Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koza

20. 06. 2008
5
12
3684

Pod záštitou klubu Ludacium.

K O Z A
 
     Bylo to za druhé světové války v jednom menším městě.Devítileté židovské děvčátko si tam hrálo s panenkami a pozorovalo svět. A ten svět nebyl docela v pořádku.Nejen že někdo musel nosit žlutou hvězdu a někdo nemusel, ale také proto,že  někdo skoro ze dne na den musel opustit svůj byt v rodinném domě, tak jako rodina tety děvčátka,protože jeho byt se zalíbil jiné rodině- německé. Děvčátko to sice všechno nechápalo až do detailu, ale nějaké nesrovnalosti už tušilo. Přesto si německou rodinu prohlíželo s velkým zájmem.Mluvili cizí řečí, ale česky také uměli.Jenomže tak nějak jinak- legračně.Pán na židy nevraživě zahlížel.Fuhrer přece říkal, co je to za pakáž.Paní to bylo jedno, hlavně že se jim byt v tiché ulici líbil a že mohli používat celou zahradu a zčásti i dvůr. Měli tři děti.Ty si děvčátka nevšímaly a děvčátko si to vysvětlovalo tím, že jsou starší.Nebylo to tím.
    Jednou si tato rodina slavnostně přivedla nového člena- kozu.Ne do bytu.Do chlívku na dvůr samozřejmě.Nám všem dětem byla koza velice sympatická.Koukala,jako když se pořád usmívá.Ale obě německé sestry si druhý den už kozy přestaly všímat.Jejich bratr Erich ne.Vodil kozu na šňůře po dvoře,láskyplně zastavoval,když si koza chtěla ukousnout travičku.Zkrátka pro kozu by udělal první poslední.
    Děvčátko nejdřív jen stálo a dívalo se.Také by si bylo rádo povodilo kozu po dvoře.Jenže se bálo poprosit Ericha, aby mu ji na chvilku půjčil.Tak alespoň chodilo za nimi a kozu pozorovalo.Najednou se Erich zastavil,podíval se na děvčátko,natáhl ruku s koncem šňůry a povídá:“Puč si kosu!“Děvčátko s velkou radostí sáhlo po šňůře,ale pak se najednou začalo smát. „To není kosa,to je koza!“ „Koza“, opakoval Erich poslušně a začal se taky smát.
    A tak jedna koza rázem- tedy alespoň pro jedno odpoledne- vyřešila všechna rasová a národnostní nedorozumění.

12 názorů

Ty mezery jsou moje slabost,budu se snažit.

Dahlia
10. 07. 2008
Dát tip
Dovolila bych si vytknout, že chybí mezery za tečkami a za čárkami. Jinak příběh se mi líbí. TIP

Tobša
21. 06. 2008
Dát tip
hana kupčíková: K psaní přehlasovaného ü. Buď máš na klávesnici vlastní tlačítko na apostrofy, francouzské uvozovky apod., anebo - pokud píšeš ve Wordu - hledej v Symbolech (z hlavy nevím "cestu", ale je to tam).

StvN - tomu nerozumím, jaká koza.Jé jsem tvor jednoduchý,povídečka je z mého mládí.Koza sama samozřejmě nic nevyřešila.Ale děti napříč rasami a národnostmi mají rády zvířata a v mladším věku mají k sobě blízko a svět dospělých dobře nechápou.

Děkuji všem za poznámky a souhlasím s nimi.Prózu většinou nepíšu a neumím to.Díky za potnámky k psaní,já tyto věci nevím,píšu většinou rukou.Na klávesnici nikde nevidím přehlasované u.Chtěla jsem něco napsat ke vzniku nového klubu Ludacium,jehož členy sdružuje židovská tematika.což neznamená,že by nepsali i něco jiného.Kdo však prožil holocaust,má celý život pocit,že je svým blízkým,kteří ho nepřežili,něco dlužen.

vesuvanka
20. 06. 2008
Dát tip
Haničko, povídka je moc hezká, zaujal mě její závěr, díky, posílám TIP a pozdrav :-)))

StvN
20. 06. 2008
Dát tip
Aby to nebyla spíš trochu jiná koza, která vyřešila hodně národnostních problémů.

Tobša
20. 06. 2008
Dát tip
Zdravím, dávám tip za povídku. Líbí se mi. Má krásnou pointu, čtenář možná, že syn "nácků" bude mít stejné názory, ale ukazuje, že ne všichni "náckové" jsou "náckovští". Chyby: Nevím jistě, prohlížeč občas mate, ale vypadá to, že za tečkou nedělá autor(ka)mezeru, pomlčku píše též špatně - pomlčka ja totiž oddělena z obou stran mezerami. Dále tu vidím vynechávání mezer za čárkami. A pak, vůdce se píše Führer [fírer], Fuhrer ne-e [fůrer].

Winter
20. 06. 2008
Dát tip
Snad až přiliš prosté, řekl bych, až krapet odbyté. Ten text nedýchá.

Petrusha
20. 06. 2008
Dát tip
ono, sitácia v tej dobe to musela byť skutočne asi zaujímavá ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru