Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anotace - Max Bubakoff, Renata W: Lucky Boy

25. 05. 2008
1
29
3602
Autor
mila_k
 

ANOTACE



Max Bubakoff, RenataW: Lucky Boy, komiks

vydalo nakladatelství Netopejr, Praha 2008



Na seznam dílek senzačně pokleslých žánrů přibyla nová položka. Na známém komiksovém festivalu Crwecon 2008 byl totiž slavnostně pokřtěn nový komiks Lucky Boy od scénáristy Maxe Bubakoffa a kreslířky Renaty W. Max patří vedle Tarantina, Rodrigueze, Ritchieho a dalších k vyznavačům B kultu a ve svém příběhu si neklade za cíl napravit lidstvo. Nevzkazuje čtenáři nic z moralistních výšin, nemyslí pozitivně, pohybuje se sladce při zemi, občas i pod ní, v prostředí kriminálních živlů nejrůznějšího kalibru, kde hlavní přikázání zní: zabiješ, pokradeš, sesmilníš. Pokud tedy budeš mít štěstí a stihneš to. Stejně jako ve své novele Okolnosti smrti S. H. i v Lucky Boyovi využívá svých nejsilnějších zbraní, černého humoru, citu pro přesný střih, důmyslné kompozice a poťouchlé hravosti.

Parťákem mu je debutující kreslířka Renata W. Prezentuje se suverénně črtanou linkou, umí se soustředit na detail, ale v případě potřeby jen velkoryse naznačuje a nezdržuje divácké oko kresebnou doslovností. Vypracovala si svůj vlastní osobitý styl, který se dá těžko přirovnávat k jiným komiksovým kreslířům. Využívá expresivního napětí mezi černými a bílými plochami, její výtvarný projev má místy patinu dřevořezu.

Oba tvůrci nám připravili grafickou novelku, o níž se zřejmě maturanti nebudou učit, poněvadž by rádi složili zkoušku dospělosti. Lucky Boy má místo ukryté pod haldami vypracovaných otázek, kam bude maturant potají utíkat, aby se nenudil, aby se bavil. Stejně jako my, kteří jsme sice již odmaturovali, avšak vymazlený a především původní český komiks si vždy rádi vychutnáme.


29 názorů

Tak jsem to zatím jen tak lehce nakousl - a musím říci, že Sin City z toho čouhá jak sláma z bot. Jestli je to dobře nebo špatně, to se ještě uvidí.

mila_k
01. 06. 2008
Dát tip
aha, tak do Barcelony zatím Lucky nedorazil, ale ještě není všem dnům konec :)

Vaud
01. 06. 2008
Dát tip
To jo, dík! Já jen, že bydlím v Barceloně, tak to mám trochu komplikovaný :-).

mila_k
01. 06. 2008
Dát tip
Vaude, možná to někde v Pardubicích i budou mít, protože komiks si přebral distributor a vím, že v různých knihkupectvích, nejen v Praze, je k dostání. Ale ruku do ohně za Pardubky nedávám, to zas ne - je Ti chci ušetřit poštovné. Vlastně by sis mohl Luckyho objednat přes svého knihkupce a tam by Ti taky odpadla ta suma, kterou si pošta počítá za doručení. Ať tak, či tak - přeju příjemné počtení :)

Vaud
31. 05. 2008
Dát tip
Já bych koupil - nechám si to poslat do Pardubek :-)

Škvára neškvára, na tebe trpim:) Kdy mi to podepíšeš, abych se mohl chlubit dětem?

hlavně, aby se ti to líbilo...a nelitoval si škváry...protože jestli jsi to objednával na netu, tak tě ještě pěkně stáhli banditi z český pošty...;)

Tak Bubajz, právě mi to dorazilo. Kdy bude autogramiáda? :)

něco vydej, zatím jsem si koupil všechno...co vydali literéti, který znám z netu...;)

StvN
27. 05. 2008
Dát tip
Jo, od tebe.

stvn, jakože dostaneš nějakej grant?;)

Mila: To si piš:) Papírky zbožňuje i nadále:)

StvN
26. 05. 2008
Dát tip
Mno, já bych to zase tolik nepřeceňoval. Chápu tvé nadšení, ale nesdílím ho. Ostatně jak bylo psáno, je to Béčko. Dokonce trochu závidím, když si uvědomím, že tohle dostane šanci na vydání a něco hodnotného ne, ale taková je doba. Ale třeba se ve vás něco zlomí a přispějete chudému pisálkovi na vydání jeho vysněné knihy:)

mila_k
26. 05. 2008
Dát tip
Pišto, zdravím. Jestlipak máš ještě toho československého vlčáka, který žral papírky od cukrů do kafe? :)

mila_k
26. 05. 2008
Dát tip
Delahaye, omlouvám se za dvě stejné zprávy, nevšimla jsem si, že jsou na druhé stránce a myslela jsem, že ta první nedošla. Sorry :)

mila_k
26. 05. 2008
Dát tip
Delahaye, půjčení je taky fajn, ale co když bude movitý felčar lakomý? Cena Lucky Boye je mimořádně sympatická - pouhých 179 Kč, což je vzhledem k tomu, že se jedná o komiks, opravdu málo. Ale tím nechci vůbec nic nenááápadně naznačovat, nicméně je fakt, že čím víc kupců, tím šťastnější Šťastný Kluk bude :) Ale bude rád i za pouhé přečtení, to zas jo.

Movitý felčar Delahymu pochopitelně... nakaká. :)) Jen ať šetří, chuďas.

mila_k
26. 05. 2008
Dát tip
Delahaye, i půjčení je fajn, ale co když bude movitý felčar lakomý? Cena je totiž víc než sympatická, jen 179 Kč, což je vzhledem k tomu, že se jedná o komiks, opravdu málo. Tím ale vůbec nic nechci říct, ani nenápadně naznačit, že čím víc kupců, tím šťastnější Šťastný Kluk bude :) To je samozřejmě jenom vtip :)

mila_k
26. 05. 2008
Dát tip
StvN, tohle je jen galerie postav, jinak Lucky Boy je komiks se vším všudy, tedy i s neodmyslitelnými bublinami, plnými Maxových půvabných hlášek - třeba: "Noc byla černá jak svědomí generálního tajemníka OSN." A to jsem vybrala tu nejdecentnější, naprostá většina ostatních je opravdu necenzurovaný, hustý argot - jak jinak, když postavy jsou větší či menší grázlové. Max nic nelakuje na růžovo :)

Delahaye
26. 05. 2008
Dát tip
půjčím si to od movitého felčara, co hned všechno objednává :-))

StvN
26. 05. 2008
Dát tip
Díks. Koukám, že Max neměl moc práce s texty.

Tak, už objednáno:) Kosmas.cz, prej do tří dnů. Tak uvidíme.

Tak do toho jdu! :)

mila_k
25. 05. 2008
Dát tip
a když už jsem v ráži, tak přidám z galerie postav ještě roztomilého nájemného vraha Dinču, který se, mimochodem, objevil už v gangsterce Okolnosti smrti S. H. od Maxe B.

mila_k
25. 05. 2008
Dát tip
obrázek poněkud větší, ale líp to udělat nejde, tak snad jako ukázka poslouží :) ale díky moc za radu

mila_k
25. 05. 2008
Dát tip
díky moc, zkusím to tohle by tedy měla být jedna z hlavních postav, Tommy

StvN
25. 05. 2008
Dát tip
Jestli jsou obrázky nekde na netu, tak mají adresu, jako třeba tahle: http://www.dvdedice.cz/data/1108243337_big.jpg Takže nám sem buď můžeš dát odkaz nebo napíšeš: (img src=adresa aobrázku) a místo kulatých závorek () napíšeš špičaté <>. Takhle je to s kulatýma: (img src=http://www.dvdedice.cz/data/1108243337_big.jpg) Takhle je obrázek:

mila_k
25. 05. 2008
Dát tip
StvN, já bych ti moc ráda vyhověla, ale jsem tu nová a nevím, jak a kam vložit ilustrační obrázek - když budeš mít tu trpělivost a poradíš mi (ale krok za krokem, pěkně pomalu, abych to pochopila:), tak sem mohu vložit ukázek hned několik.

StvN
25. 05. 2008
Dát tip
Já chci ukázku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru