Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U MALÉ ŘÍČKY

Výběr: Print
03. 06. 2008
19
47
7386
Autor
vesuvanka

31. 5. 2008...

U MALÉ ŘÍČKY

Horké sobotní počasí mě nelákalo k delšímu cestování vlakem, a tak jsem se se vydala pěšky jen na kratší procházku do Stromovky k Malé říčce. Od nádraží v Bubenči vejdu branou do  a pak po schodech dolů, podejdu železniční viadukt a jsem zde. , Malá říčka je  slepé rameno Vltavy. Mohu si vybrat cestu - buď asfaltku mezi říčkou a náspem trati anebo přírodní hlinitou a tu a tam kamenitou po pravém břehu, které jsme říkali "U zahrádek".
Tu druhou mám raději, protože je klidnější a také než k ní dojdu, se mohu potěšit  podrobnějším pohledem na zajímavý skalní masiv, zvaný  Pecka, který je mezi bubenečským nádražím a Malou říčkou. Je  tvořený pěkně ukloněnými vrstvami ordovických břidlic. V roce 1988 byl vyhlášen geologickou přírodní památkou.

Prohlížím si skálu podrobněji. U její paty  se břidlice rozpadá do  lupínků, připomínajících spíše  oloupanou kůru stromu než kamínky. . Je tmavě šedá a místy rezavá, šeď i rez se otírá o prsty. V této spodní části se uchytává hodně rostlin, z nichž právě dokvétá vlaštovičník větší. Rúžovo-fialovým drobným kvítkem mě potěší kakost smrdutý (ani se mi ten přívlastek nechce psát, ale ono je kakostů více druhů). Vyšší partii skály ovládly zejména akáty,  ale najdeme tu  jiné rostliny, z nichž mě nejvíce  zaujal kvetoucí šípkový keř. Chvíli tu stojím  a vnímám krásnou souhru  živé a neživé přírody, ale mám pocit, že tu jaksi překážím lidem, procházejícím kolem.

A již jsem na na cestě U zahrádek. Kdysi tu bývala zahrádkářská kolonie, ale v srpnu 2002 byla  zatopena. Dlouho trvalo než se toto místo vzpamatovalo z povodně, a  pomohl mu  i člověk. Ale zahrádky již obnoveny nebyly. Jako jejich připomínka tu zůstalo zkraje několik hrušní a jabloní,  a na břehu kosatce žluté, které právě teď kvetou. To místo mě zaujalo zvláštní nostalgií, až sem přijdu příště, namaluji si je a obrázek bude mít název "Vzpomínka na zahrádky".

 Další prostor zahrádek po levé straně cesty získal sportovní areál a parkovou podobu dostal prostor po pravé straně cesty až k říčce. Zde k  původním topolům a vrbám přibyly  ještě další a dokonce i alej mladých doubků.
Část trávníku je posekána a seno nádherně voní. Tam kde neposekali, kvete bílý i růžový jetel,  tmavě růžová vikev, žlutý pryskyřník a temně červenofialový kostival lékařský. Začíná kvést i srdečník obecný z čeledi hluchavkovitých. U cesty mě zaujme několik velikých růžic chlupatých listů divizny velkokvěté, z nichž vyrůstají stvoly s dalšími, ještě zavinutými listy.... Až tudy půjdu za měsíc, uvítají mě svícny rozkvetlých divizen.  Pozoruji i různé druhy trav, které nasazují na květ.

Moji pozornost u cesty upoutal akát:  Nejen  vůni květů (tento strom dokonce už odkvétá, zatímco jinde začínají kvést) , ale  i "tjákáním" kavek, poletujících kolem stromu a mizících v jeho koruně a znovu vyletujících a "tjákajících" v různých hlasových tóninách.  Není pochyb o tom, že vyvádějí mláďata z hnízd. Hodně vysoko občas přeletí havran kamsi k severu, který přidá  své chraplavé kráá....

Dostávám se k místu, kde je trávník téměř bílý - pokrytý chomáči semen  topolů, chomáče jsou i na hladině vody. Kolem mě proletí menší modré šídlo. Přicházím k vrbě skloněné nad vodou. kde vykukuje z vody jedna zlomená větev. Na ní v dokonalém stínu sedí kačer s kachnou a kousek opodál usedla slípka zelenonohá. Název není náhodný, ona má opravdu  světle zelené nožičky. Chvilku pozoruji ptáky, jak pečlivě si ošetřují peří.

Je dusno, sluníčko svítí v jakémsi oparu. Na severu se pomalu z  tmavé clony vynořují obrovské, načechrané kumuly, rostoucí do výšky. Nejsou příliš výrazné, ale o to zvlověstnější. A to rozhodne, abych  v procházce  dál nepokračovala a vrátila se domů. Cestou si uvědomím, že jsem nepotkala ani jediného motýla - a jako bych ho přivolala - po chvilce se objevil alespoň  bělásek. Ještě se zastavím u Pecky, abych se potěšila rozkvetlým šípkovým keřem  a vrásami břidlice, zahlédnu ještě i čmeláka, který hledá vhodnou skulinu mezi kameny,

Zatahuje se a zvedá vítr. Přidávám do kroku. Jako bych to měla spočítané - bouřce jsem utekla jen o fous.



 

47 názorů

vesuvanka
06. 07. 2011
Dát tip
Bíšo, dadíku, Ele(a)noro a etno, poslala jsem vám avízo a pozdrav mi nějak vypadl, takže zdravím dodatečně :-)))

vesuvanka
06. 07. 2011
Dát tip
Diano, konečně posílám slíbený obrázek "Vzpomínka na zahrádky" a zdravím :-)))

vesuvanka
30. 07. 2008
Dát tip
Ele(a)noro, jak je ten svět malý! :-))), díky za milé zastavení. Přeji krásné dny léta a zdravím Tě :-)))

vesuvanka
27. 07. 2008
Dát tip
Marti, děkuji za návštěvu, milá slova i tip. Zdravím Tě a přeji krásné dny léta :-)))

Markel
26. 07. 2008
Dát tip
moc pěkná procházka, hezky jsi to napsala - T

vesuvanka
19. 06. 2008
Dát tip
Ri_ko - díky za milé zastavení i tip, to je prima, že to tam znáš. Zdravím a přeji krásné letní dny :-)))

Ri_ko
19. 06. 2008
Dát tip
Hezká procházka místy, které znám.... T*

vesuvanka
11. 06. 2008
Dát tip
Janina6 - děkuji za návštěvu, milá slova i tip. Přeji krásný večer :-)))

Janina6
11. 06. 2008
Dát tip
moc pěkný, jako obvykle... :-)*

vesuvanka
11. 06. 2008
Dát tip
dadík - díky a zdravím :-)))

dadik
11. 06. 2008
Dát tip
hezký vesu

vesuvanka
11. 06. 2008
Dát tip
milá sestricko.slunicko - děkuji za odezvu, která potěší a přeji Ti krásný den :-)))

Překrásný obrázek,milá vesuvanko... děkuji:o) krásné ráno pro Tebe:o)

vesuvanka
10. 06. 2008
Dát tip
Diano, potěšilo mě, že se Ti obrázek líbí a že jsi si ho překopírovala do počítače, děkuji a zdravím Tě :-)))

Diana
10. 06. 2008
Dát tip
Krásný, krásný a ještě jednou krásný snový, vzpomínkový obrázek. Já si ho překopírovala k sobě do počítače - to smím?

vesuvanka
10. 06. 2008
Dát tip
nepodařilo se, takže znovu:

vesuvanka
10. 06. 2008
Dát tip
Posílám Vám všem pozdrav a "Vzpomínku na zahrádky":

vesuvanka
10. 06. 2008
Dát tip
Andromedo, děkuji za milé zastavení a krásnou kytičku, nejspíše hrachor černý. Zdravím Tě a přeji krásný večer :-)))

andromeda
10. 06. 2008
Dát tip
hned mám chuť vyrazit do přírody....splynout s ní daleko od lidí, paneláků a aut.....

vesuvanka
08. 06. 2008
Dát tip
Printe, tak to mě moc těší, děkuji za návštěvu a milá slova :-))) Zdravím Tě a přeji krásný zbytek dne :-)))

Print
08. 06. 2008
Dát tip
U tebe je vždycky krásné se zastavit...

vesuvanka
07. 06. 2008
Dát tip
Petře, moc jsi mě potěšil svojí návštěvou a milou odezvou, připomínka Prišvina je pro mě velikou poctou, díky i za tip. Zdravím Tě a přeji krásné a pohodové dny :-)))

synáček
07. 06. 2008
Dát tip
Omlouvám se - takovejch chyb v jedné větě...

synáček
07. 06. 2008
Dát tip
Dlouho jsem tu nebyl...ale ten pocit mám stále sejný, připomímínáš mi dětství... a Prišvina... T a díky

vesuvanka
06. 06. 2008
Dát tip
sestricko.slunícko, mylenko, Robinio, děkuji Vám za zastavení a milá slova. Zdravím Vás a přeji krásný den :-))) Jarmilko, vždycky si na Tebe vzpomenu, když vidím akáty, mně se jejich latinský název moc líbí, některé latinské názvy rostlin jsou poetické :-))) Marcelko, díky, věřím, že paní učitelku potěší. Představ si, že my jsme se vůbec v přírodopisu neučili znát kytičky ani kameny, neměli jsme to ani v učebních osnovách. Tak jsem brala atlasy do rukou sama :-)))

Robinia
05. 06. 2008
Dát tip
akát je "můj" strom ... :-) a kakosty a vlaštovičníky se marně snažím ze zarádky vystrnadit...

Marcela.K.
05. 06. 2008
Dát tip
nebýt :-( omlouvám se :-)

Marcela.K.
05. 06. 2008
Dát tip
Měli jsme na ZDŠ učitelku přírodopisu, která ho určitě milovala, měla jsem k ní trochu odstup, protože vyžadovala pozdrav ,,Čest práci." Ale když čtu ty Tvé procházky, vždycky si na ni vzpomenu...učila nás jména kytiček, rostlin, motýlů...kamenů...a v tom byla opravdu velice důsledná a dobrá, takže nebít jejího ,,politického postoje" ... nyní špatně vidí, myslím, že je téměř slepá, měla nějaký zákal...musím se na ni zeptat, jestli ještě žije, vytisknu ji Tvé příběhy...myslím, že by se ji moc líbily.

Marcela.K.
05. 06. 2008
Dát tip
Jsem ráda, že jsi nezmokla ;-)

děkuji za krásné vyprávění***

vesuvanka
04. 06. 2008
Dát tip
Bíšo, děkuji za přečtení a milá slova :-))) Zdravím Tě a přeji dobrou noc :-)))

Bíša
04. 06. 2008
Dát tip
Poutavé, jako vždy!

vesuvanka
04. 06. 2008
Dát tip
etno, mám radost, že jsi se zastavila a děkuji za milá slova i tip. Zdravím Tě a přeji krásné dny :-)))

etna
04. 06. 2008
Dát tip
moc krásná procházka *

vesuvanka
03. 06. 2008
Dát tip
Janina6 - mám radost, že se mnou ráda ťapeš, díky :-))) avox - mám radost, že se Ti líbí, díky :-))) Posílám pozdrav a přeji krásný večer :-))) dadík, ano, listy raší normálně a květy si pospíšily :-))) mám dojem, že budou-li takové prudké nástupy tepla, rostliny se tomu postupně přizpůsobí a budou kvést dřív :-))) měj se hezky

dadik
03. 06. 2008
Dát tip
no právě, dříve a mají prý ještě malé listy, takže ten efekt bílých květů je větší, než jindy... :) taky se měj vesu

vesuvanka
03. 06. 2008
Dát tip
dadík - díky :-))) všimla jsem si toho a také, že akáty kvetou letos dříve než v jiných letech. Zdravím Tě a přeji krásný večer :-)))

avox
03. 06. 2008
Dát tip
obdivuji tvé důkladné znalosti a příjemný způsob, jak je sděluješ */

Janina6
03. 06. 2008
Dát tip
Líbilo a potěšilo... Ty víš, jak ráda s Tebou ťapu na procházky :-)*

dadik
03. 06. 2008
Dát tip
vesu zdravím....* zdá se mi letos, že obzvlášť hodně kvetou akáty...nevšimla sis?

Diana
03. 06. 2008
Dát tip
Já to věděla! Chudáček kosánek!

vesuvanka
03. 06. 2008
Dát tip
Diano, děkuji za návštěvu a milá slova. Namalovanou vzpomínku pošlu :-))). Zdravím Tě a přeji krásný zbytek dne :-))) To vajíčko bylo nejspíše kosí, případně drozdí - oba mají dost podobně zbarvená vajíčka, i velikost souhlasí. Nevim, zda po vyhlíhnutí ptáčka neco ve skořápce zůstává, sama si myslím, že když tak jen nepatrný zbyteček bílku, ale určitě ne žloutek. Je docela možné, že vajíčko sezobla sojka nebo straka.

Diana
03. 06. 2008
Dát tip
Já bych si TAK přála mít takový pozorovací talent! Vždyť ty maluješ slovy. Viď, že nám pošleš Vzpomínku na zahrádky, až ji namaluješ? T*** Našla jsem na naší zahradě pod hrušní bleděmodré semtam kropenaté rozbité vajíčko. Mohlo být tak 3cm velké. Vevnitř skořápky byla stopa žloutku. Co se z toho dá poznat? O jakého ptáčka šlo? Myslíš, že se vylíhl živý? Co ta stopa žloutku?

vesuvanka
03. 06. 2008
Dát tip
Háber, Oldjerry - děkuji Vám za zastavení a milou odezvu, která potěší :-))) Zdravím Vás a přeji krásný zbytek dne :-)))

Oldjerry
03. 06. 2008
Dát tip
Jako vždy - Janičko - životaschopná velmi čtivá a zajímavá směs poetických i odborných pohledů. Já to miluju... *

Háber
03. 06. 2008
Dát tip
pekné*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru