Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marnost

04. 07. 2008
3
27
4412
Autor
Delfín

Další šok pro vás! Podle básně kamarádky, /snad i tady má své řádky?/ jsem svou do komentu psal, teď i vám na pospas dal... Možná trochu udiví, že když o mně každý ví, že jsem muž, píšu jak žena smutna, žitím unavena... ;o)

Ztratila jsem náušnice,
do direk vložila květ,
perly světla zdobí líce,
rty poslední polibek...

Bouře mrtvých oceánů
zmítají mnou do všech stran,
koráb Lásky mé teď k ránu
pluje větrem chtíče hnán!

Na kůře bříz zobrazují
se smutky Tvých i mých dní,
zvlhlé deštěm se zčerňují
kouřem vyhořelých dní!

Jejich pláč mi z dlaní smývá
racky Tvých rtů otisklé,
kde pár znamínek mých zívá,
vzpomíná polibky Tvé!

A z rozbitých kousků světla
jsi jak puzzle poskládal
slůvek pár, co z nebe slétla:
"Miluji Tě!" jsi tam psal...

Měls dojetím zvlhlé oči,
věřil, že mne navěky
máš...Teď vítr prachem točí,
pár stop, kde jsme já a Ty

stáli, spláchla času řeka,
vítr zapomnění svál,
srdce moje stále čeká,
čekat na Tě bude dál!

Měl jsi čelo rozpálené,
ještě cítím Tvých úst dech,
bude smeten do plamene
zapomnění...Je to pech!

Jeden večer plný touhy
ve vzpomínkách rozpustíš
jako cukru prášek pouhý,
že je konec, dobře víš!


27 názorů

Delfín
05. 09. 2008
Dát tip
avox:Ale prdlačku vím! Jen vysvětluji, proč píšu právě takhle...A proč vlastně zkouším veršovat... Dříve jsem občas něco napsal, ale teprve loni jsem se rozjel a jen na jednom servru mám oficiálně asi 143 básní! A to nepočítám, co jsem spáchal ve fórech, v různých vzkazech a tak... Je to ale pořád jen jistá náhražka za něco, co pro mne má větší cenu, jenže to teď nemám..;o(

avox
05. 09. 2008
Dát tip
jak jsem řekla - nežádej kritiku, když víš všechno nejlíp :-))

Delfín
05. 09. 2008
Dát tip
Ale právě proto jsou ty verše dělené na dvě řádky, i ten přednes s tím počítá...Odkoukal jsem tenhle styl od kohosi známého a líbilo se mi to, tak to občas použiju. Ono Ti to tak nezvykle stupňuje děj...

avox
05. 09. 2008
Dát tip
Ty jsi autor, co napíšeš, to bude. Já si ovšem jako čtenář čtu tvé verše takto: "Měls dojetím zvlhlé oči, věřil, že mne navěky máš... Teď vítr prachem točí, pár stop, kde jsme já a Ty stáli, spláchla času řeka... " a kde je teď rytmus a rým? Nepsala bych to, ale když tu máš, že stojíš o hlubší kritiku... :-)

Delfín
05. 09. 2008
Dát tip
Avox: Když já volný nemám rád a ani sám ho nikdy neužívám...Ono je to zábavnější hledat rýmy než jen prostě něco naplácat bez ladu a skladu!;o) Je to takové malé kombinační cvičení./Já moc rád třeba šachy, sudoku a pod.../

avox
05. 09. 2008
Dát tip
Pak by bylo jednodušší netrvat na vázaném verši :-)

Delfín
05. 09. 2008
Dát tip
Avox: Nasekal jsem to podle jisté dost rozporuplné básně na literu /autorka je Gabrielle Taroka/ jako podle osnovy...Dal jsem jí to do komentu, abych potěšil její rozervanou dušičku. Spojit dohromady dost rozličná témata byla fuška!;o)

avox
04. 09. 2008
Dát tip
no nasekal jsi to kvůli rýmu a rytmu, ale jen pro oči...když čteš, jak duch jazyka velí, je to trošku jinak...

Delfín
08. 07. 2008
Dát tip
Jak to myslíš?

- teda "pěknej ptáček"!

Oni jsou sice savci, ale ty jsi pták, je to tak??

Delfín
07. 07. 2008
Dát tip
Možná uhnízdil, ale jmenovaní tvorové jsou savci, ne ptáci! Pták by byl třeba tučňák, ale já nemám fráček, ani nejsem tučný, ani nemám tu trpělivost, abych se se samičkou střídal na vejcích a zahříval je tak dlouho jako oni...;o)

delfín, tuleň, lachtan...vodní pták se nám tu uhnízdil!

Delfín
07. 07. 2008
Dát tip
Všechno je jen otázka cviku! Já taky ještě před rokem nepálil veršované komentáře od boku...I meditovat se naučíš...

Nonchalance
07. 07. 2008
Dát tip
aha tak je to, ticho meditovať sa mi moc nedarí aj keď sa akokoľvek snažím. nikdy sa na nič neviem dlho sústrediť. a tak by som chcela..

Delfín
07. 07. 2008
Dát tip
No, tu báseň jsem psal podle té její, takže z každé sloky jsem si něco vypíchl a zkusil to podat po svém a vázaným veršem...Jinak umím i tiše meditovat nebo být mazlivý jako tuleň a hravý jak lachtan! Jak kdy a s kým...;o)

Nonchalance
06. 07. 2008
Dát tip
ty si sa teda rozpísal, jak v básni tak aj teraz. musíš byť sakra ukecaný. ale to je dobre:) to že to zabralo tak to mám úprimne radosť. čo môže byť viac..

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
Já? To Ona! Nějak jsi přehlédla, že je to psáno v ženském partu! Navíc, je to jen takový výcuc z jisté dlouhé neuspořádané básně ve volném verši, kterou autorka sama nazvala velmi výstižně "Výkřik".Zrovna jsem jí zase cosi psal do komentu kdesi jinde a k jinému dílku...;o)

Tak to máš blby!

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
fárum: Pokud to oslovilo i Tebe, ač přiznáváš, že to není právě Tvá "krevní skupina", asi se mi to vážně trochu povedlo...I pro mne to byl vlastně pokus o něco jiného, než jsem předtím psal. Měl jsem před sebou jako osnovu to rozervané dílko zahrnující snad všechna trápení světa, k tomu ještě hlavu plnou vlastních neradostných myšlenek, ale dovedl jsem ukáznit mysl a zkusit vše spojit v jeden souvislý rytmicky zveršovaný celek byla pro mne příliš lákavá výzva, abych jí odolal! Navíc je to bezva lék i na vlastní depky...Arteterapie se tomu říká!;o)))

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
Máš pravdu, ale z důvodů naznačených v odpovědích předchozím kritikům to nešlo zkrátit! Díky za milé hodnocení...;o)

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
HenryP: Máš pravdu! Vše se podřizovalo zvolenému rytmu /měla to být píseň na danou melodii, kterou jsem si při psaní broukal/, ale i obsahu čteného díla, které jsem měl před sebou jako osnovu snažil jsem se ty dost nesourodé myšlenky vyjádřit souvislou rytmickou básní. Všechno se podřizovalo prvotnímu účelu: rozptýlit a pobavit vzdálenou kamarádku, která neměla ten nejšťastnější den...Že to nakonec pomohlo i mně, který jsem i za sebe do toho vložil trochu toho svého černého smutku a převedl všechny negace do tvůrčí podoby, je jen vedlejší produkt./Nakonec z toho vzešlo něco pro mne do té doby netypického!/ A jak známo , účel světí prostředky!;o)

Delfín
05. 07. 2008
Dát tip
Děkuji za milá slova, nonchalance! Jsem rád, že se Ti to líbí!Mělo to právě takové být, lehké a rytmické, určené především k rozptýlení autorky té inspirační básně. Byla fakt rozervaná tak jako nitro autorky a já se je pokusil vyléčit podle zásad homeopatie. Posbíral jsem střípky myšlenek podobných zoufalým nesouvislým výkřikům tonoucího a zkusil je spojit v jeden celek. Nakolik se mi to podařilo, ať soudí druzí./V mé tvorbě to každopádně bylo něco nového!/ *Podle reakce autorky to zabralo a to je hlavní! Lecos jsme pak probrali v soukromých vzkazech... A pro mne bylo nejvyšším ohodnocením i mojí nejlepší odměnou to, že se zas virtuálně usmívala a už to neviděla tak černě! Je to fajn holka... Pokud to chytí za srdce i někoho jiného, je to jen vítaný vedlejší účinek!;o)

fárum
04. 07. 2008
Dát tip
i když mi tam něco sem tam drhlo a navíc obvykle mě neoslovují básně s touto tématikou, tohle musím ocenit pro krásné obraty, opravdu mě některé nadchly

moorgaan
04. 07. 2008
Dát tip
zkratil bych to a lepe vyuzil rymu, na tu delku se neokoukany rym tezko sklada..ale jinak je to dobre../**

HenryP
04. 07. 2008
Dát tip
casto ale, najma v poslednych strofach sa rytmu a pouzitemu rymu podriaduju motivy i pouzita lexika. skoda...

Nonchalance
04. 07. 2008
Dát tip
má to fajn rytmus a je to celé fajn

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru