Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsme v Brně Pražáka potkali

05. 07. 2008
3
26
3158
Autor
emko

"Kerak zme ve Štatlu cajzlika zgómli" je povídkou z Brna, ve které dva studenti jedné z brněnských vysokých škol potkali ne-zrovna-slušně se chovajícího Pražáka. Tato příhoda se opravdu přihodila v lednu roku 2008, takže kdyby jsi se náhodou poznal, tak se na nás prosím nezlob ;-)

O zkouškovém jsem něco potřeboval vyřídit v centru Brna a jelikož dané věci zas až tolik nespěchaly, odložil jsem je s tím, že se budu raději učit a zajdu tam až po zítřejší zkoušce. Po napsání písemky dalšího rána jsem tedy nastoupil do tramvaje a dílem nevyspáním po probděné noci strávené nad knížkami a dílem únavou ze zkoušky jsem se doslova svalil na sedadlo. Avšak již na další zastávce jsem se probral – do poloprázdného vozu totiž vešla pěkná holčina. Protřel jsem si oči a nevěřícně koukal – nesla totiž dvě štěňátka, na kterých bylo logo pivovaru Černá hora. No páni! Nejen, že je kočenka hezká, ale ještě k tomu ví, co je dobrý! Tohle by chtělo fotku. Záhy na to jsem si uvědomil, že stylem pohybu, postavou i obličejem mi někoho silně připomíná. Ale nemohl jsem si vzpomenout, odkud bych ji asi tak mohl znát. No nic, nebudu to řešit, stejně v tomto po-zkouškovém rozpoložení už nic nevymyslím a opět jsem si opřel hlavu o sklo, do kterého nějaký rádoby vtipálek vyškrábal hackenkreuz. Jaké však bylo moje překvapení, když tato slečna přisedla ke mně. Většinou holky nemívají tendence sedat k cizím klukům, zvlášť, když míst k sednutí byla ještě spousta. Všechno mi došlo, až do mne medovým hlasem rýpla.

Savana hokna, kocóre! Že ty seš ten FITboy eMko? Pamatuješ si na mě? Tancovali jsme spolu v těláku...“ (FITboy = student Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického)

No jasně! Ráda (a dobře) tančí, má úsměv neviňátka, Hantec na rtech, vyžívá se v sarkasmu a dělání si srandy z Pražáků a její chuťové buňky nejraději mlsají Lentilky a černohorskou dvanáctku. To nemůže být nikdo jiný, než Lenča z Černých polí.

Prý domů nespěchala a tak jsme zabráni v živém rozhovoru prochodili, co jsem prochodit potřeboval. Největší sranda byla v bance, kde jsem se snažil „vykecávat“ z trapné situace, jak jsem u bankomatu třikrát zadal chybný pin. Pravděpodobně pán v kvádru ještě neviděl kluka v obleku, co má po nočním učení se na zkoušku oči jak tenisáky a vedle sebe holku v riflích, na jejímž klíně jsou dvě štěňata, o které si s nezaujatým výrazem Lízinky Tachecí opírá hlavu. Celou dobu se bankéř, velmi důstojně působící muž ve středních letech, kousal do rtu a zadržoval smích. Chjo, co může být na dvou studentech VUT tak zábavného...

Po bankovním faux pas jsme se vypravili na tramvaj. Pomalu jsme docházeli na Českou, když dívce jdoucí vedle mě sáhl na rameno mladík zhruba stejně starý, jako jsme my. Typ machra se šíleným účesem, piercingem na obličeji, ve značkových jeanách mající rozkrok u kolen, ze kterého bylo cítit spálené konopí a mluvil se silným pražským přízvukem.

„Ahoj, nevíš kerou tramvají bych se odsud dostal na Moravský náměstí?“

Už jsem mu chtěl odpovědět, že má sednout do tramvaje č. 5 a jet jednu zastávku, nebo jít tady podél kolejí asi sto metrů, ale brunetka se štěňaty byla rychlejší.

No, tramvajó se tam nedostaneš, páč tady nejezdijó. Ale dostal by ses tam šalinou. Támdle na tém vostrůvku hopni na pětku a jeď na Mendelový náměstí (tj. správnou linkou, ale opačným směrem ;-) ), tam přelez do pětadvacítky, jeď na Pionýrskou, kde nastup do jedničky - ta tě odveze až na Moravák.“
„Ehé, jakó .. nečekal jsem, že to bude až tak složitý. Hele, počkej, já si to napíšu, jo. Můžeš to ještě zvopakovat?“
Dávé pozor, vole, si jako myslíš, že tady je to tak jednoduchý? Tuná borec nésež v žádné dupě! Takžé pětkou z támhletoho ostrůvku na Mendelovo náměstí...“
„Pětka, to je tam tá .. tramvaj?“ (ukázal na tramvaj linky č. 5)
Ne-é, to je tam tá šalina.“ (zavřely se dveře a se zacinkáním odjela)
Nechápavě - „Aha.“

Pak přesedneš do pětadvacítky směrem na Novolíšeňskou a vystoupíš na Pionýrské.“
Zmateně - „25ka, to je taky tra .. tedá, šalina?“
Ne-é, to je trajfl.“
Zaskčeně - „Co .. cože?“
Laškovně -
No, trajf, autobus na elektřinu, to v prde .. tedá .. v Práglu nemáte?“
Zmateně - „Jo, aha, … dobře.“ Ale do mobilu si napsal 'trol.bus'.
No a na Pionýrské si přelezeš do jedničky šaliny směrem na Ečerovu.“
„Hééj, moc ste mi pomohli. Čus!“ A šel vyhlížet další pětku.

Lidi na zastávce začali „učůrávat“ smíchy. Otočil jsem se na velmi pobavenou majitelku pivních soudků, která výsměšně pronesla: „Cajzlík jeden zas*anej.“ a zaculila se.

dodal jsem „Koukám, že máš takový zm*dy ráda. Teďka těch 100 metrů pojede tři čtvrtě hodiny.“

Však jo, ani poprosit a poděkovat se neobtěžoval, tak ať si udělá okružní jízdu.“
„No, třeba si bude pamatovat, že na cizí holky se nesahá, nebo ho doslova a do písmene pošlou do pr … ehm … víš kam. :- )“
Přísně -
Jo, přesně tak. Na mě nebude sahat nikdo, kdo se nedostane ani z Čáry ke Kachláčům!“
Laškovně - „Já se odsud na Moravské náměstí dostanu.“ Načež jsem ji svou pravačku položil mezi lopatky a smějíce jsme nasedli do „připravené“ dvanáctky.

 

Zbývá mi už jen dodat, že krátce po této příhodě se dívka známá jako Lentilka Blekfíldská v jedné své próze pustila do Radovana Kaluži, čímž se přidala k redakci našeho webzinu Splat.cz.


26 názorů

avox
27. 07. 2008
Dát tip
třeba, ale nejen tebe, fakt! :-)))

Diana
27. 07. 2008
Dát tip
avox, třeba mne, že? ;-)

avox
27. 07. 2008
Dát tip
Zlomyslnost, ba až nenávist... e-e! Dialog hrdinů, ať s * nebo bez, taky e-e, a to jsi jí ani nepomohl s těmi "štěňaty", gentlemane? V Brně to moc neznám, ale znám tam milejší lidi, fakt :-))

emko
21. 07. 2008
Dát tip
Aha, no ... vůči Tobě jsem to nemyslel nikterak urážlivě (že bych chtěl urazit Tebe nebo že bych se po Tvém výroku snad urazil já). Takže jsem logicky ani neviděl důvod, proč by jsi se mi měla omlouvat, proto jsem se ptal :-)

Diana
21. 07. 2008
Dát tip
TOBĚ!!!! Volgovi to pořád platí ;-)))

emko
21. 07. 2008
Dát tip
Omlouváš se mně, nebo Volgovi? :)

Diana
21. 07. 2008
Dát tip
No jo, tak jo. Promiň.

emko
20. 07. 2008
Dát tip
Diana: nemyslím, že by mělo velkého smyslu mezi takovými lidmi dělat osvětu ... :-)

Diana
20. 07. 2008
Dát tip
volga, nechceš to ještě párkrát zopakovat? My, Moravané (píše se s velkým M) máme totiž dlouhé vedení... ;-)))

volga
07. 07. 2008
Dát tip
Abyste se vy moraváci neposrali...

volga
07. 07. 2008
Dát tip
Abyste se vy moraváci neposrali...

volga
07. 07. 2008
Dát tip
Abyste se vy moraváci neposrali...

volga
07. 07. 2008
Dát tip
Abyste se vy moraváci neposrali...

emko
06. 07. 2008
Dát tip
Zdravím! Děkuji za názory, kritiky a tipy. Chtěl bych říci, že hlavní aktérka se v Brně narodila, já nikoliv. Dokonce ani Brno není mým domovem, jsem z podhůří Hrubého Jeseníku. A tato povídka rozhodně není založena na nenávisti. Nevím, jak to chodí u Vás, v Praze, ale u nás, na severní Moravě nebo v Brně, se člověk, který chce poradit, zeptá slušně. Předně pozdraví, poprosí, poděkuje, slušně se rozloučí. Na nikoho nesahá. A když jdou dva povídající si lidi vedle sebe, byť se téměř neznají a nechodí spolu, vždy mluví k oběma a kouká se člověku do očí, ne do výstřihu. Jestli tohle je normální u vás, v Praze, tak tady tedy ne. Nenávistné to není - poradili jsme mu. Zlomyslné už to možná je. Ale rozhodně ne tolik, jako kdybychom jej poslali do nějaké vesničky za Brnem. Jinak to, že se nepodíval do jízdního řádu nebo jej prostě nenapadlo, že ty tramvaje, které přes Českou nejezdí, by spočítal na prstech jedné zmrzačené ruky, mu nezazlívám. Já zase nevím, která tramvaj kam jezdí v Olomouci, Ostravě nebo Praze.

fuj

StvN
06. 07. 2008
Dát tip
Ach jo. Založit povídku na nenávisti, to je hodně ubohý. Zajímalo by mě, jestli aktéři této povídky někdy opustili Brno.

j_i_r_i_k
06. 07. 2008
Dát tip
Diana: "Už to pomalu vypadá tak, že kco píše slušně je originální." Ale no tak, to samozřejmě nevypadá a to dokonce ani pomalu, otevři si náhodných deset děl a spočítej vulgarní slova, jedna ruka Ti na to bude stačit a ještě Ti nějaký ten prst zbude. Ale když už se někdo rozhodne pro hrubá slova, přijde mi v literárním díle hvězdičkování, které vzniklo původně kvůli propašování těchto slov do diskusí na internetu, které jsou automaticky čištěny od sprostých příspěvků, opravdu komické, dvojnásob v případě, kdy jde o přímou řeč, trojnásob, jde-li o doslovný záznam - citaci, jak je tomu v tomto případě. Pokud autor mluví jako dlaždič, ale má potřebu záznam tohoto rozhovoru takto "maskovat" (a opravdu nechápu s jakým záměrem), zdá se býti něco shnilého v mysli jeho.

Diana
06. 07. 2008
Dát tip
Myslím, že mám smysl pro humor a napsáno to je humorně. Ale protože je to skutečná událost, hodnotím to jako zlomyslnost. Sice mi vadí arogance a nadřazenost některých obyvatel Čech, zejména Pražanů,kteří nazývají celou republiku Čechy, jedou zásadně "na Moravu" (ne do Brna, Zlína či Beskyd),jakoby jeli do nějaké tramtárie, kteří věří, že na Moravě se mluví typickým nářečím s typickým přízvukem a Moravané jsou lid prostý až blbý, ale to je jejich problém. Není třeba je v tom utvrzovat brněnským "hantecem" - většina Brňanů mu vůbec nerozumí (včetně mne a to jsem se v Brně narodila, vystudovala a žiju zde). Není třeba si dělat naschvály, jako si dělají "horňáci" a "dolňáci" v některých vesnicích. Nic jiného Česko není, než malá vesnice. Měli bychom spíš držet při sobě a neosvědčovat českou rozhádanost, závistivost, zlomyslnost a zejména hulvátství. K formě textu musím dodat, že na rozdíl od některých oceňuji, že ses pokusil aspoň o ty hvězdičky. Už to pomalu vypadá tak, že kco píše slušně je originální.

překvapivě nenávistnej text od mladýho autora, ani to není povídka, spíš nacionalistickej pamflet: "ze kterého bylo cítit spálené konopí" mě fakt pobavilo, jinak utrpení to číst.... cajzl

Winter
05. 07. 2008
Dát tip
Černá hora není dobrá .) Mimochodem asi jsem blbec, ale s těmi psy, no, byl jsem na tom jako Jiřík. Jo, jsem blbec. Nicméně k věci: vadila mi ta šílená osnova ala školní vyprávění. Minimálně první polovinu šlo podat daleko lépe a nápaditěji než a pak, potom, pak, potom atd. Takže bych volil formu spíše fejetonistickou, hravější, volnější, takhle (ha metafora) to připomíná toho Pražáka, co 100 m jel třičtvrtě hodiny.

Dahlia
05. 07. 2008
Dát tip
Jo jo, ten hantec.. docela jsem se pobavila. Co k tomu dodat, lehká próza k odpolednímu kafi. líbí. TIP

j_i_r_i_k
05. 07. 2008
Dát tip
Tak předně musím přiznat, že jsem si představil holku, co nese dva malý pejsky a na každém je nálepka pivovaru (reklama už se dneska lepí fakt všude), chvíli mi trvalo, než mi došlo, že to asi nebude to pravé. Nicméně mě ta představa pobavila. Když byl ten týpek tak blbej, že se nemoh podívat na jízdní řád (nebo to tam u vás nemáte), tak dobře mu tak. A zmrdy a nasranej tady hvězdičkovat nemusíš, celkově mi nesedí ta přehnaná snaha o korektnost a vysvětlivky přímo v díle (že ho poslala opačným směrem musí snad každému dojít, tak proč to psát) a na to, kolik je tam děje a informací, mi to přijde takové zbytečně rozvláčné - příhoda z banky mi přijde úplně mimo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru