Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přátelství má svoje kouzlo!

01. 07. 2008
3
17
3611
Autor
Delfín

Malý důsledek jisté diskuse na známé téma...

Přátelství má svoje kouzlo,
když čas krátí dech i věk,
ač rádo by jinam sklouzlo,
váháš ke rtům přimknout ret.

Přátelství má svoje kouzlo,
jiné, než to vzplanutí,
co až k nerozumu sklouzlo,
divě mávlo perutí...

Přátelství má svoje kouzlo,
v sebevládě spočívá,
ač rádo by jinam sklouzlo,
(rád bych Tvůj byl a Ty má!)

Přátelství má svoje kouzlo,
ač zná, tak nezatratí,
v nenávist by sotva sklouzlo,
žárlením nepotrápí...

Přátelství má kouzlo svoje,
že druhý, ač už Tě zná,
nikdy nezatratí Tvoje
Já, a stále rád Tě má!

Přátelství je bratr něhy,
v očích plane věčná zář,
ač zná všechny Tvé příběhy,
přesto neodvrací tvář!


17 názorů

Delfín
07. 07. 2008
Dát tip
Já asi nějaká extra hodnotná dílka, tedy po stránce stylistické, zřejmě nepíšu! Jsou to spíše jen takové pohodovky, lehce melodické, často i k melodii skládané...Píšu ne za těžkých porodních bolestí jako Bezruč, ale prostě mne to napadne a už to frčí...Jsou to takové pocitové momentky, reflexní poezie tomu říkám...Většinou když něco čtu...;o)

Já ti rozumím,o čem mluvíš.Jsou básně hodnotné a jsou básně,které se nám líbí,ne třeba pro svou kvalitu,ale oslovily nás např obsahem.Já toto rozlišuji.Také ne každá hodnotná báseň se mi líbí.Ale řeč byla o povznesení jazykové kultury.I v básni,která se mi až tak nelíbí,mohu obdivovat jazykový či jiný nápad autora.Naopak některá báseň se mi z nějakého důvodu líbí,ale mohu si při tom uvědomit,že formou mi to vzorem nebude.

ZKUŠENOST=odpověď na tvou otázku "co moudrého může mít v sobě chlap, co píše básně?...

Ne, vzrušená!

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
Tak to jsem si oddychl! Už jsem si zjišťoval, zda nemám jedenáct prstů, o kuličku méně či o kolečko víc!Hele, vážně... ***Opravdu jsi tak zkušená?! ,;o)

Zkušenost. (Pokud je to opravdový chlap!) Pokud se jedná jen o úlet, pak je to vpořádku...

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
Vybíráš z mých úletů místa, kdy se tam nějakým zázrakem objevilo cosi moudrého? I když co moudrého může mít v sobě chlap, co píše básně?!;o)

za poslední 2 řádky*

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
Moorgaan:Máš pravdu, někdy to vážně i sklouzne někam jinam, ale změna je přece život a pokud to ty dva duševně obohatí...Ostatně spousta vztahů vzniká původně jako přátelství...;o

Delfín
04. 07. 2008
Dát tip
Díky! Otázkou je, co řadíš mezi hodnotné básně! Znám dokonalá dílka studená jak psí čumák i když obsahují vše, co by měla mít-dokonalou formu, rytmus, ideový obsah odpovídající posledním trendům...A pak čtu něco třeba nedokonalého, ale dá mi to víc, protože z toho sálá cit, dobrá pohoda, je to třeba nenáročné ale melodické a já se přistihnu, že si to broukám...Dost dám na takový první vnitřní dojem, až pak si všímám toho dalšího...;o)Jinak má dílka jsou takové bleskovky, kdy mne to najednou popadne a já píšu, co mi prsty stačí! Jako podle diktátu...;o)

Báseň je obsahově pěkná,ale celkově by to chtělo víc nápaditosti.Čti hodnotné básně buď současné nebo klasické(chce to spíš obojí,neb samotná klasika je třeba krásná,ale někdy už trochu zastaralá) a všímej si třeba při druhém a dalším čtení básně jazyka a vůbec takových básnických nápadů.Něco se ti líbí,polož si otázku:Proč se mi báseň líbí?Ono to totiž vždy mívá nějaký důvod,třeba ne hned zřetelný.TIP

Delfín
03. 07. 2008
Dát tip
Díky za hodnocení i za cenné připomínky! Je fakt, že ta poslední sloka se vymyká zavedené šabloně s opakováním prvního verše ve všech slokách. /Taková moje slabůstka, dát na závěr nějaké poučné zhodnocení, či jak to nazvat.../ Miluju neovyklé obraty, neobvyklý slovosled, dělení veršů, kdy myšlenka pokračuje na další řádce, nikoli jen kvůli rýmu a rytmu...A ty závorky používá několik mých oblíbených básníků, nepříliš známých, ale dobrých, alespoň v mých očích! Jinak tohle dílko bylo původně taková rychlá veršovaná reakce v komentu k jednomu dílku kdesi jinde inspirovaná i soukrmou diskusí na téma Přátelství...Vlastně jsem to podřizoval jisté melodii, která mne napadla, takže to je takový sugestivní popěvek. Čemuž odpovídala i délka rýmů...

JRR
03. 07. 2008
Dát tip
Tematicky ANO, je to pekne... i kdyz moc idealisticke (klouze, opravdu klouze... ;) ), ale k technickemu provedeni mam par vyhrad, stejne tak jako ke kycovitosti obsahu: Obsah: sorry, ale je to kyc, tohle tema by si zaslouzilo trosku vic napaditosti. Technika: kouzlo-sklouzlo, promin, ale sam o sobe je tenhle rym docela silenej, navic se Ti tam opakuje nekolikrat... Tim se dostavam k dalsi veci, a to je divna konzistence - ve ctyrech slokach pouzivas tenhle rym a jednotnou konstrukci 1. verse, v poslednich dvou ne. Idealni by IMHO bylo trosku to obmenit v kazde sloce, nicmene, kdyz uz se tak nestalo, tak by to tak melo zustat celou basen, mozna posledni sloku jinak. Ale ne dve sloky. Co jeste ocenuji - rytmika je docela dobre provedena. I kdyz z casti na tom ma zasluhu ta stejnost, porad rytmiku hodnotim dost vysoko. Dale se mi libi pouziti zavorky na konci treti sloky, bez ni by to bylo opravdu extremne kycovite, uziti zavorky tomu dava takovy nadech "...mimochodem...".

moorgaan
01. 07. 2008
Dát tip
..hm, skoda , ze prave obcas to pratelstvi sklouzne.-))..a ze to klouze!.-))/**

Delfín
01. 07. 2008
Dát tip
Díky!Jsem moc rád!;-)Q

Iveta
01. 07. 2008
Dát tip
moudré,líbí se mi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru