Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

psaní

10. 06. 2008
1
8
920
Autor
marion_

všechno to vypsat!

Chci jen psát, nic jinýho. Na nic jinýho nemyslet. Nechávat myšlenky volně plynout na papír...Nechat se hladit a konejšit slovy. Být tady uvnitř schoulená aby mě nic nemohlo zničit, nic nemohlo rozbrečet, nic nemohlo zabít – ani já sama!

Slova ach ta slova jsou krásným vysvobozením. Odletím na nich a už se nikdy nevrátím. Odletím na nich do lepších krajů, do jiných světů, chci utéct a nedívat se zpět, nestýskat si, nemyslet.

Kdyby to tak šlo na chvíli nemyslet, chvíli nebolet, chvíli nedoufat. Kdyby to tak šlo umět být jiná a šťastná a bezstarostná. Kdyby to tak šlo uletět na křídle perletím, do krajů – divukrásných lokajů...

Jen psát, psát, psát. Všechno ze sebe vypsat – i tu nejhlubší myšlenku, kterou ani neumím sama před sebou pojmenovat. Ale slova, slova! mě jediná mohou zachránit. Staví chrám pro moji duši. Jsem v něm krásně sama – nedostupná a nezničitelná – krásně volná, schovaná.

Slova plynou jako slzy a je z nich řeka a moře – moře mých trápení  v kterém se neutopím když to napíšu. Když píšu – tak jen volně odplouvám – odplouvám do klidnějších vod mojí duše. Ustanu na chvíli pod bouřícím vodopádem – abych ze sebe smyla všechnu tu špínu, všechen ten smutek, všechnu tu zlost.....ledová voda mě chladí a jitří smysly....a klidní smysly. Chci být zase čistá,  neposkvrněná, nevinná. Tolik jsem toho udělala špatného. Tolik toho chci udělat špatného. Ale přece jsme nejlepší z lidí co znám.

Potopit se tak hlouběji do těch vod – abych konečně uviděla to, co je tam skryto. To co nevím. Jen že se občas ráno proudím a nechce se mi žít. To že ve mě žije něco špatného co mě potápí kdykoliv se mi podaří dostat se kousek nad hladinu a volně se nadechnout – a hned mě to znovu dusí a já nemám sílu bojovat. Slova jsou mojí zbraní. Mým vnitřním pravdivým zrakem – kterým jako Medúza dokážu zabít to nepřátelské v sobě. Zabít kousek samy sebe, aby to co ze mě zbyde mohlo žít šťastněji. Ale budu to potom vůbec já? Co když mám být právě taková jaká jsem a o žádnou nápravu se nepokoušet. Jen se nořit hlouběji – až do dna.

Topit se, hořet, dusit se – a pak o tom o všem napsat. A něco se dozvědět – nějaké velké tajemství které je tam dole skryto. Třeba je trápení smyslem mého života. Chci se trápit a chci psát. Chci aby to pořádně bolelo, chci abych si to zasloužila, toužím po tom. Abych se pořádně potopila a nemohla se nadechnout. Ale proč to chci? Co mě na tom tak láká, přitahuje?

 

A jsem klidná – jsem jako moře po bouři. Ve vzduchu je ještě cítit bouřka – ale vítr fouká už jen mírně. Odhání poslední zbytky napětí, odhání smutek i zlost. A moře? Moře je tak krásně klidné, nevinné. Je v něm obrovská hloubka kterou nikdy nedohlédnu. Mohu jen tušit a nechat se kolébat a omývat vlnami. („ A vlny se vlní a vlní a na pobřeží zhynou.“)

8 názorů

V tom případě bych si neodpustil rýpavý dotaz - co že měl tento text čtenáři říci?

marion_
17. 06. 2008
Dát tip
Přeřadila jsem dílo z úvahy do nezařaditelných..vím že správný charakter úvahy je jiný..Formální dokonalost, správné členění a výstavba textu - určitě je to vše důležité, ale někdy možná i chaotický text bez hlavy a paty může říct víc než dílko po všech jiných stránkách dokonalé - toť jen můj názor.Tímto netvrdím že je to přímo tento případ..jen dávám podnět k zamyšlení kritikům..

Od úvahy by člověk, bláhový to trumbera, očekával, že bude o něčem uvažovat. Text nám předložený je ale - s prominutím - pouze slovní průjem bez hlavy či paty. Dobré možná jako autoterapie - ale ku zveřejnění? A ještě na to chce autorka "hlubší" kritiku? Nad tím zůstává rozum stát.

Tobša
10. 06. 2008
Dát tip
Zdravím, po delší době jsem se rozhodl zase zhodnotit nějaké to zdejší dílo. Narazil jsem hned na toto zařazené v sekci úvahy. Po přečtení mám v sobě ale názor, že toto není úvaha. Je to dle mého krátká novela. Sic´ tu můžeme vidět prvky úvahy, úvaha je jasně definovaná: řečnické otázky, vlastní názor, zkoumání daných definic, dějů, a bůh ví čeho dalšího, co může být námětem úvahy. Takže jako jakousi krátkou novelu bych toto dílo hodnotil (být učitelem ve škole) za 3. A to po slohové stránce. Ono toto psaní mi totiž vůbec nic neříká. Jsou to neformulované výkřiky do tmy, které nejsou nijak vázány ani k té miniaturní zápletce. Vlastně jsou to jen myšlenky vytažené z chaosu hlavy - dále už jen uspořádaného do chaosu psaní. Autorce bych poradil, aby pokud bude cokoliv psát, aby se snažila psát vždy s nějakým úmyslem (který vyústí pointou). Dále bych jí doporučil trochu více číst, aby měla představu, jak kteří autoři si hrají s členěním textu. (Tím myslím, že za čtvrtým odtavcem bych já začal příběh vyostřovat, resp. tam jsem čekal, že se něco stane.) Chyby: Ale přece jsme nejlepší z lidí co znám. --> přeťuk jsme?, čárka za lidí Jen že se občas ráno proudím ... --> Jenže ... probudím To že ve mě žije něco špatného co mě potápí kdykoliv se mi podaří dostat se kousek nad hladinu a volně se nadechnout – a hned mě to znovu dusí a já nemám sílu bojovat. --> přepis: To, že ve mně žije něco špatného, co mě potápi kdykoliv se mi podaří dostat se kousek nad hladinu a volně se nadechnout - a hned mě zase dusí a já nemám sílu bojovat.

R.P.
10. 06. 2008
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru