásky šťastných střelců.

   A co Jeník? Ten s nadcházejícím jarem v klidu emigroval na Slovensko, kde se spářil s fenkou malamuta na útěku, jíž imponovala jeho divoká povaha.

21 názorů

Aiscis
28. 05. 2008
Dát tip
no dějovost, nebo její náznak je, ale v změti vtipů jaksi uniká pozornosti :) a na bajku coz by sedelo k chování zvírat je přehumorováno :) trochumi to připomíná klasické vtipy ala žába, opilí zajíc atd... .)

Barman
28. 05. 2008
Dát tip
upřímně doufám, že to má vnitřní soudržnost:)

Aiscis
28. 05. 2008
Dát tip
vtipnost textu je nesporna, otazkou zustava, zda jde o soubor vtipu rovnajici se slozitosti Kameňáku Zdendy, nebo zda má dílko i to něco navíc :) Pobaví a oddech v tutu hodinu raní se hodí, ale na tipa to jistě zatím není.

Sagitta
20. 05. 2008
Dát tip
Ač to bude asi zvláštní, souhlasím se STvN i s Nicollette, není potřeba k tomu psát víc.

Vlčí hlad je diagnóza a proč se vám to nelíbí? Protože tomu nerozumíte. Je to hezká 'Barmanózní' povídka i s tím olizováním vlčího přirození, což je přirozené. Děkuji Barmanovi a přeji mnoho zdaru v dalším tvoření.

j_i_r_i_k
19. 05. 2008
Dát tip
Ale ne, já s tím problém nemám, když se mi dílo celkově nelíbí, tak se mi prostě nelíbí. :)

Barman
19. 05. 2008
Dát tip
j_i_r_i_k-tak tomu se říká dilema:) fungus-dík

fungus2
19. 05. 2008
Dát tip
Fajn čtení.

j_i_r_i_k
19. 05. 2008
Dát tip
Tak na mě to sice moc není, leč jinak s tím problém mám, možná je to na mě málo. Jako zástupce kategorie Písmáci dětem beru, je to hravé, je to rozhodně poučné a má to asi i přesah, který spíše než děti osloví starší... Vypadá to jako atributy dobrého dílka? Ano, tak proč se mi to vlastně ve výsledku stejně nelíbí?

Nicollette
19. 05. 2008
Dát tip
jak jsi milý po ránu, Štěpánku :)

StvN
19. 05. 2008
Dát tip
Tip je okej, horší sračky tu dostávaj výběry, drahá Niki, a zrovna ty bys o tom měla něco vědět:)

Barman
18. 05. 2008
Dát tip
Nezlobím, míru vkusu máme každý nastavený jinak. Dík za trpělivost

Nicollette
18. 05. 2008
Dát tip
no já nevim, na mě je to trochu moc, nezlob se..

Barman
18. 05. 2008
Dát tip
No on to třeba každý vidí jinak a to je přeci známá věc že si psovití lížou co můžou a tím jsem chtěl zdůraznit zimu. A když člověk nedodržuje hygienu, tak se přes pižmo přeci jen seznamuje hůř

Nicollette
18. 05. 2008
Dát tip
no já nevim, mně to přijde absolutně otřesný včetně toho vtípku s rampouchem a hygienou.. slabý, hodně... ale koukam, že čtyři tipy si už získal, to mě překvapuje

sidonia
18. 05. 2008
Dát tip
pukrle, kote

Barman
18. 05. 2008
Dát tip
Dámo, děkuji

sidonia
18. 05. 2008
Dát tip
bajka:)

Barman
18. 05. 2008
Dát tip
Pánové, děkuji

Winter
18. 05. 2008
Dát tip
Ze začátku jsem krapet čtenářsky ostýchal, ale pak se text rozproudil. Vtipné.

StvN
18. 05. 2008
Dát tip
Některé vtípky jsou až zbytečné, ale jinak pěkné a ponaučení se mi taky líbí, tak to má být, hezky happy end.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru