Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Severák

24. 05. 2008
13
16
3103
Autor
Fairiella



Když závojem
spadlým z očí nevěstě noci
zamával severák

ten prevít odnesl ho
odnesl pryč a v jejím pohledu
zanechal mráz

a žádnému z mraků
nesvěřila ani maketu svého soucitu
věchýtek něhy

promokla
v jejich slzách

roztála


16 názorů

skvělé! začátek mi přinesl zvláštně pěkný vize ;-) *

Fairiella
29. 05. 2008
Dát tip
Michael: tak to určitě mám :) fakt se to tu nevidí a jsem ráda za každého nelíného kritika :)

Fairiella
28. 05. 2008
Dát tip
Michael: je to v kategorii mimo, protože tohle je tak trochu rychlokvaška, ale zároveň na ní nechci z jistých důvodů nic měnit. Jinak máš samozřejmě pravdu, a uvědomuju si chyby toho textu, ale nikoli ze samolibosti a nekritického přístupu ho měnit nebudu. :) Byla by to už pak jiná věc, věc bez svého možná málo gradujícího "odnesl" (podle mě tedy je to právě dobře gradované, aspoň tak, jak si to čtu já : "Ten prevít odnesl ho - odnesl PRYČ (!) -") a po rytmické stránce mi vyhovuje "odnesl ho" víc, než "ho odnesl", s čímž mi snad dáš i za pravdu. Nicméně obraz, který jsem zvolila, nemá být úderný, i naproti úderosti, jak říkáš, technické stránky básně. Má být tvrdá a přitom ne, ten protiklad, rozpor i ve vlastním textu, jakýsi rozpad mezi formou a obsahem.... tak nějak jsem se cítila a i když to vypadá jako nezdařilost, a možná i je, tak změnou této nezdařilosti bych už po přečtení básně neměla tentýž pocit, jaký jsem měla při jejím psaní. Házet nějaký nápaditý rým pro efekt, to se mi fakt do tohohle textu, nejen ze výše psaných důvodů, nechce. ;) Díky za kritiku a za rozepsání, je toho tu pomálu. :)


Fairiella
25. 05. 2008
Dát tip
Morricone: ničeho ses nedotkl, jsem ráda, že sis udělal trochu času - nu mně nešlo zrovna u téhle básně - kterou bych stejně do sbírky nezařadila - o to, zda může či nemusí pro někoho působit kýčovitě... protože vznikla jako jedna z mála takovým spíš stylem "rychle se vypsat nebo ti pukne hlava" a kašlala jsem na nějaký jemnocit a nepřehánění obrazů... jinak to tání nakonec má signalizovat jakousi její smrt, pokud smím napovědět až tak dalece - vlastně, když to po sobě čtu, přijde mi, že člověk, který vůbec neví, jak jsem se v tu chvíli cítila, může docela dobře myslet, že to je tak, jak myslíš... proto je to v kategorii MIMO a očividně oprávněně. :) Dékuju za zastavení. :)

jj, to je pravda už to tady nemá cenu. Tak abych to alespoň trochu rozvedl, ten začátek se mi zdál docela dobrý, ted když už si to čtu povícekráté tak už se mi taky zdá že klouže kamsi do kýče o ta druhá polovina to už je samá něha a roztávání v slzách, balancuje to podle mě na hranici takové te klasické dívčí poezie, které je písmák plný a vpodstatě jde o jednu báseň jen pokaždé jinak pojmenovanou, když to trochu přeženu. Takže osobně kdybych byl v knihkupectví a chtěl si koupit sbírku básní otevřel tu tvoji a přečetl si tuhle báseň tak by mě asi chuť koupit si sbírku básní přešla :)) pokud sem byl příliš tvrdy tak promin :))

Fairiella
25. 05. 2008
Dát tip
Morricone: ale co? Zajímá mě, když už někdo někdy vyjádří trochu kritiky, tak proč tu větu nedokončíš? Ale jestli končí "..ale... nezaujalo" tak to mi stejně moc nedá. Pro celý písmák: už sem ani moc nechodím proto, že mě štve, že když sem hodím dílo, tak nejdelší kritiku to skoro vyplodí člověk, který napíše jedno souvětí, a jinak se zmůžou na "jo, pěkný" "líbí" "tip" "hezký!" "tyjo" "nezaujalo" "nelíbí" "hrůza" "už nepiš" ale nikdo tu už nenapíše pořádnou kritiku :( Je to tu takové přelidněné a zároveň chybí někdo, kdo by OPRAVDU kritizoval. A proto je i pak docela nuda číst komentáře a nějaké tipy už nic neznamenají... :(

docela pěkné, aspon ten začátek, ale...

Deepness
25. 05. 2008
Dát tip
krehké verše... *

Fairiella
25. 05. 2008
Dát tip
avox: ano, v slzách mraků to je, a když prší, tak člověk leckdy ani nerozezná, jestli to jsou jeho slzy nebo to jen prší, takže jestli čteš "ve svých", asi to tak cítíš ty a je to v pořádku :)

avox
25. 05. 2008
Dát tip
"nevěsta noci", pěkné... podivná (svatební?) noc... stále si čtu:"... ve svých slzách" opravdu v "jejich"? jako v slzách mraků? smutek z ní prší... */

grafo
24. 05. 2008
Dát tip
peknee.. simplovité..lubive

Smíšek:-)
24. 05. 2008
Dát tip
mm *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru