Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otevři oči

01. 07. 2008
3
6
1534

Pravopisných chyb tam asi nebude málo. A v blázinci jsem opravdu - zatím nebyla. :)

Venku je tma, jsem tak blízko lodního okénka, že na něm jde vidět můj dech, pluji do neznáma, daleko od všeho co jsem tolik milovala a tolik nenáviděla, utíkám pryč před světem, který stejně bude pořád ležet hluboko ve mě. Není to jako kniha, ani jako písnička. Se zlomeným srdcem, které jsem si zlomila jenom já sama, pluji dál. Loď tancuje na vlnách, já sleduji noční zataženou oblohu z e své kajuty. Může se člověk sám připravit o všechny sny, aniž by věděl, že to dělá? Mě se to stalo. Iluze se mi rozsypaly po zemi, jako zrnka máku, bude těžké je posbírat všechny do jedné zase zpět do misky, a ještě těší z nich pak vytvořit plnohodnotný život. Nevážím si ničeho a nikoho, natož sebe. Plácala jsem se, a plácám někde mimo reálný život, myslela jsem si, že všechno, co se děje je samozdřejmost a teď vidím, že to tak není. Kdo moc bere a málo dává, nakonec nemá vůbec nic, i když má plné hrsti.

Zamilovala jsem se, měl krásné velké modré oči a delší bolond vlasy, když mi dal první pusu, podlomila se mi kolena, jako ve filmu. Když mě držel za ruku jezdil mi mráz po zádech, když sme se milovali vznášela jsem se mimo prostor. Inteligentní, rozumný, krásný a hodný člověk. Viděla jsem v něm všechno, byl ztělesněním mých tužeb, naslouchal mi a věnoval mi spoustu krásna co v sobě měl. Já jsem láskou taky nešetřila.Vše mě po jeho boku bavilo, poznala jsem spousty nových věcí a lidí, hrnula jsem se do všecho rovnou po hlavě. Za nějaký čas, jsme se domluvili, že spolu budeme bydlet, byla jsem nadšená, moje první domácnost, vysnila jsem si jak se o všechno, hlavně o něj, budu starat, uklízet, vařit, píct, milovat se, založit si velkou rodinu a prožít krásný život plný lásky.

Nějak se zvedá vítr, z poklidného vodního valčíku se stalo tango, kdyby to bylo možné, věřila bych, že se loď občas vyhoupne až nad hladinu. Začala se šířit tichá panika, lidé najednou chodí sem a tam, slyším jejich nervózní kroky na dřevěných vrzajících parketách. Loď už taky má asi něco za sebou, přemýšlím nad tím, že kdyby jsme ztroskotali, byla by to pro loď poslední plavba a následoval by spokojený odpočinek na dně oceánu, nebo by byla ozdobou nějaké zapomenuté pláže.

No jo, to jsou ty moje sny.. tak jsme teda spolu začali žít, přítele jsem už nepřitahovala, náš krásný sexuální život se proměnil ve stereotypní ukájení přítelovy potřeby, a já jsem byla děsně sexuálně frustrovaná, měla jsem doma pořád bordel a všechno mě začalo srát. Tak jsem si vysnila zase novou představu o tom, jak se to všechno zlepší a jak zase budu šťastná. Sen se mi samozdřejmě nesplnil, začala jsem mít deprese, které jsem řešila alkoholem. Nezájem partnera mě trápil natolik, že jsem si začala myslet, jak jsem tlustá, ošklivá, že o mě nemá nikdo zájem a že když opustím partnera, tak zůstanu do konce života na ocet, bez našich společných dětí, které jsem si planovala a bez muže ve kterém jsem kdysi viděla ztělesnění všech mých tužeb.

Zvědavost mi nedává a vycházím z kajuty ven, zíjstit jestli se můj bezvýznamný život konečně schyluje ke konci v hlubinách moře, moje tělo by se stalo potravou živočichů v onom tichém království, kde všechno plyne podle zákonů přírody. To by byla hezká smrt. Lidé nervózně tikají očima, v rychlosti si sdělují všechno, o čem si mysleli, že jim to ulehčí umírání. Vypukla naprostá panika, stevardi rozdávají záchranné vesty s tragickými výrazy v obličeji a  já se blaženě usmívám, ještě aby ne, mám v sobě nejmíň litr vína. Jdu pomalým krokem a sleduji, jak už se některým jedincům z plavby smrti a z tanga oceánu zvedl žaludek, zvrací, pláčou a já se jim směju do ksichtu.

Při životě mě drželi kamarádi a víno. Začala jsem chodit po diskotékách a vymetala jsem bary, zíjstila jsem, že až tak ošklivá nebudu, protože o mě mají muži docela zájem. Víno mi dodalo odvahu k tomu, abych si občas něco užila, ale místo toho abych se cítila lépe, tak se to zhoršilo, tedy v mé duši. Stala jsem se krásnou na pohled, ale duši jsem měla pěkně hnusnou. Převrátili se mi všechny hodnoty, které jsem měla. Místo lásky jsem měla sexuální chtíč, místo zdraví jsem měla víno, místo rodiny jsem měla umělou zábavu po klubech. To jsou hodnoty,co? Uvědomovala jsem si to moc dobře, ale ničila jsem se dál. Necítila jsem nic, i přítele, který už vytušil, že semnou není něco v pořádku a začal se snažit, jsem ignorovala jako kus hadru. Myslela jsem si, že on je příčina toho, co se mi děje. Ale neměla jsem odvahu od něj odejít, pořád v koutku duše jsem ho milovala, ale úcta, upřímnost, všechno bylo pryč.

Vcházím do lodní haly, která je určená k večerní zábavě, lidé oblečení v nejlepších šatech, se záchrannými vesty na prsou naslouchají kapitánův proslov o nastalé situaci. "Nepříznivé podmínky na moři způsobili DOČASNOU, neovladatelnost lodě. Proto bych byl rád, kdybyste...bla, bla bla......" Působí dojmem váženého a uvědomělého muže, dává nám pocit naděje, že všechno dobře dopadne.

Pocity naděje, ty velmi dobře znám. Hala na mě působí uklidňujícím dojmem, mám chuť si sednout a zahrát si šachy, hrála jsem naposledy jako malá holka, ze svým dědou, který si šachovnici pak vždycky schoval na skříň, a myslel si, že o tom nevím a já jsem ho při tom pocitu nechávala. "Dědo, kde máš ty šachy? Půjdeme si zahrát?" Klidně jsem mohla šachy ze skříně vzít a jít s němi rovnou za ním, aby si nenamáhal svoje staré tělo, ale byla to hra, možná víc než samotné šachy mě bavilo právě tohle, ta atmosféra..

Život šel dál, mývala  jsem občasné vypadky paměti, pocity úzkosti se už nedali vydržet. Nebyla jsem schopná situaci vyřešit, u nikoho jsem nenacházela dostatečné porozumění a pozornost. Pohlcovala mě temnota, ale dusila jsem to v sobě, nikoho to stejně nezajímalo. Přítel vůči mně otupěl taky, nechápala jsem proč spolu jsme, proč je semnou on? Proč je semnou? Vždycky mi říkal, že kdybych ho aspoň z poloviny milovala, tak jako on mě, pochopila bych to ale, moje láska se ztrácela jako v létě mraky z oblohy, sem tam se objevila, ale při jeho odmítavých pohledech, zmizela. Proč mi teda nepomůže, když mě tak miluje? A Proč mě odmítá?   Na tyhlety otázky jsem si odpovídala sama, protože někoho má. Člověk si lehce něco vsugeruje do hlavy...

Najednou cítím prudký náraz, já i lidé kolem mě se sypem na jednu hromadu, protože na nohách se nemůžeme udržet. Hlavou mi blesklo tisíce pocitů a představ, moje nenaplněné sny a touha po smrti, zavírám oči a snažím se uplně se uklidnit, lidi křičí, válejí se na zemi, nebo běhají po lodi, "Co se stalo? Co se děje? Otče náš jenž jsi na nebesích, Andělíčku strážníčku, Marie matko Boží" se ozývá všude kolem. "Jdětě doprdele z Bohem!!!! Bůh je jen další falešná naděje, která nám stejně nepomůže! Musíme si pomoct sami!!! " Vykřikl jeden mladý muž, jako by mi slova bral z úst. "Jak si můžeme pomoct sami??" ozývá se protiutokem stařec. "Jak? Přestaneme s tou naší lítostí a sebeklamem, chcete plakat a čekat až tady umřeme?? Zvedněte zadky a pojďte něco udělat!! " Ať se stane katastrofa na lodi, nebo v duši, řešení je stejné. Musíš si pomoct sám.

Přestala jsem uplně vycházet z bytu, odešla jsem i z práce, když přítel nebyl doma, seděla jsem v koupelně a plakala jsem nad představou, jak se miluje někde jinde s jinou ženou, bylo mi hrozně, sama jsem podvedla, vím jaké to je, užívá si, cítí se dobře. A já sedím doma, vypila jsem na žal litr rumu. Vzala jsem si do ruky nůž, šla jsem k umyvadlu, levou ruku jsem si otočila dlaní vzhůru a sledovala si žíly, cítila jsem, jak mi v nich koluje krev, která chce ven. A řízla jsem se. Byla to vysvobozující bolest, krev si srčela, a já pomale upadala do komatu. "Alex, prober se.." Vnímala jsem, ale nechtěla jsem připustit realitu, že nejsem mrtvá, nebo ano? "Otevřela jsem teda oči a nade mnou stojí žena, zdravotní sestra. Vedle ní stojí můj přítel a má na mě položenou dlaň. "Jste v nemocnici" říká sestra. Přítelův ustaraný výraz mi připomněl větu, kterou říkaval :"Lidi, kteří se podřežou, jsou slaboši, kdyby ses podřízla ty a přežila to, rozešel bych se s tebou, takhle se totiž problémy neřeší" Musela jsem znova zavřít oči, bylo mi zle.

Mladý muž, je asi nějaký vedoucí pracovník, rozděluje tady práci, má organizační schopnosti, rozbory osobností,.to mě naučili v blázinci. Na lodi ustává zmatek, lidé se soustředí na určitou činnost a odhání jim to zlé myšlenky. Já nedělám nic, sedím na zemi opřená o zeď a zavazím lidem, co se snaží zachránit situaci. Přichází za mnou onen mladý organizátor a ptá se mě: "Jste v pořádku, slečno? Co se vám stalo?" odpovídám s jízlivým tónem:"Přišla jsem o všechny svoje sny" Muž na mě upřeně zírá, a odpovídá mi: "A teď možná příjdete i o život, co je pro vás důležitější??" Zvedám se odcházím od něj dál, otázka mi však stále zní v hlavně. Už tři roky netoužím po ničem jiném, než po smrti, ale je to protože chci opravdu jen umřít? Nebo je to jen touha po něčem novém, jiném, po změně?? "Nasedejte všichni do člunů!!" Lidi se derou, co jim síly stačí, perou se a hádají se o místa. Teď si můžu vybrat, buď život, nebo smrt.

Z nemocnice mě převzali rovnou na psychiatrii, protože jsem udajně blázen, normální lidi se neřezají, záměrně si neubližují a komunikují s okolím. Tak jsem se tedy stala bláznem a oni prý, že se mi pokusí pomoc. Dostala jsem nové označení a cejch na celý život. Taková věc se roznese rychlím tempem, že budu muset chodit kanálama, jestli odtud vyváznu živá. Dělali mi různé testy, chodila jsem na sezení, a jedla jsem milióny prášků denně, létala jsem po chodbách jako můra a s nikym jsem nepromluvila ani slovo. Byla jsem prý jako chodící mrtvola. Pořád jsem se užírala různými představami. Kde jsou všichni ti lidé z těch večírků? Kde jdou ti kluci, co se mi vyznávali z lásky? Kde jsou moji přátelé? A co dělá můj parnetr? Miluje mě ještě vůbec? Nebo si někde užívá? Ruplo mi v bedně, hodě drsným způsobem, dobré bylo to, že jsem si to uvědomovala.

Čas najednou letí neuvěřitelným způsobem, teď, když mám možnost, konečně zemřít, dostávám strach. Lidé nastupují na čluny a loď se pomale vyprazdňuje, jde tedy nenávratně ke dnu a to šlo původně o DOČASNOU neovladatelnost lodě, jak si lidé vymýšlí aby zachránili situaci. Pan organizátor je stále na lodi, pomáhá ostatním a po oku mě sleduje. Co je to za člověka? Nezijštně pomáhá lidem místo toho aby už sám byl na cestě ke spáse. Zajímá mě a musím ho také sledovat a přemýšlet o něm. Možná kdybych měla uvnitř sebe, alespoň polovinu odvahy jako má on, možná bych neskončila tady, možná bych byla vdaná, měla děti a místo abych byla na troskotající lodi, pekla doma koláč.

"Slečno Alexandro, jestli na nás nezačnete mluvit, budeme vám muset nasadit silnější léčbu." Silnější léčba znamenala o dva kelímky prášků denně více. Být zfetovaná antidepresívama celý den se mi začínalo už docela hnusit, nemohla jsem svobodně přemýšlet o ničem. Obličeje bláznivých lidí, včetně toho mého v zrcadle, se mi už taky nezdáli legrační, tak jsem se rozhodla, že začnu spolupracovat. Pomale mi vysazovali prášky, přítel za mnou chodil na návštěvy do blázince a sedávali jsme v parku, chtěl mi pomoci, ale neměl na to sílu. Věděl, že už je konec, já to věděla také, ale neměli jsme odvahu si to teď v tudle chvíli říct. Seděli jsme a mlčeli, každý z nás cítil bolest toho druhého. Až jsem se ho jednou zeptala: " Co s námi bude dál.....co s námi bude, až mě odsud pustí?" Podíval se na mě těma svýma krásně modrýma očima, do kterých jsem byla zamilovaná, a řekl mi pravdu: "Našel jsem si nový byt, až se vrátíš domů, nebudu tam."

Konečně jsem si začínala uvědomovat skutečnou realitu. Chci žít, vždyť právě proto jsem tady, na téhle lodi, abych začala nový život! Vcházím na palubu, kde není už skoro nikdo, krve by se ve mě nedořezal, lidé plují pryč, jsem tu jen já, lodní personál, pár nerozhodných lidí jako já a on. Vidí mě a jde rovnou za mnou, v očích mu jde vidět síla a odvaha, jde mi podat pomocnou ruku? "Tak už jste se slečno rozhodla, jestli jsou pro vás duležitější sny, nebo život?" Klepe se mu hlas, asi už na něj také doléhá strach, že tu zemře, (kvůli mně??) Podává mi ruku a říká:"Snů je v životě člověka mnoho, když o ně příjde, tak i když ho to mrzí a nemůže se s tím ztotožnit, příjdou nové. Život už nový nepříjde! Pojďte semnou, nastoupíme na člun, ať nás neodnese vír z topící se lodi."

Čekala jsem to, ale nevěděla jsem, že realita po návratu do prázdného bytu, bude tak těžká. Všude jsem viděla stíny minulosti a nikde tu nebyl nikdo, kdo by mě podržel, rodinu už dávno nemám a přátele se stali oběťmi konzumní společnosti. Měla jsem, co jsem chtěla, tedy spíš, co jsem si zasloužila. Chtěla jsem si najít práci, ale žádná z nabídek se mi nezdála dost dobrá. Šla jsem se tedy v pátek večer podívat za těmi lidmi - obětmi konzumní společnosti, a to jsem netušila, že se zase stanu jednou z nich. "Připíj si s náma, na návrat" ..... Tak jsem zase začala pít, kouřit, fetovat a milovat se. O peníze jsem se starat nemusela, vždy se našel někdo, kdo zaplatil...ale měla jsem i docela dost peněz našetřených.

Tak se držíme za ruce a sedáme si na člun, je teplá noc, oceán se zdá klidnější.. loď pomale klesá, světla blikají, kdyby to nebyla taková tragédie, řekla bych, že to bylo to nejkrásnější, co jsem kdy v životě zažila. Ze člunem klesáme taky, nevím přesně co všechno se kolem nás děje. Mám zatmění mozku. Cítím už jen tvrdý dopad na hladinu a nic víc nevím.

Probouzím se zabalená do deky, na velké lodi v náručí pana dokonalého. Zmocňuje se mě pocit bezpečí, ale i neuvěřitelného chasu zároveň. "Kde jsme, co se stalo??" Mile se na mě usmál a odpověděl mi: "Znova jsme se narodili, záchranná loď si pro nás připlula a už brzy budeme na pevnině"

Pak jsem uviděla ten inzerát v novinách, že hledají někoho na pozici, po které jsem vždy toužila, v Americe. Poslala jsem životopis a za několik dní mi došlo vyrozumění, že jsem byla přijatá a protože jsem nevěřila letecké dopravě, vybrala jsem si tu lodní....Vstupenka do nového života říkala jsem si...


6 názorů

Máš pravdu, nepřekonatelné klišé, možná víc se soustředit, pak by -ta "díla" - mohla mít nějakou cenu. Předělávat se mi nyní nechcou. Snad někdy. Děkuji za názory ..

mne sa to vôbec nezdá prehnane "lovly", mne to skôr príde ako krutá realita, že nie všetko čo si vysnívame sa nám aj splní, teda aspoň tak to mne pripadá :) ale každopádne prečítala som to celé a veľmi ma to zaujalo, len tak ďalej :) typ *****

škoda, že jsi nečetla ten zbytek, to pak až tak "lovly" není... až teda na ten konec :) který je samozdřejmě začátkem, takže bylo nutné ho upravit do romantiky :). Ale díky za názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru