Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DUHOVKA Z MARCIPÁNU (3)

19. 05. 2008
8
14
1907
Autor
*skleněnka*

A jak to bylo dál s kouzelnou kuličkou? Pomohla vyhrát mamince malého Péti ten důležitý zápas v nemocnici?

Tatínek odvezl Péťu až před nemocnici, takže ještě ten večer byla kulička na správném místě. Maminka si  před usnutím  vzpomněla na chvíli, kdy se vraceli domů od babičky a ona se zlobila, že Péťa rozdal koupené duhovky klukům. Teď si prohlížela  tu Vaškovu kouzelnou  a věděla, že  se  z nemocnice vrátí, všechno zvládne a pak upeče klukům ten nejsladší čokoládový dort. Už ho viděla před očima. Uprostřed dortu bude čokoládový důlek a v něm marcipánové, barevné  kuličky.

Dnes jede Péťa s rodiči k babičce. Samozřejmě, že maminka z nemocnice neutekla.

Když ji viděl po operaci poprvé, nemohl ji poznat. Byla bledá, rty měla okoralé, ale v očích, v očích ji svítily plamínky a usmívala se. Tatínek ji podával sklenici s vodou, bylo vidět, jak ji všechno bolí. Zkřivil se ji celý obličej, když se nahýbala ke skleničce, ale tatínek  říkal, že je maminka krásná, že ji to moc sluší a česal jí hřebenem ty nádherný, dlouhý vlasy a šeptal : ,,Vidíš, žes je nemusela dávat stříhat. Všechno dobře dopadlo. Mluvil jsem s panem primářem. Když to půjde podle plánu, za dva týdny jdeš domů.“
Péťa se smál, maminka se usmívala a držela se tatínka za ruku a pak řekla:,,Já vím, že nejvíc mi pomohla ta kouzelná kulička,“ a pohladila Peťku po hlavě.,, Až se vrátím domů, musíš ji zase Vaškovi vrátit.“
Teď spadl Péťovi kámen ze srdce. Bál se mamince říci, že kuličku má jen vypůjčenou, že Vaškovi slíbil, že mu ji vrátí, až se maminka uzdraví.

Dnes tedy jedou k babičce.

Maminka už je týden z nemocnice doma. Tatínek ji v autě obložil dekou, aby seděla pohodlně . V krabici vedle ní  leží dort. Ne, maminka neměla ještě sílu ho upéci, ale když prozradila svým chlapům, jaký dort by si přála , řekl tatínek, že to přece není žádný problém, když v jejich ulici bydlí cukrářský mistr a dort objednal u pana Nováčka. A pan Nováček se vyznamenal. Dort měl opravdu důlek a ten byl plný barevných kuliček z marcipánu a jen jedna jediná, která byla přilepená kousek od důlku, byla celá barevná – duhová.

Babička už měla na zahradě připravené posezení. Děda přichystal i slunečník, aby prý mamince nenaskákaly pihy na nose.
,,Budeme tu mít dost židlí?“  rozhlédla se maminka . ,,Kohopak ještě čekáš?“ otočila se babička od stolu, kde se ve džbánu červenala domácí malinovka.
,,Nějaké mladé muže,“ mrkla maminka spiklenecky na Péťu.Tak utíkej, ať nám sluníčko tu parádu nezničí.

Péťa se rozběhl nejkratší cestou k Horákovým, u hospody zahlédl Jirku, Míru a Honzu.,,Klucí, počkejte tu, skočím pro Vaška a půjdeme k nám. Ještě řekněte Mirkovi a  Pavlíkovi.“
Vašek byl doma. ,,Co se děje?“  zeptal se Péti, když viděl, jak je rychlým během udýchaný.,, Máš jít k nám, maminka už je z nemocnice doma a tady ji máš zpátky,“ podával Vaškovi skleněnou kuličku. ,,Pomohla, pomohla mamince. Už bude zdravá a pořád!“
,,To bylo jasný, přece!“ odpověděl Vašek a začal se smát. Křikl do chodby, že jde k Svobodovým a vyběhl s Péťou z vrat. U hospody už čekali ostatní kluci:,,Co se děje? „ ptali se zvědavě.
,,Maminka říkala, že má dnes narozeniny a že chce mít na oslavě  mladý kluky, tak jsem ji slíbil, že nějaký seženu,“ smál se Péťa.

Před hospodou právě rozkvétaly rudé pivoňky. ,,Strejdo,“ zavolal Vašek na hospodského, který stál u vchodu.,,Můžeme si utrhnout kytku? Péťova máma má narozeniny a pozvala nás.“

,,Jasně," odpověděl strýc a pak se zamyslel. Hanka? Ta se přece narodila v zimě…ale to už byli kluci i s pugétem v trapu.

Kluci přiběhli jako velká voda:,,Všechno nejlepší k narozeninám,“ hrnul se Vašek s pivoňkami  jako první.

,,Ale..“ maminčino psst babičku zastavilo. Usmála se a pochopila.

Maminka otevřela víko papírové krabice a kluci se začali řehtat. Takový dort ještě opravdu neviděli. Kolem plného důlku poházené barevné kuličky z marcipánu! Posedali si do trávy. Babička dort rozkrájela a ty hádej, kdo dostal ten kousek, na kterém byla marcipánová duhovka.

 


14 názorů

Marcela.K.
24. 05. 2008
Dát tip
Jsou "věci" mezi nebem a zemí, které se koupit nedají :-)

To seš jako já! :)))

Horavin
23. 05. 2008
Dát tip
Nejradši mám řízek a po něm dort.

To jsem ráda, Horavine :) A co máš radši řízek, nebo dort? :)

Horavin
23. 05. 2008
Dát tip
* Tohle čtení mi dělá moc dobře a je fajn, že na to nejsem sám .)

Diana
21. 05. 2008
Dát tip
To byly veselé narozeniny! Krása! T***********

Janina6
20. 05. 2008
Dát tip
Mňam! :-)*

Ty jsi fakt zlatíčko! I okurka! Zbytek raději ve zprávě :)))

guy
20. 05. 2008
Dát tip
:-)

Ten je tak sladkej, že mě z toho rozbolel zub :))) a stejně bych radši ten řízek s chlebem ;)

guy
20. 05. 2008
Dát tip
tenhle sice s důlkem není, ale kaloricky na tom budou asi stejně :-)

avox
19. 05. 2008
Dát tip
díky, moc jsem si početla :-) */

moorgaan
19. 05. 2008
Dát tip
mnam mnam.-)) /**

Háber
19. 05. 2008
Dát tip
ach áno*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru