Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Káva

01. 08. 2008
6
15
3765
Autor
Movsar

Pívám teď jen jednu kávu denně. Pokaždé se na ni těším jako morfinista Fenek na svou dávku. Vždy napjaté je rozhodování, kdy si šálek dám, zda dopoledne nebo odpoledne. V podstatě kávou půlím den: je čas před kávou a po kávě. Je čas chuti a čas vychutnávání.

Káva o sobě je vícerozmětný požitek: krásně voní i chutná, krásně i vypadá, když má správně tmavou a hustou pěnu. To nejdůležitější je ale kofein. První chvíle, kdy proniká do krve a zaplaví mozek, na raz dva tři údery srdce.

Teď už je jedno, kde je káva pita. Čelem do pařížské ulice nebo v přítmí kavárny. Kávu by však vždy měla přinášet příjemná polodívka položena: Karel Sýs napsal, že vrcholem blaha je, když si objedná kafe s mlékem a servírka mu přinese nahý prs v šálku. Pravý milovník kávy, podobně jako morfinista Fenek, doufá, že mu přinesou silnou a chutnou kávu, a on si pak bude moci představovat krásnou servírku s nahým prsem v šálku. Alespoň do doby, než se ztratí v horizontu kavárenského bezčasí všechen kouř nápoje.  


15 názorů

Max Hutar
11. 06. 2010
Dát tip
Poslední dvě věty bych škrtnul, jinak je to super, připomíná mi to Baudelairovy básně v próze. Tip.

baronka
29. 08. 2008
Dát tip
Tak jsem se pocourala v pažitu Slov pěkné ráno s kávou Kávu jsem četla pěkně napsané T

Evička
25. 08. 2008
Dát tip
nejspíš zůstaneš navždy narkomanem svým jistým způsobem :-) (piju už dvě - ráno a odpoledne) .. je to hezky napsané, pomalu jak od autora z Dobříše .. i ten zatracenej Sýs k tomu, erotoman

Zbora
07. 08. 2008
Dát tip
Výborně? Kdy zajdem? S Pájou definitivně.

Zbora
05. 08. 2008
Dát tip
Sme se toho zase dozvěděli, téda!

pampelin
05. 08. 2008
Dát tip
S chutí kávy na jazyku přečteno, s chutí na kávu tipnuto Odcházím rozčtvrtit den

Movsar
04. 08. 2008
Dát tip
tak teď už nemůžeš couvnout, rebecco! :-)

Zbora
03. 08. 2008
Dát tip
No tak to se ovšem ptáme!

Zbora
01. 08. 2008
Dát tip
Já půlím den na před pivem a s pivem.

Movsar
01. 08. 2008
Dát tip
Předně díky za zájem a přečtení vám oběma. Pokud jde o to místo, pak máš pravdu, mě ale ani nenapadlo, že by káva měla být "požívána z umělohmotného kelímku" někde na zastávce, neb "to se brzy člověku podepíše na duši" /jak nezapomenutelným způsobem varuje ve filmu Šeptej starší pederast svého milce (Čechtický)/.

Petrusha
01. 08. 2008
Dát tip
mno hlavne ráno pred kafe - život nie je! ne ne nieto nejaký čas :) a to ti poviem, že sakra nie je jedno, kde ju piješ je podstatný rozdiel v tom, ak ju piješ napríklad niekde na stanici na stojáka, kde do teba každý furt vráža alebo si hodíš pohodu a žiaden prs ani prst!!!! niekde :)

Alojs
01. 08. 2008
Dát tip
zrovna si teď jednu dopřávám... uáááá :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru