Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vedro

03. 08. 2008
3
21
4369
Autor
Delfín

Zas jsem se nechal inspirovat cizí básní a jak bájný kouzelník Žito napodobil svoji kouzelnou soupeřku a kamarádku čarodějku...I když ji na rozdíl od Žita,nakonec nepolknu. Vždyť kdo by mne pak potěšil a inspiroval svými dílky? ;oQ

 

 

Zas vyprahlé obilné lány
karabáč slunce bičuje,
rty země, té osmahlé dámy,
horečka krutá sužuje!

Horký vzduch vášnivě se vlní,
řeka se kroutí lenivě,
a jižní vánek touhou vrní,
když listy stromů celuje!

Den se do kanafasu chystá,
na pozdrav mává červánky,
a obzor s nocí, věc to jistá,
za chvíli slaví líbánky!

A nebe slzy žárlivosti
ve svěží deštík promění,
ochladí matky země kosti,
žár v milý chládek promění!

Odpočinek pro všechny tvory
na hodin pár noc přinese,
smývám si z těla roztok soli,
než den zas peklo přinese!


21 názorů

Delfín
10. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Tak promiň, já si zapamatoval jen tu Ostravu a taky to "w" mne mátlo...Tipoval jsem, že máš tak trochu polské krve...;o)

Miroslawek
09. 08. 2008
Dát tip
A hlavně už šest let žiju v Praze ;o)

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: S tím ciceronem jsem se sknul. Došlo mi to v autobusu cestou do práce. Vím, že to byl Cato starší. Četl jsem před časem o tom knihu... Na toho Cicerona jsem myslel v souvislosti s jeho Quo usque tandem, aktuální otázkou i pro mne! A tak jsem ho omylem učinil autorem Tvého citátu...Mám toho v tomhle týdnu nějak dost! ***Těmi drsnými podmínkami jsem myslel velkou nezaměstnanost v Ostravě a jednání s lidmi v některých podnicích...Ostatně tady to v těch japonských podnicích je stejné.../A už nejen v nich!/ Tys asi šťastný mladý manažer,znalý několika světových jazyků, s kapsou plnou peněz, velkými plány a nadějnou perspektivou! Každý ale takové štěstí nemá, zvláště když už něco pamatuje a kdysi vsadil na obor, který už není IN! Budiž Ti přáno... Měj se fajn!;o)

Miroslawek
08. 08. 2008
Dát tip
Delfín: Tyhlety otázky mne v prostředí internetových diskuzí vždycky pobaví. Cicerona si škrtni a pokud chceš napravit svou mezeru ve vzdělání, zkus google ;o) Tvrdil jsem, že nutně musíš popisovat nějaké depresivní stavy? A téměř to vypadá, jako by se tím měly vyznačovat texty moje. Což není pravda. Možná bys měl rozvinout, co "víš od kámošky z jiného serveru", k nám se totiž ještě nedoneslo, "jak je to u nás drsné" a tak žijeme v bláhově nevědomém štěstí na prahu světlých zítřků. A tím pádem mne "naše" virtuální strasti docela zajímají.

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
MIroslawek: Opakování je matka moudrosti! Zřejmě je to Tvůj oblíbený citát, Římane!/Cicero?/ ***Já tady asi nikdy nebudu popisovat nějaké depresívní stavy i kdybych k nim měl stokrát důvod. Spíše se snažím o opak a nádavkem přesvědčit i druhé že: dokud ještě žijem, je všechno O.K. i kdybych si tím v hloubi duše jist nebyl... Prostě se tady snažím si hrát se slovíčky a na chvilku uniknout z dnešní reality, která se mi ani za mák nelíbí.Je mi jasné, že jsme odlišní, navíc od kámošky z jiného servru vím, jak je to teď u vás drsné...Piš si po svém a kritizuj dle chuti...Měj se !M.

Miroslawek
08. 08. 2008
Dát tip
Ale já jsem nezaznamenal ve tvých textech ani špetku něčeho nezvyklého či vlastní styl, to právě naopak. Jak píšeš, je samozřejmě tvá věc. Co si o tom myslím, zase má. A ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

Delfín
08. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Píšu tak, jak se to líbí mně. Určité nezvyklé věci jsou jsou součástí mého stylu. Stejně jako já neupírám jiným právo psát volným veršem, začínat nové řádky velkým písmenem či naopak velká písmena vypouštět, stejně tak já si třeba velkými písmeny zdůrazňuji to, co pro mne má význam /Láska, Ty, Tvůj, příp. i Já.../ Není to neznalost, jen jistý protest proti některým věcem či pozůstatek časů mého mládí...Taky ti nevyčítám, že neužíváš velká písmena či interpunkci podle pravidel! Beru to jako Tvůj osobitý styl, který si taky najde své příznivce. Zatím jsem přelouskl jen pár věcí, mám trochu časový pres a jiné starosti, taky nejsem jen tady...Některé Tvé myšlenky stojí za zamyšlení, ale teď řeším věci zcela jiné! Mimochodem, v Ostravě jsem byl půl roku na montáži a lecos jsem tam s kamarády prolezl a poznal i pár lidiček od vás, ale to už je dávno...Ví,. že jste takoví svérázní /A nemyslím jen toho ostravaka ostravackeho či jak se ten bloger jmenoval.../ P.S. Nejsem Hannibal, abych se snažil zničit sám Tvůj Řím, ale s Tvým přístupem k druhým by se klidně mohlo stát, že na mapách v těchto místech bude taky nápis: Hic sunt leones!;o) Měj se fajn...M.

Miroslawek
07. 08. 2008
Dát tip
Spíš bych řekl, že nezvyklý slovosled užívá tebe ;D Milý zlatý, ty ani netušíš, nakolik neovládáš základní technické věci, které jsou navíc pouze jedním z předpokladů, pro kvalitní text. Když je špatně přád ta samá věc, není jiná možnost, než se opakovat. To, že mnohdy je to jako hrách na stěnu házet, je jiný příběh. A ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.

Delfín
07. 08. 2008
Dát tip
Když ony v nás některé věci podvědomě zakoření, aniž bychom si toho byli vědomi! Nebo dokonce něco sami rádi a vědomě napodobujeme!/Já třeba rád dělím verše do dvou řádků /a to nejen kvůli rýmu, jak si snad někdo myslí, ale kvůli stupňování děje, něco jako německá mostní konstrukce!/, užívám nezvyklý slovosled a často nezvyklé tvary a zdrobněliny... ***Jistě jsi to sám u sebe taky zjistil...Na saspi jsou někteří kritici přímo zamilovní do slůvka klišé! A už jim nepřijde, že jejich vlastní komenty jsou samy klišé, když se neustále opakují a dá se říci, že se podobají sami sobě jak vejce vejci!;o)

Miroslawek
06. 08. 2008
Dát tip
hlavně po svém by to chtělo ;o)

Petrusha
06. 08. 2008
Dát tip
tak to nebadám ...

Delfín
06. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Jde o to, čemu Ty říkáš poezie, kdo jsou Tví oblíbení autoři...;o) Já toho četl dost, ale ne vše se mi líbilo... Rozhodně nehodlám psát jako Baudellaire v Květech zla /viz báseň tuším s názvem Mrcha.../ Ještě tak někteří autoři z Vrchlického výběru : Moderní básníci francouzští, nebo velký Francois Villon...

Miroslawek
06. 08. 2008
Dát tip
Ještě jsem ti nenapsal kritiku, k tomu ještě tvé texty nedozrály, aby o nich bylo možné něco takového psát ;o) Mohu ti dát jen radu: víc čti, Štěpánku. A nejlíp nějakou poezii.

Delfín
06. 08. 2008
Dát tip
Miroslawek: Koukám, že jako kritik už toho hodně pamatuješ!;o) To já jsem zas u maturity citoval: Zní zrady zvon, zní zrady zvon! Čí ruce že ho rozhoupaly? Francie sladká, hrdý Albion! A my jsme je milovali...

Delfín
06. 08. 2008
Dát tip
Historie se zkrátka opakuje!;o) P.S. My hraví vodní savci nejsme ušatí!;o)

Delfín
06. 08. 2008
Dát tip
Petrusha: O vela vetšie? Já si hovorím: Všeho s mírou! A kedže aj som Míra, tak si doprajem...;o)

Delfín
05. 08. 2008
Dát tip
Moorgan: A ve stínu starých dubů z orosené sklenky budu píti nektar zlatistý, dostanu chuť na ženský... ;o)

Miroslawek
05. 08. 2008
Dát tip
Velké širé rodné lány jak jste krásny na vše strany...

Honzyk
04. 08. 2008
Dát tip
...no, nic novyho, kluku usata...))))

Petrusha
04. 08. 2008
Dát tip
a nejde to ešte väčšie?????????????

moorgaan
04. 08. 2008
Dát tip
horko a žár pak loků pár stín a podvečer chladný toť pravé léto málo platný.-))/**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru