Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

----

22. 05. 2008
11
32
3703
Autor
Zvrhlík
kolem krmítka
prolétlo pár broků -
kos poskakuje

32 názorů

Paulart
27. 05. 2008
Dát tip
Dneska jsem pozorovala kosa. On taky skáče. Ale i běhá. Většinou udělá pár poskoků a zbytek doběhne, jako by brzdil. Přitom ten krk natahuje dopředu. Tak se omlouvám za nepřesnost.

Zvrhlík
23. 05. 2008
Dát tip
Zas takovej cynik nejsem. :) Já jsem zas tvé prosakuje čet jako proskakuje. :)

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
A co když těch střelců bylo víc a vystřelili zároveň? Třeba i vzduchovkami...

Paulart: Ale můj nick nemá nic společného s názorem na tohle dílo :)

moorgaan
22. 05. 2008
Dát tip
haiku to samozrejme je, podle pravidel proc ne... kolem krmitka nemohlo ale proletet par broku..jedine z brokovnice a to je temer nemozne / kdo by stilel z brokovnic ena kosa a kdyz uz, tka by ho asi trefil/, pokud ze vzduchovky, tak jen jeden brok..pak uz ten kos je jinde v jinem case a je to o jinem deji..ten kontrast ti tma taky chybi.. je to sporne! bez tipu

Oldjerry
22. 05. 2008
Dát tip
No jo, máte pravdu.

Já se musím Zvrhlíka zastat - bez toho posledního řádku je to o ničem. Právě poslední řádek způsobí pousmání - aspoň u mě. A kontrast vidím úplně stejně - je prostě tam kde má být - mezi prvníma dvěma a třetím řádkem. I když souhlasím, že haiku nemá být o ničem - já ho chápu jako momentku, kde ten obrázek dotvoří právě pointa. Tady se to podle mě povedlo výborně.

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
Kontrast je mezi prolétnutím a poskakováním, mezi výstřelem a idylickou netečností k němu ten pták mohl ale reagovat úplně jinak - mohl uletět, mohl se skácet k zemi mrtvej nebo možná i strachy ztuhnout... Kdežto, když se okno umyje tak je přes něj vidět vždycky (takže je to samozřejmý a tedy zbytečný), kdežto ten kos moh dělat cokoliv jiného (a tedy zachycení reakce zbytečné není, protože není samozřejmé). Třeba v mým haiku je aliterace a eufonie. Kde je v tvé rádobyparodii? V tom je ta pečlivost volených slov (mimo jiné). Nač si kvůli haiku doplňovat slovní zásobu, když haiku upřednostňuje slova běžná, nepoetická... K tomuto: "Haiku má být o ničem ? tak to se ti fakt ! dost povidlo." No takhle řečeno to zní divně, ale když si přečteš tento výtečnej článek: http://www.haiku.bloguje.cz/558401-haiku-neni-mukarovsky.php, tak pochopíš, že to není vůbec blbost, jak by se mohlo na první pohled zdát. Spíš naopak. Haiku je o zachycení okamžiku a neskrývá v sobě žádná moudra, aspoň ne explicitně.

Oldjerry
22. 05. 2008
Dát tip
Ó ano příteli. V tom jsou naše díla stejně vyvážená. Obě jsou na tvé straně. Dost sarkazmu : to je zcela totéž, jak kos reaguje poskakováním na vůkol letící broky. Podle mne by si jich spíš ani nevšiml a neměl bych důvod při zobání v krmítku poskakovat. Chce to víc a protože tě už trochu znám, tak si myslím že to víš. Jen si na mně cvičíš rétoriku - a já ti to sežral... (:-D) Kde máš ty v tom haiku kontrast ? Jestlis do toho haiku pe-čli-vě vybíral každé slovo, tak to si doplň slovní zásobu - jo - a víš doufám, že to moje nehaiku je jen parodie (Kdyby ses toho ná-ho-dou nevšim). Haiku má být o ničem ? tak to se ti fakt ! dost povidlo.

Rajmund
22. 05. 2008
Dát tip
Mafie je dnes všude.

Tak to pak jo :)

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
Třeba to byli frajeři úplně beze zbraně a měli jenom broky. Hodili je po něm, ale netrefili. :)

Kosa? Kosa trefíš do zadku a je po něm, bych tak řekla. Leda že by měl sedavé zaměstnání a velkej zadek :D

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
Třeba ho trefili do zadku... :)

Kdyby ho trefili, tak neposkakuje, ne? :)

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
Já jsem ho viděl poskakovat. A celkem zvesela. Jako by se nechumelilo. Ale ono chumelilo. :) Tohodletoho to skákání asi bavilo.

Paulart
22. 05. 2008
Dát tip
No, kos většinou pobíhá. Není to vrabčák. On se rozběhne, hlavu natáhne dopředu. Viděls to někdy, ne? :-) Když kos skáče, něco se každopádně musí dít.

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
Kdo říká, že ho trefili? :) Třeba je už hluchej a ani je neslyšel nebo maj ty sviňáci tlumiče. :)

Paulart
22. 05. 2008
Dát tip
Jé, tady se objevilo čísel. Čísla jsou taky o ničem :-). Čísla jsou strašná NUDA. Jen kos to přežije?

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
Oldjerry: To se teda pleteš. v okně je sklo manželka ho umyla je přes něj vidět Poslední řádek je zcela nadbytečný - když je okno umyté je přes něj samozřejmě vidět, tedy to nemá v haiku co dělat. Haiku volí pečlivě každé slovo, takže toto haiku není. Protože je tam celý řádek úplně zybtečný. A to nic nepíšu o prvním řádku - co by v okně asi mělo bejt, když ne sklo? K A kde máš v tom "haiku" kontrast?

Kurňa pořád to píše dvakrát, nevím proč :/

Je to prostě nudná nuda o ničem :) Nechtěl jsem se tím "ničím" dotýkat hodnoty sdělení.

Je to prostě nudná nuda o ničem :) Nechtěl jsem se tím "ničím" dotýkat hodnoty sdělení.

Oldjerry
22. 05. 2008
Dát tip
v okně je sklo manželka ho umyla je přes něj vidět taky haiku

Zvrhlík
22. 05. 2008
Dát tip
Haiku má být "o ničem". Pokud bys mi nevěřil stačí si přečíst tento článek: http://www.haiku.bloguje.cz/558401-haiku-neni-mukarovsky.php

O ničem.

O ničem.

žije tedy?jen to mne zajímá.. *

Kruté:)

:D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru