Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otevřený dopis radnímu Richterovi

04. 06. 2008
1
0
1117
Autor
pacajda

Pan radní MHMP

Ing. Milan Richter

Mariánské nám. 2/2

110 00 Praha 1

 

          Chrášťany 26. května 2008

 

Věc: Pražská kultura

 

Pane radní!

 

          Dovolte, abych Vás jako příznivkyně umění upozornila, že postup, který jste ve financování divadel zvolil, je likvidační vůči tomu, co je v pražské kultuře hodnotné.  Váš postup má stejnou logiku, jako kdyby Váš kolega pro dopravu dotoval taxíky, jimiž jezdí ti, kdo na to mají, stejně jako MHD, kterou používají jednak ti, kdo si nemohou zaplatit pohodlí automobilů, jednak ti, kdo nechtějí Prahu zamořovat.

          Hl. m. Praha vyniká mezi ostatními metropolemi počtem a skvělou kvalitou svých divadel. Proč jsou pražská divadla tak dobrá?  Protože mají publikum. Bez diváků totiž dobré, či dokonce výborné, divadlo dělat nelze. A aby mohlo chodit do divadla publikum, nikoliv jen snobové, musí být i vysoce náročná představení přístupná cenou za vstupenky.

          Je zřejmé, že komerční pohled umění nepřeje, že nutnost podřídit se finančnímu diktátu vylučuje uměleckou svobodu a že z honby za ziskem plyne podbízivost a úpadek kultury. Měli bychom být hrdí, že jsou divadla plná, že do nich lidé chodí, že nesedí v pohodlí domova u obrazovek a nepěstují "bačkorovou kulturu".

          Není jisté, že po Vašem zásahu budeme mít divadla finančně úspěšná. Zato je jisté, že bude-li se hrát jen to, co se vyplatí, roztočí se spirála, na jejímž konci je nevkus.

          Co za něco stojí, něco stojí. Komu je přátelské město, kterému jde tolik o peníze, že zahodí, co je hodnotné? Kdo Vám poděkuje? Jste si jistý, že podle svého slibu pracujete ve prospěch občanů?

 

Jana Hrdá

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru