Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Světlejší včerejšky V.

02. 08. 2008
9
11
2934
Saša asi onemocněl. Už dopoledne jej bolela hlava a tak si po obědě ustlal postel a spořádaně do ní lehnul. Chvilku zíral na nažloutlý strop. V rohu si nějaký velký pavouk dělal svou síť a Saša si vzpomněl na předvčerejší cestu z práce. Na kraji cesty našel vážku s pochroumanými křídly. I když ještě musel do města, na úřady a nakoupit, raději na všechno zapomněl a opatrně nesl vážku domů. Byla nádherná - se zelenočernými pruhy - připomínala mu  vojenské vrtulníky, jež dřív tak často vídával. Doma ji položil ven ke schodům na trávu a šel hledat čím se taková vážka živí. Doma měl všehovšudy tři knihy, ale i když je prolistoval i pozpátku, nenašel žádnou zmínku o vážkách. Trošku smutný si pak sedl na schody a pozoroval tu malou chuderku. Pak dostal spásný nápad a za pár minut jste mohli zřít jak se od schodů odlepí postava v otrhaném kabátku a každého kolemjdoucího se ptá: "Prosím vás, nevíte co jí vážky?"
Nikdo mu neporadil.
Kolem půlnoci už mu byla zima a byl značně prokřehlý. Spadla rosa, ale on tam seděl dál a čekal na člověka, který by mu poradil.
Druhý den nešel do práce, ale do knihkupectví, kde začal horečně listovat v knihách o zvířatech - dokud jej odevšad nevyhodili nerudní prodavači.
A další noc na schodech. Tehdy se asi nachladil.
Teď blouznil v horečce a napadaly jej slova a věty jejichž význam neznal ani on sám. Bylo mu opravdu špatně. Tak, jako snad nikdy v životě.
Večer se cítil již trošku lépe, tak pomalu vstal, stěží otevřel těžké dubové dveře vedoucí do jeho podkrovního bytečku a vyšel ven na orosené schody....

11 názorů

možná speciálně pro tebe :-*

crytania
20. 06. 2009
Dát tip
...to máš recht, ale i tak bys nás mohl někdy překvapit :o)

pro sebe to píšu... občas.. ale už to nedávám na písmáka (jako většinu dílek) - nechci spadat k těm autorům co mají 500 dílek a dávají na písmák i účet z hospody...

crytania
17. 06. 2009
Dát tip
ale to je škoda,ne? Píšeš to snad jen pro lidi a vôbec ne pro sebe? Neznamená, že když to nemá ohlas teď nemuže mít pozdeji...nevzdavej to!!!

mno, dík... ale jsi tak nějak jediná čtenářka, takže jsem na Sašu rezignoval...

crytania
16. 06. 2009
Dát tip
Mám ze Saši smíšený pocity,ale cítím s ním a je mi ho líto,aspoň teď, když je nemocný. Kdo se postará o něj? :o) Už jsem tomu přišla na chuť a ani mi nevadí, že to na sebe nenavazuje. Je to dobré, tak jak to je. *

To ano, obohatí... ale přece jen... člověk vzpomíná na to, co bylo.... a většinou zbudou jen ty hezčí vzpomínky.... :-)

avox
26. 08. 2008
Dát tip
Střípky, ale pěkné. Tuhle mozaiku můžeš skládat nekonečně dlouho... Přemýšlím o názvu, nedává mi smysl, copak poznání neobohatí, ale rozesmutní? */

díky neroušku

neroušek
04. 08. 2008
Dát tip
Už si nepamatuju to předcházející......ale líbí se mi to.Obstojí to i jako miniatura.Oceňuji takovou poetickou atmosférku, pěkný jazyk.PS. A nick máš taky akorát.Zdraví Tě neroušek.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru