Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Asul, Dwymlechský Vlk III.

11. 07. 2001
10
0
2967

třetí díl z pěti

Na obličej mu dopadla studená kapka.

Zachrčel a pokusil se vyplivnout jakýsi chuchvalec, který mu ulpěl v krku. Za okamžik Asulovi došlo, že je to konec hadrového roubíku, jenž se bolestivě zadírá do úst. Stále byl zavřený v cele, tahle však byla jiná, prosvětlenější. A pach staroby zmizel. Vše bylo čisté a on ležel na velkém kameném stole, údy přikované, ale natolik volně, aby s nimi mohl pohybovat. Asul chvíli klidně ležel a když se mu o čelo rozprskla druhá kapka vody, zkusil se posadit. Ochromující bolest vystřelila ze zad do všech směrů. Padnul zpět na chladný kámen a prudce oddechoval.

" Kampak Vlku ? Snad už nechceš odejít ?!"

Jízlivý hlas kapitána Fissta bodal do uší a probouzel v Asulovi zlost.

" Tak Vlku, přežil si trochu bičování, co bys řekl na nějaký ten souboj ? Máš chuť ?"

Asul zavřel oči a kousl se do jazyka. Neudělá mu radost tím, že bude mluvit, nebo křičet.

Slyšel cvakot podpatků. Fisst přešel kolem něj a ledabyle prohodil ke komusi za Asulovými zády :" Připravte železa."

Vrzly dveře.

" Kapitáne Fisste, okamžitě se hlaste i s vězněm u jeho výsosti !!"

" To jako hned ?"

" Pochybujete snad o rozkazech vznešeného prince ?"

" Jistě že ne, poručíku Wilberte," Saprios se ještě chvíli díval na chodbu, kterou poručík pravidelné armády Joshua T. Wilbert odešel. Jednou Tě dostanu, pomyslel si Saprios a krutě se usmál, jednou Tě dostanu.

" Slyšeli jste vy páchnoucí hromady sraček ? Odemkněte tomu zkurvysynovi pouta a připravte ho na eskort ! HNED !!"

Dvojice drábů přispěchala vyplnit Fisstovi rozkazy. Zručně odepjali Asulovi pouta na rukou a připjali je ke krátké ocelové tyči, zámek držící řetězy nohou jen odemkli a zase připjali k háku, trčícímu uprostřed z tyče.

Se supěním Asula zvedli a jeden z nich do něj šťouchl rukojetí palcátu.

" Tak se hejbej, hajzle ! Nebo ti jednu majznu po palici !"

Asul zavrčel a vykročil, ale zamotala se mu hlava z bolesti v zádech. Klesl na kolena. Něco zasvištělo vzduchem, před očima se mu roztančila kolečka a hvězdičky a pak upadl.

" Ty vole, Manueli, neblbni."

" Klid Petře, kápo vodešel, tak nás nikdo nemůže vidět, no né ? Tak čeho se bojíš ?"

" Dyť si mu ji natáh vokovaným koncem, moh si ho zabít ! Víš jakej by z toho byl průser Manueli ? Víš jakej ?"

" Takovejhle," ohnul Manuel loket, aby Petrovi ukázal jaký," takovejhle by byl Petře, ale to je jedno, hejbe se ? Hejbe. Chcípnul ? Nechcípnul. Takže ho koukej zvednout, ať se papalášové nediví kde že s tim kreténem sme."

" Jasně Manueli, dyť už dem."

Klopýtal dlouhou chodbou, bohatě zdobenou sgrafity, obrazy, sochami a gobelíny. Zerkháni, Shintové, Andurové, Imereni a mnohé další národy se podíleli na stavbě tohoto proslulého paláce. Asul konečně věděl, kde je uvězněn. Nebyl v zemi prince Wessena, nýbrž jeho sestry, paní z Ken a to dokonce na jejím nejoblíbenějším místě, zámku Askell, ráji jižních zemí a pohádkové říši, jak tvrdili básníci a jiní umělci.

Konečně stanuli u širokých pozlacených dveří, před kterými stáli na stráži dva černí Shintové, v rukách scimitary, opřené křížem přes hruď. Na ramenech byly vyšity jasně rozeznatelné znaky. Symbol vztyčeného wywerna.

" Hadi," prohodil Petr k Manuelovi tiše, se špatně skrývaným strachem.

Manuel kývl a hrubě pobídl Asula koncem palcátu.

" Nesnáším je. Nesnáším ty jejich černý ksichty Petře a víš proč ? Víš proč ? To kvůli tomu, že nemaj duši. Říkal to otec Ulister a otec Ulister to musí vedět."

" Když to říkáš Manueli."

Asul v opovržení zkřivil rty. Manuel si toho všiml a uštědřil mu ránu palcátem do stehna.

" Hni sebou hajzle jeden přerostlej ! A přestaň se šklebit, nebo ti ten ksicht zmaluju tak, že tě pak nepoznaj ani po hlase !"

Shintská stráž nehlučně otevřela dveře a ustoupila do stínu.

Asul narovnal záda, potlačil bolest a hrdě pozvedl hlavu. Vkročil do prostorné síně, na jejímž koncí bylo vyvýšené pódium s trůnem paní z Ken a dvěma menšími trůny, nepochybně pro její dvě překrásné dcery.

Oba drábové chtěli obra následovat, do cesty se jim ale postavili čtyři Shintové, zakřivené a smrtící čepele výhružně pozdvihnuté. Petr zbledl a strnul, zato Manuel si před ně dovolil odplivnout, pak popadl kamaráda za loket a odtáhl ho pryč z audienčních prostor zámku Askell.

Dva ze stráže položili hroty zbraní Asulovi na krk a ten napravo nepatrně kývl. Společně pomalu vyrazili k trůnu. Paní z Ken byla ještě líbeznější než obě její dcery dohromady, ačkoliv ji muselo být více než čtyřicet let. Ta nádhera vyrazila Asulovy dech, pár vteřin nehnutě stál a očima hltal všechny detaily. Sál chránilo dvacetosm gardistů jeho výsosti prince Wessena a šest Shintských Hadů, nepočítal-li ty dva přede dveřmi.

Celkem tedy osm Shintů. Dokázal by zabít dva, možná i tři, pokud by byl v plné síle a dobře ozbrojen, ale osmi najednou čelit nemohl. A ani by to nedokázal.

Kapitán Saprios Austrym Fisst nebyl nikde v dohledu. Ostatně, ani prince Wessena vidět nebylo, což trochu nahlodalo Asulovo přesvědčeni, že se bude rozhodovat o jeho osudu.

" Asule, ty co jsi zván Dwymlechský Vlk, poklekni před vznešenou a osvícenou Marietou Anou Zirme, paní z Ken, Pontu, Sighe a Kowaranu, sestrou prince Wessena a ochránkyní národa Tiss, neboť se tě rozhodla přijmout. Poklekni a vyslyš její moudrost."

Paní z Ken vrhla kradmý pohled po svém maestru etikety a usmála se, nenápadně, skrývajíc se za pestrý vějíř.

" Já, Asul Tan`Akor en Laeen, Bílý tanečník a vládce Ezeku, se kořím Tvé moudrosti ó paní," s těmito slovy Asul klesl na pravě koleno, i když to mělo do pravé uctivé poklony daleko, díky mnohým poutům a řetězům, jímž bylo jeho tělo omotáno a ovázáno.

" Povstaň Vlku, netřeba klečet, nejsem tu dnes proto, abych si vychutnávala Tvou bezmoc. Sarte, předstup a ukaž své paní trochu z tvého umění. Tento muž potřebuje léčení."

Holohlavý mužíček, postávající za trůnem tak, že byl téměř neviditelný, přicupital k Asulovy, uklonil se mu, otočil se na paní z Ken a též se jí uklonil. Pak položil své dlaně na obrova předloktí a zamručel. Střídavě mručel a byl zticha, až v tom Asul objevil jistý rytmus. Kupodivu se začal cítit lépe, bolest v zádech ustupovala, až zmizela docela. Hlava se také přestala ozývat a všechny svaly se mu uvolnily. Mužíček se uchichtl, plácl Asula po břiše, zopakoval obě úklony, přičemž byl odměněn od paní vřelým a neskrývaným úsměvem.

" Výborně Sarte, jsi vynikající magicus, přijmi mé díky za tvé služby."

Obrátila se zpět na Asula.

" Asi by jsi chtěl vědět, proč jsem Tě nechala zavolat ? A proč tu není princ Wessen, kapitán Fisst a ostatní vysocí důstojnící, že ?"

Přitakal. Nedůvěřivě.

" Nejdřív mi dovol učinit jistá opatření," paní z Ken pokynula nejbližšímu Hadovi," zbav ho okovů."

Shinta přiskočil, vylovil zvláštní kus zahnutého paklíče a během pár vteřin sejmul polovinu pout, držicích Asula v poli bezmocnosti.

Jeden z gardistů prince Wessena se pohnul a zvedl ruku. Na rameni se mu skvěly insignie desátníka.

" Ehm, má paní...to není dovoleno, tohleto. Je to vezěň a vůbec. Princi by se to nelíbilo,eh."

" Desátníku," paní spojila ruce v typickém shovívavém gestu," plno věci se mému bratru nemusí líbit. Já nejsem jeho sluha ni jeho vazal. JÁ jsem paní z Ken a vládkyně mocné země, to si dobře pamatuj !"

S tím pokynula maestrovi etikety. Ten krátce zatleskal. Jednou, dvakrát. Do síně se nahrnulo tucet Hadů a dvakrát tolik palácových stráží zámku Askell.

" Co se to děje," vyhrkl mladý desátník a šáhnul po rukojeti meče. Než se jí stačil dotknout, zarazila se mu do oka vrhací dýka. Desátník zachroptěl, rozhodil paže a skácel se na podlahu. Jeho muži na vše ztuhle hleděli a vzpamotovali se teprve po tom,co maestro etikety ukázal na ně a řekl Shintům :" Pozabíjejte je ."

Šarvátka byla krátká a obešla se bez jediného výkřiku. Všichni Wessenovi muži byli mrtví, z Shintů byl jen jeden lehce raněn do paže.

Mezitím byl Asul zbaven tenat a konečně se mohl protáhnout. Stále se na paní díval nedůvěřivě, ale jeho výraz teď byl spíše zvědavý, než nepřátelský.

" Co ode mne budeš chtít paní ?"

" Proč si myslíš, že od Tebe něco chci ?"

" Protože jinak bys nehrála tohle divadlo a nenechala bys zabít Wessenovi muže."

" Samozřejmě máš pravdu, něco potřebuji."

Asul popošel blíže.

" Poslouchám."

Paní zámku Askell se usmála, složila vějíř a položila si jej do klína.

" Teď dávej dobrý pozor. To co od tebe potřebuji..."


johanne
08. 06. 2004
Dát tip
no, některý věci by v tom být nemusely, ale... :o), čte se to docela dobře, zajímavej příběh

Dolente
26. 05. 2004
Dát tip
viz kritika ke druhý části, squííík :o) *t

Skvělý. Jak jsem už jednou napsal (možná tobě, možná někomu jinýmu, proto to píšu znovu) Nemám rád dlouhý povídky. Ty tvoje jsou ale skvělý a tak se přemůžu a přečtu si i dva další díly.

Seregil
18. 04. 2002
Dát tip
... Čtivé, četbychtivé. *)

StvN
21. 07. 2001
Dát tip
Jo, je to bezesporu poutavý. Až na jeden detajl, nepsal bych na ramenech, ale na ramenou. Kdybych se trochu zamyslel, tak mi neni jasný, proč ho zajmul nějakej přitroublej poskok tajemnýho prince (kerej tam je jenom aby byl), kterej si sice hraje na drsňáka, ale ve skutečnosti jen tleská koženýma rukavicema a švihá bičem, a proč ho odvezl zrovna na ten nejpohádkovější hrad, kde na něj čekala ačkoliv stará, tak úchvatně úchvatná žena, která sice přímo nevystupuje jako mocná panovnice, ale ve skutečnosti má takovou moc, že nechá povraždit princovy stráže a ještě se kamarádí s obrem, kerej nemá ani metr devadesát. Tak to je pár otázek, který mě trápí. Možná jsem měl počkat na další dva díly.

Krel
16. 07. 2001
Dát tip
jo !* ale než jsem to přelouskal:-)))

Ansuz
15. 07. 2001
Dát tip
Simi, dle mého názoru nejlepší díl (zatím). Chtěl jsem chválou šetřit, ale už to nejde. prostě TIP

Cavalera
13. 07. 2001
Dát tip
Přiznám se, že jsem při čtení skákal, protože nemám čas ... ale to co jsem četl bylo dobrý a zdá se mi, že začínáš psát lepší a lepší ... a čtivěji ... škoda jen, že jsou to povídky a tak dlouhý a tak to jen málokdo přelouská ... ... za to co jsem přečetl rozhodně tip!!!

Grendel
12. 07. 2001
Dát tip
výborné... avšak mám jeden dotaz: proč je postava Manuela tak rozporuplná? Mám tím na mysli jeho občasné výlevy ale jinak vedl rozhovor se svým druhem Petrem naprosto v opačném směru... no možná to je tak schválně :) to já jen abych furt nechválil víš :)))))))))) ale stejně opět tip ;)

Verita
12. 07. 2001
Dát tip
možná kdybychom ho roztrhali, byli by z něj dva menší a napsali by toho dvakrát víc... :)))) nám se jednou něco podobného stalo s dárošem... :)))

Dvoukvitek
12. 07. 2001
Dát tip
Hezky se nám to vybarvuje :))) Mám ještě opakovat že chci pokračování? ;)))) pokud možno včera ;) Ť

Verita
11. 07. 2001
Dát tip
já se hrozně nerada opakuju....ale: je to skvělý....chci POKRAČOVÁNÍ :))))))))))))) ....prosím!!!!!! :)))) (nebo to kouzelné slovíčko bylo jinak?...aha už vím: hned teď!!! :))) )

Deltex
11. 07. 2001
Dát tip
Íhahááááááááááá. Tradice! TIP. Skvělé. Super. Geniální! HONÉÉÉÉM POKRAČOVÁNÍ!!!! Souhlas s Veritou - prosím... hned teď!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Měj se krásně! DeX

neroztrhejte me :))) chi chi :))))) dekuji za hrejiva slovicka :)

Faramiris
11. 07. 2001
Dát tip
co bude az Te roztrhaji? kdo bude psat POKRACOVANI? a z ceho pak budu delat web????

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru